Så blir börshösten

Dam höst
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2022/08/23
  • Ämne:Analys, Aktier, Fonder

Vi har en spännande börshöst framför oss och kan titta tillbaka på ett halvår där världens börser föll kraftigt för att under sommaren återhämta sig något. Stockholmsbörsen är nu ned cirka 20 % och de kommande månaderna kan fortsatt bli turbulenta präglade av osäkerhet även om jag tror på en viss återhämtning under hösten, dock en skakig sådan.

Investerare och konsumenter världen över har de senaste månaderna varit på helspänn varje gång nya inflationssiffror presenterats. Med inflationsnivåer som vi inte sett på flera decennier har världens centralbanker har under det första halvåret reagerat genom att höja räntorna för att stävja ökningen och de har även flaggat för aggressiva höjningar framåt. Ökade prisnivåer påverkar givetvis köpkraften för konsumenterna men jag tror att sannolikheten är stor att inflationen nu har toppat vilket skapar förutsättningar för en ökad köpkraft hos konsumenterna och ett något gladare börshumör. 

Höga råvarupriser har varit ett gissel för många bolag men den senaste tiden har vi sett priserna falla tillbaka. Flertalet råvaror är nu på liknande prisnivåer som innan Rysslands invasion av Ukraina. Oljepriset har gått ned senaste månaden och som en effekt har vi sett lägre bensinpriser. Om priserna håller sig kvar på den nivån eller fortsätter sjunka något kommer det ge ett andrum för många bolag och investerare och även hjälpa till att dämpa inflationen. 

Vi såg relativt starka kvartalsrapporter för det andra kvartalet men samtidigt är inte bolagens prestationer just nu en tillräckligt stark värdemätare för börsutvecklingen utan många investerare fäster stor vikt kring hur man beskriver framtidsutsikterna och de osäkerheter i omvärlden som praktiskt taget alla bolag har utmaningar med. 

Många bedömare tror att vi kan vara på väg in i en lågkonjunktur med lägre efterfrågan och en stigande arbetslöshet. Trots en stökig omvärld är det dock så att många branscher och bolag fortsatt visar upp bra vinster och goda tillväxtprognoser, samtidigt som rekryteringsbehovet på vissa håll är stort.  Jag tror att det kan bli en relativt lindrig lågkonjunktur där vi får se en tillbakagång inom vissa sektorer men där förutsättningarna är goda för att vi kommer ut starkare på andra sidan. 

Hur kommer börsen gå under hösten då? Det finns dock fortfarande mycket osäkerhet på världens finansmarknader och riskviljan är fortsatt ganska låg. De närmaste månaderna blir onekligen mycket spännande och tecken på att inflationen mattas kombinerat med mindre aggressiva ränteprognoser kan skapa glädjeskutt på börsen så mitt stalltips är att börsen stiger något under hösten och slutar cirka 10 % minus på helåret.

Öppna konto och börja spara

Bli kund

Relaterade artiklar

Hur fungerar ett ISK-konto?
Artikel29 Feb 2024

Hur fungerar ett ISK-konto?

Ämne

Fonder, Privatekonomi, Aktier

Hur tyder man P/E-tal?
Artikel29 Feb 2024

Hur tyder man P/E-tal?

restaurang

Ämne

Aktier

Handla ETP:er hos Levler
Artikel22 Feb 2024

Handla ETP:er hos Levler

Ämne

Levler

Mest handlade aktierna 2024
Artikel21 Feb 2024

Mest handlade aktierna 2024

Ämne

Aktier

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet
Artikel20 Feb 2024

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet

stockholm

Ämne

Aktier