IMG_7790_
Fonder

Spara i fonder, hur gör man det?

RISKINFORMATION: HISTORISK AVKASTNING ÄR INTE EN GARANTI FÖR FRAMTIDA UTVECKLING. DE PENGAR DU PLACERAR I VÄRDEPAPPER KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE. RISKEN FINNS ATT DU INTE FÅR TILLBAKA HELA DET INVESTERADE BELOPPET.

Spara i fonder

Att spara i fonder passar dig som vill sprida riskerna och snabbt komma igång med ett bra och smidigt sparande.

Vad är en fond?

En fond är en portfölj med olika värdepapper, till exempel aktier och räntor, som du kan spara och köpa andelar i.

Fonden sköts av ett fondbolag. Ansvarig för fondens strategi och innehav är en fondförvaltare, som har relevant kunskap inom området för fondens inriktning.

Börja spara i fonder

Hur långsiktigt vill du spara?

Du bestämmer själv om du vill ha en placering för framtiden eller är ute efter ett mer kortsiktigt sparande på ett eller några års sikt.

Fördelar med att spara i en fond

Det finns flera fördelar med att spara i en fond:

  • Riskspridning. Den främsta fördelen med att spara i fonder är att du sprider riskerna. Eftersom en fond oftast består av minst 16 olika innehav lägger du inte alla ägg i samma korg.
  • En ansvarig fondförvaltare som sköter fonden åt dig. Då fonder förvaltas av en fondförvaltare, kan du snabbt och enkelt komma igång med ditt sparande. Du bestämmer vilken fond du vill investera i och förvaltaren sköter resten. Förvaltaren gör jobbet åt dig, vilket innebär att du inte behöver vara lika aktiv i ditt sparande. Allt arbete såsom strategi, beslut och placering sköter en förvaltare åt dig.
  • Bra komplement till aktier. Fonder är även ett bra komplement till aktier, särskilt om du genom fonder investerar i marknader och branscher där du inte äger aktier, till exempel tillväxtmarknader. Det ger dina sparpengar en ännu bättre riskspridning.

Månadssparande

Att börja månadsspara i fonder är enkelt, även om du inte gjort det förut. Redan från din första sparkrona börjar snöbollen långsamt att rulla och på flera års sikt kan snöbollen växa sig riktigt stor tack vare ränta på ränta-effekten. Och vägen dit är ofta enklast via ett månadssparande.

Levler har över 2000 fonder där samtliga har 25% rabatt på förvaltningsavgiften. Det finns också fem färdiga fondpaket.

Fondpaket

Vilken risk är du beredd att ta?

Fonder med högre risk ökar chansen att få pengarna att växa. Samtidigt ökar också risken att dina besparingar kan förlora i värde.

Fondtyper

För dig som sparare är det bra att tänka igenom vilken risk du vill ta med ditt sparande. Det är alltid en bra idé att sprida riskerna, till exempel på olika fondtyper. Risknivån brukar skilja sig åt mellan de olika fondtyperna. För de tre vanligaste fondtyperna gäller, lite förenklat, att:

  • Aktiefonder oftast har högre risk
  • Indexfonder har vanligtvis lägst förvaltningsavgift
  • Blandfonder ligger vanligtvis mittemellan
  • Räntefonder har lägre risk

Investeringssparkonto

Ett enkelt sätt att spara i fonder är genom ett investeringssparkonto (ISK). Med ISK kan du samla dina fonder och aktier på ett ställe. En fördel med ISK är att du inte betalar skatt på vinsten om du säljer eller byter fonder. Du betalar istället en så kallad schablonskatt en gång om året. Beloppet kommer automatiskt med på din deklaration, så du slipper fixa med det själv.

Spara i fonder

Handla fonder