Oscar Properties uppgång och fall

  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/05/16

Oscar Properties var under en tid stjärnan på fastighetshimlen i Stockholm med prestigefastigheter som 79 & Park och Norra Tornen. Börsvärdet toppade på drygt tre miljarder kronor och det verkade inte finnas någon hejd på tomter som skulle exploateras i nydanande projekt med priser därefter.

När vi skriver 2024 befinner sig bolaget i rekonstruktion med ett flertal år bakom sig av finansiell härdsmälta och inställda byggplaner. Samtidigt lämnar grundaren Oscar Engelbert styrelsen och alla övriga funktioner i bolaget.

Oscar Engelbert grundade fastighetsbolaget några år in på 2000-talet och under storhetstiden när de färdigställde flera spektakulära projekt och lyxiga bostadsutvecklingar i Stockholms innerstad var det få som trodde att historien skulle sluta på det sätt som vi nu bevittnar. Då präglades retoriken från bolaget av optimism och framåtanda och hindren var få. Den tidens låga räntor skapade förutsättningar för en kraftig expansion där man med en billig finansiering och stigande bostadspriser skapade en produkt som folk ville köpa och ett bolag som folk ville investera i.

Oscar Engelbert själv sålde en dryg tiondel av sin skapelse 2017 när värdet på bolaget var nära toppen. Många privatsparare hoppade på tåget och det var en av den tidens börsfavoriter för alla som ville hitta nästa börsklipp. Nu har mycket hänt längs vägen.

Höga priser och en nedåtgående spiral

Trots prestigeprojekt och en hype runt bolaget, led de av höga kostnader för byggnationerna och svårigheter att sälja bostäderna till de priser som krävdes för en lönsam affär. En stigande skuldsättning och bristen på likviditet ledde till en nedåtgående spiral som redan 2019 gjorde att bolagets framtid hängde på en skör tråd. Allt detta kombinerat med en minskande efterfrågan på fastigheter skapade en situation som inte gick att hämta sig ifrån.

Året efter innebär flertalet uppskjutna publiceringar av årsredovisningen och orosmolnen hopade sig på flera plan. Jag sa då att bolaget var ett vrak snarare än ett sjunkande skepp och de kommande åren har snarare blivit någon slags konstgjord andning inför ett slut som varit förväntat.

Viktigt att göra en egen analys

Oscar Properties resa visar på de höga risker man utsätter sig för när tillväxten drivs av höga skuldnivåer och ett beroende av låga räntor och tillgång till kapital. Det sortens risktagning skapar en sårbarhet och även om det är lätt att dras med i vad som verkar vara framgångssagor behöver man som sparare göra sin egna analys och förstå det man investerar i och göra en riskbedömning som känns rimlig.

Även om det är lätt att beundra risktagare som tar sig för utmaningar som många andra inte skulle göra är bolagsresor som denna skadliga för börsen och dess trovärdighet. En förestående nedläggning av bolaget har många förlorare längs med vägen och både grundare, finansiärer och rådgivare hade säkerligen kunnat agera på ett annat sätt när man nu tittar i backspegeln.

Lärdomar framåt

Samtidigt så har liknande händelser inträffat förut och kommer inträffa igen. Lågräntemiljöer skapar möjligheter och lyckas man under den tiden bygga upp en verksamhet med bra intjäning som står stabilt när de tuffare tiderna kommer kan man skapa bolag som lever i generationer. Är man däremot för riskbenägen och har för bråttom kan man i stället gå på ordentliga minor som det tar lång tid att repa sig ifrån.

Handla aktier utan courtage*

Till butiken

* Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel06 Dec 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Är börsen vid ett vägskäl?
Artikel28 Nov 2024

Är börsen vid ett vägskäl?

Hur mycket av sin lön ska man spara?
Artikel28 Oct 2024

Hur mycket av sin lön ska man spara?

Hur gör man en budget?
Artikel25 Oct 2024

Hur gör man en budget?

Vad är direktavkastning?
Artikel23 Oct 2024

Vad är direktavkastning?