Höga toppar och djupa dalar

Skidåkare
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2022/10/18
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Vi befinner oss just nu i något som känns som en oändlig börsnedgång där världens aktiemarknader faller på bred front och ljuspunkterna är få. Det är lätt att känna hopplöshet när värdet på ens innehav minskar varje vecka och de negativa nyheterna om världsekonomin kommer på rad.

Samtidigt har de senaste åren för många sparare varit väldigt lyckosamma och vid en titt i backspegeln ser vi att avkastningen på väldigt många fonder varit starkt positiv de senaste åren. 

Tittar man däremot tillbaka ett år så har de flesta fonderna tappat i värde vilket inte är så konstigt utifrån den makroekonomiska osäkerheten kring inflations- och räntenivåer, men också den största geopolitiska osäkerheten på länge i och med Rysslands invasion av Ukraina och även en pandemi där framför allt vissa länder i Asien inte öppnat upp fullt än. 

Branschmässigt så har teknikfonderna haft en tung tid senaste året. Samtidigt hade många bolag inom tekniksektorn en hysterisk utveckling under Covid-pandemin då många investerare fattade tycker för bolag med en digital skalbarhet och tittar vi tre år tillbaka finns det många teknikfonder som stigit över 30 %. 

En annan branschförlorare är fastighetssektorn, som påverkat av bland annat högre räntor, närmast varit i fritt fall i år och det är få fonder som visar positiv avkastning det senaste året. Det kraftiga fallet i år har även gjort att många fonder är på minus även på tre års sikt. 

Läkemedelssektorn har varit i ropet och många fonder har även stått emot börsfallet bra senaste året och visar faktiskt plus. Med perspektivet tre och fem år tillbaka är sektorn en tydlig vinnare med uppgångar upp mot 100 % för vissa fonder. 

Det finns även stora skillnader när vi tittar på vilka regioner som har parerat den stökiga omvärlden bäst. Det breda segmentet tillväxtmarknader visar upp en blandad kompott där vissa fonder stått emot bra medan andra fallit kraftigt. Jämför man det med Sverigefonder så är dock ingen Sverigefond på plus senaste året. Med flera års historik i ryggen har dock Sverigefonder utvecklats starkt med kraftiga uppgångar på bred front. 

Asienfonder har utvecklats klart negativt det senaste året. Det är tydligt att Covid-pandemin har lett till större effekter i Asien med långa nedstängningar och en större påverkan på ekonomin. Indien är dock en region som kommer ut som en vinnare det senaste året och många fonder är på plus. Indienfonder har också en starkare utveckling några år tillbaka i motsats till många andra marknader i Asien. 

Bland USA-fonder är spridningen stor och det finns både tydliga vinnare och förlorare. Har du prickat rätt fond har du upplevt en mycket bra utveckling de senaste åren då vissa fonder stigit runt 100 % och vissa har även stått emot nedgången senaste året på ett bra sätt. Det finns även fonder som gått åt motsatt håll vilket visar på nödvändigheten som sparare i att löpande jämföra var du placerar dina pengar och vad du får för din fondavgift.
Sammanfattningsvis så tycker jag att det är tydligt att tiden är din vän som sparare. Även om det just nu känns mörkt så har många fonder en starkt positiv utveckling de senaste åren även om det spretat mellan branscher, regioner och fonder. Fortsätter du månadsspara och löpande följer upp utvecklingen på dina fonder skapar du goda förutsättningar för en hållbar och långsiktig avkastning på ditt fondsparande.

Kom i gång med ditt sparande

Bli kund

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur mycket ska man spara varje månad?
Artikel14 Jun 2024

Hur mycket ska man spara varje månad?

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare med telefon

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

Människor på restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi