Har börsen redan toppat i år?

man restaurang
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/02/06
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Börsen har öppnat året enastående starkt och är upp nästan 15 % efter veckor som nästan kan liknas vid börseufori. Detta trots att många företagsledare är återhållsamma i utsikterna framåt och pekar på att det finns en del moln på himlen som kan ställa till besvär under året.

Rapporterna för det fjärde kvartalet har börjat trilla in och trots att det varit blandad kompott har börsen reagerat positivt och har kanske snarare andats ut mer än jublat över starka resultat med ljusa framtidsutsikter. Tittar vi mot USA har flertalet stora techbolag presenterat siffror under analytikernas förväntningar och där har även många lanserat omstruktureringsprogram med uppsägningar i tusentals för att parera intäktstapp som de redan sett och tror kommer komma fortsatt. Väldigt många bolag har i det närmaste anställningsstopp och försöker på ett balanserat sätt krympa den lite för stora kostym man dragit på sig de senaste åren. 

Framtidsutsikterna för många rapporterande bolag har definitivt visat på en helt ok orderingång men samtidigt en viss oro för konjunkturen och vilken köpkraft som kommer finns de närmaste åren. Marknaden verkar dock än så länge i år ställt in sig på att vi inte får en djup lågkonjunktur utan snarare en svag tillbakagång utan större kris och panik. 

Jag har varit rätt positiv till börsen under en tid och det är tydligt att vissa lättnader i inflationen och ränteprognoser som varit något mindre aggressiva gjort att många investerare dragit en lättnadens suck. Det finns dock en hög risk att vi fortsatt har en skakig resa framför oss men jag tror ändå att sannolikheten är stor att börsen bottnade i höstas trots att många frågetecken och mycket makroekonomisk osäkerhet finns kvar. 

Den uppgång vi sett senaste månaden känns dock för mig lite väl stark sett till kvartalsrapporterna och spådomarna kring konjunkturläget framåt och jag tror inte att det kraftiga lättnadsrallyt blir särskilt långvarigt. Många analytiker kommer nagelfara bolagens kostnadsnivå kommande kvartal men lyckas man hålla ned dem samtidigt som intäkterna inte faller markant finns det ändå potential för ett bra börsår till slut. Skulle det visa sig att konjunkturläget försämras, bolagen inte lyckas ställa om sin kostnadsmassa och försäljningen sjunker så kan det snabbt bli kraftiga fall och en dyster börsstämning.

Gällande räntan så har många centralbanker börjat prata om prognosen för räntesänkningar snarare än räntehöjningar men här i Sverige brottas vi fortfarande med höga inflationssiffror och en svag kronkurs. Vid Riksbankens räntebesked på torsdag är det många bedömare som tror att vi får se en höjning med 0,50 % när den nye riksbankchefen Erik Thedéen gör sin debut. Kommunicerar man att fler räntehöjningar väntar kan det bli bakslag på Stockholmsbörsen och osäkerheten kan tillta.

Hur ska man agera som sparare på börsen nu? Jag tycker att det finns anledning att vara försiktig i det läget vi befinner oss i. Har du en stor aktieexponering kan det vara bara att följa nyhetsflödet och agera om du känner att för mycket negativa signaler kring konjunkturen kommer. Har du haft en bra utveckling de senaste månaderna kan det vara ett bra läge att rebalansera din portfölj och dra ned något på risken om du känner dig osäker och är rädd för stora kast i ditt sparande.

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi