Därför ska du spara till ditt barn

Barn gunga
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/02/21
  • Ämne:Privatekonomi

I sociala medier debatterades det friskt för ett par veckor sen efter en krönika från en ekonomipoddare där det argumenterades för att barnsparande antingen riskerar att spenderas bort av barnet så fort 18-årsdagen är passerad alternativt spekuleras bort av en förälder i jakten på nästa raketaktie.

Jag vill inte säga att han har helt fel men jag vill inte heller säga att han har rätt.  På bankerna och sparplattformarna pratar vi ofta om barnsparande och vilken fantastisk företeelse det är och jag själv tycker också att barnsparande är en självklarhet om man har den ekonomiska möjligheten att lägga undan lite pengar varje månad.

Men behöver barnsparande innebära att barnen blir lata och inte ser nödvändigheten av att hitta sitt första jobb? Definitivt inte utan jag ser att det som förälder är en gåva att både kunna spara till sitt barn men även att lära barnet om värdet av pengar och vad långsiktighet och ansvar för sin ekonomi innebär. Dessutom kan ett barnsparande exempelvis hjälpa ditt barn in på bostadsmarknaden, fungera som en grundplåt under studierna, eller helt enkelt bara vara en finansiell trygghet när barnet flyttar hemifrån. Jag tror inte att det per automatik gör barnen lata och får dem att ta saker för givet när de äntrar vuxenlivet.

Därmed inte sagt att jag tycker att det nödvändigtvis behöver vara en bra idé att ge över nyckeln till det digitala bankvalvet på morgonen när barnet fyller 18 år.  Sparar man på ett ISK i barnets namn så blir pengarna tillgängliga för barnet på 18-årsdagen och då tappar du ju kontrollen över det sparade kapitalet. Ett bra alternativ är att istället öppna ett dedikerat barnsparande på ett ISK i ditt namn och då kan du längre fram skriva över sparandet på barnet.

Man får inte glömma att vi alla har olika förutsättningar om vi kan spara och hur mycket vi kan spara. Det är lätt att sätta ribban väldigt högt och exempelvis ha målet att sätta undan hela barnbidraget. Risken är att man i längden inte kan fullfölja det och slutar spara helt. Det kan vara bra att börja spara en lite mindre summa och öka på efterhand. På det sättet skapar du en rutin för sparandet och ser till att det blir av. Nivån på det du sparar är helt beroende av dina förutsättningar men huvudsaken är att du sätter igång ett sparande och gör en rutin av det varje månad.

Jag ser inte att ett barnsparande ska vara något som man kraftigt spekulerar i men eftersom tidshorisonten är lång är aktiefonder ett bra alternativ. Hitta en eller flera fonder med en profil som du gillar och se regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna där du justerar sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder.

Med det sagt. Spara gärna till era barn om ni har möjlighet men glöm inte att även spendera pengar på upplevelser tillsammans vilket också är en investering för framtiden.

Lycka till med ditt sparande!

Kom i gång med barnsparandet direkt

Till Butiken

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur mycket ska man spara varje månad?
Artikel14 Jun 2024

Hur mycket ska man spara varje månad?

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare med telefon

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

Människor på restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi