Levla upp ditt sparande

tjej basker
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2022/06/15
  • Ämne:Aktier, Fonder, Privatekonomi

Dags att börja spara eller kanske levla upp ditt sparande? Blir man lyckligare av pengar? Det finns många studier som har försökt besvara den frågan. Faktum är att svaret sannolikt är nej. Eventuellt blir man blir lyckligare upp till en viss gräns men sen ebbar det ut oavsett belopp på bankkontot. Men en sak som flera studier visar är att den som känner att man har kontroll över sin ekonomi blir lyckligare.

Så oavsett belopp så ligger nyckeln till (ekonomisk) lycka i att känna att man har kontroll över sin ekonomi. Det kanske är den viktigaste orsaken till att man bör ha ett sparande.

Vad skall man tänka på då, om man ska ta kontroll, över sin ekonomi och börja spara?

  1. Att börja.

Att ta första steget är förstås viktigt för att komma igång med sitt sparande. Men ibland fastnar man redan där, många frågor dyker upp. Vilket typ av konto? Fonder eller aktier?

Börjar du spara från noll? Se då till att bygga upp en buffert först.

Vilket konto skall man spara på? Det är faktiskt inte så viktigt, har du 10 000 kr på kontot blir en halv procents ränta bara 35 kr efter skatt på ett år. Fokusera istället på att få till en rutin där du regelbundet sparar. Autogiro eller banköverföring den 25e varje månad brukar vara en bra lösning.

  1. Sparmål

När du skaffat dig en buffert kanske du vill börja spara till något mer specifikt. Pensionen, barnen eller kanske en kontantinsats till ny bostad. Ett ISK-konto eller bankkonto kostar inget så det går utmärkt att ha flera för att dela upp sitt sparande om man vill.

Tänker du spara till dina barn? Fundera på om du verkligen ska spara i deras namn, det kan bli stora summor som betalas ut på deras 18- årsdag. Kontantinsatsen kanske istället då blir en jordenruntresa. Det kan vara en god idé att spara i ditt eget namn och ge gåvan när barnet är moget att ta ett bra beslut.

  1. Risk

Hur ska du då placera ditt sparande? Ja här handlar det först och främst om hur mycket risk du vill ta. Aktiemarknaden kommer övertid sannolikt ge en högre avkastning men med stora nedgångar och fall från tid till annan. Hur mycket kan du tänka dig att sparkapitalet minskar? För en del blir svaret noll och då blir det sparande på bankkonto, för andra blir svaret att man kan leva med stora kast och  då kanske svaret är 100% aktier. Svaret för de flesta är oftast någonstans mitt emellan. Det är bättre att börja med lite lägre risk och öka aktieandelen efter hand som sparkapitalet och självförtroendet växer.

  1. Vilken fond?

Det finns tusentals fonder att välja mellan. Vilken fond ska du välja?  Hos oss på Levler finns det färdiga paket som du kan börja med eller ta inspiration ifrån. De ger dig en bra start på ditt sparande. När du är varmare i kläderna kan du gå vidare och kanske komplettera med en fond som investerar i något som du är intresserad av? En bransch eller geografiskt område. Sen kan man fortsätta och göra sin egen fondportfölj om man vill.

  1. Håll ut!

Många startar för offensivt och bränner sig snabbt. Jag har själv gjort det misstaget. Det är viktigt att komma ihåg att sparande är ett maratonlopp och inget hundrametersrace. Se till att inte ta för stor risk i början men tänk också på att spara ett rimligt belopp. Tar man i för hårt så blir det lätt att man gör ett uppehåll i sparandet och då kanske man inte kommer igång med det igen. Sätt upp rimliga mål som är hållbara. Ge sparandet tid. Med uthållighet och avkastning så är sparmålet kanske närmare än du tror.

Öppna konto och börja spara

Bli kund

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi