Överdriven turbulens som följd av bankoron

hall människor
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/03/21
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Marknaderna skakar nu på grund av att problem i enstaka banker skapar oro för en repris av finanskrisen 2008. Nu är det framförallt situationen i ett antal amerikanska nischbanker och svårigheterna för Credit Suisse som sticker ut. För oss som var med under den senaste finanskrisen känns det som ett högst osannolikt scenario att systemet kraschar och utlöser samma panik som då.

Kraschen där Lehman Brothers drog med sig många fler i fallet lärde världens kommersiella banker, centralbanker och myndigheter en hel del om hur man ska hantera problem och begränsa effekterna när förtroendet för bankerna minskar och en grad av panik uppstår. Hanteringen av de amerikanska nischbankerna och av Credit Suisse är ett tydligt exempel på att man har lärt sig läxan och snabbt klarar av att agera. Att Credit Suisse nu köps av UBS till reapris bör lugna marknaderna något. Det är givetvis naturligt att vi sett en viss oro då osäkerheten kring Credit Suisse är och var stor och att banken ses som en av de aktörer i världen som anses systemviktiga.

Anledningen till den turbulens vi ser nu beror på de extremt snabba höjningarna av räntan som vi sett hos centralbanker världen över, vilket skapar en enorm stress i systemet som vissa banker tydligt inte klarar av. Ambitionerna att snabbt bekämpa inflationen skapar sådana sidoeffekter men samtidigt har de inte haft så mycket val med tanke på situationen vi befinner oss i. Det vi ser nu är definitivt en påminnelse för oss alla om att banker aldrig är helt säkra och att riskkontroll är av yttersta vikt för alla bankledningar.

Hur börsen reagerar framåt kommer bestämmas av hur det finansiella systemet världen över tillsammans tar sig an uppgiften. Alla banker är i rampljuset nu vilket ställer höga krav på transparens, beslutskraft och handlingsförmåga. Vi lärde oss som sagt mycket av den senaste finanskrisen och jag har stor tilltro till att detta blir ett litet hack i kurvan som inte kommer utlösa stora bankrusningar och banker som kollapsar. Marknaderna gillar dock inte osäkerhet och så länge det finns många frågetecken så är sannolikheten stor att det kommer vara skakigt på börsen.

När oron lägger sig kommer fokus vara på fundamenta och då ekonomin fortsatt är stark och bolagens resultat är på bra nivåer så kan det gynna börsen framåt. Kursen för många större banker har påverkats för mycket och jag tror att de kommer återhämta sig när allt lugnat ned sig. Det är inte en omfattande bankkris vi ser utan det är delar av banksektorn som inte klarar av att hantera de snabba räntehöjningar som varit. Klarar man av att kollektivt hantera detta så skapar det en trygghet för systemet och marknaderna kommer dra en lättnadens suck vilket kommer främja börsens utveckling under året.

Relaterade artiklar

Hur påverkas börsen av USA-valet?
Artikel27 May 2024

Hur påverkas börsen av USA-valet?

hall människor

Ämne

Privatekonomi

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande
Artikel24 May 2024

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande

Ämne

Fonder

Oscar Properties uppgång och fall
Artikel16 May 2024

Oscar Properties uppgång och fall

Ämne

Aktier, Privatekonomi

Får man utdelning på fonder?
Artikel15 May 2024

Får man utdelning på fonder?

Man telefon

Ämne

Fonder

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?
Artikel06 May 2024

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?

Byggnad

Ämne

Aktier, Fonder