Hur ska man agera i börsturbulensen?

kille hatt
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2022/09/23
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Det är onekligen turbulent på börsen och det kan vara svårt att just nu hitta ljuspunkter som kan vända utvecklingen. Tittar vi tillbaka på året med en inflation på rekordnivåer, fortsatt Covid i Asien, komponentbrist och logistikproblem för många branscher, samt en fortsatt rysk invasion av Ukraina med oklart slut är det kanske inte konstigt att osäkerheten varit och är stor.

Du som investerar på börsen bör vara beredd på att fallen kan bli riktigt stora. Samtidigt gäller det som sparare att ha perspektiv, tänka långsiktigt och se nyktert på vad som händer. Börsen gillar förutsägbarhet och just nu är det för många osäkerhetsfaktorer för att investerare ska känna sig trygga. De räntehöjningar som världens centralbanker gör för att stävja inflationen är inte oväntade men det finns fortfarande en osäkerhet vilken takt som krävs och hur höga räntorna kommer bli, vilket ligger som en våt filt över marknaden.

Som sparare tycker jag att det är viktigt att hålla fast vid sin långsiktiga strategi och inte drabbas av panik. Däremot kan man göra en översyn av sina innehav men framförallt fortsätta att spara regelbundet om man har den möjligheten. Pengar som du behöver kortsiktigt ska inte investeras i aktier eller fonder utan de bör vara på ett sparkonto som du lätt kan göra uttag ifrån. Det känns förstås aldrig roligt att se sina besparingar tappa i värde men det är viktigt att se till att man har aktier och fonder kvar i portföljen när det väl vänder.

Trots att börsen till och från faller kraftigt och allt ser mörkt ut har man som sparare tiden med sig. Att det svänger är oundvikligt och positiva nyheter kan få börsen att lyfta snabbt. Det enda som är säkert med börsen är att det kommer vara perioder av snabb nedgång men även snabb uppgång. Vi kommer att få se liknande ras som vi sett nu även framåt men vi kommer också se snabba rekyler uppåt. När det är som mest stökigt är det bra att ta ett djupt andetag, backa några steg bakåt för perspektiv och att hålla fast vid din långsiktiga strategi. Aktiesparande är ett maratonlopp och något för de som orkar vara uthålliga.

Börsen kan givetvis falla mer men kan också vända uppåt om det kommer signaler på att inflationen vänder nedåt och att de gjorda räntehöjningarna har effekt.

Om ett par veckor börjar kvartalsrapporterna för det tredje kvartalet trilla in och det blir en intressant temperaturmätare för det som verkligen betyder något för börsen framåt, det vill säga hur bolagen utvecklas, intjäningen de har och vilka framtidsutsikter de ser.

Kom i gång med ditt sparande

Till Butiken

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi