Fondpaket

Barnspar

“Sparande är en bra sak. Särskilt när ens föräldrar gjort det åt en.”
– Winston Churchill

Självklart ska du ha ett sparande till barnen. Majoriteten av Sveriges föräldrar väljer att spara till sina barn. Men det finns ett par saker att tänka på när man sparar just till sina barn.

Hur mycket ska man spara? Många sätter ribban väldigt högt när man börjar. T. ex. att man skall sätta undan hela barnbidraget. Men risken är att man i längden inte kan fullfölja det. Det är onekligen kostsamt att bli förälder och ibland så avslutar man sparandet utan att komma igång igen. Det kan vara bra att öppna lite försiktigare och öka på efterhand. Det viktigaste är att man har en långsiktigt hållbar plan.

Vad ska jag spara i? Om man väljer att spara till sitt barn och kanske har 10 eller upp till 20 år kvar innan barnet ska använda pengarna kan det vara bra att investera 100% i aktiemarknaden. Pensionssparande och barnsparande passar utmärkt för aktier då horisonten är lång och man kan leva med börsens upp och nedgångar.

I vilket namn? Ska man spara i barnets eller sitt eget namn? Det här kanske inte känns så jätteviktigt när man börjar spara men när man närmar sig slutet så kan lätt panik uppstå. Om man sparar i sitt barns namn så kommer pengarna göras tillgängliga för barnet på dess 18-års dag. Risken är ju att kontantinsatsen till första lyan istället blev en jordenruntresa. Är du osäker? Börja med att öppna ett ISK-konto i ditt eget namn så kan du flytta över sparandet senare till ditt barn om du ändrar dig. Det är betydligt knepigare att göra tvärtom.

Tänk på att det alltid innebär en risk att spara i fonder. Din investering kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får in hela det insatta beloppet. En fond historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie-eller fondinformationen på denna sida.

Öppna konto för att se
våra fondpaket

svg-image

Övriga fondpaket

LångsiktighetFondpaket

LågprisFondpaket

HållbarhetFondpaket

LagomFondpaket

Aktiehandel med enkla och låga avgifter — 25% rabatt på alla fonder — Bra ränta på ditt konto (ISK) — Statlig insättningsgaranti — Aktiehandel med enkla och låga avgifter — 25% rabatt på alla fonder — Bra ränta på ditt konto (ISK) — Statlig insättningsgaranti —