Alectas golgatavandring fortsätter

  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/03/07
  • Ämne:Aktier, Privatekonomi

Alectas nya ordförande Carina Åkerström var inne och vände som ordförande för Alecta i några dagar då det en vecka efter hennes tillträde framkom att hon kan anses sitta på dubbla stolar. Med anledning av detta, eller kanske snarare på grundav rapporteringen som skedde kring intressekonflikten initierad av Dagens Industri, ansåg hon det ohållbart att påbörja sitt uppdrag och helt plötsligt var Alecta utan ordförande igen.

Under det flerdimensionella debaclet som Alecta satt sig i det senaste året lär det ha varit en hel del människor i finansbranschen som skrattat ganska gott åt hela cirkusen. Alecta har själva länge suttit på höga hästar och varit snabba på att peka finger åt sina branschkollegor men den nivå av stök som Alecta hamnat i är något man inte ofta ser i en finansbransch som bygger på förtroende och trovärdighet. Utöver skadeglädjen som kan finnas utifrån det så är den bestående känslan som många nog har det skrämmande i att styrningen hos en av Sveriges största pensionsförvaltare så totalt kan fallera. Alecta skriver själva på sin hemsida:

”Vi är den tredje största ägaren och en av de största investerarna på Stockholmsbörsen. I Europa är vi det femte största pensionsbolaget, och bland världens pensionsbolag ligger vi på plats 27”.

Förbättring krävs

Men den positionen måste bolaget vara bättre än så här. Det ansvar som kommer med den storleken och att förvalta långt över 1000 miljarder i pensionskapital samtidigt som man är ett för många löntagare förutbestämt val för förvaltningen av pensionen gör att det ställs krav på ordning och reda men även en öppenhet och tydligt ledarskap.

Om Alecta varit börsnoterat hade de tveksamma investeringarna, uthängningar i media av medarbetare och flera intressekonflikter fått institutioner och andra aktieägare att kräva ordentliga konsekvenser och omstart. Analytiker hade satt en kraftig säljrekommendation på aktien där bolagsstyrningen varit en stor röd flagga som borde fått investerarna att rysa. Men den bittra verkligheten är att många av oss pensionssparare inte kan välja och vi kan inte rösta med fötterna för ett annat alternativ. Vi har inget annat val än att åka med det förarlösa tåget.

Kommer turbulensen att fortsätta?

Hur kommer då detta sluta? Jag tror inte att vi sett den sista kontroversen i bolaget och när det ska väljas en ordförande senare i vår (för tredje gången på ett halvår) så måste det lyckas. Den personen kommer bli mer granskad utifrån än en statsministerkandidat och det känns inte direkt som att kandidaterna står på rad för vad som just nu känns som ett kamikazeuppdrag. Jag tror att de behöver hitta någon som inte enbart varit aktiv i finansbranschen och som kommer med ett perspektiv utifrån och rensar upp likt Göran Persson gjort i Swedbank. Vägen är lång för Alecta att återställa sitt förtroende och de har mycket att bevisa framåt om de ska kunna försvara sin position som de har via den svenska pensionsmodellen.

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med mars 2025

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur mycket ska man spara varje månad?
Artikel14 Jun 2024

Hur mycket ska man spara varje månad?

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare med telefon

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

Människor på restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi