Barnspar
RISKINFORMATION: HISTORISK AVKASTNING ÄR INTE EN GARANTI FÖR FRAMTIDA UTVECKLING. DE PENGAR DU PLACERAR I VÄRDEPAPPER KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE. RISKEN FINNS ATT DU INTE FÅR TILLBAKA HELA DET INVESTERADE BELOPPET.
Att spara till barn
Att komma igång med ett barnsparande är att investera i barnets framtid och ge dem en chans till en god start i livet.
När du sparar till ett barn är det ofta frågan om ett långsiktigt sparande. Därför är det extra viktigt att spara med riskspridning och till låga avgifter.
Istället för att spara pengar på ett bankkonto kan du välja att spara i aktier eller fonder. Då ger du sparpengarna en större chans att växa. Eftersom det är ett långsiktigt sparande kan det vara klokt att spara i aktier eller fonder med låga avgifter. Dessutom är det viktigt att sprida riskerna mellan olika branscher och regioner. Pensionssparande och barnsparande passar utmärkt för aktier då horisonten är lång och man kan leva med börsens upp- och nedgångar.
Bra att tänka på när du ska spara till barn
Det finns tre beslut att ta när du ska spara till barn:
- Vem ska äga sparandet, du eller barnet?
- Vilken sparform vill du ha sparandet i (t.ex. investeringssparkonto eller traditionell aktie- eller fonddepå)?
- Ska du månadsspara eller göra engångsinsättningar, eller både och?
Sparformer för barnsparande
Ett sparande till ett barn kan du hos oss ha i två olika sparformer. Investeringssparkontot (ISK) har blivit ett populärt konto att ha sparandet på oavsett om ägaren är ett barn eller en vuxen.
Några fördelar med ett ISK
- Ingen skatt på dina utdelningar
- Ingen skatt vid försäljningar
- Enkelt att deklarera
- Det statliga investerarskyddet gäller
En nackdel med ett ISK är att du inte kan använda kontot för att kvitta vinster mot förluster. Det kan du däremot göra på en traditionell aktie- och fonddepå.