Hur går sommarbörsen?

tennisspelare med telefon
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/06/11
  • Ämne:aktier, Privatekonomi

Sommaren närmar sig med stormsteg och detta efter ett 2024 på börsen som hittills varit riktigt bra och där världens investerare andats ut efter tecken på en lägre inflation och något sjunkande räntor.

Det fanns farhågor om en mer långvarig situation där en kraftig lågkonjunktur fanns i korten. Nu verkar vi ha klarat oss från det och för mig är det lika fascinerande varje gång hur mörka framtidsutsikterna ibland kan kännas för börsen och ekonomin i stort men även hur snabbt det kan vända till det motsatta. Det finns absolut en del risker kvar att vara uppmärksam på och vi kommer se rekyler nedåt. Allt som allt finns det dock ett positivt sentiment på marknaden nu och det kommer betyda mycket om marknaden börjar skaka lite. 

På engelska pratar man innan sommaren om ”Sell in May and go away” medan vi säger tvärtom. Historiken talar för att det lönar sig att sälja i maj men det känns långt ifrån självklart i år. Med en ränta som är på väg ned och ett starkt halvår bakom oss så kan det bli en bra sommar på börsen om kvartalsrapporterna i juli visar på robusta siffror med en stark resultatutveckling. Börjar världens centralbanker däremot flagga för än långsammare räntesänkningar kombinerat med att bolagen är defensiva i sina framtidsutsikter kan det slå hårt mot börskurserna och innebära en rekyl nedåt. Det finns definitivt all anledning att hålla ett öga på utvecklingen under rapportperioden och trots att mycket talar för en positiv utveckling kan det gå åt olika håll. 

Viss oro finns fortfarande

Även om börsen haft en stark utveckling får man inte glömma att det fortfarande finns en viss oro på marknaden. Det såg vi så sent som i slutet av förra veckan då den amerikanska jobbstatistiken överraskade vilket gav negativa börsreaktioner. Att börsen är på helspänn är inte ovanligt men kommer det flera signaler som börsen tolkar negativt kan det bli kraftiga reaktioner nedåt. 

Vi vet att sommarbörsen normalt brukar innebära betydligt mindre aktivitet då både proffs och privatsparare tar semester, vilket gör att det kan bli onormalt stora kast även på mindre nyheter. Det är något att vara uppmärksam på, framförallt under rapportperioden som för många ligger mitt i semestern. 

Den svenska kronans utveckling är intressant för semesterfirare utomlands men framförallt för den svenska ekonomin. Många trodde att kronan skulle försvagas än mer om Riksbanken var tidiga med att sänka räntan men det blev inte så utan signalen att det värsta är över visade sig vara viktigare och har stärkt kronan. En viktig faktor för många företag framåt och något som kan stärka ekonomin i stort. 

Håll ett öga på kommande rapporter

Jag känner mig i grunden positiv inför sommaren och tror att chansen till en bra börssommar är större än risken för en dålig. Även om du är långsiktig i ditt sparande med en exponering mot aktiemarknaden är mitt råd att hålla ett öga öppet under rapportperioden och inte nödvändigtvis agera, utan snarare få en bekräftelse på att du är rätt positionerad med en rimlig risk. Vid oväntade kursreaktioner nedåt kan det ju även finnas möjligheter att köpa på sig mer i ett eller flera favoritbolag som du har sneglat på.

Ha en bra sommar! 

Handla aktier utan courtage*

Till butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med mars 2025

Relaterade artiklar

Inflationsspöket borta för denna gång
Artikel03 Sep 2024

Inflationsspöket borta för denna gång

Ämne

Privatekonomi

Passa dig för att hoppa på varje kursraket
Artikel02 Sep 2024

Passa dig för att hoppa på varje kursraket

Ämne

Aktier

Insättningsgaranti på ISK - hur funkar det?
Artikel29 Aug 2024

Insättningsgaranti på ISK - hur funkar det?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi

Vad är räntefonder och hur funkar det?
Artikel29 Aug 2024

Vad är räntefonder och hur funkar det?

Ämne

Fonder

Pensionssparande för olika åldrar - tips när du är 30, 40 och 50
Artikel28 Aug 2024

Pensionssparande för olika åldrar - tips när du är 30, 40 och 50

Ämne

Privatekonomi