Det ljusnar på börsen

hus solljus
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2022/12/15
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Jag har varit relativt positiv till börsen under en längre tid och tror att vi såg börsen bottna tidigare i höstas. Det finns självklart frågetecken kvar gällande exempelvis inflationssiffror och hur högre räntor påverkar konjunkturen och som sparare ska man vara beredd på fortsatt volatilitet framåt. Jag ser dock att sannolikheten är större för uppgång än nedgång om man tittar på kort till medellång sikt.

Värderingarna är på en rimlig nivå och även om många rubriker nu handlar om sänkta kostnader och personalneddragningar är det för många bolag snarare ett sätt att proaktivt hantera den osäkra omvärlden och gardera sig för vad som kan bli tuffare tider konjunkturmässigt framåt. 

Det är dock fortfarande åtskilliga bolag som visar starka resultat och bland många producerande bolag är det fulltecknat i orderböckerna framåt. Den osäkra omvärlden ser jag är inprisad i bolagsvärderingarna och kan vi skönja en något avtagande inflation och sänkta räntor närmaste kvartalet så är det mycket möjligt att vi får se börsen ta ny fart uppåt. 

Tittar vi på sektorer och bolag finns det flera spännande case just nu. Med prognoser om sjunkande räntor i en inte alltför avlägsen framtid på finns det fin potential i många fastighetsbolag framåt då många investerare sett det som riskfyllda investeringar. Hög sannolikhet för lägre räntor kommer ge en lägre riskpremie och kan ge ordentlig skjuts i aktier inom sektorn. Exempelvis SBB har varit i rampljuset under en längre tid men själva bolaget är väl positionerat och har lidit av att deras bolagsstruktur och fastighetsaffärer uppfattats som väldigt komplex materia och inte helt transparent. Lyckas de bättre med sin kommunikation till marknaden framåt kan de motbevisa en del belackare och vara ett av de fastighetsbolag som utvecklas positivt på börsen. 

Många industribolag har som sagt en fin orderingång framåt och exempelvis ABB har haft en fin utveckling på börsen de senaste månaderna. Ett ökat fokus på elektrifiering och automation kan gynna dem. USA och Europa är deras stora marknader och med produktion som vänder hemåt och stora satsningar på elektrifiering så är de väldigt bra positionerade framåt. 

Däremot tror jag att flera konsumentföretag kan få det tuffare framåt. Vi konsumenter kommer behöva hålla i plånboken de närmaste månaderna då både inflationen och höga elpriser kommer gräva hål i plånboken. Vi har sett att många bolag med skalbara plattformar som mestadels har prenumerationsbaserade intäkter haft en negativ utveckling under året och det kan bli tufft för bolag med konsumentnära tjänster även framåt. Jag tror att bolag som erbjuder tjänster och produkter som enkelt kan prioriteras bort kan bli förlorare framåt. Det kan handla om exempelvis företag inom modebranschen eller bolag som erbjuder sällanköpsvaror som är mer åt det lyxiga snarare än nödvändiga hållet. 

Avslutningsvis får man inte glömma att börsen är ner runt 15 % i år så det finns potential uppåt vilket gör att jag tror att vi kan få ett fint börsår 2023 om osäkerheten kring bland annat inflation, räntor och material lättar.

Handla fonder eller aktier

Till Butiken

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi