Hitta rätt fokus i pensionsdjungeln

  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/03/19
  • Ämne:Privatekonomi

Så fort det orangea kuvertet med pensionsbesked skickas ut till svenska folket så fylls tidningarna med råd om hur du på bästa sätt sparar till pensionen. Det är ISK och det är tjänstepension. Det är löneväxling och gud vet vad.

Men en av de viktigaste insikterna när det gäller pension är att jobbar du så kommer din pension bli helt ok. Den statliga pensionen plus tjänstepensionen kommer sannolikt räcka gott. Svenskarna har fått en bra medvetenhet kring vad tjänstepension gör för det slutliga utfallet och idag är det svårt som arbetsgivare att inte erbjuda tjänstepension om man inte kompenserar det på annat sätt. Med de två delarna som bas kan man absolut spara mer långsiktigt också, men en bra ekonomisk ålderdom innefattar mer än bara de pensionsutbetalningar man får när man lämnat in passerkortet till sin arbetsgivare.

Orangea kuvertet innebär ju en prognos över de intäkter dedikerat till pension man haft och förväntas ha fram till pensionen men du får inte heller glömma övrigt sparande som du har och där en del kanske kommer användas till pensionen. Det är lätt att stirra sig blind på innehållet kring sparandet avsett just till pension som man får redovisat en gång per år men en privatekonomi består av flera delar och det är såklart du själv som har det stora ansvaret i att fördela ditt kapital och säkerställa en god ekonomi som pensionär även om det finns bra hjälp att få kring vilka investeringar som kan vara bra och hur du bör tänka med ditt sparande.

Det kanske även finns saker du kan göra i din privatekonomi idag som gör att du kan spara lite mer pengar varje månad, antingen till pensionen eller för ett annat syfte. Snöbollseffekten i ett långsiktigt sparande är enorm och även relativt små summor varje månad växer sig över tid stora och kan ha bra effekt på din ekonomi längre fram.

Det är bra att sätta sig in i vad man tjänat in till din pension men man kanske även skulle göra en egen prognos över de kostnader man kan tänkas ha som pensionär? Har du inte gjort det så är mitt tips att titta över det på samma sätt som du har en överblick av ditt sparande. Förmodligen kommer den prognosen ge dig inspel till om du behöver förändra något idag eller om du lugnt kan fortsätta med den nivån på sparande som du har idag. Den största kostnaden är för många boendet och äger du ditt boende kan du få en känsla för hur stora lån du kommer ha när du går i pension och om du ser behov av att höja (eller sänka) den amorteringstakt du har idag. Det är givetvis svårt att estimera framtida bostadspriser eller räntenivåer men som bostadsägare kan det finnas stora värden i bostaden den dagen du går i pension.

Se på din privatekonomi och din pensionsprognos som en resultaträkning. Intäkter är viktiga för all del men med en bra koll på dina kostnader så kan det påverka ditt resultat och din handlingsfrihet i minst lika hög grad.

Spara i fonder eller aktier

Till Butiken

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi