Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet

stockholm
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/02/20
  • Ämne:Aktier

Senaste veckans snackis har självklart varit Roger Akelius köp av friskoleföretaget Academedia från Mellby Gård. Ett initiativ där en fjärdedel av aktierna skulle bytt händer och som väckt mycket debatt om den svenska skolan då Roger Akelius varit minst sagt frispråkig kring inställda utdelningar för friskoleföretaget och förändrat fokus i undervisningen vilket fick aktien att rasa.

Under söndag kväll kom dock beskedet att Mellby Gård och familjen Andersson backar från affären och behåller aktierna i Academedia. Förmodligen har det blåst för hårt i ägarleden för Mellby Gård och de såg inget annat val än att avbryta affären. Man kan fråga sig hur stor press pensionsstiftelser och fondförvaltare har satt på dem för att backa ur affären eller om det framförallt är drivet ur sitt egna perspektiv?

Svenska bolag ofta likriktade

Vi som är aktiva på aktiemarknaden brukar ropa efter kött och blod i aktieböckerna men så fort någon kommer in med idéer och tankar som faktiskt tyder på att man vill förändra så blir det ofta full panik. Det anonyma kapitalet är beredda att offra vad som helst på Mammons altare för att försvara en utdelning. Jag gillar Roger Akelius och han är onekligen duktig samtidigt som han är en provaktör som kan få det etablerade samhället i gungning. Det är något jag tror behövs, även bland storägarna på börsen. Svenska bolag kan ofta vara alltför likriktade sitt perspektiv och styrs via institutioner som ibland kan vara mer intresserade av riskminimering än utveckling.

Ju mer kapital vi skickar via vårt pensionssystem till aktiemarknaden, desto större makt får de anonyma tjänstemän som förvaltar pengarna och är aktiva i olika bolagsstyrande organ. Vid en affär som denna när en entreprenör kommer in med ett annat perspektiv är det tydligt var makten ligger i Sverige och det är inte hos kapitalstarka entreprenörer med en delvis osvensk världsbild, eller hos förmögna arvtagare, utan hos försiktiga tjänstemän som är rädda om sin karriär och sin ersättning.

Vägen framåt

Med lite perspektiv så tror jag dock att man kommer se att denna affär var dömd att misslyckas efter de uttalanden som kom direkt efter att köpet kommunicerades. Roger Akelius ville i detta fall förändra hela den svenska skolmodellen med en friskola som verktyg och det är givetvis lättare sagt än gjort. Läroplan och fokus i undervisningen är kanske något som entreprenörer via ägande i ett företag vill påverka men att göra det via en enskild aktör på detta sätt är inte något som fungerar.

Nu väntar en tid av att återställa förtroendet hos aktieägarna från Mellby Gård och en aktiv kommunikation kring hur de ser på framtiden är nödvändig. De har visat sig beredda att sälja sina aktier i bolaget och att de skulle göra ett lappkast och inte alls vara intresserade av en exit om rätt köpare dyker upp längre fram ser jag som osannolikt. Det vi i alla fall vet är att nästa gång Roger Akelius visar intentioner till att investera i ett annat bolag så är det många som kommer vara intresserade av hur han vill förändra just det bolaget och den industrin.

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi