Läge för tillväxtbolag framåt?
- Skrivet av:Joakim Bornold
- Postad:2023/11/13
- Ämne:Analys, Aktier, Fonder
Efter att för några år sen varit börsens älsklingar har många tillväxtbolag senaste två åren haft en tuff utveckling. I en tid där börsen belönade tillväxt framför lönsamhet var det många bolag som under en tid gjorde fantastiska börsresor och fick med sig privatsparare som hängde med på det tåget.
Noteringstakten var under en tid brutal och 2021 noterades nästan 150 bolag i Sverige och det fanns ingen hejd på bolag som såg att börsen var platsen att vara på för att främja tillväxt framåt. Verkligheten kom dock ikapp snabbt och när börsen för många bolag kanske ses som en slutpunkt, eller i alla fall en viktig milstolpe, är det för de flesta i själva verket då jobbet börjar med ett ökat intresse för bolagets utveckling och fler investerare i bolaget att ta hänsyn till och kommunicera med. Om 2021 var något av ett rekordår så blev 2022 mer av ett normalår då knappt 40 bolag noterades. Bland bolagen som noterats de senaste åren är det idag väldigt många som har en lägre aktiekurs än vid noteringen.
Likviditeten i många tillväxtbolag på börsen är låg och senaste årens ökande inflation med höjda räntor och rädsla för en sämre konjunktur har gjort att riskviljan är minimal och det drabbar tillväxtbolagen hårt. Det är givetvis inte något vi bara upplever i Sverige utan samma trend finns på den globala aktiemarknaden. Tittar vi historiskt så brukar tillväxtbolag utvecklas sämre då det är lite dystrare börsutsikter så detta i sig är inget konstigt. Samtidigt så brukar många mindre bolag på en mer positiv börs, utvecklas starkare än storbolagen vilket kan skapa förutsättningar framåt.
Det finns en uppsjö av tillväxtbolag på börsen bara i Sverige och som sparare är det lite svårare att förstå sig på många av dessa bolag då majoriteten inte har någon analytiker som följer dem och mediaintresset generellt sett är lågt för bolag som har en låg omsättning, både försäljningsmässigt och i antal aktier som skiftar händer.
Man ska vara medveten om att det är en högre risk i mindre bolag och det kan gå snabbt utför om man exempelvis tappar en viktig kund eller att det sker regulatoriska förändringar som påverkar bolaget hårt. För att göra hemläxan innan man investerar är det viktigt att skapa sig en förståelse för marknaden bolaget verkar på med dess möjligheter och utmaningar och bilda sig en uppfattning om potentialen framåt. I småbolag är det ofta än viktigare vilken ledning och styrelse som driver bolaget och värt att titta på är deras egna ägande i bolaget via aktier och optioner då man får anta att de tror starkt på bolaget de verkar i om det är tungt investerade själva.
Är man en utdelningsjägare är tillväxtbolag ofta ett dåligt val. Per definition är tillväxt det som driver bolaget och allt eventuellt överskott investeras ofta i bolaget för att driva på tillväxten. Många bolag i en tillväxtfas är inte heller lönsamma utan är under en tid beroende av olika former av kapitaltillskott som på börsen ofta är via nyemissioner. Som sparare kan det dock vara ett bra tillfälle att köpa på sig mer aktier om det är ett bolag man tror på när man väl får fart på utvecklingen.
Finns det potential för tillväxtbolagen framåt? Om räntorna börjar falla och riskaptiten ökar tror jag att det finns potential i många bolag de närmaste åren. Många har blivit hårt straffade och om man gjort ett bra jobb under en tid där lönsamhet premierats hos investerarkollektivet och kanske minskat på onödiga kostnader och renodlat sin verksamhet så kan många bolag återigen bli spararfavoriter de närmaste åren.
Handla aktier utan courtage*
Till Butiken*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025