En intressant rapportperiod framför oss

Sergelstorg
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2022/07/14
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Vi är i början av rapportperioden för det andra kvartalet och jag ser att det är något av ett vägskäl kring börsens fortsatta utveckling under året där nedgången hittills varit cirka 25% på Stockholmsbörsen. Vi är alla medvetna om all turbulens i vår omvärld, en inflation på rekordnivåer och räntehöjningar för att få bukt med det vilket gör att TINA (There Is No Alternative) för aktier är ordentligt utmanat för första gången på många år.

De kommande veckornas rapportsläpp är en av de mest intressanta perioderna för börsen på länge och den kraftiga nedgången vi sett i år har inte än till den övervägande delen berott på många bolags siffror eller kommunikation med marknaden, utan snarare oro för framtiden. Givetvis finns det en ängslan för en vikande konjunktur men väldigt många bolag utvecklas bra och har trots allt fortsatt en god efterfrågan från sina kunder.

Väljer man att se glaset som halvfullt så finns det mycket potential och många bolag och branscher som skulle kunna bli vinnare framåt. Exempel på det är bankerna som kommer gynnas av stigande räntor. Frågan är om man redan i rapporterna för det andra kvartalet kan se det i intjäningen eller om det är för tidigt för det?

Producerande företag har lidit hårt av logistikproblem och komponentbrist. Nu börjar en viss lättnad i det skönjas men kostnaderna för företagen är fortfarande på höga nivåer. En nyckel kring hur marknaden kommer ta emot rapporterna är om bolagen fortsatt klarar av att ta ut ökande kostnader genom prishöjningar mot kund. Har man lyckats med det finns det goda förutsättningar för starka resultat och stigande aktiekurser.

En av de mest tydliga tendenserna i år är att de flesta techbolag fallit kraftigt. Nu börjar man komma ned på mer rimliga värderingar och samtidigt relativt låga förväntningar hos investerarkollektivet. Med en svag börs så premieras kassaflöde över tillväxt och det är upp till bevis för många bolag som tidigare hyllats för sina skalbara affärsmodeller att man även klarar av att tjäna pengar i en marknad som inte är lika hajpad och med en kundtillväxt som stannar av. För techbolagen krävs det samtidigt mer än en stark kvartalsrapport för att bevisa marknaden att affärsmodellen är långsiktig och uthållig.

På en orolig börs där konjunkturutsikterna är negativa så är defensiva bolag något många investerare föredrar. Jag kommer hålla utkik på hur exempelvis Telia, Essity eller Axfood har hanterat den senaste tidens turbulens och deras beskrivning kring framtidsutsikterna för att försöka hitta vinnarna bland dessa bolag som ofta har en relativt hög utdelning.

Du som sparare ska givetvis fästa vikt vid resultaten som bolagen presenterar men just nu är det extra viktigt att ta till sig av framtidsutsikterna och de prognoser som bolagen kommunicerar för att förstå utmaningarna som finns men också vilken framtidstro som finns hos bolagen.

Får vi se starka resultat från en del bolag, positiva framtidsutsikter och kanske ljusare syn på konjunkturen framåt tror jag att det finns goda förutsättningar att börsen i alla fall kortsiktigt hämtar in en del av årets nedgång.

Ha en fortsatt bra sommar!

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Hur påverkas börsen av USA-valet?
Artikel27 May 2024

Hur påverkas börsen av USA-valet?

hall människor

Ämne

Privatekonomi

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande
Artikel24 May 2024

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande

Ämne

Fonder

Oscar Properties uppgång och fall
Artikel16 May 2024

Oscar Properties uppgång och fall

Ämne

Aktier, Privatekonomi

Får man utdelning på fonder?
Artikel15 May 2024

Får man utdelning på fonder?

Man telefon

Ämne

Fonder

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?
Artikel06 May 2024

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?

Byggnad

Ämne

Aktier, Fonder