Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2024/04/16
  • Ämne:aktier

Ett erbjudande om en nyemission i ett bolag som du är aktieägare i kanske känns som en självklarhet men det inte alltid det är det mesta rationella att göra.

Även om du instinktivt vill gå med för att inte få din ägarandel utspädd behöver du ställa dig frågan vad orsaken är till bolagets kapitalbehov och förstå vad pengarna ska användas till och inte delta av gammal rutin. Handlar det om att företaget går på knäna och är beroende av en nyemission för sin fortlevnad där syftet enbart är att överleva till nästa nyemission? Eller är det för att möjligheterna är goda för att göra en offensiv investering som kan driva ytterligare tillväxt eller att expandera till en ny geografisk marknad? Det spelar stor roll för vad ditt beslut bör landa i.

Försök fatta rationella beslut

Många förhoppningsbolag på börsen är beroende av ett antal nyemissioner för att nå i mål med en produktlansering eller för att komma över en viktig finansieringspuckel och det är givetvis så att en andel av företagen som gör nyemissioner inte klarar sig på några års sikt. Min bild är att kvaliteten på nyemissionerna på Stockholmsbörsen är bra och även om det funnits några skräckexempel på bolag som nästan haft nyemissioner som affärsidé är som tur är de fallen rätt sällsynta. Det är dock så att ju högre upp på börslistan du kommer desto mer säker kan du vara på att kvaliteten på nyemissionen är god. För bolag med ett mindre marknadsvärde noterade på Spotlight och Nasdaq First North så bör du vara mer försiktig och göra din analys ordentligt. Det är lätt att dras med i det allmänna bruset och samtidigt mänskligt svårt att avstå att knuffa in mer pengar i ett bolag som du kanske varit ägare i ett antal år och har stora förhoppningar på. Börsen är dock ingen plats att vara emotionell på utan du behöver gå igenom orsakerna till nyemissionen och fatta ett rationellt beslut utifrån fakta och din tilltro till bolaget.

Fall inte för hysterin

När beskedet om nyemission kommer blir det ofta någon slags omedelbar kursreaktion. Går kursen upp på beskedet tar marknaden beskedet med ro, medan det finns anledning att dra öronen till sig om kursen faller kraftigt. Dras inte med i den hysteri som ibland kan uppstå när en nyemission kommuniceras utan ta några djupa andetag och skaffa dig en bild av vägen framåt och hur du vill göra med ditt ägande. Är storägare med och tecknar sig i emissionen är det förtroendeingivande och ofta en garant för att det finns stabilitet i ägarleden och det kan påverka kursen positivt kortsiktigt och skapa ett lugn runt bolaget.

Se över ledningens kommunikation

Börsen handlar om förtroende och ledningen spelar en stor roll i det. Vid en nyemission bör du gå igenom vad ledningen kommunicerat vid eventuella tidigare nyemissioner. Hade de en tydlig och trovärdig plan då och hur har de levererat på det? En nyemission i sig behöver som sagt inte vara negativt men bärs den ut av en ledning som lovar runt och håller tunt finns det all anledning till skepsis. Beskriver ledningen en rimlig investeringsplan som fokuserar på expansion eller bra finansiella argument till att en nyemission behöver göras, är jag oftast positiv till att delta men misslyckas man med den uppgiften har jag i regel inga problem att avstå.

Handla aktier utan courtage*

Till butiken

*Gäller handel på Nasdaq Stockholm till och med mars 2025

Relaterade artiklar

Inflationsspöket borta för denna gång
Artikel03 Sep 2024

Inflationsspöket borta för denna gång

Ämne

Privatekonomi

Passa dig för att hoppa på varje kursraket
Artikel02 Sep 2024

Passa dig för att hoppa på varje kursraket

Ämne

Aktier

Insättningsgaranti på ISK - hur funkar det?
Artikel29 Aug 2024

Insättningsgaranti på ISK - hur funkar det?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi

Vad är räntefonder och hur funkar det?
Artikel29 Aug 2024

Vad är räntefonder och hur funkar det?

Ämne

Fonder

Pensionssparande för olika åldrar - tips när du är 30, 40 och 50
Artikel28 Aug 2024

Pensionssparande för olika åldrar - tips när du är 30, 40 och 50

Ämne

Privatekonomi