Vad är direktavkastning?
- Skrivet av:Levler
- Postad:2024/10/23
- Ämne:Aktier
Direktavkastning är ett vanligt nyckeltal för dig som vill spara i aktier. I den här artikeln går vi igenom hur direktavkastning fungerar och vad som är en bra nivå att sikta på.
Vad betyder direktavkastning?
Direktavkastning är ett nyckeltal som visar hur stor utdelningen från en aktie är i förhållande till aktiens aktuella pris. Det uttrycks i procent och används ofta för att bedöma hur lönsam en aktie är som utdelningsinvestering.
Hur räknar man ut direktavkastning?
Formeln för att räkna ut direktavkastning är:
Direktavkastning = (Utdelning per aktie / Aktiekurs) × 100
Exempel: Om en aktie kostar 100 kronor och utdelningen är 5 kronor per aktie, är direktavkastningen 5 %.
Därför stiger direktavkastning
Direktavkastningen utgör en viktig del av den totala avkastningen du får från en aktie, kanske så mycket som halva avkastningen om vi mäter börsens genomsnitt och över flera år. Det beror lite på vilken typ av bolag det är.
Om utdelningen är oförändrad samtidigt som kurserna faller så stiger direktavkastningen. Och tvärtom sjunker den om kurserna stiger och utdelningen per aktie inte ökar. Fråga dig alltid varför kursen förändras mer än utdelningen från ett år till ett annat. Är det rimligt eller har värderingen och därmed även risknivån förändrats? Ibland värderas bolag annorlunda jämfört med det historiska genomsnittet under flera år.
Vad är en bra direktavkastning?
En bra direktavkastning ligger vanligtvis mellan 3 och 5 procent och tyder på en balanserad kombination av avkastning och hållbarhet. Den genomsnittliga direktavkastningen på börsen varierar förstås, men brukar ligga runt 3 procent. Vissa aktier ger ingen utdelning medan andra ger relativt hög utdelning och därför har högre direktavkastning. Vad som är en bra direktavkastning beror på mycket.
Hög direktavkastning är en varningssignal
Bolagen vars aktier ger högst direktavkastning ska du se upp med, för ofta finns det en negativ anledning till att kursen står så lågt jämfört med utdelningen. 7-10 procent är en varningssignal i många fall. Kanske väntar sämre lönsamhet eller efterfrågan för bolaget, kanske har finanserna efter flera stora förvärv blivit ansträngda. Risken för sänkt utdelning är generellt sett högre i dessa aktier.
Stabil utdelning är bättre än de riktiga högavkastarna eller de som än höjer och än sänker. Investor har en mycket stabil trend då investmentbolaget sänker utdelningen endast kanske en gång per decennium och aktien har historiskt sett gett hög totalavkastning. Då spelar den nuvarande direktavkastningen mindre roll.
Vad händer med utdelningen i fonder och hur fungerar det?
Det vanliga är att aktiefonder inte delar ut och då är direktavkastningen noll. Det är så vanligt att man till vardags aldrig ens pratar om direktavkastningen i aktiefonder. Det borde man göra.
Fonder erhåller nämligen utdelning från sina innehav. Fonderna betalar inte ut den utdelningen vidare till dig som andelsägare i fonden, utan återinvesterar kapitalet i fonden.
Utdelning i fonder finns därför enbart i betydelsen utdelningen från fondens alla innehav, det vill säga från fondens aktieportfölj. Det borde finnas mer information om direktavkastning och även andra vanliga nyckeltal för alla aktivt förvaltade fonders aktieinnehav. I alla fall de största innehaven. Som sparare vill man ju veta varför nyckeltal och värderingar är högre eller lägre än börsens genomsnitt. Och varför det är så.
Som det är på den svenska marknaden för fonder idag är det bara ett fåtal fonder som alls betalar utdelning till sina fondsparare.