Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?

Byggnad
  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/05/06
  • Ämne:Aktier, Fonder

Vad är bäst att satsa på för att få pengarna att växa: investmentbolag eller fonder? Vi backar bandet och reder ut vad de olika sparformerna innebär – så får du lite bättre koll på läget. Du kanske är ny sparare, eller gammal i gamet men inte så påläst. Oavsett vilket så är investmentbolag och fonder två begrepp som ofta dyker upp i diskussionen.

Syftet med ditt sparande kan variera genom livet. Du kanske drömmer om en stuga på landet, sparar till barnen eller till dig själv som pensionär. Är det då bäst att satsa på fonder eller investmentbolag?

Investmentbolag och fonder har flera likheter. Du som sparare köper in dig i en samling tillgångar och du får en bra riskspridning i din portfölj, som det kallas. Men i matchen investmentbolag vs fonder finns det också saker som skiljer dem åt.

Investmentbolag vs fonder

Sparande finns i många former. De flesta är med på att ett sparkonto med ränta är bättre än madrassen, men om du vill ge dina besparingar möjlighet att växa mer än på ett sparkonto så är fonder ett naturligt nästa steg. Krångligt? Inte alls.

Kort om fonder

En fond är ett paket av olika värdepapper. Till exempel aktier eller värdepapper som kan ge avkastning, det vill säga att värdet stiger. Du som sparare kan välja inriktning på fonden. Det kan vara exempelvis ett land, en region eller en bransch.

Om fonden investerar i ett antal olika företag blir du indirekt ägare till de företagen. Du blir alltså ägare av en del av fondens samlade värde. Men det är inte du som köper själva aktierna. Det gör en fondförvaltare åt dig, mot en avgift. Om fondens värde ökar, ökar också värdet av din andel.

En annan viktig grej med sparande är vilken risk du är beredd att ta. När du köper fonder kan du som sagt sprida ägandet på olika teman, branscher eller länder. På så sätt kan du få en bred riskspridning. Lägga färre ägg i samma korg kan man säga.

Indexfonder är ett exempel på fond, de kan ha aktier fördelade på hundra- eller tusentals bolag. Om några av bolagen går sämre så riskerar inte hela fonden att gå dåligt. Indexfonder följer automatiskt ett börsindex och är billigare än en aktivt förvaltad fond, där en fondförvaltare analyserar och tar beslut om vilka bolag som ska köpas.

Tre andra fördelar med att satsa på fonder:

  • När du köper fonder finns massor att välja på. Det är enkelt för dig som sparare att hitta något som passar dig och din riskvilja.
  • Proffshjälp. Väljer du en aktivt förvaltad fond så är fondförvaltaren som ansvarar för fonden expert på det. Fondförvaltaren följer givetvis utvecklingen nära och korrigerar innehaven om så behövs.
  • Långsiktighet. Fonder passar bra om du sparar regelbundet och planerar att göra det länge. Om du till exempel ska spara till barn, kan du till exempel börja när barnen är små och hänga i ända tills de tar studenten.

Kort om investmentbolag

Investmentbolag då – vad är det? Du har kanske hört talas om några av dem såsom Industrivärden, Investor och Kinnevik. Deras affärsidé är att äga aktier i andra aktiebolag. De förvaltar och utvecklar företagen de äger och är ofta ägare under lång tid. Många investmentbolag har en familj som huvudägare. Vissa investmentbolag är så kallade maktbolag som har kommit till för att kontrollera andra företag. Industrivärden och Investor är två sådana exempel.

När du satsar pengar i ett investmentbolag köper du aktier i det företaget, som i sin tur har ägande i andra företag. På det sättet fungerar bolagen lite som fonder. En annan likhet med fonder är att investmentbolag kan ha olika inriktningar. Något bolag satsar mest på investeringar i industrin, något annat på teknik eller telekom. Investmentbolagen kan ha ägande i ett flertal olika företag – ofta 10–20 stycken – medan antalet företag i en fond kan vara hundratals eller ännu fler.

Du som sparare betalar inte förvaltningsavgift när du köper aktier i ett investmentbolag, utan du betalar courtage för ditt aktieköp. Courtage är en engångskostnad och alltså inte en löpande förvaltningsavgift som fonder har.

Investmentbolag eller fonder - du som sparare väljer din väg

När det kommer till att välja mellan investmentbolag eller fonder behöver du som sparare utgå från ditt sparmål och väga för- och nackdelar med de olika formerna med varandra. Med investmentbolag får du som sparare fördelen att ha engagerade ägare. Rutinerade investerare ”väljer portföljen” åt dig. Det innebär också att innehållet i ägandet kan förändras. Med fonder kan du vara säker på att behålla en inriktning mot ett visst land eller en bransch – om det är det du är ute efter.

Du som har lite koll på sparande vet att högre risk kan ge bättre avkastning. Historiskt har vissa investmentbolag gett mer pengar tillbaka än fonder på samma marknad. Samtidigt är backspegeln inget facit för framtiden. Du som sparare väljer din väg.

Enkel start med fonder

Vill du börja enkelt utan att behöva kunna så mycket – kika in i vårt stora utbud av fonder. I fondbutiken hittar du Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat.

Kom i gång med ditt sparande

Till Butiken

Relaterade artiklar

Oscar Properties uppgång och fall
Artikel16 May 2024

Oscar Properties uppgång och fall

Ämne

Aktier, Privatekonomi

Storbankerna täljer guld - men hur länge till?
Artikel30 Apr 2024

Storbankerna täljer guld - men hur länge till?

Ämne

aktier, Privatekonomi

Skatt på fonder – så gör du med deklarationen
Artikel19 Apr 2024

Skatt på fonder – så gör du med deklarationen

Tjej gul jacka 1

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Spara till barn - så kommer du igång
Artikel15 Apr 2024

Spara till barn - så kommer du igång

pexels-jessica-west-3273851

Ämne

Fonder, Privatekonomi