Är Indien redo för nästa steg?

trappa
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/05/16
  • Ämne:Analys, Aktier

Indien har under lång tid varit underbarnet som aldrig riktigt slagit igenom i A-laget. Under alla de år jag jobbat i finansbranschen har det varit stora förhoppningar på Indien men det har ofta blivit ett hack i en kurva som många ser ska gå brant uppåt. Många av världens toppekonomer har pekat på ett ordnat statsskick med demokrati, en demografi där befolkningen är väldigt ung och en hög utbildningsnivå hos en kraftigt växande medelklass som faktorer som borde göra Indien till en gigant i världsekonomin.

Indien gick dessutom nyligen om Kina som världens folkrikaste land och de båda länderna har nu drygt 1,4 miljarder invånare var. Med alla dessa fördelar i ryggen är det kanske nu äntligen dags för Indien att ta nästa steg där man med en tillväxt på 7 % fördubblar sin ekonomi vart tionde år. Jag hamnade på samma tillställning som en tidigare finansminister häromveckan och denne berättade själv utifrån egna erfarenheter om de stora förändringar som sker i jättelandet. Indien har nu även en fördel av att relationen mellan västvärlden och Kina är alltmer frostig och om Kina tappar fart skulle det kunna öppna än fler möjligheter för Indien både kring produktion av varor men även i tjänstesektorn.

BRIC-länderna var på mångas radar från millennieskiftet och framåt men de senaste åren har Brasilien haft det oerhört svårt ekonomiskt och även haft det rätt stökigt politiskt. Rysslands förhållningssätt att alltmer öppna upp mot omvärlden gjorde att många investerare såg enorma möjligheter i landet i början av milleniet men situationen är nu som vi alla vet något helt annat och bestämmer sig Ryssland för ett lappkast utifrån dagens läge kommer det ändå ta årtionden innan Ryssland kan återfå världens förtroende. Kina å sin sidan tappade likt Indien en del fart under pandemin men där Indien är en relativt öppen och mer tillgänglig ekonomi är känslan att Kina sluter sig alltmer och blir än mer protektionistiskt.

Samtidigt så har den indiska ekonomin visat sig stark de senaste åren och medan världens börser föll 2022 så visade många Indienfonder upp en positiv avkastning. Samtidigt kommer en del signaler om att den starka tillväxten riskerar mattas något och ser man på Indien som ett ordentligt tillväxtcase de närmaste åren kan det bromsa in upprymdheten över att alla andra pilar ändå pekar i rätt riktning. Man får dock som sagt inte glömma att tjänstesektorn i Indien är enorm och exempelvis Fintech är riktigt stort och sysselsätter många. Det finns en stark digitaliseringstrend och digitala betalningar nyttjas av allt fler.

Med allt detta i korten tror jag att Indien från ett börsperspektiv blir än mer att räkna med de närmaste decennierna. Det kan ibland vara lätt att underskatta både Indien och Kina när vi har på oss våra glasögon från västvärlden men spelar Indien sina kort rätt, främjar en öppen ekonomi och samverkar med omvärlden så kan de kraftigt flytta sina positioner som ekonomisk stormakt.

Som sparare tycker jag definitivt att man ska hålla ögonen på Indien men värt att tänka på är att det är en förhållandevis hög risk att investera i exempelvis en Indienfond så riskspridning och återkommande uppföljning är ett måste.

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?
Artikel03 Jun 2024

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?

dam bänk park

Ämne

Privatekonomi