Insättningsgaranti på ISK - hur funkar det?

  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/08/29
  • Ämne:Aktier, Fonder, Privatekonomi

Investeringssparkonto, eller ISK, är en populär sparform i Sverige som erbjuder både enkelhet och skattefördelar. Men vad händer om banken där du har ditt ISK går i konkurs? Detta är en fråga många sparare ställer sig, och svaret ligger i insättningsgarantin. I denna artikel går vi igenom vad insättningsgaranti innebär för ditt ISK och hur ditt sparande är skyddat.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin är ett statligt skyddssystem som säkerställer att du får tillbaka dina pengar om den bank eller institut där du har dina insättningar går i konkurs. Detta system administreras av Riksgälden, som är den myndighet i Sverige som ansvarar för statens finansförvaltning.

För närvarande täcker insättningsgarantin upp till 1 050 000 kronor per person och institut. Detta innebär att om du har pengar insatt på flera olika banker eller institut, kan du få ersättning för upp till 1 050 000 kronor från varje enskilt institut. Insättningsgarantin gäller för vanliga bankkonton, men vad gäller för ISK?

Gäller insättningsgarantin för ISK?

Det korta svaret är ja, men det är viktigt att förstå vad insättningsgarantin täcker och vad den inte täcker när det gäller investeringssparkonton.

ISK är en sparform som kan innehålla olika typer av tillgångar, som kontanter, aktier, fonder och andra värdepapper. Insättningsgarantin täcker endast de pengar som ligger kontant på ditt ISK. Det innebär att om du har kontanter på ditt ISK och din bank går i konkurs, så omfattas dessa av insättningsgarantin upp till 1 050 000 kronor.

Aktier, fonder och andra värdepapper som du håller på ditt ISK omfattas inte av insättningsgarantin. Men detta betyder inte att dina investeringar är oskyddade. Istället för insättningsgaranti omfattas dessa av ett annat skyddssystem – investerarskyddet.

Investerarskyddet - vad innebär det?

Investerarskyddet är ett separat system som skyddar dina finansiella instrument, som aktier och fonder, om banken eller institutet där du har ditt ISK skulle gå i konkurs. Om detta skulle ske, har du rätt att få tillbaka de värdepapper du äger, eftersom de ska hållas separata från bankens egna tillgångar.

Skulle värdepapperen inte kunna återlämnas, ger investerarskyddet dig rätt till ersättning upp till ett värde av 250 000 kronor per person och institut. Detta skydd är särskilt viktigt för den som har betydande tillgångar på sitt ISK, då det fungerar som ett komplement till insättningsgarantin.

Hur kan du skydda ditt ISK ytterligare?

För att maximera skyddet för ditt sparande kan det vara klokt att sprida riskerna. Eftersom både insättningsgarantin och investerarskyddet har beloppsgränser per institut, kan det vara fördelaktigt att dela upp dina tillgångar på flera olika banker eller institut. På så sätt ökar du chansen att få tillbaka så mycket som möjligt om det otänkbara skulle inträffa.

Att börja spara är enkelt

Genom att förstå hur insättningsgarantin och investerarskyddet fungerar, kan du bättre planera ditt sparande och minska riskerna för att förlora dina tillgångar. Tänk också på att sprida dina tillgångar över flera institut för att maximera skyddet.

Med denna kunskap hoppas vi att du känner dig redo att börja spara eller att ta ditt sparande vidare. Via vår digitala plattform får du möjlighet att utforska flera olika sparalternativ och investeringstjänster, utformade för att passa just dina behov och målsättningar.

Med Levler kan du smidigt öppna ett ISK-konto, följa utvecklingen av dina investeringar och anpassa din strategi i linje med aktuella marknadshändelser. Vårt mål är att stödja dig så att du uppnår dina ekonomiska mål på ett effektivt sätt.

Handla fonder eller aktier

Till butiken

Relaterade artiklar

Forsätter börsturbulensen under hösten?
Artikel16 Sep 2024

Forsätter börsturbulensen under hösten?

Ämne

Privatekonomi

Inflationsspöket borta för denna gång
Artikel03 Sep 2024

Inflationsspöket borta för denna gång

Ämne

Privatekonomi

Passa dig för att hoppa på varje kursraket
Artikel02 Sep 2024

Passa dig för att hoppa på varje kursraket

Ämne

Aktier

Vad är räntefonder och hur funkar det?
Artikel29 Aug 2024

Vad är räntefonder och hur funkar det?

Ämne

Fonder

Pensionssparande för olika åldrar - tips när du är 30, 40 och 50
Artikel28 Aug 2024

Pensionssparande för olika åldrar - tips när du är 30, 40 och 50

Ämne

Privatekonomi