Mina börsförhoppningar 2023

byggnad blå himmel
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/01/09
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Ett nytt börsår har precis startat och om förra året genomgående var i moll så har detta år inledningsvis startat i dur. Fjolåret präglades av kriget i Ukraina, materialbrist för många producerande företag, en inflation som skenade och kraftigt höjda räntor där Stockholmsbörsen var en av världens sämst presterande börser och stängde året med en nedgång på 25 %.

De första börsdagarna i år har dock lyst av optimism och vi har sett en minskad oro kring den osäkerhet som fortfarande råder kring världsekonomin vilket fått kurserna att stiga. Jag har under den senaste tiden varit rätt positiv till börsen. Trots alla osäkerhetsfaktorer så tror jag att börsen har potential uppåt om vi börjar se en ljusning kring exempelvis inflationen. Kriget i Ukraina är självklart först och främst en mänsklig tragedi och misär men skulle det även komma positiva tecken och närma sig en lösning kan det också innebära glädjeskutt av lättnad för världens börser. Är det något börsen inte gillar så är det osäkerhet och ett krigsslut skulle kraftigt minska den geopolitiska osäkerheten i världen. 

Man får inte glömma att många bolag fortfarande tjänar bra med pengar och har en stark orderingång och om inte konjunkturen dyker kraftigt så kommer bolagen fortsatt visa starka resultat framåt. Däremot så tror jag att vi kanske ska förvänta oss en mer normal och rimlig börs de kommande åren. 

De senaste årens perioder av börseufori har i vissa fall inte varit sunda och jag tror att vi alla dragit lärdomar av det. På Stockholmsbörsen har vi sett bolag som noterats i ett aldrig skådat tempo där många med facit i hand borde ha hittat ett annat sätt att finansiera sin tillväxt. Som sparare på börsen får man alltid lärdomar och i noteringshysterin är det många sparare som blivit brända där sentimentet under en period var att alla nynoterade bolag var nästa börsälskling. 

Även hypen vi sett i många techbolag där kostnaderna varit skyhöga, intäkterna relativt små och förlusterna därmed enorma är lätt att förstå men svårt att smälta. Majoriteten av spararna på börsen har velat vara med på framgångssagorna med affärsmodeller som byggt på expansion, förvärv och kraftig användartillväxt. Tittar vi i backspegeln finns det åtskilliga exempel på investeringar som i stunden känns givna och helt rätt men som det är lätt att dras med i och ångra i efterhand. Börsen ska givetvis premiera tillväxtpotential men min syn är att det gått överstyr de senaste åren och att kommande tid kommer präglas av fokus på vinster och stabilitet, snarare än kraftig expansion och glädjekalkyler. 

Min förhoppning om börsåret 2023 är därför att det blir ett normalt och lite lugnare år. En önskan om en lite mindre stökig omvärld och att börsen premierar bolag som har en god intjäning med affärsmodeller som är robusta och framtidssäkrade. Det tror jag ökar förtroendet för börsen på lång sikt och kommer gagna oss alla som har en del eller hela vårt sparande på denna underbara men ibland frustrerande marknadsplats. 

Lycka till med ditt börsår!

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur mycket ska man spara varje månad?
Artikel14 Jun 2024

Hur mycket ska man spara varje månad?

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare med telefon

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

Människor på restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi