Börsturbulens

stockholm
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2022/06/16
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Börsturbulensen – har vi snart det värsta bakom oss? Vi har upplevt en deppig start på det första halvåret och Stockholmsbörsen är i skrivande stund ned över 25 % i år. Inflationen är på rekordnivåer och många branscher har drabbats av komponentbrist och logistikproblem.

Genomförda och aviserade räntehöjningar har gett investerare skrämselhicka och på många ställen i Asien präglas vardagen fortfarande av Covid med tillhörande begränsningar. Samtidigt pågår den ryska invasionen av Ukraina fortfarande med stort mänskligt lidande som följd.

Från ett ekonomiskt perspektiv kan dock en viss ljusning skönjas och det finns förutsättningar för en stark återhämtning. Vinsterna i bolagen är fortsatt starka och rapporterna för det första kvartalet var klart positiva. Fortsätter det även in i andra kvartalet så kommer börsen med stor sannolikhet stärkas.

Att inflationen stuckit iväg har nog inte undgått någon men tittar man på grundorsakerna till det så kan man nu konstatera att olje- och energipriserna fortfarande är på höga nivåer men att prisuppgången har avtagit. Flera bolag vittnar om att bristen på komponenter inte är lika allvarlig som förut och att det långsamt börjar se bättre ut. Covidrestriktionerna börjar nu långsamt lätta i Asien och det kommer än mer förbättra tillgången på komponenter men även lätta på logistikutmaningarna som världen levt med under ett par år. Allt detta sammantaget kommer ge en nedkylande effekt på inflationen och fortsätter dessa lätt positiva signaler så kommer sannolikt inflationstrycket lätta under andra halvan av året.

Även om signalerna från världens centralbanker är att det finns fler räntehöjningar i korten så är min bild att marknadsräntorna i hög grad redan tagit ut det och att mycket pekar på att den uppgången nu stannar av. Det kommer tolkas som positivt av världens aktiemarknader. Veckans räntehöjning på 0,75 procentenheter av den Amerikanska centralbanken var den största på 28 år men de amerikanska börserna reagerade ändå lätt positivt på det. Den svenska börsen är dock just nu på minus efter onsdagens besked.

När man om några decennier tittar i historieböckerna (eller kanske snarare i en digital historiebok) kring de första åren på 2020-talet så kommer nog många förundras över de omvälvande världshändelser som präglade den tiden, men kanske även att de ekonomiska effekterna blev hanterbara trots all tragik och osäkerhet. Från mitt perspektiv kan jag just nu i alla fall se vissa positiva signaler och förhoppningsvis kommer vi ut ur detta på ett bra sätt och på många håll starkare än innan.

Ibland blåser det upp till storm på börsen men den som hållit ut och stannat kvar har alltid blivit belönad. Aktiesparande är förenat med risker men det är risker man får bra betalt för att ta. Har du ett sparande gäller det att hålla fast vid sin plan. Funderar du på att börja spara har du en bra möjlighet att komma in på aktiemarknaden nu när den har sjunkit rejält.

Varför inte börja med att starta ett månadssparande?

Börja spara i fonder eller aktier

Till Butiken

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi