Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm
 • Skrivet av:Levler
 • Postad:2022/07/11
 • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Spara i fonder, är det verkligen något för nybörjare? Ja visst! Det är enkelt att handla med fonder. Här går vi igenom lite grunder för dig som vill komma igång. Spara i fonder är inga problem för dig som är nybörjare. Du behöver varken vara börsexpert eller sparekonom för att placera dina sparpengar.

Från början räcker det med att välja några få saker:

 • Hur långsiktigt vill du spara?
  Du bestämmer själv om du vill ha en placering för framtiden eller är ute efter ett mer kortsiktigt sparande på ett eller några års sikt.
 • Vilken risk är du beredd att ta?
  Fonder med högre risk ökar chansen att få pengarna att växa. Samtidigt ökar också risken att dina besparingar kan förlora i värde.

Du kan också välja vilken inriktning du vill ha på ditt sparande. Till exempel fonder i en särskild bransch, en viss marknad eller region. Kanske vill du satsa på företag enbart från Sverige? Eller från Nordamerika? Möjligheterna är oändliga.

Om du är nyfiken på att lära dig mer om aktier och fonder finns massor av fakta och inspiration på internet. Men det kräver tid och intresse – vilket inte alla har. Så här kommer en enkel introduktion.

Introduktion till fonder för nybörjare

Det finns många olika typer av fonder. De vanligaste är:

 • Aktiefonder
 • Räntefonder
 • Blandfonder

Aktiefonder investerar främst i aktier. Räntefonder placerar i räntebärande värdepapper, exempelvis obligationer. Blandfonder investerar – precis som namnet antyder – i både aktier och räntebärande värdepapper.

Olika risk för olika fondtyper

Fondtyperna har varierande nivå av risk. Med det menas risken att värdet går ner (och samtidigt möjligheten att besparingarna växer).

För dig som sparare är det bra att tänka igenom vilken risk du vill ta med ditt sparande. Det är alltid en bra idé att sprida riskerna, till exempel på olika fondtyper. Risknivån brukar skilja sig åt mellan de olika fondtyperna. För de tre vanligaste fondtyperna gäller, lite förenklat, att

 • aktiefonder oftast har högre risk
 • blandfonder ligger vanligtvis mittemellan
 • räntefonder har lägre risk.

Risknivån är inte huggen i sten och kan variera även för en och samma fondtyp.

Investeringssparkonto (ISK)

Ett enkelt sätt att spara i fonder är genom ett investeringssparkonto (ISK). Med ISK kan du samla dina fonder och aktier på ett ställe. En fördel med ISK är att du inte betalar skatt på vinsten om du säljer eller byter fonder. Du betalar istället en så kallad schablonskatt en gång om året. Beloppet kommer automatiskt med på din deklaration, så du slipper fixa med det själv.

Du kan enkelt skaffa ett ISK hos Levler via vår app. Det är gratis och du kan även ha flera olika ISK. Perfekt för dig som sparar både till ett drömprojekt och till barnen.

Här kan du läsa mer om hur det funkar med skatten på ett ISK

Olika avgifter för olika fonder

När du handlar med fonder tar fondbolagen ut en avgift. Avgiften brukar vara högre om det krävs mycket jobb för fondbolaget att ta hand om fonderna. Avgiften och övriga villkor kan du som köpare ta del av i fondbestämmelserna för varje fond.

Indexfonder är enklast att hantera och brukar därför vara billigast. Här kan du läsa mer om att handla fonder med låg avgift.

Kom ihåg att hos Levler får du 25 procent rabatt på fondbolagens förvaltningsavgift.

I fondbutiken hittar du Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat. Vi på Levler har för inspiration fondpaketen Barnspar, Långsiktig, Lågpris, Hållbarhet och Lagom.

Ladda ned appen och börja ditt fondsparande idag! Appen finns just nu i Appstore och kommer för Android under hösten.

Handla fonder med 25% rabatt*

Till Butiken

*Gäller på förvaltningsavgiften

Relaterade artiklar

Hur fungerar ett ISK-konto?
Artikel29 Feb 2024

Hur fungerar ett ISK-konto?

Ämne

Fonder, Privatekonomi, Aktier

Hur tyder man P/E-tal?
Artikel29 Feb 2024

Hur tyder man P/E-tal?

restaurang

Ämne

Aktier

Handla ETP:er hos Levler
Artikel22 Feb 2024

Handla ETP:er hos Levler

Ämne

Levler

Mest handlade aktierna 2024
Artikel21 Feb 2024

Mest handlade aktierna 2024

Ämne

Aktier

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet
Artikel20 Feb 2024

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet

stockholm

Ämne

Aktier