Riskspridning

husbyggnad
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/06/06

Vi har de senaste veckorna sett småspararfavoriterna Embracer och SBB falla som stenar på börsen och mängder av sparare har förlorat betydande belopp. Båda dessa är exempel på bolag som haft en stark tillväxt präglat av förvärv och där det funnits en hype i sociala medier. Grundarna har varit närmast helgonförklarade utifrån sitt bolagsbyggande och den enda vägen för aktiekursen har upplevts vara uppåt.

Det är lätt att dras med när en stor kritisk massa är övertygade om sin sak och när man från många får höra att det finns uppenbart enkla pengar att tjäna är det djupt mänskligt att också vilja hoppa på tåget. Så länge börshandel har funnits har det uppstått rörelser mot specifika bolag och branscher, eller bara en allmän övertygelse om att börsen bara kan gå upp, men inte sällan så blir det för många ett brutalt uppvaknande att börsen absolut kan ge mycket men ibland även kan ta desto mer. Utvecklingen för dessa båda bolags aktiekurs är en lärdom att man som sparare ska vara försiktig att dras med i ett flockbeteende och kanske även en påminnelse om att ödmjukhet på börsen är viktigt och att om det verkar alldeles för enkelt att växa sitt kapital så kan det ofta på olika sätt slå emot.

Det är faktiskt så att många som tar skyhöga risker i aktiemarknaden ofta får betala ett högt pris. De senaste åren har många nya sparare hittat till aktiemarknaden vilket är mycket glädjande. Man får dock inte negligera att vikten av riskspridning och att en tung exponering mot enskilda bolag allt som oftast straffar sig hårt. Vi vet att det breda indexet på börsen historiskt stiger och är man aktiv på aktiemarknaden över en lång tid med en bred portfölj är det ett svårslaget sätt att få sina pengar att växa. Det kräver dock ofta kloka val längs med vägen och en strategi som är långsiktig där man inte dras med i bolag eller branscher som blir heta under en kort tid.

I huvudsak kan vi prata om två slags risker; marknadsrisk och bolagsrisk. Marknadsrisken kan man hantera genom att spara i flera olika tillgångsslag vilket kan vara aktier eller fonder, ränteplaceringar eller ditt boende. Men att riskeliminera fullt ut går inte om du även är ute efter avkastning. Vi får ju faktiskt till stor del betalt utifrån den risk vi är beredda att ta. Riskerna i omvärlden som påverkar aktiemarknaden går upp och ned och man får till stor del lära sig att leva med det.

Bolagsrisken går definitivt att aktivt motverka. Sprid portföljen på ett tiotal bolag och minska branschrisken genom att investera i fem olika branscher. Där kan ett antal investmentbolag eller bolag med hög direktavkastning vara utmärkta val men man kan absolut ha en liten del i portföljen som är lite mer äventyrlig och där man tillåter sig att hoppa på möjligheter som känns för bra att avstå. Här gäller det dock att man är ännu mer uppmärksam och aktiv i sitt aktiesparande. Genom att adressera både marknadsrisken och bolagsrisken tar du din riskspridning på allvar.

Kan vi lära oss något från hur spararna som ett kollektiv agerat kring exempelvis Embracer och SBB? Framtiden får utvisa hur de båda bolagen hanterar sina utmaningar men en sak som är säker är att i en tid när informationsflödet är större än aldrig förr är det än viktigare att alltid göra sin egna analys och göra medvetna val. Du ska känna dig trygg med att aktiesparande med stor sannolikhet långsiktigt kommer få ditt kapital att växa men det kräver en god riskkontroll och medvetna val längs med vägen. Och att inte lägga alla ägg i samma korg är ett förhållningssätt som historiskt varit en bra strategi och något som kommer gälla även framåt.

Handla aktier utan courtage*

Till Butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med 31 mars 2025

Relaterade artiklar

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel06 Dec 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Är börsen vid ett vägskäl?
Artikel28 Nov 2024

Är börsen vid ett vägskäl?

Hur mycket av sin lön ska man spara?
Artikel28 Oct 2024

Hur mycket av sin lön ska man spara?

Hur gör man en budget?
Artikel25 Oct 2024

Hur gör man en budget?

Vad är direktavkastning?
Artikel23 Oct 2024

Vad är direktavkastning?