Hur blir börsåret 2024?

blond tjej hatt
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/12/13
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

De senaste åren har varit turbulenta i världen vilket påverkat livet på olika sätt för hela världens befolkning och pandemin som startade 2020 följdes av en logistikkollaps 2021, ett krig i Ukraina 2022 och ett ränterace 2023. En prövande tid för många med stort mänskligt lidande och ekonomiska konsekvenser av enorm magnitud.

Isolerar vi de senaste åren till enbart ekonomiska prövningar så har det varit onormala börsår med stora svängningar och osäkerhet. En labil geopolitisk miljö har gjort det än svårare att förutspå framtiden och som ofta sker i tider av osäkerhet tenderar länder och ekonomier att bli mer protektionistiska och slutna. Kan börsåret 2024 äntligen bli normalt utan större kriser och med en omvärld som blir mindre konfliktbenägen och mer öppen.

Börsen verkar stänga året som det började, i en positiv anda. Inledningsvis i år fanns det förhoppningar om en fallande inflation men den bet sig fast längre än väntat vilket gav centralbankerna skrämselhicka och fick dem att höja ränteprognoserna framåt. Höjda räntor och brist på kapital påverkade många bolag och varslen kom allt tätare under året. I takt med att bolagens framtidsutsikter blev allt mer defensiva så började börsen att falla under den sena vintern för att följas av en återhämtning under sommaren innan börsen återigen föll på grund av ränteoron. Återhämtningen under det fjärde kvartalet har varit kraftig och investerare har haft skygglappar mot en orolig omvärld och till stor del fokuserat på fallande inflationssiffror och därtill lägre ränteprognoser. 

Vi går in i julledigheten med förhoppningar om att inflationen fortsätter falla på bred basis och oavsett vad Erik Thedéen kommunicerar nu så lär räntorna falla framåt. Marknadsräntorna har snabbt anpassar sig och räknar med sänkningar i rätt hög takt det kommande året.  

Med räntor och inflation på väg ned, bolag som upplever lägre produktionskostnader och inte längre lider av komponentbrist och logistikproblem, så borde framtiden vara rätt ljus. Det finns goda förutsättningar för en stark vinstutveckling även om ekonomin skulle gå lite på halvfart under nästa år och tittar man på börsens värderingar så känns det inte som att de är på skrämmande nivåer heller. 

Det som kan hindra en form av glädjeyra skulle vara att konjunkturen bromsar in lika snabbt som inflationen. Att ekonomin kommer svalna av något förväntar sig många men det i form av en mjuklandning.  Skulle vi se en större nedgång där arbetsmarknaden påverkas ordentligt blir det klart tuffare och om det visar sig att det är en lågkonjunktur av större snitt på gång så kommer det sprida en massiv oro bland många investerare. 

Min tro och förhoppning är dock att det blir ett lite lugnare börsår med en god utveckling för bolagen där vinsterna kommer in på godkända nivåer, framtidsutsikterna är positiva och utdelningarna bibehålls eller kanske höjs något. Infrias det så har vi ett bra börsår framför oss. Samtidigt så kan vi vara säkra på att det enda vi vet, är just att inget går som planerat och att vi kan tro och hoppas men att världen och börsen är föränderlig och konstant överraskar oss. 

God jul och ett riktigt gott nytt år!

Börja spara i fonder eller aktier

Till Butiken

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi