Börshandlade produkter
Ett bra sparande för många

Månadssparande i fonder

RISKINFORMATION: HISTORISK AVKASTNING ÄR INTE EN GARANTI FÖR FRAMTIDA UTVECKLING. DE PENGAR DU PLACERAR I VÄRDEPAPPER KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE. RISKEN FINNS ATT DU INTE FÅR TILLBAKA HELA DET INVESTERADE BELOPPET.

Att börja månadsspara är enkelt

Redan från din första sparkrona börjar snöbollen långsamt att rulla och på flera års sikt börjar det verkligen hända saker. Och vägen dit är oftast enklast via ett månadssparande. Några nycklar för att komma igång och känna dig trygg med ett månadssparande är:

  • Automatiska överföringar
  • Fundera över ett eller flera sparmål
  • Titta över sparandet med jämna mellanrum

Sätter du upp en automatisk dragning i slutet av varje månad kommer du kontinuerligt att öka ditt sparande och köpa både när det är dyrt och billigt. Då ser du dessutom till att sparandet verkligen blir av. Att tajma börsen är i princip omöjligt så ett långsiktigt och uthålligt månadssparande är för de allra flesta den bästa (och enklaste) metoden att bygga upp ett kapital. Det behöver inte vara en stor summa du lägger undan för sparande varje månad utan många bäckar små blir ganska snabbt till en stor sjö.

Hur mycket ska man spara varje månad?

Det finns inget bra universellt svar på den frågan. Hur mycket du bör spara varje månad beror helt och hållet på din ekonomiska situation och vad du har för mål med ditt sparande. En vanlig rekommendation är att spara ungefär 10% av ens månadsinkomst, men det är viktigt att du anpassar detta efter dina egna omständigheter och mål. En bra strategi är att börja med en summa som känns bekväm och successivt öka sparandet när möjligheten uppstår. Det viktigaste är att hitta en balans mellan att spara till framtiden och att ha tillräckligt med pengar för ens aktuella behov och livsstil.

Vad ska jag månadsspara i?

När sparhorisonten är lång och du kan leva med börsens upp- och nedgångar så är ofta aktiefonder bra val för dig som sparare. Se dock regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder. Spara så mycket som du känner dig bekväm med och som är långsiktigt hållbart. Sparande är bra men glöm inte att hitta balansen mellan sparande, nödvändiga utgifter och pengar som du kan leva lite för också.

Hur funkar då ränta på ränta?

Över tid presterar aktiemarknaden bättre än exempelvis ett sparkonto och eftersom ränta på ränta får effekt över lång tid så kan du maximera effekten genom att vara investerad i aktier eller fonder.

Låt oss säga att du investerar 10 000 kronor i fonder. Om avkastningen är 10 procent första året kommer besparingarna att öka i värde till 11 000 kronor. För enkelhetens skull säger vi att du även nästa år får 10 procents avkastning. Då baseras avkastningen på 11 000 kronor. Det totala värdet på dina fonder växer då till 12 100 kronor – alltså med 100 kronor mer än under år 1.

En nyckel för att lyckas är alltså långsiktighet. Att spara i fonder över en längre tid ökar chansen att dra nytta av ränta på ränta-effekten.

IMG_7204

Fondpaket

Spara i fonder är enkelt, även om du inte gjort det förut. Se våra färdiga fondpaket.

Se alla fondpaket