Hur påverkas börsen av USA-valet?

hall människor
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/05/27
  • Ämne:Privatekonomi

Senaste veckan har jag befunnit mig i USA där man verkligen kan känna pulsen inför det kommande presidentvalet. Efter Donald Trumps seger 2016 och Joe Bidens seger 2020 med efterföljande stormning av Kapitolium så är det upplagt för stort drama under hösten. Lägger vi då också till rättsprocessen mot Trump som vi ännu inte vet utkomsten av så finns alla ingredienser för en omtumlande färd innan vi har ett valresultat.

2016 föll marknaderna inledningsvis beroende på den osäkerhet som utfallet där en politiskt oprövad kandidat vann. Återhämtningen var dock snabb då investerarna såg att politiken kunde gynna många företag framåt. 2020 var det relativt positiva marknadsreaktioner efter valet då det skapades förhoppningar om en mer stabil handelspolitik.

USA med sin stora ekonomi kombinerat med det inflytande man har internationellt gör att valet har potential att skaka om världsmarknaderna om osäkerheten blir för stor både ekonomiskt och geopolitiskt.

Ekonomi i fokus

Diskussionerna på plats i USA inför valet 2024 präglas av hur ekonomin kommer påverkas av den som vinner presidentvalet och vilka som blir vinnarna och förlorarna bland företagen av det. Trump-administrationen står för skattesänkningar och avregleringar vilket kan gynna många företag och investerare men den protektionistiska handelspolitiken som de står för skapar handelskrig och säkerhet vilket påverkar vissa sektorer negativt.

Medan Biden driver frågan om skattehöjningar för de allra rikaste och striktare regleringar inom vissa branscher finns det även förlorare genom hans politik. Samtidigt kan en mer förutsägbar handelspolitik lugna marknaderna och gynna internationell handel.

Skulle Trump vinna kan det påverka börsen i USA positivt då mer fokus läggs på inhemsk produktion. Skulle Biden vinna får vi en bättre förutsägbarhet globalt och en president som tror på frihandel och att världen i stort utvecklas av det.

Med räntor på väg ner så finns det förutsättningar för ett börsrace oavsett vilken kandidat som vinner men jag tror att det kan bli en skakig resa framåt. Det starkt polariserade klimat vi fått är nästintill en garant för att det på något sätt kommer bli konflikt eller friktion på resan framåt och det kan resultera i marknadsreaktioner drivna av osäkerhet.

Ett spännande halvår framför oss

Medan amerikanarna fokuserar på presidentval finns det dock mängder av faktorer som kommer påverka börsutvecklingen framåt. Visar inflationen tecken på att stiga igen kommer det ge många skrämselhicka. Och skulle konflikterna i Ukraina eller Israel närma sig en lösning kan det göra att många drar en lättnadens suck.

Vi har onekligen ett spännande halvår framför oss och min ingång i det är att börsen just nu inte klarar för mycket osäkerhet eller helomvändningar politiskt. Utifrån hur valkampanjerna och retoriken utvecklar sig är det inte omöjligt att vi får se stora svängningar under återstoden av året.

Handla aktier utan courtage*

Till butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med mars 2025

Relaterade artiklar

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande
Artikel24 May 2024

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande

Ämne

Fonder

Indexfonder: Allt du behöver veta för att komma igång
Artikel23 May 2024

Indexfonder: Allt du behöver veta för att komma igång

Ämne

Fonder