Full fart in i rapportsäsongen

driver
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/04/18
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Kommande veckor är en av årets fyra examensperioder för noterade bolag då de allra flesta presenterar sin rapport för det första kvartalet. För oss som följer börsen nära innebär det fullt fokus på både siffrorna men även på de signaler om framtiden som bolagen kommunicerar.

Många har under en tid trott att bolagens optimism och vinster ska börja falla och i denna rapporteringsperiod är det onekligen dags att syna korten.

Vi har väldigt mycket geopolitisk osäkerhet i världen just nu och att under senaste året då även ha adderat kraftigt stigande inflation med tillhörande räntehöjningar har gjort att osäkerheten varit stor på marknaden. Börsen är dock rätt cynisk och just de geopolitiska svårigheterna med bland annat det pågående anfallskriget i Ukraina är något börsen inte längre fäster så stor vikt vid. Att inflationen visar tecken på att falla tillbaka är däremot något som fått många att dra en lättnadens suck och fått världens börser att reagera positivt.

Vi går in i rapportsäsongen där börsen har ett positivt momentum vilket gör att de bolag som bommar förväntningarna riskerar att ta en del stryk. Volvo och AAK har redan kommit med omvända vinstvarningar vilket givetvis är styrketecken och signaler om att flera branscher trots allt fortsatt går väldigt starkt. Om många industribolag fortsatt signalerar om en bra orderingång framåt och en tro på en förhållandevis starkt konjunkturutveckling så kan det lyfta många sektorer på börsen. En svag krona, lägre råvarupriser och allt mindre komponentbrist gör att många industribolag har goda förutsättningar att överträffa förväntningarna.

Tittar vi på exempelvis banksektorn så tjänar de på en fortsatt hög aktivitet i ekonomin samt ett för dem gynnsamt ränteläge. I bankrapporterna är det detta kvartal extra intressant att hålla koll på kreditförlusterna och om de ökar eller ej. Med tanke på hur i princip alla kostnader gått upp för både privatpersoner och företagare det senaste året så kan det nu vara så att andelen som har betalningssvårigheter kan öka.

Vi har i bolagens rapporter tidigare kvartal ännu inte sett att de skenande kostnaderna har påverkat konsumtionen i någon högre grad. Har man suttit på bundna räntor har bostadsägare märkt av de stigande kostnaderna på andra sätt, på energipriser och mat exempelvis, men den stora räntesmällen har man undvikit. Börjar de bundna lånen nu gå så är det en helt annan verklighet man står inför när man budgeterar sina boendekostnader. Det finns en rätt hög risk att bolag riktat mot konsumtion, framförallt lånefinansierad sådan, kan få det tufft. Många hushåll har i ännu högre grad behövt prioritera bland sina kostnader och det är möjligt att vi nu kan se den effekten i rapporter från bolag inom både upplevelse- och tjänstesektorn.

Det blir ett par spännande veckor framåt och med tanke på den fina utvecklingen vi sett på börsen senaste månaderna ska det bli intressant att se om bolagen kan motsvara det. Får vi tecken på det motsatta kommer fallhöjden på kort sikt vara rätt kraftig.

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi