Magin med ett månadssparande

Tjej stockholm
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/04/13
  • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Många av oss sparare hade ett tufft år på börsen 2022 och det är lätt att känna sig uppgiven när portföljen tappar i värde varje vecka. Man får dock inte glömma att de senaste åren bjudit på starka uppgångar trots bland annat en global pandemi. Börsen tenderar ofta att överraska men en sak som vi vet när vi tittar i backspegeln är att börsen över lång tid skapar värdetillväxt och förutsättningar att få i gång den magiska ränta på ränta-effekten. Över tid presterar aktiemarknaden nämligen bättre än exempelvis ett sparkonto och eftersom ränta på ränta visar sig över lång tid så kan du maximera effekten genom att konstant vara investerad i aktier eller fonder.

Redan från din första sparkrona börjar snöbollen långsamt att rulla och på flera års sikt börjar det verkligen hända saker. Och vägen dit är ofta enklast via ett månadssparande. Några nycklar för att komma igång och känna dig trygg med ett månadssparande är:

  • Automatiska överföringar
  • Fundera över ett eller flera sparmål
  • Titta över sparandet med jämna mellanrum

Sätter du upp en automatisk dragning i slutet av varje månad kommer du kontinuerligt att öka ditt sparande och köpa både när det är dyrt och billigt. Då ser du dessutom till att sparandet verkligen blir av. Att tajma börsen är i princip omöjligt så ett långsiktigt och uthålligt månadssparande är för de allra flesta den bästa (och enklaste) metoden att bygga upp ett kapital. Det behöver inte vara en stor summa du lägger undan för sparande varje månad utan många bäckar små blir ganska snabbt till en stor sjö.

Vad ska jag spara i?

När sparhorisonten är lång och du kan leva med börsens upp- och nedgångar så är ofta aktiefonder bra val för dig som sparare. Se dock regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder Spara så mycket som du känner dig bekväm med och som är långsiktigt hållbart. Sparande är bra men glöm inte att hitta balansen mellan sparande, nödvändiga utgifter och pengar som du kan leva lite för också.

Hur funkar då ränta på ränta?

Över tid presterar aktiemarknaden bättre än exempelvis ett sparkonto och eftersom ränta på ränta får effekt över lång tid så kan du maximera effekten genom att vara investerad i aktier eller fonder.

Låt oss säga att du investerar 10 000 kronor i fonder. Om avkastningen är 10 procent första året kommer besparingarna att öka i värde till 11 000 kronor. För enkelhetens skull säger vi att du även nästa år får 10 procents avkastning. Då baseras avkastningen på 11 000 kronor. Det totala värdet på dina fonder växer då till 12 100 kronor – alltså med 100 kronor mer än under år 1.

En nyckel för att lyckas är alltså långsiktighet. Att spara i fonder över en längre tid ökar chansen att dra nytta av ränta på ränta-effekten.

Ett månadssparande är ett utmärkt sätt att bygga en buffert på vilket kommer skapa en trygghet vid oväntade utgifter. Ett månadssparande passar också bra till exempelvis den där semesterresan du vill göra nästa sommar eller som en kontantinsats till drömboendet du vill köpa om ett antal år.

På Levler har vi färdiga fondpaket för att göra barriären att spara lite lägre. Du väljer helt enkelt ett av paketen och får ett antal fonder presenterade för dig.  Du bestämmer därefter en summa att spara varje månad och sen är du igång med ditt månadssparande!

Bli kund och börja månadsspara

Bli kund

Relaterade artiklar

Hur fungerar ett ISK-konto?
Artikel29 Feb 2024

Hur fungerar ett ISK-konto?

Ämne

Fonder, Privatekonomi, Aktier

Hur tyder man P/E-tal?
Artikel29 Feb 2024

Hur tyder man P/E-tal?

restaurang

Ämne

Aktier

Handla ETP:er hos Levler
Artikel22 Feb 2024

Handla ETP:er hos Levler

Ämne

Levler

Mest handlade aktierna 2024
Artikel21 Feb 2024

Mest handlade aktierna 2024

Ämne

Aktier

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet
Artikel20 Feb 2024

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet

stockholm

Ämne

Aktier