Magin med ett månadssparande

Tjej stockholm
  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/01/08
  • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Börsen tenderar ofta att överraska men en sak som vi vet när vi tittar i backspegeln är att börsen över lång tid skapar värdetillväxt och förutsättningar att få i gång den magiska ränta på ränta-effekten. Över tid presterar aktiemarknaden nämligen bättre än exempelvis ett sparkonto och eftersom ränta på ränta visar sig över lång tid så kan du maximera effekten genom att konstant vara investerad i aktier eller fonder.

Redan från din första sparkrona börjar snöbollen långsamt att rulla och på flera års sikt börjar det verkligen hända saker. Och vägen dit är ofta enklast via ett månadssparande. Några nycklar för att komma igång och känna dig trygg med ett månadssparande är:

  • Automatiska överföringar
  • Fundera över ett eller flera sparmål
  • Titta över sparandet med jämna mellanrum

Sätter du upp en automatisk dragning i slutet av varje månad kommer du kontinuerligt att öka ditt sparande och köpa både när det är dyrt och billigt. Då ser du dessutom till att sparandet verkligen blir av. Att tajma börsen är i princip omöjligt så ett långsiktigt och uthålligt månadssparande är för de allra flesta den bästa (och enklaste) metoden att bygga upp ett kapital. Det behöver inte vara en stor summa du lägger undan för sparande varje månad utan många bäckar små blir ganska snabbt till en stor sjö.

Vad ska jag spara i?

När sparhorisonten är lång och du kan leva med börsens upp- och nedgångar så är ofta aktiefonder bra val för dig som sparare. Se dock regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder Spara så mycket som du känner dig bekväm med och som är långsiktigt hållbart. Sparande är bra men glöm inte att hitta balansen mellan sparande, nödvändiga utgifter och pengar som du kan leva lite för också.

Hur funkar då ränta på ränta?

Över tid presterar aktiemarknaden bättre än exempelvis ett sparkonto och eftersom ränta på ränta får effekt över lång tid så kan du maximera effekten genom att vara investerad i aktier eller fonder.

Låt oss säga att du investerar 10 000 kronor i fonder. Om avkastningen är 10 procent första året kommer besparingarna att öka i värde till 11 000 kronor. För enkelhetens skull säger vi att du även nästa år får 10 procents avkastning. Då baseras avkastningen på 11 000 kronor. Det totala värdet på dina fonder växer då till 12 100 kronor – alltså med 100 kronor mer än under år 1.

En nyckel för att lyckas är alltså långsiktighet. Att spara i fonder över en längre tid ökar chansen att dra nytta av ränta på ränta-effekten.

Levler har skapat Sveriges nya sparplattform med över 2000 fonder i utbudet. Du får courtagefri aktiehandel på Nasdaq Stockholm till och med 2025 och 25 % rabatt på alla fonders förvaltningsavgift.

Bli kund och börja månadsspara

Bli kund

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?
Artikel03 Jun 2024

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?

dam bänk park

Ämne

Privatekonomi