Följer padel och aktiesparande samma trend?

tennisspelare
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/10/31
  • Ämne:Analys, Aktier

Det är tuffare tider för många branscher och höstmörkret känns kanske mörkare än vanligt. Kvartalsrapporterna avlöser varandra för närvarande och flera storbolag varslar om dystrare tider och framtida personalneddragningar. Detta något år efter vi kom ut från en pandemi som där och då satte mycket av det vi ser som vanligt på paus.

Tittar vi bakåt nu så känns pandemin för många som något avlägset och vissa företeelser som under pandemin nästan sågs som en självklarhet är inte längre det. Samtidigt känns tiden med ständigt hemarbete och hälsningar på vänner med en meters säkerhetsavstånd som ett minne blott. Det visar väl framförallt på människans sätt att anpassa sig och att vi har förmågan att snabbt glömma det som varit. 

Pandemin var en märklig tid på många sätt. Under hemmasittandet exploderade till exempel intresset för både padel och aktiesparande. Två spännande aktiviteter med den gemensamma nämnaren att båda kräver tid och engagemang för långsiktig framgång. Senaste året har det dock skett en viss tillbakagång i den breda entusiasmen för båda aktiviteterna och nu spelar inte ”alla” padel längre och det är få som pratar om padel som den nya folksporten där intresset aldrig kan slå i taket. Många hallar har fått stänga på grund av överetablering och utöver det har mycket konsolidering skett till några större aktörer. Samtidigt har även den största hypen kring aktiesparande lagt sig och handeln bland privatkunder på Nasdaq Stockholm är markant lägre nu än under pandemin, då aktiesparande jämte padeln blev en del av det svenska folkhemmet. Man pratar inte längre lika mycket om att kryptovalutor ska till månen eller om Meme Stocks som Gamestop där rusningarna på en dag kunde vara hysteriska.

I backspegeln är det spännande att betrakta hur två så starka trender kan uppstå och vilken folkrörelse som kan uppstå. Mitt i en sådan trend känns det som otänkbart att majoriteten ska minska på sitt padelspelande eller att börsen kan få för sig att sjunka. Dock är det en intressant erfarenhet för alla oss som hakar på trender som dessa, oavsett om det handlar om idrottande eller om investeringar. Lärdomen av det från ett investeringsperspektiv är nog att uppstår det rörelser och trender där känslan är att man måste med för att alla andra är det, då är det förmodligen för sent och risken att du förlorar pengar är överhängande stor då det oftast inte är investerarna som är sist in på intressanta case som lämnar med fickorna fulla.

För padelbranschen börjar utbudet snart matcha den efterfrågan som finns och det finns nog förutsättningar för branschen att lite mer kontrollerat ha en tillväxt framåt. Gällande aktiesparande är det ju mycket glädjande att så många nya sparare upptäckt börsen och fått mersmak. Förhoppningsvis har man inte bränt sig utan ser att börsen är en utmärkt arena för värdeskapande och även som ett sätt att förstå sig på vårt näringsliv och samhälle. Även om aktiviteten för många gått ned på börsen så blev en följdeffekt av pandemin att framförallt många yngre upptäckte aktiesparande och har man med sig ett nyktert förhållningssätt till börsen och vilken avkastning som är rimlig så skapar det förutsättningar för framtida förmögenheter. 

Ett kluster som dock lider av en minskad aktivitet är de förut så hyllade småbolagen där småbolagslistorna luslästes av nya börsentusiaster med drömmen om att hitta det stora klippet. Vissa bolag hade under en period en strålande börsresa men för de allra flesta har verkligheten kommit ikapp och fallet har varit stort då fokus på lönsamhet trumfat förhoppningar om tillväxt. Det finns nu en uppsjö av illikvida småbolagsaktier där företagsledningarna har ett jobb framför sig att skapa intresse för bolagen och visa på varför just deras bolag har goda förutsättningar framåt. 

Kontentan är nog att vi människor både är komplicerade och väldigt okomplicerade. Vi gillar sammanhang och uppstår en trend där många följer med hänger vi gärna på. Som sparare på börsen finns det en del röda flaggor i alla trender men det är ju just de erfarenheterna som kommer utveckla dig som investerare så du nästa gång förhoppningsvis har med dig ett lite bredare och mer långsiktigt perspektiv. 

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?
Artikel03 Jun 2024

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?

dam bänk park

Ämne

Privatekonomi