Hur många fonder ska man ha?

restaurang
  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2022/07/11
  • Ämne:Fonder

Dina resurser är ofta begränsade men utbudet av fonder är gigantiskt. Så: Hur många fonder ska man ha? Och finns det ens något svar? Här går vi igenom olika resonemang kring just antalet fonder i en portfölj. Frågan ”hur många fonder bör man ha” dyker upp hos de flesta sparare. Oavsett om du är i startgroparna eller redan är igång med att spara i fonder. För att svara på frågan behöver vi ta en omväg via spararens mantra: riskspridning.

Vilka fonder viktigare än hur många fonder

Riskspridning är en grundbult i ditt sparande. Vilka fonder är därför viktigare än hur många fonder du fyller din portfölj med. En portfölj med bred riskspridning kallas för diversifierad på fondspråk.

Med fonder får du som sparare en naturlig riskspridning i och med att en fond investerar i många olika företag. Jämför med om du köper aktier i ett enskilt företag, då finns ju alltid risken att just det företaget börjar gå sämre och att värdet snabbt minskar. Fonder däremot, har ett ägande i många företag vilket gör att du inte på samma sätt blir exponerad för ett företags utveckling.

Kravet på aktiefonder är att de innehåller åtminstone 16 olika aktier. Ofta är det många fler än så. Köper du två aktiefonder är du alltså indirekt ägare av minst 32 aktier, och så vidare.

Vilken sparstrategi du väljer beror så klart på en massa saker. Hur mycket kapital vill du satsa, på hur lång sikt och till vilken risk?

Okej – så vad är då svaret på frågan hur många fonder man ska spara i?

  • Om du köper ”breda” fonder med bra riskspridning för ett långsiktigt sparande kan det räcka med en eller två fonder. De bredaste fonderna du kan köpa är globalfonder som investerar över hela världen.
  • Om du vill mixa upp ditt fondsparande med ett par fonder med något lägre risk och någon fond med lite högre risk så kan du välja att köpa tre fonder. Då kan det till exempel vara en globalfond och en Sverigefond plus någon mer nischad fond.
  • Satsar du enbart på fonder med en mer tydlig inriktning, mot till exempel en bransch, så kan det vara större vits med att köpa fler fonder. Då kanske du väljer uppåt fem fonder med techföretag, läkemedelsföretag eller vilka branscher det nu är du vill satsa på.

Fördelning på olika risknivåer

Ett vanligt första steg för dig som sparare är att bestämma hur stor del av sparkapitalet du vill lägga på olika risknivåer. Det kan exempelvis vara 25 procent i fonder med låg risk, 50 procent med medelrisk och 25 procent med hög risk. Vill du inte ”gambla” alls kan du lägga allt ditt sparande i fonder med låg risk.

När det pusslet är lagt kan du sedan bestämma vilka specifika fonder som passar din önskade fördelning. Det kan visa sig vara en enda fond per risknivå – eller flera olika fonder.

Fler fonder ökar inte automatiskt chanserna till avkastning. Att köpa många fonder är alltså inte ett framgångsrecept i sig. Det kan faktiskt vara både skönare och smartare att äga några få fonder och få bra koll på dem. Du vet bäst hur mycket tid och intresse du har för ditt fondsparande.

Månadsspara – ett sätt att sprida risken

Du som sparare kan också påverka risken över tid genom att månadsspara i stället för att handla vid enstaka tillfällen. Med månadssparande satsar du en mindre summa pengar per gång men många gånger. Istället för att satsa mer vid ett – och kanske fel – tillfälle.

Hur fördelar du ditt sparande mellan olika typer av fonder och hur kompletterar fonderna varandra? Du bestämmer hur du vill göra. Lycka till med ditt fondsparande!

I fondbutiken hittar du Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat.

Kom i gång med ditt sparande direkt

Till Butiken

Relaterade artiklar

Hur fungerar ett ISK-konto?
Artikel29 Feb 2024

Hur fungerar ett ISK-konto?

Ämne

Fonder, Privatekonomi, Aktier

Hur tyder man P/E-tal?
Artikel29 Feb 2024

Hur tyder man P/E-tal?

restaurang

Ämne

Aktier

Handla ETP:er hos Levler
Artikel22 Feb 2024

Handla ETP:er hos Levler

Ämne

Levler

Mest handlade aktierna 2024
Artikel21 Feb 2024

Mest handlade aktierna 2024

Ämne

Aktier

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet
Artikel20 Feb 2024

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet

stockholm

Ämne

Aktier