Skatt på ISK - vad är det som gäller?

  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/04/03
  • Ämne:Aktier, Fonder, Privatekonomi

Vill du få en bättre förståelse för hur skatten på ISK fungerar, vilka regler som gäller för uttag och hur du kan dra nytta av fördelarna med ISK? Då har du hittat rätt. Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta kring skatt på ISK och hur du tar smartare beslut kring ditt sparande och dina investeringar.

Hur mycket skatt betalar man på ISK?

Skatten på investeringssparkonto (ISK) är en förenklad form av beskattning som baseras på den genomsnittliga tillgången på kontot under året. Det är ett attraktivt alternativ för många sparare eftersom man då inte behöver redovisa varje enskild transaktion i deklarationen.

Vad blir skatten på ISK 2024?

För år 2024 är skatten på ISK 1,086%. Det är viktigt att vara medveten om att skatten kan ändras varje år beroende på räntans utveckling.

Räkneexempel:

Om du har 50 000 kronor på ditt ISK-konto blir skatten med den befintliga skattesatsen 543 kronor.

Hur beskattas uttag från ISK-konto?

När du gör uttag från ditt ISK-konto beskattas inte själva uttaget. Istället påverkar uttaget den genomsnittliga tillgången på ditt konto för det år då uttaget görs. Detta är en stor fördel för sparare eftersom det minskar komplexiteten i beräkningen av den slutliga skatten.

När blir ISK skattefritt?

Det finns idag ingen nivå där ISK är skattefritt. Under 2023 presenterade Finansdepartementet ett förslag om att införa en skattefri grundnivå på 300 000 kr per person. Men detta förslag har inte gått igenom, och därmed finns i dagsläget ingen skattefri grundnivå på ISK.

Är ISK ett bra sätt att spara?

För att ISK ska förbli fördelaktigt måste avkastningen överstiga den så kallade schablonintäkten. Schablonintäkten är det genomsnittliga värdet på ditt ISK, multiplicerat med statslåneräntan den 30 november föregående år, plus 1 procentenhet. För närvarande uppgår den till 2,62%, vilket då totalt blir 3,62%. Historiskt sett har börsen genererat en avkastning som överstiger detta, och därför har det visat sig att det är fördelaktigt att spara på ISK för de flesta.

Kom igång med ett långsiktigt sparande!

Att starta ett långsiktigt sparande kan vara en viktig strategi för att bygga upp ekonomisk trygghet och säkerställa en stabil framtid. Med Levler kan du enkelt komma igång med ditt sparande och ta de första stegen mot att nå dina finansiella mål. Genom ett stort utbud, låga priser och färdiga fondpaket gör Levler det möjligt för dig att skapa ett sparande som passar dina individuella behov och mål.

Handla fonder och aktier

Till Butiken

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Handla fonder med låg avgift
Artikel03 Apr 2024

Handla fonder med låg avgift

Tjej mörk kappa

Ämne

Fonder