Tjej med telefon

Allmänna villkor

Öppna Allmänna villkor som PDF

Del I Allmänna villkor

1 Inledning

Dessa Allmänna villkor i sin vid varje tidpunkt gällande lydelse reglerar, tillsammans med Huvudavtalet eller Användarvillkoren (så som tillämpligt) och de Tilläggsavtal som må ha ingåtts mellan Bolaget och Kunden, förhållandet mellan Bolaget och Kunden i frågor om samtliga de tjänster som Bolaget från tid till annan tillhandahåller Kunden. Ansvarig tillsynsmyndighet för de tjänster som Bolaget från tid till annan tillhandahåller Kunden är Finansinspektionen, www.fi.se.

Bolaget är inte skyldigt att vidta andra åtgärder än vad som anges i dessa Allmänna villkor, Huvudavtal, Användarvillkor eller Tilläggsavtal om inte särskilt skriftligt avtal träffats om detta. Vid konflikt ska (i) vad som uttryckligen anges i sådant särskilt avtal gälla före dessa Allmänna villkor, Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tilläggsavtal och (ii) vad som uttryckligen anges i Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tilläggsavtal gälla före dessa Allmänna villkor.

Bolagets tjänster riktar sig inte till fysiska personer bosatta i USA eller juridiska personer med säte i USA eller andra U.S. Persons (som det definieras i vid var tid gällande Regulation S till United States Securities Act 1933) eller till sådana personer i andra länder där det krävs att Bolaget har vidtagit registreringsåtgärder eller andra liknande åtgärder

2 Definitioner

Allmänna villkor: Bolagets allmänna avtalsvillkor i sin vid var tid gällande lydelse.

Annat Eget Konto: Sådan Depå och/eller konto som inte är ett Investeringssparkonto och som Kunden, eller Bolaget för Kundens räkning, öppnat hos Bolaget eller som Kunden öppnat hos ett annat institut.

Användarvillkor: Det grundläggande avtal, vilket dessa Allmänna villkor utgör del av, mellan Bolaget och Kund som är en förutsättning för Bolagets tillhandahållande av D.I.Y. till Kunden.

Avräkningsnota: Besked om att en order/ett affärsuppdrag har utförts.

Bankdag: Dag som i Sverige inte är söndag eller allmän helgdag eller som vid betalning av skuldebrev är likställd med allmän helgdag (sådana likställda dagar är f.n. lördagar, midsommarafton, julafton och nyårsafton).

Betydande Ägarandel: Finansiella Instrument som getts ut av ett företag och som innebär att innehavaren av instrumenten direkt eller indirekt äger eller på ett liknande sätt innehar andelar i företaget som motsvarar minst tio (10) procent av rösterna för samtliga andelar eller av kapitalet i företaget. Även Närståendes direkta eller indirekta innehav ska tas med i beräkningen.

Vid bedömningen av hur stor andel av rösterna eller kapitalet i företaget som Kunden har, ska Kunden även anses äga andelar i företaget som Kundens Närstående, direkt eller indirekt, äger eller på liknande sätt innehar. Betydande Ägarandelar är inte Investeringstillgångar.

Bolaget: Söderberg & Partners Wealth Management AB, org.nr 556674- 7456.

Bolagets Onlinetjänst: Kundens egen sida som nås efter inloggning på www.soderbergpartners.se.

Central motpart (CCP): Så som definierat i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (Emir), dvs. en juridisk person som träder emellan motparterna i kontrakt som är föremål för handel på en eller flera finansmarknader och blir köpare till varje säljare och säljare till varje köpare.

CRS: Common Reporting Standard är OECD:s rapporteringsnorm för utbyte av upplysningar om finansiella konton mellan olika stater och jurisdiktioner.

Depå: Avser konto i Bolagets eller, i förekommande fall, Depåförande instituts, interna register där de Finansiella instrument som Bolaget eller, i förekommande fall, Depåförande institut förvarar för Kundens räkning förvaras, samt till sådant konto anslutet konto utvisande innestående medel och/eller skulder. Med ”konto i Bolagets […] interna register” enligt ovan inkluderas konto i Depåförande tredjeparts interna register. Avser, i förekommande fall, även konto hos försäkringsbolag där Kunden tecknat försäkring för handel med Finansiella Instrument och där Finansiella Instrument som sådant försäkringsbolag förvarar för Kundens räkning förvaras.

Depåförande institut: Värdepappersinstitut som på uppdrag av Kunden förvarar Finansiella Instrument för Kundens räkning.

Depåförande tredjepart: Värdepappersinstitut som på uppdrag av Bolaget eller annan depåförande tredjepart förvarar Finansiella Instrument för Kunds räkning.

D.I.Y.: En eller flera tjänster genom vilka Kund kan starta och därefter upprätthålla ett långsiktigt sparande som tillhandahålls genom www.levler.se och genom en mobilapplikation efter godkännande av Användarvillkoren.

EES: Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Euroclear Sweden AB: Värdepapperscentral som har system för värdepappersavveckling. Euroclear Sweden AB utför clearing och avveckling av transaktioner med svenska aktier och räntebärande värdepapper.

FATCA: Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) är en amerikansk lag om skyldighet att lämna uppgifter om amerikanska personers och företags kapitalinkomster och kapitaltillgångar till den amerikanska federala skattemyndigheten.

Finansiella Instrument: Sådana instrument som avses i 1 kap. 4 § 1 VpmL.

Finansiell Rådgivning: Rådgivning som tillhandahålls Kunden och som omfattar placering av Kundens tillgångar i Finansiella Instrument eller livförsäkringar med sparmoment enligt 1 § lagen (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter.

Fondandelar: Andelar i en värdepappersfond eller specialfond som avses i lagen (2004:46) om värdepappersfonder och lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder.

Fondpapper: Sådan aktie och obligation samt sådana andra delägarrätter eller fordringsrätter som är utgivna för allmän omsättning, fondandel och aktieägares rätt gentemot den som för hans räkning förvarar aktiebrev i ett utländskt bolag (depåbevis) som avses i 1 kap. 2 § IPS.

Förmedlare: Av Bolaget utsedd person som för Bolagets räkning tillhandahåller Försäkringsdistribution.

Förmånstagare: Den som pensionssparmedel ska utbetalas till om Pensionsspararen har gjort förordnande om detta enligt 4 kap. IPS.

Försäkringsdistribution: Försäkringsrådgivning samt andra åtgärder avseende livförsäkringar enligt lag (2018:1219) om försäkringsdistribution som inte utgör Försäkringsrådgivning såsom att utföra annat förberedande arbete innan försäkringsavtal ingås, för någon annans räkning ingå försäkringsavtal eller bistå vid förvaltning och fullgörande av försäkringsavtal.

Försäkringsrådgivning: Rådgivning som tillhandahålls Kunden och som lämnas i samband med Försäkringsdistribution avseende livförsäkringar enligt lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution.

Genomförande institut: Vid Kundens lämnande av uppdrag avseende Finansiellt Instrument kommer Bolaget för Kundens räkning, i de fall Bolaget inte självt kan eller avser att utföra ordern, vidarebefordra uppdraget till institut (”Genomförande institut”) för utförande i enlighet med Kundens instruktioner.

Godkänd penningmarknadsfond: Ett företag för kollektiva investeringar som

  1. auktoriserats enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/65/EG av den 13 juli 2009 om samordning av lagar och andra författningar som avser företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag), eller
  2. omfattas av tillsyn och, i förekommande fall, auktoriserats av en myndighet enligt nationell lagstiftning i en medlemsstat, och uppfyller följande villkor:

a) Företagets primära investeringsmål ska vara att bevara nettovärdet på dess tillgångar, antingen konstant till pari (exklusive avkastning) eller till värdet av investerarens initiala kapital plus avkastning.

b) Företaget ska för att uppnå det primära investeringsmålet – enbart investera i högkvalitativa penningmarknadsinstrument med en löptid eller återstående löptid på högst 397 dagar, eller med regelbundna räntejusteringar som överensstämmer med löptiden, och med en vägd genomsnittlig löptid på 60 dagar, eller – som en sidotjänst investera i insättningar hos kreditinstitut.

c) företaget ska tillhandahålla likviditet genom avveckling samma dag eller dagen efter.

Vid tillämpning av b) ska ett penningmarknadsinstrument anses vara av hög kvalitet om ett företag som, externt eller internt, förvaltar fonden gör en egen dokumenterad bedömning av penningmarknadsinstrumentets kreditkvalitet som gör att det kan anse att instrumentet är av hög kvalitet. Om instrumentet värderats av ett eller flera kreditvärderingsinstitut som är registrerade hos och övervakas av Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten ska företaget i sin interna bedömning bland annat ta hänsyn till dessa kreditvärderingar

Godkända Investeringstillgångar: Sådana av Bolaget godkända Investeringstillgångar som enligt lagen (2011:1268) om investeringssparkonto vid var tid får förvaras på Investeringssparkontot. En uppräkning av vilka Finansiella Instrument som utgör Godkända Investeringstillgångar återfinns i Bolagets förhandsinformation om Investeringssparkonto, se Del VI i dessa Allmänna villkor, och vid var tid på Bolagets Onlinetjänst.

Godkända Sparformer: Tillgångar, utöver likvida medel, i form av Finansiella Instrument som utgör Sparform och som Bolaget vid var tid godkänner för förvaring på Pensionssparkonto. En uppräkning av vilka tillgångar som utgör Godkänd Sparform återfinns vid var tid på Bolagets Onlinetjänst eller, vad gäller D.I.Y, på www.levler.se och/eller dess mobilapplikation.

Handelsplats: Såsom definierat i VpmL, dvs. en Reglerad marknad eller en Handelsplattform.

Handelsplattform: En MTF-plattform eller en OTF-plattform.

Huvudavtal: Det grundläggande avtal, vilket dessa Allmänna villkor utgör del av, mellan Bolaget och Kund som är en förutsättning för Bolagets tillhandahållande av tjänster till Kunden och för att kunna ingå Tilläggsavtal. Vad gäller Bolagets tillhandahållande av D.I.Y. till Kunden gäller Användarvillkor i stället för Huvudavtal.

Intermediär: Så som definierat i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument, dvs. en juridisk person som för aktieägares eller andra personers räkning förvarar eller administrerar aktier eller för värdepapperskonton.

Investeringsföretag: Värdepappersinstitut som enligt lag får ingå avtal om Investeringssparkonto.

Investeringsrådgivning: Tillhandahållande, enligt 2 kap. 1 § 5 p VpmL, av kundanpassade rekommendationer till en Kund på dennes begäran eller på Bolagets initiativ, i fråga om en eller flera transaktioner som avser Finansiella Instrument.

Investeringssparkonto: Sådant konto som uppfyller kraven i lagen (2011:1268) om investeringssparkonto.

Investeringstillgångar: Tillgångar som enligt lagen (2011:1268) om investeringssparkonto får förvaras på ett Investeringssparkonto, dvs. sådana Finansiella Instrument som (i) är upptagna till handel på en Reglerad marknad eller motsvarande marknad utanför EES, (ii) handlas på en MTF-plattform eller (iii) utgör Fondandelar. Betydande Ägarandelar och Kvalificerade Andelar är inte Investeringstillgångar.

IPS: Lagen (1993:931) om individuellt pensionssparande.

Konsument: Kund som är fysisk person och som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet. Kontofrämmande

Tillgång: Sådant Finansiellt Instrument som inte är en Investeringstillgång.

Kontoinnehavare: Pensionssparare eller person som genom förmånstagarförordnande eller bodelning förvärvat rätt enligt ett Pensionssparavtal.

Kund: Fysisk eller juridisk person som ingått avtal med Bolaget och vars identifikationsuppgifter har angivits i Huvudavtal och/eller, vad gäller fysisk person, vid godkännande av Användarvillkor.

Kvalificerade Andelar: Sådana aktier och andra Finansiella Instrument i eller avseende fåmansföretag som omfattas av särskilda beskattningsregler i inkomstskattelagen (1999:1229).

Legal Entity Identifier (LEI): Global identifieringskod som juridiska personer ska ha för att kunna utföra en värdepapperstransaktion. Lämplighetsbedömning: Bedömning, i enlighet med 9 kap. 23 § VpmL, av Kundens kunskaper och erfarenheter om den specifika tjänsten eller produkter som tillhandahålls Kunden samt om Kundens ekonomiska situation och mål med investeringen.

Lämplighetsförklaring: Dokumentation som Bolaget lämnar till icke-professionell kund enligt 9 kap. 28 § VpmL vid Investeringsrådgivning och som specificerar vilket råd sådan kund har fått och hur rådet motsvarar sådan kunds preferenser, mål och andra egenskaper.

MTF-plattform: Såsom definierat i VpmL, dvs. ett Multilateralt system inom EES som sammanför flera tredjeparters köp- och säljintressen i Finansiella Instrument – inom systemet och i enlighet med icke skönsmässiga regler – så att det leder till ett kontrakt.

Multilateralt system: Såsom definierat i VpmL, dvs. ett system där flera tredjeparters köp- och säljintressen i Finansiella Instrument kan interagera inom systemet.

Närstående: Sådan person som omfattas av definitionen av närstående i inkomstskattelagen (1999:1229).

OTF-plattform: Såsom definierat i VpmL, dvs. ett Multilateralt system inom EES som inte är en Reglerad marknad eller en MTF-plattform, och inom vilket flera tredjeparters köp- och säljintressen i obligationer, strukturerade finansiella produkter, utsläppsrätter eller derivat kan interagera inom systemet så att det leder till ett kontrakt.

Part(er): Bolaget och/eller Kunden (så som tillämpligt).

Passandebedömning: Bedömning av om en investeringstjänst utom Rådgivning och Portföljförvaltning passar Kunden, innefattande att bedöma i) typer av tjänster, transaktioner och Finansiella Instrument som Kunden är bekant med, ii) art, volym och frekvens för Kundens transaktioner och den tidsperiod transaktionen genomförs, och iii) Kundens utbildningsnivå och yrke.

Pensionssparavtal: Sådant avtal som avses i 1 kap. 1 § IPS.

Pensionssparare: Den person som har ingått Pensionssparavtal med Bolaget.

Pensionssparkonto: Sådant konto som avses i 3 kap. 4 § lPS.

Placeringsinstruktion: Av Kunden beslutade begränsningar i uppdraget som Bolagets förvaltare ska iaktta vid löpande placeringsbeslut inom ramen för Portföljförvaltning.

Portföljförvaltning: Förvaltningstjänst där Bolaget har uppdrag från Kunden att inom avtalad Placeringsinstruktion fatta löpande placeringsbeslut och lämna order avseende transaktioner i Finansiella Instrument utan särskilt uppdrag i enskilda fall.

Redovisning: Redovisning från Bolaget till Kunden av en för Kundens räkning genomförd transaktion genom Avräkningsnota, depåsammandrag, kontoutdrag eller handling med motsvarande innehåll samt Redovisning av för Kunden utfört uppdrag och tillhandahållna tjänster under viss angiven tidsperiod.

Redovisningskonto: Med Redovisningskonto avses konto för placering av Redovisningsmedel.

Redovisningsmedel: Medel som förvaras avskilt från Bolagets tillgångar enligt lagen (1944:181) om redovisningsmedel.

Redovisningsmedelsinstitut: Med Redovisningsmedelsinstitut avses kontoförande bank eller motsvarande institut i de fall Redovisningsmedel placerats på Redovisningskonto hos kreditinstitut enligt VpmL, konto i centralbank eller konto i kreditinstitut som auktoriserats i ett land utanför EES.

Reglerad marknad: Såsom definierat i VpmL, dvs. ett Multilateralt system inom EES som sammanför eller möjliggör sammanförande av ett flertal köp- och säljintressen i Finansiella Instrument från tredjepart – regelmässigt, inom systemet och i enlighet med icke skönsmässiga regler – så att det leder till ett kontrakt.

Riktlinjer för bästa utförande samt sammanläggning av order: Bolagets interna riktlinjer för bästa utförande samt sammanläggning av order samt sammanläggning och fördelning av order i enlighet med 9 kap. 33- 34 § VpmL vilka bl.a. innehåller riktlinjer för hur bästa möjliga resultat ska uppnås när en Kunds order utförs.

Rådgivare: i) Förmedlare samt ii) av Bolaget utsedd person, som för Bolagets räkning lämnar annan Rådgivning än Försäkringsrådgivning till Kund.

Rådgivning: Innefattar Finansiell Rådgivning, Försäkringsrådgivning och Investeringsrådgivning som Bolaget tillhandahåller Kunden.

Sparform: Sådan sparform som enligt 2 kap. 1 – 3 §§ IPS får förvaras på ett Pensionssparkonto dvs. (i) inlåning i svensk eller utländsk valuta, (ii) andelar i värdepappersfond och specialfond, inklusive i ett utländskt fondföretag som är underkastat lagstiftning eller annan offentlig reglering som väsentligen stämmer överens med den som gäller värdepappersfond och specialfonder i Sverige samt (iii) andra Fondpapper än andelar i en värdepappersfond eller i en specialfond, som är upptagna till handel på en reglerad marknad inom EES eller på en motsvarande marknad utanför EES.

SRD II: Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2017/828 av den 17 maj 2017 om ändring av direktiv 2007/36/EG vad gäller uppmuntrande av aktieägares långsiktiga engagemang såsom det har implementerats i svensk rätt genom 3 a kap. lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument, samt kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/1212 av den 3 september 2018 om fastställande av minimikrav för genomförandet av bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/36/ EG vad gäller identifiering av aktieägare, överföring av information och underlättande av utövandet av aktieägarrättigheter.

SRD II-bolag: Bolag med hemvist inom EES vars aktier är upptagna till handel på en Reglerad marknad och som omfattas av SRD II.

Svenska Finansiella Instrument: Finansiella Instrument som är utgivna av emittenter med säte i Sverige och som är registrerade hos Värdepapperscentral som har tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige samt är upptagna till handel i Sverige eller handlas på svensk Handelsplats.

System: System eller plattformar som kompletterar eller stödjer de tjänster som Bolaget enligt Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tillläggsavtal ska tillhandahålla till Kunden. System kan tillhandahållas via för ändamålet avsedd hemsida eller via mobilapplikation.

Systematisk Internhandlare: Såsom definierat i VpmL, dvs. ett Värdepappersinstitut som i en organiserad, frekvent, systematisk och väsentlig omfattning handlar för egen räkning när det utför kundorder utanför en Handelsplats utan att utnyttja ett Multilateralt system.

Söderberg & Partners-gruppen: Söderberg & Partners Holding AB, org. nr 559193-0788, och dess, direkta och indirekta, dotterbolag respektive intressebolag samt uppdragstagare som i Söderberg & Partners namn utför tjänster inom bland annat finansiell rådgivning, försäkringsdistribution och/eller löne- och förmånshantering samt därmed förenliga tjänster.

Tilläggsavtal: Avtal, som tillägg till Huvudavtalet, mellan Bolaget och Kund för de tjänster som Bolaget tillhandahåller Kunden såsom avtal för i) Depå/konto, ii) Portföljförvaltning, iii) Investeringsrådgivning, iv) kredit och v) Investeringssparkonto.

Utförandeplats: En Handelsplats, en Systematisk Internhandlare eller en marknadsgarant inom EES eller en annan person som tillhandahåller likviditet inom EES.

VpmL: Lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Värdepapperscentral: Så som definierat i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument, dvs. detsamma som i artikel 2.1.1 i förordningen om värdepapperscentraler (2016:69), i den ursprungliga lydelsen.

Värdepappersinstitut: Värdepappersbolag, svenska kreditinstitut med tillstånd att driva värdepappersrörelse och utländska företag som driver värdepappersrörelse från filial eller genom att använda anknutna ombud etablerade i Sverige, samt utländska företag med tillstånd att bedriva verksamhet som motsvarar värdepappersrörelse.

3 Riskinformation

3.1 I samband med ingåendet av Huvudavtalet respektive Användarvillkoren (så som tillämpligt) har Kunden från Bolaget erhållit information om egenskaper och risker avseende Finansiella Instrument samt information om handel med optioner, terminer och andra derivatinstrument. Genom undertecknande av Huvudavtalet respektive godkännande av Användarvillkoren bekräftar Kunden att Kunden tagit del av, och till fullo förstått innebörden av den information om risker som finns i Del IV i dessa Allmänna villkor. Om Kunden anser sig inte ha fått fullständig information från Bolaget eller inte förstått vad som anges i Del IV om egenskaper och risker avseende Finansiella Instrument, är Kunden skyldig att omgående informera Bolaget om detta.

3.2 Kunden ska löpande hålla sig informerad om egenskaper och risker avseende Finansiella Instrument.

3.3 Kunden bekräftar genom undertecknande av Huvudavtalet respektive godkännande av Användarvillkoren att Kunden är införstådd med att placering eller andra positioner i Finansiella Instrument sker på Kundens egen risk. Kunden åtar sig att vid handel med Finansiella Instrument fortlöpande bevaka värdeförändringar på innehav av och positioner i Finansiella Instrument. Kunden bekräftar genom undertecknande av Huvudavtalet respektive godkännande av Användarvillkoren att Kunden är införstådd med att själv initiera de åtgärder som erfordras för att minska risken för förluster på egna placeringar eller andra positioner.

4 Lämplighetsbedömning

4.1 Kunden är skyldig att, i samband med att Tilläggsavtal om Investeringsrådgivning och/eller Portföljförvaltning ingås och Lämplighetsbedömning eller motsvarande bedömning enligt lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution genomförs, innan Bolaget åtar sig att utföra uppdrag för Kundens räkning, till Bolaget lämna fullständig och korrekt information om dennes kunskaper och erfarenheter inom relevant investeringsområde, ekonomiska situation och mål med investeringen. Kunden är skyldig att i övrigt till Bolaget lämna de uppgifter som Bolaget begär, bl.a. sådana uppgifter som är nödvändiga för att uppnå tillräcklig kundkännedom och i övrigt uppfylla krav enligt lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism och FATCA/CRS. Uppgifterna ska lämnas inom den tidsfrist som Bolaget bestämmer. Den information som lämnas av Kunden ska avse dels förhållandena då informationen lämnas, dels förväntade förändringar i aktuellt hänseende. Om Bolaget använder ett formulär eller annat standardiserat förfarande för dokumentation av sådan information ska informationen lämnas i enlighet med det standardiserade förfarandet. Bolaget utför ny Lämplighetsbedömning eller motsvarande bedömning enligt lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution minst årligen, och baserar bedömningen delvis på tidigare lämnad information.

4.2 Kunden är skyldig att omgående informera Bolaget om eventuella fel eller brister i de uppgifter som Kunden tidigare har lämnat till Bolaget. Kunden är vidare skyldig att informera Bolaget om ändringar av Kundens förhållanden som medför att de uppgifter som Kunden tidigare lämnat helt eller delvis är felaktiga eller irrelevanta.

4.3 Kunden ska själv förvissa sig om sin skatterättsliga hemvist. För fysisk person är det normalt det land/stat vars lag anger skattskyldighet på grund av huvudsaklig vistelse, bosättning, eller liknande omständighet. För juridisk person avses normalt det land där den juridiska personen är registrerad eller där företaget/styrelsen har sitt säte. Kunden försäkrar härmed att lämnade uppgifter av betydelse för beskattning, rapportering, meddelanden, tillämpning av Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tilläggsavtal samt lagregler om uppgiftsskyldighet m.m. är riktiga och förbinder sig att utan dröjsmål till Bolaget skriftligen anmäla förändringar i detta avseende, t.ex. flyttning utomlands samt ändringar av namn, telefonnummer, adressuppgifter, medborgarskap och/eller e-postadress.

5 Dokumentation

5.1 Bolaget utför ingen Investeringsrådgivning och/eller Portföljförvaltning åt Kund innan Lämplighetsbedömning eller motsvarande bedömning enligt lagen (2018:1219) om försäkringsdistribution (så som tillämpligt) har utförts och dokumenterats. En kopia av sådan dokumentation ska tillställas Kunden.

5.2 Bolaget ska tillhandahålla icke-professionella kunder en Lämplighetsförklaring som visar vilken Investeringsrådgivning och/eller vilket råd om Portföljförvaltning som lämnats och på vilket sätt rådet motsvarar kundens preferenser, mål och andra egenskaper. Kunden ska tillhandhållas för- och efterhandsinformation i enlighet med tillämpliga bestämmelser avseende alla kostnader och avgifter för investerings-och sidotjänster samt kostnaden för de Finansiella Instrument som rådgivningen avser. Bolaget ska även tillhandahålla sådan för- och efterhandsinformation som avses ovan när Kunden begär det.

5.3 En Kund som är Konsument har rätt att, i samband med det första tillfälle där Bolaget tillhandahåller sådan Kund Investeringsrådgivning eller i nära anslutning därtill, ta del av dokumentation om dels den person hos Bolaget som lämnar Investeringsrådgivning och förutsättningarna för Investeringsrådgivningen, dels den information om Kunden som Bolaget erhållit med stöd av 9 kap. 23 § VpmL såsom information om Kundens erfarenheter och kunskaper om specifik tjänst eller produkt och om dennes ekonomiska situation och mål med investeringen. En sådan Kund har vidare rätt att ta del av dokumentation om tidpunkten för Investeringsrådgivningen, vilket/vilka råd som lämnats och om sådan Kund avråtts från viss placering eller inte.

5.4 Vad särskilt gäller Försäkringsdistribution har Kunden, i samband med distributionstillfället eller i nära anslutning därtill, rätt att ta del av dokumentation om dels Kunden, dels Försäkringsdistributionen. Dokumentationen ska innehålla den information som avses i 12 kap. 1§ Finansinspektionens föreskrifter (FFFS 2018:10) om försäkringsdistribution innefattande uppgift om ansvarsförsäkring, registrering och tillsyn samt priset för Försäkringsdistributionen.

6 Fullmakt

6.1 Kunden ger härmed Bolaget fullmakt att självt eller genom den som Bolaget utser, företräda Kunden i samtliga angelägenheter som är hänförliga till de avtal som Kunden och Bolaget träffat vari bl.a. innefattas att för Kundens räkning teckna transport av aktier, obligationer och andra Finansiella Instrument, att företräda Kunden vid förvärv/ avyttring av Finansiella Instrument, att ta emot och kvittera Finansiella Instrument och kontanter samt att å Kundens vägnar införskaffa eller uppdatera Legal Entity Identifier (LEI).

6.2 Kunden ger härmed Bolaget fullmakt att självt eller genom den som Bolaget utser, för Kundens räkning vidta de i 8.5.10-8.5.20 angivna åtgärderna beträffande Finansiella Instrument.

7 Handel med Finansiella Instrument

7.1 Uppdrag, avböjande och Passandebedömning

7.1.1 På uppdrag av Kunden - även innefattande vad Kunden och Bolaget eventuellt har kommit överens om i särskilt avtal om handel via elektroniskt medium - utför Bolaget köp och försäljning av Finansiella Instrument samt andra uppdrag avseende handel med Finansiella Instrument, inklusive clearing och avveckling, för Kundens räkning. Med clearing och avveckling avses slutförandet av en värdepapperstransaktion, då parternas förpliktelser gentemot varandra sammanställs och redovisas och Finansiella Instrument och/eller likvida medel överförs mellan parterna. Efter fullgörandet och om förutsättningar för detta föreligger registrerar Bolaget dessa transaktioner i Kundens Depå hos Bolaget och anslutna konton.

7.1.2 Efter särskild överenskommelse med Bolaget kan Kunden genomföra köp, försäljning eller andra transaktioner avseende handel med Finansiella Instrument hos ett annat institut för registrering i Kundens Depå hos Bolaget och anslutna konton. Det är därvid Kundens ansvar att säkerställa att uppdrag om att utföra clearing och avveckling lämnas till Bolaget i god tid och att Bolaget förses med nödvändiga uppgifter om transaktionen samt att övriga förutsättningar för att utföra uppdraget föreligger.

7.1.3 När Bolaget har utfört en köp- eller säljorder på Kundens uppdrag kan Bolaget komma att göra en preliminär registrering av berörd affär med Finansiella Instrument på Kundens Depå hos Bolaget respektive konto redan vid affärsavslutet. Slutlig avveckling där Finansiella Instrument levereras mot likvid sker dock en tid därefter, t.ex. två dagar för en aktie på en Reglerad marknad i Sverige. Kunden kan i förekommande fall få möjlighet att sälja preliminärt registrerade Finansiella Instrument respektive använda preliminärt registrerade likvider före den slutliga avvecklingen. Bolaget har dock alltid rätt att begränsa Kundens möjlighet att disponera över preliminärt registrerade Finansiella Instrument och likvider och inte tillåta köp och försäljning förrän den faktiska avvecklingen av preliminärt registrerade affärer med Finansiella Instrument har genomförts.

7.1.4 Bolaget ska samtidigt med att säljuppdrag lämnas få fri dispositionsrätt till de Finansiella Instrument som uppdraget omfattar. Vid köpuppdrag ska kunden senast på likviddagens morgon kl. 08.00 hålla tillräckliga medel tillgängliga för att Bolaget ska kunna avveckla Kundens förvärvade Finansiella Instrument. Bolaget har dock rätt att avveckla Kundens affärer med Finansiella Instrument även om Kunden inte hållit berörda Finansiella Instrument fritt disponibla för Bolaget eller tillräckliga medel funnits tillgängliga.

För affärer med Finansiella Instrument som regleras av EU:s förordning (EU) 909/2014 om förbättrad värdepappersavveckling har Bolaget i vissa fall en skyldighet att slutligt genomföra en faktisk avveckling (helt eller delvis) eller betala kontantersättning enligt 7.1.10

7.1.5 Kunden ska ersätta Bolaget för de kostnader, avgifter, utlägg, eller förpliktelser som Bolaget kan komma att ådra sig i samband med utförande, inklusive avveckling, av Kundens affärer med Finansiella Instrument. Om det inte finns tillräckliga medel på kontot för att avveckla en genomförd köporder och Bolaget enligt 7.1.4 ändå avvecklar affären har Bolaget rätt att belasta kontot med aktuell köplikvid och den övertrasseringsränta som gäller enligt de bestämmelser som Bolaget vid var tid allmänt tillämpar för konto av aktuellt slag.

7.1.6 Om Bolaget avser att åta sig uppdrag åt Kund enligt 7.1.1 som inte avser Investeringsrådgivning eller Portföljförvaltning ska det föregås av en Passandebedömning. Om Bolaget inom ramen för sådan Passandebedömning bedömer att den tilltänkta transaktionen inte passar Kunden, eller om Bolaget av annat skäl avböjer att åta sig uppdraget, ska Kunden omedelbart informeras. Bolaget har ingen skyldighet att acceptera uppdrag. Om Bolaget accepterar ett uppdrag ska Bolaget tillse att Kunden erhåller en skriftlig bekräftelse.

7.1.7 Kunden har rätt att fritt återkalla ett uppdrag som inte accepteras av Bolaget enligt 7.1.6. Om Kunden vill återkalla ett uppdrag som har accepterats enligt 7.1.6 är Kunden bunden av uppdraget, men Bolaget åtar sig att vidta rimliga åtgärder för att uppdraget inte ska verkställas.

7.1.8 Bolaget får verkställa Kundens begäran om utförande av uppdrag utanför Handelsplats och utan konkurrens genom avslut mot annan Kund hos Bolaget.

7.1.9 Kund som är juridisk person ska ha en Legal Entity Identifier (LEI). En sådan Kund åtar sig själv, oaktat vad som följer av 6.1, tillse att denne vid var tid har en Legal Entity Identifier (LEI). Om sådan Kund saknar Legal Entity Identifier (LEI) kan Bolaget inte utföra värdepapperstransaktioner åt Kunden.

7.1.10 Enligt EU:s förordning (EU) 2018/1229 om avvecklingsdisciplin ska berörda parter - clearingmedlem, handelsplatsdeltagare respektive motpart i enskild värdepappersaffär -, i de fall en värdepappersaffär inte kan avvecklas i sin helhet, genomföra ersättningsköp, avveckla den del av värdepappersaffären som kan avvecklas eller betala kontantersättning. I de fall en värdepappersaffär inte kan fullgöras och avvecklas i sin helhet kommer den del av värdepappersaffären som går att avveckla genom delleverans att fullgöras och avvecklas. Den part som är skyldig att leverera Finansiella Instrument ska i de fallen anses ha delvis fullgjort värdepappersaffären eller sin leveransskyldighet med de levererade Finansiella Instrumenten. Den resterande delen av värdepappersaffären fullgörs (i) genom ersättningsköp och kontantersättning och såvitt avser en värdepappersaffär som regleras av EU:s förordning (EU) 909/2014 om förbättrad värdepappersavveckling i enlighet med den och andra tillämpliga förordningar, och (ii) i övrigt enligt vad som överenskommits mellan parterna eller enligt Värdepapperscentrals, Central motparts (CCP) eller Utförandeplats regelverk eller marknadspraxis.

7.2 Handel med Finansiella Instrument över Depå hos Bolaget

7.2.1 I och med att Kunden undertecknar Huvudavtalet, Tilläggsavtal och/eller godkänner Användarvillkoren och tar Bolagets tjänster i anspråk vad avser handel med Finansiella Instrument över Depå hos Bolaget är Kunden bunden av dels Bolagets vid var tid gällande särskilda Riktlinjer för utförande av order samt sammanläggning och fördelning av order, dels de villkor som vid var tid gäller för handel med visst Finansiellt Instrument. Med sådana villkor förstås i) villkor för uppdrag avseende Finansiella Instrument i dessa Allmänna villkor, ii) villkor som gäller mellan Kunden och/eller Bolaget och Genomförande institut, iii) villkor i orderunderlag, samt iv) villkor i upprättad Avräkningsnota. Bolaget ska på Kunds begäran tillhandahålla Kunden gällande riktlinjer och villkor som avses i denna 7.2.1.

7.2.2 Vid handel med Finansiella Instrument över Depå hos Bolaget gäller även tillämpliga regler antagna av Bolaget, svensk eller utländsk emittent, Utförandeplats, Central motpart (CCP) eller Värdepapperscentral. På Kundens förfrågan kan Bolaget lämna Kunden uppgift om var sådan information finns tillgänglig. Kunden är införstådd med att brott mot sådana regler kan innebära att Kunden kan vara skyldig att sälja eller lösa in de av Kundens Finansiella Instrument som berörs därav.

7.2.3 Bolaget har rätt att makulera köp eller försäljning där avslut träffats för Kundens räkning i den omfattning som avslutet makulerats av aktuell Utförandeplats. Det Genomförande institutet kan ha rätt att makulera köp eller försäljning där avslut träffats för Kundens räkning i den omfattning som avslutet makulerats av aktuell Handelsplats. Samma rätt gäller om det Genomförande institutet i annat fall finner makulering av avslut vara nödvändig med hänsyn till att ett uppenbart fel begåtts av det Genomförande institutet, marknadsmotpart eller av Kunden själv, om Kunden genom order handlat i strid med gällande lag eller annan författning eller om Kunden i övrigt brutit mot god sed på värdepappersmarknaden. Har avslutet som makulerats redan registrerats i Kundens Depå hos Bolaget kommer Bolaget att korrigera och redovisa makuleringen för Kunden.

7.2.4 Det åligger Kunden att hålla sig underrättad om och följa i 7.2.1-7.2.3 angivna villkor och regler. Om Kundens uppdrag inte utförs eller om den transaktion som omfattas av uppdraget helt eller delvis annars inte genomförs, ska Bolaget informera Kunden om detta och om skälet därför så snart som möjligt efter att Bolaget erhållit sådan information.

7.2.5 Vad avser tjänsten D.I.Y. åtar sig Kunden att innan denne lägger en köporder avseende Fondandelar läsa den aktuella fondens faktablad och fondbestämmelser. Faktabladet finns på varje fonds informationssida i D.I.Y. och information om var respektive fonds aktuella fondbestämmelser finns anges i faktablad och/eller finns tillgängliga på respektive fonds hemsida.

Tillhandahållande av likvid respektive leveransbara Finansiella Instrument

7.2.6 Kunden är skyldig att tillhandahålla likvida medel för betalning av köpeskillingen vid köp av Finansiella Instrument över Depå hos Bolaget, respektive leveransbara Finansiella Instrument vid försäljning av Finansiella Instrument över Depå hos Bolaget, i enlighet med de villkor som gäller eller kommer att gälla mellan Kunden och/eller Bolaget och det Genomförande institutet, genom att tillhandahålla likvida medel på till Depån anslutet konto respektive relevanta Finansiella Instrument i Depån.

7.2.7 Om Kunden inte tillhandahåller likvid respektive Finansiella Instrument enligt 7.2.6 till följd att det Genomförande institutet får ett krav mot Bolaget eller Kunden, är Kunden i förhållande till Bolaget betalningsskyldig avseende samtliga kostnader av vad slag de vara må som Bolaget och/eller Genomförande institutet haft i samband med att Kunden inte fullgjort likvid/leverans. Sådan skuld är omedelbart förfallen till betalning. Beträffande ränta äger bestämmelserna för kredit i avsnitt 9 motsvarande tillämpning.

Leverans och likvid

7.2.8 Leverans av Finansiella Instrument som köp räkning över Depå hos Bolaget, respektive betalning av likvid vid Kundens försäljning över Depå hos Bolaget, ska ske i enlighet med de villkor som Genomförande institutet tillämpar. Finansiella Instrument som levereras registreras på Kundens Depå och transaktioner redovisas på Kundens till relevant Depå anslutet konto.

Externa säkerhetskrav

7.2.9 Vid transaktioner med finansiella derivatinstrument över Depå hos bolaget ska Kunden ställa säkerhet i enlighet med Bolagets vid var tid gällande regler härom. Kunden uppmärksammas på att Bolagets säkerhetskrav kan skilja sig från dem som uppställs av bl.a. Nasdaq Stockholm.

8 Depå och till Depå anslutet konto

8.1 Generellt

8.1.1 Bolagets utgångspunkt är att erbjuda Kunden Depå hos Bolaget. Kunden har även möjlighet att ha Depå hos annat Depåförande institut.

8.1.2 Då Bolaget bedömer det lämpligt att Kunden tecknar försäkring för handel med Finansiella Instrument kommer Bolaget begränsa urvalet av försäkringar till sådana som kan kombineras med Depå hos Bolaget såvida inte Kunden har andra specifika önskemål.

8.1.3 I fall där Bolaget tillhandahåller Kunden Investeringsrådgivning och/eller Portföljförvaltning åtar sig Kunden att inte placera order avseende Finansiella Instrument annat än via förmedling av Bolaget. Detta gäller oavsett om Bolagets uppdrag avser Investeringsrådgivning och/eller Portföljförvaltning rörande tillgångar på Depå hos Bolaget, på Depå hos annat Depåförande institut eller om tillgångsmassan avgränsas på annat sätt.

8.2 Mottagande av Finansiella Instrument

8.2.1 I fall där Kunden har Depå hos Bolaget anses Finansiella Instrument i kontobaserat system hos Värdepapperscentral eller den som utanför EES fullgör motsvarande registreringsåtgärd avseende Finansiella Instrument ha mottagits av Bolaget när Bolaget för Kunds räkning erhållit rätt att registrera eller låta registrera uppgifter avseende det Finansiella Instrumentet i sådant system. Finansiella Instrument som registreras hos annat Depåförande institut anses mottaget då registrering hos sådant Depåförande institut skett på ett sådant sätt att Bolaget för Kundens räkning kan förfoga över Finansiella Instrument i förhållande till det Depåförande institutet. Andra Finansiella Instrument än som angivits nu anses ha mottagits när sådana åtgärder vidtagits i det register eller motsvarande i vilka respektive Finansiellt Instrument förs, eller i förhållande till emittenten, att Bolaget för Kundens räkning kan förfoga över det i förhållande till den som är ansvarig för registrering eller motsvarande avseende det Finansiella Instrumentet i fråga. Bolaget förbehåller sig rätten att pröva mottagandet av visst Finansiellt Instrument.

8.3 Registrering i Depå hos Bolaget

8.3.1 Bolaget ska i Kundens Depå hos Bolaget registrera Finansiella Instrument som mottagits av Bolaget för Kunds räkning. Om Kunden har flera Depåer hos Bolaget och Kunden inte instruerat Bolaget om i vilken Depå visst Finansiellt Instrument ska registreras, får Bolaget självt bestämma i vilken Depå registrering ska ske.

8.3.2 Bolaget får så som förvaltare låta registrera mottagna Finansiella Instrument i eget namn hos Värdepapperscentral, t.ex. Euroclear Sweden AB eller den som utanför EES fullgör motsvarande registreringsåtgärd avseende det Finansiella Instrumentet. Därvid får Kundens Finansiella Instrument registreras tillsammans med andra ägares Finansiella Instrument av samma slag. Kunden är införstådd med att Kunden kan vara skyldig att sälja de av Kundens Finansiella Instrument där Bolaget registrerats som förvaltare i de fall Bolaget, oavsett anledning därtill, upphör att vara registrerad förvaltare för sådana Finansiella Instrument.

8.3.3 Bolaget utför ingen äkthetskontroll av Kundens Finansiella Instrument.

8.3.4 Bolaget förbehåller sig skälig tid för registrering och överföring av Finansiella Instrument.

8.3.5 Bolaget får avregistrera Finansiella Instrument från Kundens Depå hos Bolaget när den som gett ut det Finansiella Instrumentet försatts i konkurs eller det Finansiella Instrumentet av annat skäl förlorat sitt värde. Om det är praktiskt möjligt och lämpligt ska Bolaget, bl.a. med beaktande av Kundens intresse, i sådant fall försöka registrera det Finansiella Instrumentet i Kundens namn.

8.3.6 Utöver mellan Bolaget och Kunden avtalad panträtt kan Bolaget ha kvittningsrätt, panträtt eller annan säkerhetsrätt enligt EU-förordning, lag, föreskrifter, allmänna rättsprinciper, eller regelverk hos Värdepapperscentral eller Central motpart (CCP).

8.4 Depåförvaring hos tredjepart

8.4.1 Bolaget får förvara Kundens Finansiella Instrument hos annat Värdepappersinstitut, i Sverige eller utlandet. Depåförande tredjepart kan i sin tur anlita annan Depåförande tredjepart för förvaring av Kundens Finansiella Instrument.

8.4.2 Depåförande tredjepart utses av Bolaget efter eget val, med iakttagande av de skyldigheter som åligger Bolaget enligt EU-förordning, lag och föreskrifter.

8.4.3 Vid förvar hos Depåförande tredjepart i utlandet (inom eller utanför EES) omfattas Kundens Finansiella Instrument av tillämplig nationell lag, vilket kan innebära att Kundens rättigheter avseende dessa Finansiella Instrument kan variera jämfört med vad som skulle gälla vid en förvaring i Sverige.

8.4.4 Förvaring hos Depåförande tredjepart sker normalt i Bolagets namn för Kunders räkning. I sådant fall får Kundens Finansiella Instrument registreras tillsammans med andra ägares Finansiella Instrument, exempelvis på samlingskonto. Bolaget får även uppdra åt Depåförande tredjepart att i Bolagets ställe låta sig registreras för Kundens Finansiella Instrument.

8.4.5 I särskilda fall får Bolaget även låta Kundens Finansiella Instrument ingå i ett för flera ägare gemensamt dokument.

8.4.6 Vid förvaring av Kundens Finansiella Instrument på samlingskonto hos Depåförande tredjepart följer Kundens rättigheter av tillämplig nationell lagstiftning. Då Kundens Finansiella Instrument förvaras tillsammans med andra Kunders Finansiella Instrument och om det skulle uppstå en brist så att det totala innehavet på samlingskontot inte motsvarar samtliga Kunders rätta innehav, regleras den bristen mellan innehavarna i enlighet med lag eller marknadspraxis hos den Depåförande tredjeparten. Detta kan komma att innebära att innehavarna inte får tillbaka hela sitt innehav utan att bristen fördelas mellan innehavarna i förhållande till storleken på var och ens innehav.

8.4.7 Huruvida Kunden har en sakrättsligt skyddad separationsrätt i händelse av att Bolaget eller Depåförande tredjepart skulle försättas i konkurs eller drabbas av annan åtgärd med motsvarande rättsverkningar kan variera och är beroende av tillämplig nationell lag.

8.4.8 I Sverige föreligger sakrättsligt skyddad separationsrätt under förutsättning att Värdepappren hålls avskilda från Depåförande tredjepartens eller Bolagets egna Finansiella Instrument. Vid förvaring hos Depåförande tredjepart i utlandet kan det också, till följd av tilllämplig utländsk lag, vara omöjligt att identifiera Kunders Finansiella Instrument separat från den tredje partens eller Bolagets egna Finansiella Instrument. I sådant fall finns en risk att Kundens Finansiella Instrument vid en konkurssituation eller annan åtgärd med motsvarande rättsverkningar skulle kunna komma att anses ingå i den tredje partens eller Bolagets tillgångar.

8.4.9 Depåförande tredjepart, Värdepapperscentral, Central motpart (CCP) samt motsvarigheter utanför EES kan ha säkerhet i eller kvittningsrätt avseende Kundens Finansiella Instrument och till dem kopplade fordringar. I sådant fall kan Kundens Finansiella Instrument komma att tas i anspråk för sådana rättigheter.

8.5 Åtagande avseende hanteringen av Finansiella Instrument

Allmänt

8.5.1 I fall där Kunden har Depå hos Bolaget åtar sig Bolaget att för Kundens räkning vidta nedan i 8.5 angivna åtgärder beträffande mottagna Finansiella Instrument. Bolaget åtar sig, i tillägg till och vid konflikt oaktat vad som följer av 8.5, vad gäller aktier i ett SRD II-bolag att a) utan dröjsmål till Kunden överföra sådan information och bekräftelser som Bolaget erhållit från en Intermediär eller ett SRD II-bolag och som ett SRD II-bolag är skyldigt att tillhandahålla sina aktieägare enligt SRD II, och b) på begäran från Kunden utan dröjsmål överföra Kundens instruktion till ett SRD II-bolag eller till nästa Intermediär vad gäller utövandet av Kundens rättigheter som aktieägare i SRD II-bolaget eller i övrigt underlätta utövandet av aktieägares rättigheter enligt SRD II.

8.5.2 Åtagandena inträder, om inte annat anges nedan eller särskilt överenskommits, för Svenska Finansiella Instrument registrerade hos Värdepapperscentral fr.o.m. den femte (5) Bankdagen, och för övriga Svenska Finansiella Instrument (dvs. utgivna av emittenter med säte i Sverige) samt för utländska Finansiella Instrument, fr.o.m. den femtonde (15) Bankdagen efter det att Värdepappren mottagits av Bolaget. Bolaget är således inte skyldigt att bevaka frister som löper ut dessförinnan.

8.5.3 För distribution av årsredovisningar, delårsrapporter, prospekt och annan information ansvarar emittenten. Om Kunden i avtal med Bolaget markerat att årsredovisningar m.m. önskas från emittent i vilken Kunden innehar Finansiella Instrument registrerade hos Värdepapperscentral och registrerade i Depå, lämnar Bolaget på emittentens begäran, via Värdepapperscentral, Kundens namn- och adressuppgifter. Prospekt och annan information om erbjudanden distribueras normalt inte av Bolaget till Kunden. Bolaget tillhandahåller Kunden i stället en sammanfattning av erbjudandet. Kunden får samtidigt en anvisning om var mer information om erbjudandet finns.

8.5.4 Bolaget vidtar nedan angivna åtgärder under förutsättning att Bolaget i god tid fått fullgod information om den omständighet som föranleder åtgärden genom meddelande från Kunden, Depåförande institut, emittent, agent (motsvarande), Euroclear Sweden AB eller annan Värdepapperscentral.

8.5.5 Bolaget får helt eller delvis underlåta att vidta åtgärd, om det på till Depån anslutet konto inte finns erforderliga medel eller tillräckligt kreditutrymme för åtgärden eller om Bolaget inte får de uppgifter som krävs för åtgärden eller för att uppfylla krav enligt EU-förordning, lag och/eller föreskrift.

8.5.6 Bolaget får vidta eller underlåta att vidta åtgärd som anges i punkterna 8.5.11-8.5.20 om Bolaget särskilt angivit detta i meddelande till Kunden och denne inte lämnat instruktion om annat inom den svarstid som angetts i meddelandet. Kunden är därefter bunden av åtgärd som Bolaget vidtagit eller underlåtit att vidta på samma sätt som om Kunden själv gett uppdrag om åtgärden.

8.5.7 Vid Bolagets försäljning av rätter enligt nedan får försäljning ske gemensamt för flera Kunder och i tillämpliga fall i enlighet med Bolagets vid var tid gällande särskilda Riktlinjer för utförande av order samt sammanläggning och fördelning av order. Likviden ska därvid fördelas proportionellt mellan Kunderna.

8.5.8 Om Kunden enligt tillämplig lag eller reglerna för en emission eller ett erbjudande inte har rätt att utnyttja företrädesrätter, som tillkommit Kunden till följd av dennes innehav av visst Finansiellt Instrument, får Bolaget sälja dessa företrädesrätter.

8.5.9 Enligt EU:s förordning (EU) 909/2014 om förbättrad värdepappersavveckling ska en Värdepapperscentral debitera respektive kreditera sina deltagare (värdepappersinstituten) sanktionsavgifter vid försenad avveckling av värdepappersaffärer.

Sanktionsavgifter som Bolaget mottagit från en Värdepapperscentral kan Bolaget komma att fördela ut till berörda Kunder när och på det sätt Bolaget bedömer som praktiskt möjligt och lämpligt, bl.a. med iakttagande av Kundens intresse, storleken på avgiften och förseningens inverkan på Kunden. Bolaget har därvid rätt att beakta kostnader för leveransförseningar, t.ex. för ersättningsköp, värdepapperslån eller tidigare sanktionsavgifter som Bolaget inte vidaredebiterat.

Svenska Finansiella Instrument

8.5.10 För Svenska Finansiella Instrument omfattar Bolagets åtagande – med den eventuella avvikelse som kan följa av vad som sägs i 8.5.6 – de åtgärder som anges under 8.5.11-8.5.17. För andra Finansiella Instrument gäller i stället vad som anges under 8.5.18-8.5.20 beträffande utländska Finansiella Instrument.

8.5.11 Beträffande aktier åtar sig Bolaget att:

- ta emot utdelning. Om Kunden har rätt att välja mellan utdelning i kontanter eller i annan form, får Bolaget välja utdelning i form av kontanter om Kunden inte lämnat annan instruktion;

- vid nyemission avseende aktier i vilka Kunden har företrädesrätt, underrätta Kunden härom samt biträda Kunden med önskade åtgärder i samband därmed. Om instruktion om annat inte lämnats senast tre (3) Bankdagar före sista dagen för handel med teckningsrätten har Bolaget rätt, men inte skyldighet, att för Kundens räkning och förutsatt att Bolaget bedömer det som praktiskt möjligt och lämpligt, bl.a. med beaktande av Kundens intresse – sälja teckningsrätt som inte utnyttjats;

- vid offentligt erbjudande om överlåtelse av Finansiellt Instrument riktat till Kunden från emittenten (inlösen/återköp) eller annan (uppköp) underrätta Kunden om och efter särskilt uppdrag från Kunden biträda denne med önskade åtgärder. Motsvarande gäller vid offentligt erbjudande om förvärv av Finansiellt Instrument riktat till Kunden;

- vid fondemission avseende aktier har Bolaget rätt, men inte skyldighet, att för Kundens räkning om möjligt göra sådana tillköp av fondaktierätter som behövs för att alla fondaktierätter som tillkommer Kunden på grund av i Depån registrerade aktier ska kunna till fullo utnyttjas i fondemissionen och i Depån förteckna så många nya aktier som Kunden därefter är berättigad till;

- underrätta Kunden om begärd tvångsinlösen;

- vid nedsättning av aktiekapitalet, inlösen eller likvidation motta respektive lyfta kapitalbelopp samt annat förfallet belopp; samt

- på uppdrag av Kunden ombesörja att hos Värdepapperscentral förvaltarregistrerade aktiers rösträtt registreras i Kundens namn. Detta förutsätter dock att uppdraget är Bolaget tillhanda senast femte (5) Bankdagen före sista dag för införande i aktieboken (dvs. på avstämningsdagen) för rätt att delta i bolagsstämma och att sådan rösträttsregistrering kan ske enligt gängse rutin hos Värdepapperscentral.

Om Depån innehas av två eller flera gemensamt och det i uppdraget inte angetts i vems namn aktierna ska registreras sker rösträttsregistrering av aktierna i proportion till vars och ens andel. Rösträttsregistrering sker inte av överskjutande aktier.

8.5.12 Beträffande teckningsoptioner åtar sig Bolaget att:

- i god tid underrätta Kunden om sista dag för aktieteckning och, efter särskilt uppdrag från Kunden, söka verkställa kompletteringsköp av teckningsoptioner och verkställa nyteckning av aktier. Om överenskommelse om annat inte träffats senast tre (3) Bankdagar före sista dag för handel med teckningsoptioner har Bolaget rätt, men inte skyldighet, att för Kundens räkning och förutsatt att Bolaget bedömer det som praktiskt möjligt och lämpligt, bl.a. med beaktande av Kundens intresse - sälja teckningsoption som inte utnyttjats.

8.5.13 Beträffande inköpsrätter åtar sig Bolaget att:

- i god tid underrätta Kunden om sista dag för köpanmälan och, efter särskilt uppdrag av Kunden, söka verkställa kompletteringsköp av inköpsrätt och ombesörja köpanmälan. Om överenskommelse om annat inte träffats senast tre (3) Bankdagar före sista dag för handel med inköpsrätten, har Bolaget rätt, men inte skyldighet, att för Kundens räkning och förutsatt att - om Bolaget bedömer det som praktiskt möjligt och lämpligt, bl.a. med beaktande av Kundens intresse sälja inköpsrätt som inte utnyttjats.

8.5.14 Beträffande inlösenrätter åtar sig Bolaget att:

- i god tid underrätta Kunden om sista dag för inlösenanmälan och, efter särskilt uppdrag av Kunden, söka verkställa kompletteringsköp av inlösenrätt och ombesörja inlösenanmälan. Om överenskommelse om annat inte träffats senast tre (3) Bankdagar före sista dag för handel med inlösenrätten, har Bolaget rätt men inte skyldighet, att för Kundens räkning och förutsatt att Bolaget bedömer det som praktiskt möjligt och lämpligt, bl.a. med beaktande av Kundens intresse - sälja inlösenrätt som inte utnyttjats.

8.5.15 Beträffande svenska depåbevis avseende utländska aktier åtar sig Bolaget att:

- vidta motsvarande åtgärder som för svenska aktier enligt ovan om Bolaget bedömer det som praktiskt möjligt och lämpligt, bl.a. med beaktande av Kundens intresse.

8.5.16 Beträffande skuldebrev och andra skuldförbindelser som kan bli föremål för handel på kapitalmarknaden åtar sig Bolaget att:

- motta respektive lyfta ränta samt kapitalbelopp eller annat belopp som vid inlösen, utlottning eller uppsägning förfallit till betalning efter det att skuldförbindelsen mottagits; - beträffande konvertibler och andra konverteringsbara skuldförbindelser dessutom i god tid underrätta Kunden om sista konverteringsdag samt efter särskilt uppdrag av Kunden verkställa konvertering;

- vid emission av skuldebrev/skuldförbindelser i vilka Kunden har företrädesrätt, för Kundens räkning teckna sådana skuldebrev/skuldförbindelser om inte annat överenskommits. Därvid ska gälla vad som angivits ovan i punkt 8.5.11 angående nyemission av aktier;

- vid offentligt erbjudande om överlåtelse av Finansiellt Instrument riktat till Kunden från emittenten eller annan och som Bolaget erhållit information om, på sätt som angetts ovan i 8.5.11, underrätta Kunden därom och efter särskilt uppdrag av Kunden biträda denne med önskade åtgärder i samband därmed. Motsvarande gäller vid offentligt erbjudande om förvärv av Finansiellt Instrument riktat till Kunden;

- vid meddelande om förtida inlösen och kallelse till fordringshavarmöte eller liknande förfarande avseende skuldebrev/skuldförbindelser i vilka Kunden är innehavare och som Bolaget erhållit information om, på sätt som angivits ovan i 8.5.11, underrätta Kunden därom och efter särskild överenskommelse med Kunden biträda denne i samband därmed; samt

- beträffande strukturerade produkter som är skuldebrev, lyfta ränta, utdelning och kapitalbelopp.

8.5.17 Beträffande Finansiella Instrument, som inte omfattas av 8.5.11-8.5.16, såsom derivatinstrument (t.ex. optioner, terminer), strukturerade produkter som inte är skuldebrev och andelar i företag för kollektiva investeringar (Fondandelar) omfattar Bolagets åtagande att, i förekommande fall, lyfta utdelning samt i övrigt att vidta de åtgärder som Bolaget bedömer som praktiskt möjligt och lämpligt bland annat med beaktande av Kundens intresse eller som Bolaget åtagit sig i särskilt avtal med Kunden.

Utländska Finansiella Instrument

8.5.18 Beträffande aktier och skuldförbindelser som inte omfattas av 8.5.11-8.5.17 ovan och som är upptagna till handel på en Reglerad marknad eller på en motsvarande marknad utanför EES eller på en MTF-plattform, omfattar Bolagets åtagande att vidta samma åtgärder som för Svenska Finansiella Instrument när Bolaget bedömer detta som praktiskt och lämpligt. I fråga om utländska aktier registrerade hos Värdepapperscentral eller motsvarande utanför EES åtar sig inte Bolaget att genomföra rösträttsregistreringar inför bolagsstämma om inte Bolaget särskilt informerat Kunden om det. Det innebär att Kunden inte kommer att kunna rösta på bolagsstämma om inte Bolaget informerat Kunden om Bolagets avsikt att tillhandahålla hjälp med rösträttsregistrering. En förutsättning för rösträttsregistrering är att Kunden följt Bolagets instruktioner och t.ex. tillhandahållit dokument och information som är nödvändiga för rösträttsregistreringen. Det kan även förekomma andra begränsningar i Kundens rättigheter som aktieägare, t.ex. att delta i emissioner eller andra företagshändelser och att få information därom, på grund av begränsningar hos Värdepapperscentral, eller motsvarande utanför EES, Depåförande tredjepart eller annan Intermediär.

8.5.19 Beträffande andra utländska Finansiella Instrument än de i föregående stycke angivna omfattar Bolagets åtagande endast att vidta de åtgärder Bolaget åtagit sig i särskilt avtal med Kunden.

8.5.20 Kunden är införstådd med att Kundens rättigheter avseende utländska Finansiella Instrument kan variera beroende på tillämplig utländsk lag eller regelverk. Kunden är även införstådd med att Bolaget då åtgärd avser utländskt Finansiellt Instrument ofta kan komma att tillämpa andra tidsfrister gentemot Kunden än de som tillämpas i det land där åtgärd ska verkställas.

8.6 Likvida medel på till Depå hos Bolaget anslutet konto

8.6.1 Till Kundens Depå hos Bolaget är anslutet ett eller flera konton. Om överenskommelse inte träffas om annat förs ett anslutet konto i svenska kronor.

8.6.2 På till Kundens Depå hos Bolaget anslutet konto får Bolaget sätta in likvida medel som utgör förskott för köpuppdrag eller likvid för säljuppdrag (eller motsvarande), avkastning på förvaltade Finansiella Instrument samt likvida medel som Kunden i annat fall överlämnat till Bolaget eller som Bolaget tagit emot för Kundens räkning och som har samband med Depån, om inte Kunden har angett Bolaget ett annat konto för insättningen.

8.6.3 Bolaget får utöva kvittningsrätt och får även belasta på till Kundens Depå hos Bolaget anslutet konto med belopp som Kunden beordrat eller godkänt samt för varje utlägg, kostnad eller förskotterad skatt som har samband med kontot eller Depån. Bolaget får vidare belasta till Kundens Depå hos Bolaget anslutet konto med belopp motsvararande dels utlägg, kostnad och arvode för uppdrag i övrigt, som Bolaget utfört åt Kunden, dels likvid för annan förfallen obetald fordran som Bolaget vid var tid har gentemot Kunden.

8.6.4 Medel i utländsk valuta som Bolaget betalar respektive tar emot för Kundens räkning ska innan beloppet sätts in eller tas ut på till Kundens Depå hos Bolaget anslutet konto, växlas till svenska kronor enligt av Bolaget vid var tid tillämpade villkor. Detta gäller dock inte om kontot förs i den utländska valutan.

8.6.5 För tillgodohavande på till Kundens Depå hos Bolaget anslutet konto gottskrivs ränta efter den räntesats som Bolaget vid var tid tillämpar för tillgodohavande på anslutet konto av detta slag. För skuld på till Kundens Depå hos Bolaget anslutet konto utgår ränta enligt 9.2. Vid bedömning av om tillgodohavande respektive skuld finns på anslutna konton, bedöms varje konto för sig. Detta innebär t.ex. att ett av Kundens anslutna konton kan komma att gottskrivas ränta samtidigt som ett annat av Kundens anslutna konton belastas med ränta.

Inlåningsmedel

8.6.6 När Bolaget tar emot likvida medel hänförliga till Kund, som exempelvis inbetalning från Kund, likvid i anledning av försäljningsuppdrag (eller motsvarande), eller avkastning på förvaltade Finansiella Instrument som Bolaget tagit emot för Kundens räkning, redovisas medlen på det till Kundens Depå hos Bolaget anslutna kontot. Samtliga medel utgör inlåningsmedel.

Redovisningsmedel

8.6.7 Inlåningsmedel som Bolaget tar emot enligt 8.6.6 och som inte erfordras för fullgörandet av Kundens betalningsskyldighet, kan av Bolaget avskiljas till ett Redovisningskonto i enlighet med tillstånd från Finansinspektionen. De medel som avskiljs från Bolagets tillgångar placeras på ett Redovisningskonto hos kreditinstitut enligt VpmL, konto i centralbank, konto i kreditinstitut som auktoriserats i ett land utanför EES eller Godkänd penningmarknadsfond samt enligt lagen (1944:181) om redovisningsmedel. Kundens Redovisningsmedel redovisas på till Kundens Depå hos Bolaget anslutet konto.

8.6.8 Huruvida av Bolaget från Kunden mottagna likvida medel avskiljs till Redovisningskonto regleras av Tilläggsavtal avseende Kundens Depå eller, vad gäller D.I.Y., i Användarvillkoren. Upplupen ränta på medel som Bolaget avskilt som Redovisningsmedel, men som ännu inte förfallit till betalning till Kunden, utgör inlåningsmedel enligt 8.6.6. När sådan ränta förfaller till betalning och betalas till Kunden avskiljs den, till den del den inte erfordras för fullgörandet av Kundens betalningsskyldighet, till ett Redovisningskonto.

8.6.9 Av avsnitt 14 nedan framgår att Kunden, avseende medel som Bolaget avskilt som Redovisningsmedel, har rätt till insättningsgaranti i händelse av bl.a. konkurs i Redovisningsmedelsinstitutet samt att Bolagets betalningsskyldighet reduceras med belopp som Kunden sålunda mottar genom insättningsgarantin, eller motsvarande enligt de principer som framgår av jurisdiktionen i det land där Redovisningsmedelsinstitutet är registrerat, om Redovisningsmedelsinstitutet går i konkurs eller om Finansinspektionen, eller annan behörig myndighet, har beslutat att insättningsgarantin ska träda in. I händelse av sådan konkurs och/eller sådant beslut har Bolaget ingen skuld till, och därmed ingen betalningsskyldighet gentemot, Kunden avseende Kundens medel som Bolaget avskilt som Redovisningsmedel hos aktuellt Redovisningsmedelsinstitut utöver eventuell betalning av insättningsgaranti, eller motsvarande i aktuell jurisdiktion enligt ovan, eller andra betalningar hänförliga till Kunden som Bolaget mottagit från Redovisningsmedelsinstitutet och som ska betalas till Kunden enligt 8.6.10.

8.6.10 Bolagets betalning till Kunden ska genomföras omgående efter att Redovisningsmedelsinstitutet genomfört en utbetalning av Kundens Redovisningsmedel till Bolaget. I den utsträckning Bolaget placerat Redovisningsmedel i en Godkänd penningmarknadsfond ska ovan angivna begränsningar ha motsvarande tillämpning, dock att Bolagets betalning i det fallet är villkorad och beroende av Bolagets erhållande av fondens inlösenlikvid hänförlig till Kunden.

8.6.11 Kunden har, avseende medel som Bolaget avskilt som Redovisningsmedel, ingen självständig rätt mot Redovisningsmedelsinstitutet så länge Bolaget inte går i konkurs. Motsvarande gäller i förhållande till Godkänd penningmarknadsfond eller sådan fonds förvaltare. Bolaget medger, om Bolaget går i konkurs, att Kunden självständigt riktar anspråk mot Redovisningsmedelsinstitutet eller – i förekommande fall – den Godkända penningmarknadsfonden och/eller sådan fonds förvaltare. Erhåller Kunden i sådana fall betalning från Redovisningsmedelsinstitutet eller ur Godkänd penningmarknadsfond reduceras Kundens Redovisningsmedel, redovisade enligt 8.6.7, i motsvarande mån. På motsvarande sätt reduceras Kundens Redovisningsmedel, redovisade enligt 8.6.7, med belopp som svarar mot vad Kunden erhållit inom ramen för insättningsgaranti eller motsvarande i aktuell jurisdiktion enligt ovan.

8.6.12 Bolagets mottagande av likvida medel, samt betalning med anledning av tjänster som tillhandahålls Kunden av Bolaget i enlighet med Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tilläggsavtal, sker alltid via Bolagets transaktionskonto, vilket inte är ett Redovisningskonto.

8.6.13 Oaktat vad som angetts i 8.6.6-8.6.8 och 8.6.12 gäller, i de fall Bolaget, på uppdrag av Kunden och för Kundens räkning, utför växling av valuta i samband med Kundens handel med Finansiella Instrument över Depå hos Bolaget att sådan växling sker via Bolagets valutaväxlingskonto. När Kundens likvida medel, vilka är föremål för sådan växling, överförs till sådant valutaväxlingskonto avskiljs de omedelbart till Redovisningskonto och utgör Redovisningsmedel till och med att det växlade beloppet är erlagt för fullgörande av Kundens betalningsskyldighet vid Kundens köp av Finansiella Instrument eller, vid Kundens försäljning av Finansiella Instrument, till och med att det växlade beloppet överförts till Kundens Depå hos Bolaget. Därefter gäller vad som följer av 8.6.6-8.6.8 och 8.6.12.

8.7 Samägande av Depå hos Bolaget

8.7.1 Då två eller flera personer gemensamt ingått Tilläggsavtal med Bolaget avseende en Depå hos Bolaget äger, om inte annat skriftligen överenskommits, envar av dem i alla avseenden företräda samtliga övriga personer gentemot Bolaget i fråga om denna Depå. De är solidariskt ansvariga gentemot Bolaget och benämns gemensamt Kunden.

8.7.2 Ägandet i en Depå hos Bolaget med flera depåägare fördelas pro rata i förhållande till antalet depåägare. Vid fyra delägare innehar exempelvis var och en av depåägarna ¼ av ägandet i Depån. All rapportering till Kund avseende en samägd Depå kommer att ske till den Kund som först ingått Tilläggsavtal om relevant Depå med Bolaget.

8.8 Avsäga sig uppdrag

8.8.1 Bolaget har rätt att avsäga sig uppdrag enligt Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tilläggsavtal avseende Svenskt Finansiellt Instrument registrerat hos Värdepapperscentral, t.ex. Euroclear Sweden AB, inom fem (5) Bankdagar och för övriga svenska Finansiella Instrument samt för utländska Finansiella Instrument inom femton (15) Bankdagar efter det att de Finansiella Instrumenten mottagits av Bolaget. För utlämnande/överföring av Finansiella Instrument i fråga gäller därvid vad som i 27.2 anges om utlämnande/överföring vid uppsägning.

9 Kredit

9.1 Ansökan om kredit, kreditprövning och beslut om beviljande av kredit

9.1.1 Kunden kan efter Bolagets medgivande, och ingående av Tilläggsavtal avseende kredit, erhålla rätt till kredit. Detta gäller emellertid inte om Kunden är omyndig eller tillgångarna i Kundens Depå hos Bolaget eller till Depån anslutna konton står under särskild förvaltning eller överförmyndares tillsyn. Rätten till kredit gäller - om Bolaget inte meddelar annat - upp till ett belopp som motsvarar det vid var tid gällande sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i Depån hos Bolaget och på anslutna konton.

9.1.2 Har Kunden enligt särskilt avtal pantförskrivit i Kundens Depå hos Bolaget registrerade Finansiella Instrument och/eller tillgångar på anslutet konto även för andra förpliktelser än Kundens kredit (t.ex. för handel med derivatinstrument) ska dessa förpliktelser, enligt de principer som Bolaget vid var tid tillämpar, beaktas vid fastställandet av krediträttens omfattning.

9.1.3 Kundens kredit enligt dessa bestämmelser gäller tills vidare. Vid uppsägning av Tilläggsavtal avseende Depå hos Bolaget till vilken krediten är kopplad är – om inte Kunden är Konsument - krediten förfallen till betalning vid tidpunkten för sådant Tilläggsavtals upphörande.

9.1.4 Om Kunden önskar säga upp kredit i förtid ska Kunden meddela Bolaget detta och betala tillbaka utestående kreditbelopp samt ränta och andra kostnader för krediten fram till förskottsbetalningen. Bolaget får inte tillgodoräkna sig någon ersättning för att krediten betalas i förtid.

9.2 Räntevillkor

9.2.1 Kunden ska till Bolaget betala ränta för utnyttjad kredit, efter en årlig räntesats, vilken beräknas på vid var tid utestående skuld. Räntan utgår ursprungligen efter den räntesats som framgår av Bolagets meddelande om beviljad kredit och därefter med den räntesats som Bolaget vid var tid tillämpar för skuld av aktuellt slag.

9.2.2 Ränta förfaller till betalning den sista Bankdagen i varje månad.

9.2.3 Den effektiva räntan är kreditkostnaden (ränta, särskilda avgifter och andra obligatoriska kostnader) angiven som en årlig ränta beräknad på kreditbeloppet.

Dröjsmålsränta

9.2.4 Om Kunden är i betalningsdröjsmål, har Bolaget rätt till dröjsmålsränta på förfallet belopp från förfallodagen till dess betalning sker med den räntesats som med åtta (8) procentenheter överstiger den gällande räntesatsen för skuld på anslutet konto enligt 8.6.5.

9.3 Belåningsvärden, överbelåning och överbelåningsränta

9.3.1 Belåningsvärdet av tillgångarna i Kundens Depå hos Bolaget och på till Depån anslutna konton beräknas av Bolaget i enlighet med de regler som Bolaget vid var tid tillämpar. Kunden kan från Bolaget få uppgift om det aktuella sammanlagda belåningsvärdet, aktuellt belåningsvärde för visst i Depån hos Bolaget registrerat Finansiellt Instrument och belåningsvärdet respektive saldo på anslutna konton.

9.3.2 Kunden ansvarar för att det inte vid någon tidpunkt uppstår säkerhetsbrist (överbelåning) dvs. att – med beaktande även av andra förpliktelser för vilka nämnda tillgångar utgör säkerhet – Kundens kredit inte vid någon tidpunkt överstiger belåningsvärdet av tillgångarna i Kundens Depå hos Bolaget och på till Depån anslutna konton. Kunden måste därför själv hålla sig underrättad om det vid var tid gällande sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i Depån hos Bolaget och på anslutna konton. Kunden kan inte i något fall undgå ansvar under åberopande av att denne av Bolaget inte underrättats om det gällande belåningsvärdet av tillgångarna i Depån hos Bolaget och på anslutna konton eller om uppkommen säkerhetsbrist.

9.3.3 Om säkerhetsbrist uppkommer enligt 9.3.2 är Kunden skyldig att omedelbart och utan anmodan till Bolaget betala överskjutande skuldbelopp eller ställa tilläggssäkerhet så att säkerhetsbrist inte längre föreligger. Om så inte sker är hela skulden på Kundens Depå hos Bolaget och på till Depån anslutna konton förfallen till omedelbar betalning. För Kund som är Konsument gäller dock i stället att Bolaget får sälja ställda säkerheter i sådan omfattning att utnyttjad kredit inte längre överstiger den kredit som Kunden har rätt till.

10 Investeringssparkonto

10.1 Förvaring av tillgångar på Investeringssparkonto

10.1.1 På Investeringssparkonto hos Bolaget får Kunden förvara endast Godkända Investeringstillgångar samt likvida medel, om inte annat framgår av Tilläggsavtal om Investeringssparkonto.

10.1.2 En uppräkning av vilka Finansiella Instrument som utgör Godkända Investeringstillgångar återfinns i Bolagets förhandsinformation om Investeringssparkonto, se Del VI i dessa Allmänna villkor.

10.1.3 Bolaget ska publicera en lista över vid var tid Godkända Investeringstillgångar på Bolagets Onlinetjänst. På Kundens begäran ska Bolaget även tillhandahålla en aktuell lista över Godkända Investeringstillgångar direkt till Kunden.

10.1.4 Det åligger Kunden att vid var tid hålla sig uppdaterad om vilka tillgångar som får förvaras på Investeringssparkonto hos Bolaget. Ändring som innebär en begränsning av vad som utgör Godkända Investeringstillgångar ska dock meddelas Kunden i enlighet med 24.2.

10.1.5 Ett Finansiellt Instrument är förvarat på Investeringssparkonto hos Bolaget när Bolaget har förtecknat det på kontot.

10.2 Överföring av Finansiella Instrument till Investeringssparkonto

Överföring från eget konto

10.2.1 Kunden får överföra endast Godkända Investeringstillgångar som Kunden själv äger till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget. En sådan överföring kan ske från ett Annat Eget Konto eller från ett annat eget Investeringssparkonto. Sker överföringen från ett Annat Eget Konto betraktas överföringen skatterättsligt som en avyttring.

10.2.2 Kunden får varken överföra Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget eller Kontofrämmande Tillgångar till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget. Överföring från annan

10.2.3 Godkända Investeringstillgångar får överföras till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget från en annan person endast om tillgångarna överförs till kontot i samband med Kundens förvärv av tillgångarna och förvärvet har skett:

  1. på en Reglerad marknad eller annan motsvarande marknad utanför EES eller på en MTF-plattform;
  2. på så sätt att nya Fondandelar utfärdas;
  3. från den som har emitterat tillgångarna om förvärvet grundades på tillgångar som vid förvärvet förvarades på kontot;
  4. från Bolaget;
  5. från övertagande bolag om tillgångarna avsåg ersättning till aktieägarna vid fusion eller delning av aktiebolag och om tillgångarna förvärvades på grund av aktier som vid förvärvet förvarades på kontot;
  6. från köpande bolag om förvärvet var ett led i ett förfarande om andelsbyte och om tillgångarna förvärvades på grund av andelar som vid förvärvet förvarades på kontot;
  7. från en annan person om tillgångarna vid förvärvet förvarades på dennes Investeringssparkonto; eller
  8. genom utdelning på tillgångar som vid förvärvet förvarades på Investeringssparkontot.

10.2.4 Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget får överföras till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget av en annan person endast om tillgångarna överförs till kontot i samband med Kundens förvärv av tillgångarna och förvärvet har skett:

  1. från övertagande bolag om tillgångarna avsåg ersättning till aktieägarna vid fusion eller delning av aktiebolag och om tillgångarna förvärvades på grund av aktier som vid förvärvet förvarades på kontot;
  2. från köpande företag om förvärvet var ett led i ett förfarande om andelsbyte och om tillgångarna förvärvades på grund av andelar som vid förvärvet förvarades på kontot; eller
  3. genom utdelning på tillgångar som vid förvärvet förvarades på Investeringssparkontot. Vad gäller Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget och som överförts till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget gäller vad som följer av 10.4.4.

10.2.5 Kontofrämmande Tillgångar får överföras till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget av en annan person endast om tillgångarna överförs till kontot i samband med Kundens förvärv av tillgångarna och förvärvet har skett:

  1. från emittenten om tillgångarna senast den trettionde (30) dagen efter den dag då de emitterades avses bli upptagna till handel på en Reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför EES eller på en MTF-plattform;
  2. från den som har emitterat tillgångarna om förvärvet avsåg teckningsrätter, fondaktierätter, säljrätter eller liknande Finansiella Instrument och om förvärvet grundades på tillgångar som vid förvärvet förvarades på kontot;
  3. från övertagande bolag om tillgångarna avsåg ersättning till aktieägarna vid en fusion eller delning av aktiebolag och om tillgångarna förvärvades på grund av aktier som vid förvärvet förvarades på kontot;
  4. från köpande företag om förvärvet var ett led i ett förfarande om andelsbyte och om tillgångarna förvärvades på grund av andelar som vid förvärvet förvarades på kontot; eller
  5. genom utdelning på tillgångar som vid förvärvet förvarades på Investeringssparkontot.

10.2.6 Sådana Finansiella Instrument som avses i 10.2.3 och 10.2.5 får dock inte överföras till Kundens Investeringssparkonto om förvärvet grundas på Betydande Ägarandelar, Kvalificerade Andelar eller på sådana Kontofrämmande Tillgångar som vid tidpunkten för förvärvet förvarades på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget med stöd av 10.4.7.

10.2.7 Betydande Ägarandelar eller Kvalificerade Andelar får inte överföras till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget med tillämpning av 10.2.5 p. 1.

10.3 Överföring av Finansiella Instrument från Investeringssparkonto hos Bolaget Överföring till eget konto

10.3.1 Kunden får överföra Investeringstillgångar från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till ett annat eget Investeringssparkonto endast om tillgångarna får förvaras på det mottagande kontot.

10.3.2 Kunden får inte överföra Investeringstillgångar från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till ett Annat Eget Konto.

10.3.3 Kunden får överföra Kontofrämmande Tillgångar från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till ett Annat Eget Konto. Överföring till annan

10.3.4 Kunden får överföra Investeringstillgångar och Kontofrämmande Tillgångar från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till en annan person endast om Kunden genom försäljning, byte eller liknande har överlåtit tillgångarna:

  1. på en Reglerad marknad eller annan motsvarande marknad utanför EES eller en MTF-plattform;
  2. på så sätt att Fondandelar löses in;
  3. till den som har emitterat tillgångarna;
  4. till Bolaget;
  5. till budgivaren om överlåtelsen var ett led i ett offentligt uppköpserbjudande;
  6. till köpande bolag om överlåtelsen var ett led i ett förfarande om andelsbyte; eller
  7. till majoritetsaktieägaren i ett bolag om överlåtelsen var ett led i ett förfarande om inlösen av minoritetsaktier i samma bolag.

10.3.5 Kunden får även överföra Investeringstillgångar vilka Kunden har överlåtit genom försäljning, byte eller liknande från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till en annan person om tillgångarna vid överlåtelsen direkt förs över till dennes Investeringssparkonto och om tillgångarna får förvaras på det mottagande kontot.

Överföring till annan än Kund i övriga fall

10.3.6 Kunden får överföra Investeringstillgångar vilka Kunden har överlåtit genom arv, testamente, gåva, bodelning eller på liknande sätt från Kundens Investeringssparkonto till en annan person endast om överföringen sker direkt till dennes Investeringssparkonto och om tillgångarna får förvaras på det mottagande kontot.

10.3.7 Kunden får överföra Kontofrämmande Tillgångar vilka Kunden har överlåtit över genom arv, testamente, gåva, bodelning eller liknande från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till en annan person endast om överföringen sker till ett konto som inte är ett Investeringssparkonto.

10.4 Tillfällig förvaring av vissa typer av Finansiella Instrument

Allmänt

10.4.1 Det som framgår av 10.4.4-10.4.7 utgör en uttömmande uppräkning av de situationer då Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget och vissa typer av Kontofrämmande Tillgångar tillfälligt får förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget.

10.4.2 Om sådana tillgångar som avses i 10.4.4, 10.4.6 och 10.4.7 övergår till att bli Godkända Investeringstillgångar inom den nedan angivna tidsfristen, får de förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget.

10.4.3 Av 10.4.8-10.4.10 framgår inom vilka tidsfrister och på vilket sätt som Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget och/ eller Kontofrämmande Tillgångar ska flyttas från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget.

Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget

10.4.4 Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget får förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till och med den sextionde (60) dagen efter utgången av det kvartal då tillgångarna blev klassificerade som sådana tillgångar respektive blev förtecknade på kontot.

Vissa typer av Kontofrämmande tillgångar

10.4.5 Betydande Ägarandelar eller Kvalificerade Andelar som inte var sådana tillgångar när de överfördes till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget eller som har överförts till kontot på det sätt som framgår av 10.2.5 p. 2-5, får förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till och med den trettionde (30) dagen efter den dag då tillgångarna först klassificerades som sådana tillgångar eller blev förtecknade på kontot. Tillgångarna ska, även om de under tidsfristen övergår till att klassificeras som andra tillgångar, flyttas ut från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget denna dag.

10.4.6 Andra Kontofrämmande Tillgångar än Betydande Ägarandelar eller Kvalificerade Andelar som var Investeringstillgångar när de överfördes till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget eller som har överförts till kontot med stöd av Kundens befintliga innehav av Finansiella Instrument på det sätt som avses i 10.2.5 p. 2-5, får förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till och med den sextionde (60) dagen efter utgången av det kvartal då tillgångarna blev klassificerade som sådana tillgångar respektive blev förtecknade på kontot.

10.4.7 Andra Kontofrämmande Tillgångar än Betydande Ägarandelar eller Kvalificerade Andelar som, när de överfördes till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget avsågs att tas upp till handel på det sätt som framgår av 10.2.5 p. 1, får förvaras på kontot till och med den sextionde (60) dagen efter den dag då de emitterades.

Flytt av Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget och av Kontofrämmande Tillgångar

10.4.8 Kunden ska, inom de tidsfrister som anges i 10.4.4-10.4.7, flytta Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget och/eller Kontofrämmande Tillgångar från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget. En sådan flytt kan ske antingen genom att Kunden, i enlighet med Tilläggsavtal om Investeringssparkonto, överför tillgångarna till ett annat förvar eller genom att Kunden överlåter tillgångarna.

10.4.9 Om Kunden inte senast femton (15) dagar före den tidpunkt som anges i 10.4.4 har överlåtit Investeringstillgångar som Bolaget inte godkänner och som tillfälligt förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget eller anvisat Bolaget till vilket annat eget Investeringssparkonto sådana tillgångar ska överföras, får Bolaget för Kundens räkning vid den tidpunkt och på det sätt som Bolaget bestämmer (i) överföra tillgångarna till Annat Eget Konto eller Depå hos Bolaget. eller (ii) avyttra hela eller delar av Kundens innehav av tillgångarna. Om Kunden saknar Annat Eget Konto eller Depå får Bolaget för Kundens räkning öppna Annat Eget Konto eller Depå utan Kundens godkännande.

10.4.10 Om Kunden inte senast trettio (30) dagar före de tidpunkter som anges i 10.4.5-10.4.7 har överlåtit Kontofrämmande Tillgångar som tillfälligt förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget eller anvisat Bolaget till vilket Annat Eget Konto sådana tillgångar ska överföras, får Bolaget för Kundens räkning vid den tidpunkt och på det sätt som Bolaget bestämmer (i) överföra tillgångarna till Annat Eget Konto eller Depå hos Bolaget eller (ii) avyttra hela eller delar av Kundens innehav av tillgångarna. Om Kunden saknar Annat Eget Konto eller Depå får Bolaget för Kundens räkning öppna Annat Eget Konto eller Depå utan Kundens godkännande.

Informationsskyldighet

10.4.11 Kunden ska om det kommer till dennes kännedom att (i) Investeringstillgångar som inte är godkända av Bolaget eller (ii) Kontofrämmande Tillgångar förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget, så snart som möjligt informera Bolaget om detta.

10.4.12 Bolaget ska inom fem (5) dagar från det att det kommit till Bolagets kännedom att Kontofrämmande Tillgångar förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget, informera Kunden om detta samt inom vilken tid tillgångarna senast måste flyttas från kontot.

10.4.13 Vid tillämpning av 10.4.12 ska Bolaget anses ha fått kännedom om att Kontofrämmande Tillgångar förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget när tjugofem (25) dagar har gått från utgången av det kvartal då de Kontofrämmande Tillgångarna först förvarades på kontot i egenskap av Kontofrämmande Tillgångar. Detta gäller dock inte för Betydande Ägarandelar eller Kvalificerade Andelar eller sådana Kontofrämmande Tillgångar som registrerats på kontot med stöd av 10.4.7.

10.5 Likvida medel

Kunden får sätta in likvida medel på och ta ut likvida medel från Kundens Investeringssparkonto.

10.6 Ränta, utdelning och annan avkastning

10.6.1 Ränta, utdelning och annan avkastning som är hänförlig till de tillgångar som vid var tid förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget ska överföras direkt till Investeringssparkontot. För ersättning hänförlig till överlåtelse av Finansiella Instrument gäller dock vad som framgår av 10.8.7-10.8.11.

10.6.2 Kunden ansvarar för att ränta, utdelning och annan avkastning som är hänförlig till Betydande Ägarandelar, Kvalificerade Andelar eller sådana Kontofrämmande Tillgångar som förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget med stöd av 10.4.7 inte överförs till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget. Om Kunden inte har lämnat någon anvisning får Bolaget efter eget bestämmande överföra sådan ränta, utdelning och annan avkastning till ett Annat Eget Konto i Bolaget.

10.7 Åtaganden avseende förvarade Finansiella Instrument

10.7.1 Bolagets åtaganden vad gäller de tillgångar som förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget följer dessa Allmänna villkor.

10.7.2 Bolaget förbehåller sig rätten att inte genomföra de åtaganden som framgår av dessa Allmänna villkor, om detta skulle strida mot bestämmelserna i Tilläggsavtal om Investeringssparkonto eller lagen (2011:1268) om investeringssparkonto.

10.8 Handel med Finansiella Instrument

Allmänt

10.8.1 Vid köp och försäljning av tillgångar på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget gäller Bolagets vid var tid gällande Riktlinjer för utförande av order samt sammanläggning och fördelning av order och de villkor som vid var tid gäller för handel med visst Finansiellt Instrument.

10.8.2 Bolaget ska på Kunds begäran tillhandahålla Kunden gällande riktlinjer och villkor som avses i 10.8.1.

10.8.3 Bolaget förbehåller sig rätten att inte genomföra köp- eller försäljningsuppdrag för Kundens räkning avseende Finansiella Instrument i de fall de Finansiella Instrumenten inte utgör Investeringstillgångar som är godkända av Bolaget respektive av mottagande Investeringsföretag samt i de fall uppdraget i övrigt skulle strida mot Tilläggsavtal om Investeringssparkonto eller lagen (2011:1268) om investeringssparkonto. Förvärv av Finansiella Instrument

10.8.4 Kunden ska själv och i förväg kontrollera att de Finansiella Instrument som Bolaget ges i uppdrag att förvärva för Kundens räkning utgör Godkända Investeringstillgångar.

10.8.5 Vid Kundens förvärv av Finansiella Instrument till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget ska betalning ske med tillgångar som förvaras på Investeringssparkontot.

10.8.6 Vid Kundens förvärv av Finansiella Instrument till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget får betalning ske i form av Finansiella Instrument som förvaras på Investeringssparkontot (byte) endast om sådan överföring sker i enlighet med 10.3.4-10.3.5.

Ersättning vid överlåtelse av Finansiella Instrument

10.8.7 Vid Kundens överlåtelse av Finansiella Instrument som sker på det sätt som anges i 10.3.4 ska ersättning som erhålls i form av likvida medel överföras direkt till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget.

10.8.8 Vid Kundens överlåtelse av Investeringstillgångar som sker på det sätt som anges i 10.3.5, ska ersättning som erhålls i form av likvida medel överföras direkt till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget.

10.8.9 Vid Kundens överlåtelse av Finansiella Instrument som sker på det sätt som anges i 10.3.4 och 10.3.5, ska ersättning som erhålls i form av Investeringstillgångar överföras direkt till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget.

10.8.10 Vid Kundens överlåtelse av Finansiella Instrument ska ersättning som erhålls i form av Kontofrämmande Tillgångar överföras till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget endast om i) överföringen av tillgångar till Investeringssparkontot sker i enlighet med 10.2.5- 10.2.7 samt om ii) Kunden inte har anvisat ett annat förvar till vilken sådan ersättning i stället ska överföras.

10.8.11 Kunden ansvarar för att ersättning vid överlåtelse av Betydande Ägarandelar, Kvalificerade Andelar eller sådana Kontofrämmande Tillgångar som tillfälligt förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget med stöd av 10.4.7, inte överförs till Investeringssparkontot. Sådan ersättning, i form av likvida medel eller Finansiella Instrument, ska i stället överföras till av Kunden anvisat annat förvar. Om Kunden inte har lämnat någon sådan anvisning, får Bolaget efter eget bestämmande överföra ersättningen till ett Annat Eget Konto i Bolaget.

10.8.12 Finansiella Instrument som finns på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget, eller avses komma att överföras till sådant konto, gäller i övrigt det som anges i dessa villkor beträffande Depå i tillämpliga delar.

10.8.13 För likvida medel som finns på, eller ska sättas in på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget, gäller i övrigt det som anges i dessa villkor angående likvida medel på till Depå hörande konto i tilllämpliga delar.

10.9 Överlåtelse av Investeringssparkonto

10.9.1 Investeringssparkonto hos Bolaget kan inte överlåtas.

10.10 Överföringar mellan Investeringssparkonto hos olika Investeringsföretag

10.10.1 Vid överföringar av Investeringstillgångar mellan Investeringssparkonton hos olika Investeringsföretag åligger det Kunden att på förhand försäkra sig om att det mottagande Investeringsföretaget kan ta emot de aktuella tillgångarna.

10.10.2 Kundens överföring av Investeringstillgångar till ett annat Investeringsföretag ska anses genomförd då tillgångarna har förtecknats på Investeringssparkontot hos det mottagande Investeringsföretaget.

10.10.3 Vid överföringar till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget från ett annat Investeringsföretag får Bolaget vägra att ta emot tillgångar för förvaring på Investeringssparkontot som inte är Godkända Investeringstillgångar.

10.11 Upphörande av Investeringssparkonto på grund av lag

10.11.1 Om Kundens konto hos Bolaget upphör som Investeringssparkonto enligt 28 § lagen (2011:1268) om investeringssparkonto ska de tillgångar som förvaras på kontot inte längre schablonbeskattas. Bolaget ska, inom fem (5) dagar från det att Bolaget fått kännedom därom, informera Kunden om att Kundens Investeringssparkonto har upphört och att det åligger Kunden att snarast överföra samtliga tillgångar som förvaras på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till ett annat förvar eller överlåta tillgångarna.

10.11.2 Om Kunden inte, senast femton (15) dagar från det att Bolaget har informerat Kunden om Kundens Investeringssparkonto hos Bolagets upphörande enligt 10.11.1, har anvisat till vilket annat förvar som tillgångarna ska överföras eller överlåtit tillgångarna, får Bolaget vidta de åtgärder som framgår av 27.5.1 och därefter avsluta kontot.

10.11.3 Kundens Tilläggsavtal om Investeringssparkonto upphör att gälla när Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget har avslutats.

10.12 Skatter och övriga kostnader Skatt på Investeringssparkontot

10.12.1 Kunden ansvarar för skatter och andra avgifter som ska betalas enligt svensk eller utländsk lag med avseende på tillgångar som förtecknas på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget, t.ex. utländsk källskatt och svensk kupongskatt på utdelning.

10.12.2 Bolaget ska varje år tillställa Skatteverket uppgifter om den schablonintäkt som är hänförlig till Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget.

10.12.3 Andra Kontofrämmande Tillgångar som förvaras på ett investeringssparkonto än sådana Kontofrämmande Tillgångar som förvaras på investeringssparkontot med stöd av 17 § lagen (2011:1268) om investeringssparkonto ska inte ingå i den schablonmässigt beräknade intäkten utan i stället beskattas konventionellt. Skatterättslig hemvist

10.12.4 Investeringssparkonto hos Bolaget kan innehas av Kunden oavsett om denne är obegränsat eller begränsat skattskyldig.

10.12.5 Det åligger Kunden att vid var tid ha kännedom om sin skatterättsliga hemvist.

10.12.6 Kunden förbinder sig att utan dröjsmål till Bolaget skriftligen anmäla förändringar i sin skatterättsliga hemvist, t.ex. vid flytt utomlands.

Övriga kostnader

10.12.7 Kunden ska stå för de kostnader som uppstår vid försäljning, överföring eller öppnande av annan förvaring enligt Tilläggsavtal om Investeringssparkonto.

11 Säkerheter

11.1 Pant och borgensåtagande

11.1.1 Till säkerhet för samtliga Kundens nuvarande och blivande förpliktelser gentemot Bolaget enligt med Bolaget tecknade avtal eller eljest uppkomna i samband med Kundens transaktioner med Finansiella Instrument pantsätter Kunden härmed till Bolaget dels samtliga de Finansiella Instrument som vid var tid är registrerade i Kundens Depå/-er – även innefattande i Depå registrerade Finansiella Instrument som är registrerade i Kundens namn i kontobaserat system (t.ex. på Vp–konto hos Euroclear Sweden AB) - dels samtliga de Kundens Finansiella Instrument som på annat sätt överförts eller överlämnats till eller förvärvats genom Bolaget, dels samtliga medel som vid var tid finns på Kundens konto/-n hos Bolaget. Kunden får inte, utan Bolagets samtycke i varje särskilt fall, till annan än Bolaget pantsätta eller i övrigt förfoga över i dessa Allmänna villkor pantsatta Finansiella Instrument eller pantsatta medel. Sådan pantsättning till annan ska göras enligt Bolagets anvisningar. Sker pantsättning i strid mot denna bestämmelse får Bolaget säga upp samtliga avtal mellan Kunden och Bolaget till omedelbart upphörande utan iakttagande av i 27.2 nämnd uppsägningstid.

11.1.2 Om Kunden till annan pantsatt Finansiella Instrument registrerade i Kundens Depå eller medel på konto anslutet till Depån får Bolaget, även om Kunden invänt mot detta, utlämna/överföra Finansiella Instrument respektive överföra medel på till Depån anslutet konto till panthavaren eller annan efter instruktioner från panthavaren. Redovisning av sådant utlämnande/överföring ska sändas till Kunden.

11.1.3 Avkastning av pant och andra rättigheter som grundas på panten enligt 11.1.1 omfattas också av pantsättningen och utgör pant.

11.1.4 Bolagets åtagande i egenskap av panthavare avseende pantsatt egendom är inte mer omfattande än vad som framgår av dessa Allmänna villkor.

11.1.5 Pant enligt 11.1.1 ska inte utgöra säkerhet för fordran på Kunden som Bolaget har förvärvat eller kan komma att förvärva från annan än Kunden, om nämnda fordran varken har samband med Kundens handel med Finansiella Instrument eller har uppkommit genom belastning av Kundens konto.

11.1.6 Kunden ger Bolaget bemyndigande att själv, eller genom någon som Bolaget utser, teckna Kundens namn då detta krävs för att genomföra pantrealisation eller för att tillvarata eller utöva Bolagets rätt med avseende på av Kunden till Bolaget pantsatt egendom. Därvid får Bolaget även för Kundens räkning öppna särskild Depå och/eller konto hos Värdepapperscentral eller konto i annat kontobaserat system. Kunden kan inte återkalla detta bemyndigande så länge panträtten består.

11.1.7 Om borgen har tecknats för Kundens skyldigheter gentemot Bolaget gäller följande i fråga om borgensmans rätt till den pantsatta egendomen. För det fall Bolaget tagit borgen i anspråk ska panten därefter utgöra säkerhet för borgensmans återkrav (regresskrav) mot Kunden endast i den mån detta har angivits i borgensförbindelsen. Sådan rätt är efterställd Bolagets rätt till pant. Utgör panten säkerhet för flera borgensmäns återkrav ska de ha rätt till panten i förhållande till var och ens återkrav om de inte kommit överens om annat. Bolaget får så länge Bolaget inte tagit borgen i anspråk lämna ut pant, som enligt Bolagets bedömning inte behövs för betalning av förfallet belopp, utan att borgensmans ansvar ska minska på grund av detta.

11.2 Ianspråktagande av säkerheter och säkerhetsrealisering

11.2.1 Om Kunden inte fullgör sina skyldigheter mot Bolaget enligt Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tilläggsavtal innefattande förpliktelser gentemot annan än Bolaget för vilka Bolaget svarar, eller skyldigheter som uppkommit i samband med Kundens transaktioner med Finansiella Instrument, får Bolaget ta panten enligt 11.1.1 i anspråk. Bolaget ska förfara med omsorg och i förväg underrätta Kunden om ianspråktagandet om det är möjligt och underrättelse enligt Bolagets bedömning kan ske utan att vara till nackdel för Bolaget i egenskap av panthavare. Bolaget får bestämma i vilken ordning ställda säkerheter (panter, borgensåtaganden m.m.) ska tas i anspråk. Bolaget får vid sådant ianspråktagande, på det sätt Bolaget finner lämpligt, sälja eller på annat sätt avveckla Finansiella Instrument på Depå hos Bolaget (inklusive Finansiella Instrument i försäkring på Depå hos Bolaget) vid tidpunkt som Bolaget väljer.

11.2.2 Pantsatta Finansiella Instrument som tas i anspråk enligt 11.2.1 får säljas på eller utanför den Utförandeplats där det Finansiella Instrumentet handlas eller är upptaget till handel. Om panten utgörs av tillgodohavande på konto anslutet till Kundens Depå får Bolaget, utan att i förväg underrätta Kunden, omedelbart ta ut förfallet belopp från kontot.

11.2.3 Bolaget har rätt att ur det som influtit vid pantrealisationen enligt denna 11.2 tillgodogöra sig vad som erfordras för betalning av Bolagets fordran jämte ränta samt ersättning för Bolagets arbete och kostnader samt i förekommande fall för valutakursförluster.

12 Kvittning

12.1 Bolagets rätt till kvittning

12.1.1 Om Bolaget har en fordran mot Kund som är förfallen till betalning har Bolaget rätt att, utan föregående meddelande till Kund, kvitta sådan fordran mot fordringar som Kunden har mot Bolaget, även om dessa inte är förfallna till betalning. Därvid ska avräkning ske först mot avgifter, utlägg och kostnader, därefter mot ränta och i sista hand mot kapitalbelopp.

13 Skatter

13.1 Allmänt

13.1.1 Kunden ska svara för skatter och andra avgifter som ska erläggas enligt svensk eller utländsk lag, svensk/utländsk myndighets föreskrift eller beslut, mellanstatligt avtal eller Bolagets avtal med svensk/utländsk myndighet med avseende på Finansiella Instrument registrerade i Kundens Depå, t.ex. preliminärskatt, utländsk källskatt respektive svensk kupongskatt på utdelning.

13.1.2 Bolaget ska enligt lag varje år tillställa Skatteverket, eller respektive motsvarande utländsk myndighet, underlag för bestämmande av Kundens skatt i den utsträckning som följer av tillämpliga lagar.

13.1.3 Bolaget kan, till följd av svensk/utländsk lag, svensk/utländsk myndighets föreskrift eller beslut, mellanstatligt avtal eller Bolagets avtal med svensk/utländsk myndighet vara skyldigt att för Kundens räkning vidta åtgärder beträffande skatt och andra avgifter grundat på utdelning, ränta, avyttring eller innehav avseende Kundens Finansiella Instrument. Det åligger Kunden att tillhandahålla den information, inkluderande undertecknande av skriftliga handlingar, som Bolaget bedömer vara nödvändig för att fullgöra sådan skyldighet. Om Bolaget till följd av sådan skyldighet för Kundens räkning betalat skatt får Bolaget belasta anslutet konto med motsvarande belopp på sätt som anges i 8.6.3.

13.1.4 Bolaget ska, på särskilt uppdrag av Kunden, om rätt därtill föreligger och om Bolaget bedömer det som praktiskt möjligt och lämpligt, bl.a. med beaktande av Kundens intresse söka medverka till nedsättning eller restitution av skatt samt utbetalning av tillgodohavande hos skattemyndighet.

13.1.5 Bolaget får i samband med vad som anges i denna 13.1 teckna Kundens namn samt även lämna uppgift om Kunden och Kundens Finansiella Instrument i den omfattning som krävs.

14 Insättningsgaranti och investerarskydd m.m.

14.1 Insättningsgaranti

14.1.1 Kund som har inlåningsmedel hos Bolaget omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt lagen (1995:1571) om insättningsgaranti såvida Kunden enligt 5 § nämnda lag inte är undantagen rätten till ersättning. De Kunder som är undantagna rätten till ersättning är banker, kreditmarknadsföretag, värdepappersbolag, försäkringsföretag, återförsäkringsföretag, understödsföreningar, finansiella institut enligt lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse, värdepappersfonder eller alternativa investeringsfonder, pensionsfonder, landsting, kommuner, statliga myndigheter samt insättare som inte har identifierats enligt lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Om Kundens inlåningsmedel omfattas av garantin och om Bolaget har gått i konkurs eller om Finansinspektionen har beslutat att insättningsgarantin ska träda in, har Kunden rätt att få ersättning motsvarande innestående belopp upp till det högsta belopp som anges i 14.1.3.

14.1.2 I fråga om medel som Bolaget har avskilt som Redovisningsmedel och placerat på Redovisningskonto i Redovisningsmedelsinstitut har Kunden motsvarande rätt till ersättning som anges i 14.1.1 enligt de principer som framgår av jurisdiktionen i det land där Redovisningsmedelsinstitutet är registrerat, om Redovisningsmedelsinstitutet går i konkurs eller om Finansinspektionen, eller annan behörig myndighet, har beslutat att insättningsgarantin ska träda in.

14.1.3 Ersättning från insättningsgarantin enligt 14.1.1 kan erhållas med ett belopp som motsvarar det av Kunden insatta beloppet, dock högst 1 050 000 kronor. Utöver ersättning på 1 050 000 kronor får ersättning betalas ut från insättningsgarantin med sammanlagt högst 5 000 000 kronor (tilläggsbelopp) om Kunden på ett tillförlitligt sätt visar att insättningen avser medel som hänför sig till vissa i lagen (1995:1571) om insättningsgaranti angivna händelser.

14.1.4 Ersättningen från insättningsgarantin enligt 14.1.1 ska göras tillgänglig av Riksgälden, utan att särskild ansökan därom behöver göras, i huvudregel inom sju (7) arbetsdagar från den dag då Redovisningsmedelsinstitut försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade om att garantin ska träda in. Mer information om insättningsgarantin finns på Riksgäldens hemsida, www.riksgalden.se.

14.2 Investerarskydd

14.2.1 Enligt lagen (1999:158) om investerarskydd har Kunden, om denne i händelse av Bolagets konkurs inte skulle få ut sina Finansiella Instrument hos Bolaget, rätt till särskild ersättning med ett belopp som föreskrivs i lag, vilket per den 1 juli 2009 uppgår till högst 250 000 kronor. Nämnda ersättning kan även innefatta medel som Bolaget tagit emot med redovisningsskyldighet.

14.2.2 Kund som vill ha ersättning ska senast ett år från dagen för konkursbeslutet framställa sitt krav till Riksgälden, som efter prövning betalar ut ersättning.

15 Behandling av personuppgifter

15.1 För Kundens personuppgifter är Bolaget personuppgiftsansvarigt. Bolaget behandlar Kundens personuppgifter i enlighet med Bolagets vid var tid gällande dataskyddspolicy (betecknad ”Personuppgifter & Cookies”) som finns tillgänglig på www.soderbergpartners. se. Bolaget redovisar information om behandling av personuppgifter för Kunden i samband med att Kunden ingår Huvudavtalet och/eller Användarvillkoren. Huvudavtalets och Användarvillkorens ingående respektive godkännande är avhängigt att Kunden godkänner Bolagets personuppgiftsbehandling som den beskrivs i "Personuppgifter & Cookies". Kunden är införstådd med att Bolaget, för att leva upp till de rättsliga krav som ställs beträffande dokumentation, måste behandla Kundens personuppgifter för att kunna utföra investeringstjänster.

16 Informationsplikt

16.1 Det åligger Kunden att på begäran av Bolaget lämna den information, inkluderande skriftliga handlingar, som Bolaget bedömer vara nödvändig för att fullgöra de skyldigheter som åligger Bolaget enligt Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal och/eller enligt avtal med Depåförande tredjepart samt tillämplig EU-förordning, lag, föreskrifter, allmänna rättsprinciper, eller regelverk hos Utförandeplats, Värdepapperscentral eller Central motpart (CCP). Sådan information, jämte handlingar, kan även avse Kundens bakomliggande kund, om Kundens uppdrag till Bolaget avsett ett uppdrag för en kunds räkning. Kunden är införstådd med att Bolaget kan vara skyldigt att till annan lämna uppgift om Kundens (eller Kundens kunds) förhållanden på grund av uppdrag relaterade till Kundens avtal med Bolaget.

17 Telefoninspelning

17.1 Kunden är medveten om att Bolaget kan komma att spela in och bevara telefonsamtal och annan elektronisk kommunikation som kan antas leda till transaktion, exempelvis i samband med att Kunden lämnar Bolaget uppdrag om handel eller instruktioner avseende Kundens Depå och anslutna konton. Kopior av inspelade samtal och bevarad elektronisk kommunikation med Kunden kommer att finnas tillgängliga på begäran under en period på fem (5) år. Kunden har rätt att på begäran få ta del av inspelade samtal och bevarad elektronisk kommunikation för vilket Bolaget har rätt att ta ut en skälig avgift.

18 System

18.1 Användande av System

18.1.1 Kunden ska följa Bolagets regler och policys för respektive System och får inte upplåta dennes tillgång till System till någon annan. Kunden får inte heller låta någon annan använda Kundens användarkonto i respektive System. Kunden är ansvarig för all aktivitet som sker via Kundens användarkonto i respektive System.

18.1.2 Kunden ska inte använda programmeringsspråk eller kommandon (inklusive, men inte begränsat till, avancerade typsnitt, Java, tabeller och/eller HTML) i meddelanden och annan kommunikation i System.

18.2 Tillgång till och förändringar i System

18.2.1 System som tillhandahålls behöver kontinuerlig översyn, service och uppdateringar varför det kan komma att ske tillfälliga avbrott. Vidare kan det på grund av oplanerat underhåll, oförutsedda händelser eller handlingar av tredje man vara så att System, från tid till annan, kan vara otillgängligt eller att vissa funktioner i System inte är tillgängliga. Bolaget ska inte i något fall vara ansvarigt för skador som drabbar Kunden på grund av det föregående och Bolaget kommer alltid att vidta alla rimliga åtgärder för att detta ska orsaka så lite störningar som möjligt för Kunden.

18.2.2 Bolaget förbehåller sig rätten att när som helst ändra det visuella uttrycket och även i övrigt genomföra uppdateringar i Systemet. Bolaget förbehåller sig vidare rätten att ändra, avbryta och/eller avsluta funktioner i System inklusive – men inte begränsat till – funktionalitet, funktioner och tjänster, oavsett om förvarning om detta sker eller inte. All ny funktionalitet, nya funktioner och/eller nya tjänster som lanseras i System omfattas av dessa villkor.

18.2.3 System tillhandahålls i befintligt skick och Bolaget garanterar inte någon särskild funktionalitet eller tillgänglighet, vilket Kunden accepterar genom att använda respektive System. Inget som publiceras i System, oavsett om det publiceras via Bolagets Onlinetjänst, för ändamålet avsedd hemsida eller via mobilapplikationer, är att betrakta som Finansiell Rådgivning eller Investeringsrådgivning utifrån en enskild investerares individuella förutsättningar.

18.3 Immateriella rättigheter

18.3.1 Bolaget eller dess licensgivare äger samtliga rättigheter hänförliga till System, inkluderat men inte begränsat till, upphovsrätt, varumärken, mönster, programvara, källkod, databaser och design, oavsett om rättigheterna är registrerade eller inte. All dokumentation, inklusive manualer, användarguider eller andra skriftliga, elektroniska eller icke-elektroniska beskrivningar av hur respektive System är uppbyggt och används anses vara en del av sådant System och är därmed föremål för samma restriktioner. Inget i Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal och/eller dessa Allmänna villkor ska tolkas så att någon av dessa rättigheter helt eller delvis överlåts till Kunden.

19 Ansvarsbegränsningar

19.1 Generellt

19.1.1 Bolaget ansvarar inte för riktigheten av information om Finansiella Instrument, försäkringar eller i övrigt som inhämtats från externa informationslämnare eller för att sådan information vid var tid är uppdaterad.

19.1.2 I fråga om Rådgivning ansvarar Bolaget inte för information som lämnats av annan än Rådgivare. Bolaget ansvarar inte för skada som beror på att Kunden lämnat felaktig och/eller ofullständig information i enlighet med vad som anges i avsnitt 4 ovan. Om Kunden underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt avsnitt 4 eller 22 ansvarar inte Bolaget för skada som skulle ha kunnat undvikas om Kunden fullgjort där angivna skyldigheter.

19.1.3 Bolaget ansvarar inte för allmänna upplysningar eller rekommendationer som är riktade till ett obestämt antal mottagare, dvs. som inte är individualiserade för Kunden.

19.1.4 Bolaget ansvarar inte för det ekonomiska utfallet och resultatet av Portföljförvaltning, vare sig det rör sig om åtgärd som vidtagits eller underlåtits, under förutsättning att Bolaget iakttagit förvaltningsstrategin enligt Placeringsinstruktionen.

19.1.5 Bolaget är inte ansvarigt för skada som orsakats av - svensk eller utländsk – Utförandeplats, Depåförande Institut, Värdepapperscentral, clearingorganisation, emittent fondbolag eller andra som tillhandahåller motsvarande tjänster, och inte heller av uppdragstagare som Bolaget med tillbörlig omsorg anlitat eller som anvisats av Kunden. Detsamma gäller skada som orsakats av att ovan organisationer eller uppdragstagare blivit insolventa.

19.1.6 Om Kunden inte är Konsument är Bolaget endast ansvarigt för direkt skada som Bolaget åsamkar Kunden genom vårdslöshet. Bolaget är sålunda inte i något sådant fall ansvarigt för indirekt skada eller för förluster som är en direkt följd av värdeförändringar på Finansiella Instrument om inte den indirekta skadan och/eller förlusten orsakats av Bolagets grova vårdslöshet. Bolaget är dock aldrig skyldigt att utge ersättning till Kunden som inte är Konsument för skada med ett belopp som överstiger den ersättning Bolaget kan erhålla i anledning av vid var tid gällande ansvarsförsäkring.

19.1.7 Om Kunden är Konsument är Bolaget ansvarigt för ren förmögenhetsskada som Bolaget uppsåtligen eller av oaktsamhet åsamkar sådan Kund i enlighet med vad som följer av lagen (2003:862) om finansiell rådgivning till konsumenter.

19.1.8 Bolaget ansvarar inte för skada som uppkommer för Kunden eller annan med anledning av förfogandeinskränkning som kan komma att tillämpas mot Bolaget beträffande Finansiella Instrument.

19.1.9 Bolaget ansvarar inte för skada som uppkommer för Kunden eller annan med anledning av att Kunden blivit utsatt för identitetsintrång, id-kapning, identitetskapning eller annan motsvarande form av bedrägeri. 19.1.10 Vad ovan sagts gäller i den mån inte annat följer av lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument.

19.2 Force majeure

19.2.1 Bolaget är inte ansvarigt för skada som beror av svenskt eller utländskt lagbud, svensk eller utländsk myndighetsåtgärd, krigshändelse, cyberattack eller motsvarande, strejk, blockad, bojkott, lockout eller annan liknande omständighet. Förbehållet i fråga om strejk, blockad, bojkott och lockout gäller även om Bolaget självt är föremål för eller vidtar sådan konfliktåtgärd.

19.2.2 Föreligger hinder för Bolaget, på grund av omständighet som anges i första stycket, att helt eller delvis utföra åtgärd enligt dessa bestämmelser eller köp- eller säljuppdrag avseende Finansiella Instrument får åtgärd uppskjutas till dess hindret har upphört. Om Bolaget till följd av sådan omständighet är förhindrad att verkställa eller ta emot betalning/leverans, ska varken Bolaget eller Kunden vara skyldig att betala ränta.

19.3 Skatt

19.3.1 Bolaget ansvarar inte för eventuella skattekonsekvenser som uppkommer med anledning av de tjänster som Bolaget från tid till annan tillhandahåller Kunden.

20 Redovisning

20.1 Investeringsrådgivning

20.1.1 Inom ramen för Investeringsrådgivning på Kundens Depå hos Bolaget sker Redovisning genom Avräkningsnota om inte annat särskilt överenskommits mellan Kunden och Bolaget. Detta innefattar varje enskilt uppdrag, transaktion och/eller annan åtgärd som inte är hänförlig till uppdrag avseende Portföljförvaltning. Om Kundens Depå finns hos annat Depåförande institut åligger det sådant institut att tillställa Kunden motsvarande Redovisning.

20.1.2 Kunden kan få information om genomförda transaktioner och förvaltningens utveckling genom att logga in via Bolagets Onlinetjänst eller, om Kundens Depå finns hos annat Depåförande Institut, på sådant sätt som sådant Depåförande Institut anvisar.

20.1.3 Redovisning för Kundens Depå och anslutna konton hos Bolaget lämnas - om inte särskilt avtal träffats om annat - minst kvartalsvis, såvida inte en sådan översikt har tillhandahållits i något annat regelbundet utdrag.

20.2 Portföljförvaltning

20.2.1 Bolaget redovisar genomförda uppdrag inom ramen för Portföljförvaltningen genom att regelbundet tillställa Kunden rapporter avseende Portföljförvaltningen inklusive kontoutdrag.

20.3 Redovisning vid ianspråktagande av säkerhet

20.3.1 Bolaget redovisar ianspråktagande av säkerhet genom Avräkningsnota samt genom depåsammandrag, kontoutdrag eller handling med motsvarande innehåll.

20.4 Redovisning vid andra händelser

20.4.1 Bolaget redovisar annan förvaltningsåtgärd genom Avräkningsnota i den mån åtgärden innefattat en transaktion, samt i övrigt genom depåsammandrag och kontoutdrag, eller handlingar med motsvarande innehåll om inte annat har överenskommits mellan Parterna.

20.4.2 Kund accepterar att de Avräkningsnotor som följer av vart och ett av de köp och försäljningar av Fondandelar som denne gör via D.I.Y. distribueras till Kunden i D.I.Y..

20.4.3 Enligt artikel 62.2 i Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/565 om organisatoriska krav och villkor för verksamheten i värdepappersföretag ska Bolaget skicka ut information (i) till Kund som är icke-professionell kund när värdet av sådan Kunds innehav av s.k. hävstångsinstrument (leveraged financial instrument på engelska) eller Finansiella Instrument som är ett resultat av s.k. eventualförpliktelsetransaktioner (contingent liability transactions på engelska) sjunker med tio (10) procent, och (ii) vid Portföljförvaltning åt Kund enligt Tilläggsavtal avseende Portföljförvaltning, när värdet av sådan Kunds portfölj som omfattas av sådan tjänst sjunker med tio (10) procent. Kunden och Bolaget är överens om att beräkningsmetodiken för den procentuella nedgång som ska utlösa informationsutskick till Kunden ska beräknas i enlighet med den metod, med avseende på enskilt instrument eller typ av instrument eller den metod i övrigt, som Bolaget vid var tid anser lämplig bl.a. med iakttagande av Kundens intresse och som Bolaget beskriver i den utskickade informationen till Kunden. På Kundens förfrågan ska Bolaget informera om berörd beräkningsmetod.

20.5 Redovisning vid upphörande av avtal

20.5.1 När Kundens avtal med Bolaget upphör redovisar Bolaget eventuella oredovisade transaktioner i anslutning till upphörandet genom Avräkningsnota samt i övrigt genom depåsammandrag och kontoutdrag eller handlingar med motsvarande innehåll.

21 Avräkning vid konkurs

För den händelse någon av Parterna skulle försättas i konkurs eller företagsrekonstruktion skulle beslutas för Kunden enligt lagen (1996:764) om företagsrekonstruktion ska samtliga utestående förpliktelser med anledning av handel med Finansiella Instrument mellan Parterna avräknas mot varandra genom slutavräkning per den dag sådan händelse inträffar. Vad som efter sådan slutavräkning tillkommer ena Parten är omedelbart förfallet till betalning.

22 Reklamation

22.1 Fel som ligger inom uppdrag

22.1.1 Kunden ska påtala eventuella fel eller brister som framgår av den Redovisning denne erhåller från Bolaget, att sådan information uteblivit eller eventuella övriga fel eller brister vid tjänsts utförande enligt Huvudavtal, Användarvillkor och/eller Tilläggsavtal och Kunden ska omgående underrätta Bolaget om detta (reklamation). Om Kunden vill begära hävning av ett köp- eller säljuppdrag ska detta uttryckligen och omgående framföras till Bolaget. Om reklamation eller begäran om hävning inte lämnas omgående förlorar Kunden rätt att begära ersättning, häva uppdraget eller kräva andra åtgärder från Bolagets sida.

22.2 Andra fel

22.2.1 Skulle en Kund av anledning som inte omfattas av 22.1 vara missnöjd med en tjänst som Bolaget tillhandahållit Kunden är det av största vikt att Kunden hör av sig till Bolaget så snart som möjligt. Kunden bör först och främst vända sig till den person hos Bolaget som Kunden har haft kontakt med angående det ärende som reklamationen gäller. Skulle Kunden av någon anledning fortfarande vara missnöjd efter detta kan Kunden skriftligen kontakta Bolagets klagomålsansvarige.

22.3 Reklamation

22.3.1 Vid reklamation enligt 22.1-22.2 ska reklamation ske till Bolagets klagomålsansvarige skriftligen och kopior av relevanta handlingar ska biläggas. Reklamation bör inkludera information om vem eller vilka hos Bolaget som Kunden har haft kontakt med i ärendet, samt vid vilken tidpunkt kontakt har skett.

Kontaktuppgifter klagomålsansvarig:

Söderberg & Partners Wealth Management AB

Att: Klagomålsansvarig

Box 7785, 103 96 Stockholm

22.3.2 Om Kundens reklamation enligt 22.3.1 inte accepteras eller avvisas av Bolaget och/eller Kunden vill föra ärendet vidare finns möjlighet att framföra sådan reklamation till Allmänna Reklamationsnämnden. En anmälan om reklamation till Allmänna Reklamationsnämnden görs skriftligen på www.arn.se. Allmänna Reklamationsnämnden kan även kontaktas per telefon, 08-508 860 00.

22.4 Felaktig förteckning i Depå hos Bolaget

22.4.1 Om Bolaget av misstag skulle registrera Finansiella Instrument i Kundens Depå hos Bolaget eller sätta in medel på till Depån anslutet konto, har Bolaget rätt att snarast möjligt korrigera registreringen eller insättningen i fråga.

22.4.2 Om Kunden förfogat över av misstag registrerade Finansiella Instrument eller insatta medel, ska Kunden snarast möjligt till Bolaget lämna tillbaka de Finansiella Instrumenten eller betala tillbaka de medel som mottagits vid avyttringen eller insättningen. Om Kunden underlåter detta har Bolaget rätt att köpa in de Finansiella Instrumenten i fråga och belasta Kundens konto med beloppet för Bolagets fordran samt, vid Kundens förfogande över medel, belasta Kundens konto med beloppet i fråga.

22.4.3 Bolaget ska omedelbart underrätta Kunden om korrigering vidtagits enligt 22.4.2. Kunden har inte rätt att ställa några krav gentemot Bolaget med anledning av sådana misstag.

22.4.4 Vad som angetts i 22.4.1-22.4.3 gäller även när Bolaget i andra fall registrerat Finansiella Instrument i Depå eller satt in medel på anslutet konto, som inte skulle ha tillkommit Kunden.

23 Avgifter, ersättning m.m.

23.1 Allmänt 23.1.1 För förvaring samt för övriga tjänster enligt dessa Allmänna villkor tas ut avgifter enligt vad som framgår i Tilläggsavtal och/eller Användarvillkoren eller som Bolaget senare meddelat Kunden på sätt som anges i 26.1. Även avgift för kredit till Konsument anges i Tilläggsavtal. Upplysning om vid var tid gällande avgifter kan på begäran fås hos Bolaget. Det kan även, som en följd av de tjänster som Bolaget från tid till annan tillhandahåller Kunden, tillkomma andra skatter, avgifter eller kostnader som varken betalas genom eller påförs av Bolaget.

23.1.2 Kunden ska ersätta Bolagets kostnader och utlägg som har samband med Bolagets uppdrag enligt Huvudavtal, Användarvillkoren och/eller Tilläggsavtal och dessa Allmänna villkor såsom kostnader och utlägg vid handel, avveckling clearing eller förvar av utländska Finansiella Instrument samt vid bevakning och indrivning av Bolagets fordran hos Kunden. För clearing av svenska Finansiella Instrument debiteras särskilda avgifter. För överföring av Finansiella Instrument till annat Värdepappersinstitut och för konvertering av Finansiella Instrument kan särskild avgift komma att debiteras. Avgift utgår också för annullering av order och/eller makulering av avslut av Bolaget eller Utförandeplats i samband med otillåten orderläggning eller handel. Bolaget kan även komma att påföra Kunden andra kostnader som Bolaget debiteras av annan i samband med Kundens handel, avveckling, clearing eller förvar av Finansiella Instrument. Avgifter, kostnader och utlägg debiteras till Kundens Depå anslutet konto i svenska kronor om inte Bolaget meddelar annat.

23.1.3 I de fall kapital för täckande av betalning enligt 23.1.2 inte finns tillgängligt har Bolaget rätt att lämna uppdrag till sådant annat institut än Depåförande institut att för Kundens räkning avyttra innehav i Kundens Depå i syfte att frigöra kapital för att verkställa betalning till Bolaget. Först avyttras då Fondandelar vilket i första hand sker i den fond med störst värde och daglig handel. Därefter sker avyttring av aktieinnehav som kan bli föremål för handel på kapitalmarknaden vilket i första hand sker av det innehav som har störst värde. I sista hand avyttras övriga överlåtbara Finansiella Instrument som kan bli föremål för handel på kapitalmarknaden vilket i första hand sker av det största värdepappersinnehavet.

23.1.4 Kunden medger att Bolaget för Kundens räkning kan erhålla betalning av avgifter och kostnader, hänförliga till avtal mellan Bolaget och Kunden, ur försäkringen som, i förekommande fall, finns registrerad hos det försäkringsbolag till vilket Kundens Depå tillhör. I anledning härav, befullmäktigar Kunden Bolaget att för Kundens räkning begära betalning för sådana avgifter och kostnader ur försäkringen. Om Bolaget inte kan erhålla betalning ur försäkringen, är Kunden skyldig att på Bolagets begäran omgående betala sådana avgifter och kostnader.

23.2 Ersättningsmodeller

23.2.1 Ersättning till Bolaget för de tjänster Bolaget utför åt Kunden och som inte regleras i dessa Allmänna villkor ska framgå av Användarvillkoren och/eller Tilläggsavtal. Av Användarvillkoren respektive relevant Tilläggsavtal (så som tillämpligt) ska gällande grunder för ersättning vid Användarvillkorens godkännande respektive Tilläggsavtalets ingående framgå.

23.2.2 Utöver den ersättning som följer av Användarvillkoren och/ eller Tilläggsavtal enligt 23.2.1 kan Bolaget erhålla ersättning för så kallade skötselfullmakter. Skötselfullmakten är nödvändig för att kunna bistå Kunden i olika försäkringsfrågor och medför i vissa fall att försäkringsbolagen betalar en ersättning till Bolaget för åtgärder i försäkringar som inte har distribuerats via Bolaget. Förekomsten av, eller storleken på, sådan eventuell ersättning kan inte avgöras på förhand.

23.2.3 För det fall Bolaget enligt Tilläggsavtal avseende Investeringsrådgivning rabatterar den ersättning Kunden ska erlägga till Bolaget enligt relevant Tilläggsavtal med belopp motsvarande vad som utbetalats till Bolaget från tredje part till följd av sådan handel med Finansiella Instrument som Bolaget utfört för Kundens räkning inom ramen för relevant Tilläggsavtal, får Bolaget, för det fall rabattbeloppet under en period om 24 månader överstigit den ersättning som följt av relevant Tilläggsavtal, donera den del av rabattbeloppet som överstigit ersättningen till välgörande ändamål. För det fall att relevant Tilläggsavtal upphört får Bolaget omedelbart donera den del av rabattbeloppet som överstigit ersättningen till välgörande ändamål.

23.3 Transaktionsavgifter

23.3.1 Kunden är betalningsskyldig för samtliga eventuella avgifter och kostnader som har samband med transaktioner på Depå hos annat Depåförande institut, som exempelvis courtage.

23.4 Avgifter för Investeringssparkonto hos Bolaget

23.4.1 Uppgifter om Bolagets vid var tid gällande avgifter för Investeringssparkonto hos Bolaget samt tjänster som har samband med sådant Investeringssparkonto framgår av den prislista som vid var tid publiceras på Bolagets Onlinetjänst.

23.4.2 För det fall det enligt Bolagets bedömning föreligger risk för att medel på Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget kan komma att understiga beräknad men ännu inte inbetald skatt eller avgift får Bolaget på det sätt som är lämpligt avyttra tillgångar på Investeringssparkontot i sådan utsträckning att nämnda risk inte längre bedöms föreligga. Bolaget får även underlåta att utföra av Kunden begärd omplacering och varje annan disposition av tillgångarna som registreras på Investeringssparkontot i den utsträckning detta enligt Bolagets bedömning medför att nämnda risk skulle uppstå eller öka. Bolaget ska förfara med omsorg och, om så är möjligt och det enligt Bolagets bedömning kan ske utan förfång för Bolaget, i förväg underrätta Kunden om åtgärd och/eller underlåtenhet enligt ovan.

24 Meddelande

24.1 Allmänt

24.1.1 Meddelande mellan Kunden och Bolaget ska vara skriftlig och kommunikationen, vari innefattas meddelande och övrig kommunikation, ska avfattas på svenska språket om inte annat överenskommits.

24.1.2 När informationen inte är riktad till den enskilde Kunden får Bolaget välja att tillhandahålla informationen via sin hemsida om Bolaget bedömer detta lämpligt. Sådant meddelande anses ha kommit Kunden tillhanda en vecka efter det att informationen lagts ut på Bolagets hemsida. Bolaget kan också välja att tillhandahålla Kunden information som är riktad direkt till denne via Bolagets Onlinetjänst.

24.1.3 Bolaget har rätt att tillhandahålla Kund eventuella fondfaktablad via Bolagets Onlinetjänst.

24.2 Meddelande från Bolaget

24.2.1 Bolaget lämnar meddelanden till Kunden via Bolagets Onlinetjänst eller via e-post till av Kunden i Huvudavtalet angiven e-postadress eller annan e-postadress eller via annan elektronisk kommunikation som Kunden meddelat Bolaget, när Bolaget bedömer att sådan kommunikation är lämplig. En icke-professionell kund kan begära att sådan information som Bolaget ska ge enligt 9 kap. Vpml, t.ex. information om Bolaget och dess tjänster samt kostnader förknippade med tjänsterna, tillhandahålls kostnadsfritt även på papper.

24.2.2 I de fall Bolaget lämnar information till Kunden i pappersformat kan det ske med brev till Kundens folkbokföringsadress (eller motsvarande) eller, om detta inte är möjligt, till den adress som anges i Huvudavtalet. Kunden och Bolaget kan även komma överens om att meddelanden ska skickas till en annan adress

24.2.3 Meddelande som skickats av Bolaget med brev ska Kunden anses ha fått senast femte (5) Bankdagen efter avsändandet, om brevet sänts till den adress som angivits i 24.2.1. Meddelande genom Bolagets Onlinetjänst, e-post eller annan elektronisk kommunikation ska Kunden anses ha fått vid avsändandet om det sänts till av Kunden uppgivet nummer eller elektronisk adress. Om Kunden får ett sådant meddelande vid en tidpunkt som inte är Bolagets normala kontorstid i Sverige ska Kunden anses ha fått meddelandet vid början av påföljande Bankdag.

24.3 Meddelande till Bolaget

24.3.1 Kunden kan lämna meddelanden till Bolaget via Bolagets Online- eller telefontjänst, genom att besöka Bolaget, genom att skicka brev eller genom att skicka e-post. Brev till Bolaget ska ställas till den adress som anges i Huvudavtalet och/eller Användarvillkoren (så som tillämpligt), såvida Bolaget inte begärt svar till annan adress. Meddelande från Kunden ska Bolaget anses ha fått den Bankdag meddelandet kommit fram till nämnda adress. Även i annat fall ska Bolaget anses ha fått meddelandet från Kunden om Kunden kan visa att meddelandet skickats på ett ändamålsenligt sätt. I sådant fall ska Bolaget anses ha fått meddelandet den Bankdag Kunden kan visa att Bolaget borde fått det.

24.3.2 För meddelande avseende reklamation och hävning med anledning av kommissionsuppdrag som Konsument lämnat i egenskap av icke-professionell kund, gäller att meddelande kan göras gällande om Kunden kan visa att det skickats på ett ändamålsenligt sätt, även om det försenats, förvanskats eller inte kommit fram. Kunden ska dock, om denne har anledning att anta att Bolaget inte fått meddelandet eller att det förvanskats, skicka om meddelandet till Bolaget.

25 Överlåtelser

25.1 Överlåtelse av rättigheter och skyldigheter

25.1.1 Överlåtelse av rättigheter och skyldigheter enligt Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal, andra avtal mellan Bolaget och Kunden och/eller dessa Allmänna villkor från endera Parten får inte ske utan den andre Partens medgivande. Bolaget ska emellertid ha rätt att utan Kundens medgivande överlåta sina rättigheter och skyldigheter enligt sådana avtal till annat bolag inom Söderberg & Partners-gruppen under förutsättning att detta bolag kan uppfylla samtliga de åtaganden som Bolaget har gentemot Kunden.

26 Ändring av avtal, allmänna villkor, avgifter och ränta

26.1 Ändring av Allmänna villkor, avtal och/eller avgifter

26.1.1 Ändringar av Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal, andra avtal mellan Bolaget och Kunden och/eller dessa Allmänna villkor, eller Bolagets avgifter (enligt avtal mellan Bolaget och Kunden och/eller vid varje tid gällande prislista) ska ha verkan gentemot Kunden trettio (30) dagar efter det att Kunden enligt 24 ska anses ha mottagit meddelandet. Om Kunden inte godtar ändringen har Kunden rätt att inom nämnda tid säga upp berörda avtal med Bolaget till upphörande utan iakttagande av i 27.2 angiven uppsägningstid.

26.1.2 Om ändring enligt 26.1.1 är föranledd av förändring i lag, förordning, myndighets föreskrift eller annan författning meddelad med stöd i lag eller om ändringen inte innebär någon påverkan på Kundens rättigheter eller skyldigheter enligt Huvudavtal, Användarvillkor, Tillläggsavtal, andra avtal mellan Bolaget och Kunden och/eller dessa Allmänna villkor ska ändringen ha verkan mot Kunden fr.o.m. den dag då Kunden mottagit meddelande om ändring. Det som angivits i 26.1.1 om uppsägning utan uppsägningstid äger inte tillämpning vid ändring som avses i denna 26.1.2.

26.2 Ändring av räntesatser

26.2.1 Ändring av Bolagets räntesatser för skuld på till Kunds Depå anslutet konto får ske med omedelbar verkan i samband med kreditpolitiska beslut, ändring av Bolagets upplåningskostnader eller andra kostnadsökningar för Bolaget. Ändring av sådana räntesatser av annan anledning får ske endast från och med den dag då Bolaget meddelat Kunden om ändringen.

26.2.2 Om Kunden är Konsument gäller beträffande Bolagets räntesatser för skuld på till Kundens Depå anslutet konto i stället för vad som anges i 26.2.1 att sådana räntesatser får ändras endast i den utsträckning det motiveras av kreditpolitiska beslut, ändring av Bolagets upplåningskostnader eller andra kostnadsökningar som Bolaget inte skäligen kunde förutse när relevant Tilläggsavtal eller annat relevant avtal med Bolaget ingicks och att ändring av sådana räntesatser får ske från och med den dag då Bolaget meddelat Kunden om ändringen.

26.2.3 Ändring av Bolagets räntesatser för tillgodohavande på till Kundens Depå anslutet konto får ske med omedelbar verkan. Oaktat det föregående får en sådan ändring, vad gäller Bolagets räntesatser för tillgodohavande på till Kundens Depå anslutet konto som utgör inlåningsmedel, verkan från och med den dag som infaller trettio (30) dagar efter att Bolaget meddelat Kunden om ändringen.

26.2.4 Uppgifter om vid var tid aktuella räntesatser kan erhållas hos Bolaget och finns tillgängliga på Bolagets Onlinetjänst, eller, vad gäller D.I.Y, på www.levler.se och/eller dess mobilapplikation. Ränta på tillgodohavande räknas från och med dagen efter insättningen till dagen för uttag. Ränta på skuldbelopp utgår från dagen då skuld uppkommit till och med återbetalningsdagen. Det som angivits i 26.1 äger inte tilllämpning vid ändring av räntesatser enligt denna 26.2.

27 Avtalstid och uppsägning av avtal och kredit

27.1 Avtalstid

27.1.1 Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal och andra avtal mellan Bolaget och Kunden ska gälla tillsvidare från datumet för undertecknade respektive godkännande (så som tillämpligt).

27.1.2 Oaktat att Bolaget och/eller Kunden sagt upp ett avtal mellan Bolaget och Kunden till upphörande ska det som anges i sådant avtal äga tillämpning intill dess att samtliga rättsförhållanden mellan Kunden och Bolaget som hänför sig till den tidsperiod under vilken avtalet varit gällande har avvecklats. Detta innebär bl.a., men är inte begränsat till, att bestämmelserna i sådant avtal ska äga tillämpning i händelse av tvist mellan Kunden och Bolaget.

27.2 Uppsägning av avtal

27.2.1 Bolaget kan säga upp Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal och/eller andra avtal mellan Bolaget och Kunden till upphörande två månader efter det att Kunden enligt 24.2 ska anses ha fått meddelandet. Kunden kan säga upp nämnda avtal på de sätt som framgår enligt 24.3 till upphörande en månad efter det Bolaget enligt samma punkt ska anses ha fått meddelandet. För det fall Kunden säger upp Huvudavtalet ska det anses vara en uppsägning av Kundens samtliga avtal, med undantag för Användarvillkoren, med Bolaget.

27.2.2 Bolaget förbehåller sig även rätten att med omedelbar verkan säga upp Tilläggsavtal avseende Depå med Kund om Kunden under en tremånadersperiod inte haft någon Finansiellt Instrument i relevant Depå eller, under samma tidsperiod, haft ett saldo understigande 100 kronor på sådan Depå. Eventuellt saldo på Kundens Depå insättes på av Kunden föranmält konto i bank.

27.2.3 Vid mellan Parterna ingånget avtals upphörande ska Parterna genast reglera samtliga sina respektive skyldigheter enligt aktuellt avtal. Sådant avtal gäller dock i tillämpliga delar till dess att Part fullgjort samtliga sina åtaganden gentemot motparten. Vid upphörande av Tilläggsavtal avseende Depå mellan Kunden och Bolaget ska Bolaget till Kunden utlämna/överföra samtliga i Depån registrerade Finansiella Instrument eller - om uppsägningen avser visst Finansiellt Instrument - detta Finansiella Instrument.

27.2.4 Kunden ska, efter uppmaning från Bolaget, lämna skriftliga anvisningar till Bolaget om utlämnandet/överföringen av Finansiella Instrument och likvida medel enligt 27.2.3. Om inte sådana anvisningar lämnats inom två månader efter den dag Tilläggsavtal avseende Depå mellan Kunden och Bolaget enligt uppsägningen upphört eller om utlämnandet/överföringen inte kan ske enligt Kundens anvisningar, får Bolaget:

- på det sätt Bolaget finner lämpligt, sälja eller på annat sätt avveckla Finansiella Instrument på Depå hos Bolaget vid tidpunkt som Bolaget väljer och, om de Finansiella Instrumenten saknar värde, låta förstöra respektive avregistrera dessa,

- beträffande Finansiellt Instrument som registreras enligt lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument; för Kundens räkning öppna Vp-konto eller motsvarande hos Värdepapperscentral och till sådant konto överföra de Finansiella Instrumenten,

- beträffande Finansiella Instrument i dokumentform; om hinder inte föreligger mot utlämnande på grund av lag eller avtal, på betryggande sätt och på bekostnad av Kunden sända de Finansiella Instrumenten till Kundens adress som är känd för Bolaget,

- beträffande annat Finansiellt Instrument än ovan nämnda samt Finansiella Instrument i dokumentform om försändelse visat sig vara obeställbar; på det sätt Bolaget finner lämpligt sälja eller på annat sätt avveckla de Finansiella Instrumenten och, om de Finansiella Instrumenten saknar värde, låta förstöra respektive avregistrera dessa. Bolaget får ta betalt för vidtagna åtgärder samt för kostnaderna för avvecklingen genom avdrag från försäljningslikviden. Eventuellt överskott ska utbetalas till Kunden medan eventuellt underskott omgående ska ersättas av Kunden, samt

- beträffande likvida medel på Depån och anslutna konton; betala ut till annat konto tillhörande Kunden eller för Kundens räkning.

- beträffande belopp från försäljning eller avveckling av Finansiellt Instrument enligt ovan samt likvida medel på Depå hos Bolaget och anslutna konton, om det är möjligt och beloppet överstiger 500 svenska kronor: a) sätta in beloppet på konto som Kunden har hos Bolaget, b) för Kundens räkning öppna konto i Bolaget och betala ut beloppet dit, c) betala ut beloppet till Kunden enligt den betalningsrutin som Bolaget tillämpar, eller, om a-c visar sig medföra orimliga kostnader för Bolaget i förhållande till beloppet eller beloppet understiger 500 svenska kronor, d) donera beloppet till välgörande ändamål.

Vid försäljning av Finansiella Instrument ska Bolaget förfara med normal aktsamhet. Bolaget ansvarar dock inte för den värdeutveckling som de Finansiella Instrumenten kan komma att ha efter försäljningen eller för eventuell kapitalbeskattning (eller andra skattekonsekvenser). Bolaget får ta betalt för vidtagna åtgärder samt för kostnaderna för avvecklingen genom avdrag från försäljningslikviden. Eventuellt överskott hanteras i enlighet med fjärde strecksatsen i stycket ovan, medan eventuellt underskott omgående ska ersättas av Kunden.

27.3 Förtida uppsägning

27.3.1 Oavsett vad som sagts i 27.2 får Part säga upp avtal mellan Bolaget och Kunden med omedelbar verkan om den andra Parten väsentligen brutit mot avtalet. I sådant fall ska varje avtalsbrott, där rättelse trots anmaning inte snarast möjligt vidtagits, anses som ett väsentligt avtalsbrott.

27.3.2 Bolaget får även säga upp avtal mellan Bolaget och Kunden med omedelbar verkan om, enligt Bolagets bedömning:

- det skett förändringar av Kundens skatterättsliga hemvist som medför att Bolaget inte längre kan fullgöra sin skyldighet att för Kundens räkning vidta åtgärder beträffande skatt enligt vad som anges i avsnitt 13 eller att fullgörandet av sådan skyldighet avsevärt försvåras,

- Kunden återkallar eller inskränker till Bolaget lämnad fullmakt,

- det är otillåtet för Bolaget att tillhandahålla Kunden avtalade tjänster enligt lagstiftning i det land Kunden bor i, flyttar till eller uppehåller sig i,

- det finns skälig anledning att anta att Kunden inte kommer att fullgöra sina betalningsskyldigheter mot Bolaget,

- Kunden har använt Kundens Depå hos Bolaget och anslutna konton för olagliga ändamål,

- Kunden har lämnat felaktiga uppgifter i samband med att Kundens Depå hos Bolaget och anslutna konton öppnades, och korrekta uppgifter skulle ha lett till att Kunden inte hade fått öppna Depån och/ eller anslutna konton,

- det finns misstanke om att Kundens Depå hos Bolaget eller handeln med Finansiella Instrument kommer att användas för eller i samband med brottslig verksamhet eller i övrigt i strid med gällande lagstiftning eller på annat sätt som kan orsaka skada för Bolaget eller annan,

- det finns misstanke om penningtvätt eller finansiering av terrorism eller att det finns risk för att Bolaget genom att tillhandahålla Kunden Depå hos Bolaget på något sätt främjar sådana brott,

- Bolaget inte har tillräcklig kännedom om Kunden enligt lag (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, eller

- Kunden eller Bolaget, direkt eller indirekt, blir eller kan bli föremål för eller påverkad av någon sanktion införd av FN, EU, USA, Storbritannien, någon medlemsstat inom EES (eller organ som handlar på uppdrag av någon av dessa) eller någon annan behörig myndighet. I de fall Bolaget har rätt att säga upp avtal mellan Bolaget och Kunden med omedelbar verkan enligt ovan har Bolaget också rätt att spärra Kundens Depå hos Bolaget. Om det enligt Bolagets bedömning är praktiskt möjligt och lämpligt ska Kunden informeras i förväg om Bolaget beslutar att spärra sådan Depå. I annat fall ska Kunden informeras i efterhand.

27.4 Uppsägning av Tilläggsavtal avseende kredit

27.4.1 För uppsägning av Tilläggsavtal avseende kredit gäller vid var tid gällande bestämmelser om uppsägning av avtal i enlighet med 27.2 i dessa Allmänna villkor.

27.4.2 Bolaget har härutöver rätt att säga upp Kundens skuld på grund av utnyttjad kredit till betalning med beaktande av minst en (1) månads uppsägningstid.

27.4.3 Har Kunden inte utnyttjat kredit, får Bolaget säga upp Tillläggsavtal avseende kredit att upphöra omedelbart. Sker sådan uppsägning ska Bolaget meddela Kunden.

27.4.4 Bolaget har vidare rätt att säga upp Kundens skuld på grund av utnyttjad kredit till omedelbar betalning eller vid tidpunkt som Bolaget bestämmer om någon av följande omständigheter föreligger:

  1. Kunden är sedan mer än en (1) månad i dröjsmål med betalning av ett belopp som överstiger tio (10) procent av skulden,
  2. Kunden är sedan mer än en (1) månad i dröjsmål med betalning av ett belopp som överstiger fem (5) procent av skulden och dröjsmålet avser två eller flera poster som har förfallit vid olika tidpunkter,
  3. Kunden är på annat sätt i väsentligt dröjsmål med betalningen, eller det står klart att Kunden inte avser att fullgöra betalning på förfallodag som ännu inte inträffat,
  4. säkerhet som ställts för krediten har avsevärt försämrats,
  5. det står klart att Kunden genom att avvika, skaffa undan egendom eller förfara på annat sätt undandrar sig att betala sin kreditskuld, eller
  6. pantsättning har skett i strid med dessa Allmänna villkor.

27.4.5 Avseende Kund som inte är Konsument har Bolaget utöver 27.4.1-27.4.4 rätt att säga upp krediten till betalning vid tidpunkt som Bolaget bestämmer om någon av följande omständigheter föreligger:

  1. Kunden är i dröjsmål med betalning avseende krediten, Kunden inte i rätt tid fullgör betalningsförpliktelse gentemot annan än Bolaget enligt bestämmelserna i låneavtal, ansvarsförbindelse för lån eller annat avtal eller förbindelse av finansiell natur,
  2. Kunden ansöker om, eller medger ansökan ingiven av annan, att bli försatt i konkurs eller likvidation eller att bli föremål för ackordsförfarande eller företagsrekonstruktion, eller
  3. Kunden försätts i konkurs eller likvidation eller inställer sina betalningar, eller om åtgärder för att inleda något av det föregående vidtas av eller mot Kunden.

27.5 Uppsägning av Investeringssparkonto

27.5.1 Tilläggsavtal om Investeringssparkonto upphör tidigast vid Kundens Investeringssparkontos avslutande enligt 27.5.2.

27.5.2 Kundens Investeringssparkonto ska som huvudregel avslutas vid den tidpunkt Tilläggsavtalet om Investeringssparkonto upphör. Om det vid tidpunkten för uppsägning av Tilläggsavtalet om Investeringssparkonto förvaras Finansiella Instrument och/eller likvida medel på Investeringssparkontot eller om Finansiella Instrument har förvärvats för att förvaras på Investeringssparkontot men ännu inte har förtecknats på kontot ska Investeringssparkontot dock i stället avslutas så snart samtliga tillgångar flyttats från Investeringssparkontot. Kunden ska i dessa situationer snarast (i) anvisa ett annat eget Investeringssparkonto till vilket Investeringstillgångar ska överföras, (ii) anvisa ett Annat Eget Konto till vilket Kontofrämmande Tillgångar ska överföras och/eller (iii) överlåta tillgångarna i enlighet med 10.3.4-10.3.7.

27.5.3 Om Kunden inte senast sextio (60) dagar från uppsägning av Tilläggsavtal om Investeringssparkonto varken har anvisat till vilket annat förvar Investeringstillgångar och/eller Kontofrämmande Tillgångar ska överföras eller överlåtit tillgångarna, får Bolaget för Kundens räkning vid tidpunkt och på sätt som Bolaget bestämmer (i) avyttra tillgångarna och därefter överföra samtliga likvida medel från Kundens Investeringssparkonto hos Bolaget till ett Annat Eget Konto i Bolaget och/eller (ii) överföra Kontofrämmande Tillgångar till ett Annat Eget Konto i Bolaget.

27.6 Uppsägning av Portföljförvaltning

27.6.1 Utöver vad som stadgas ovan i 27.2-27.5 gäller vid uppsägning av Tilläggsavtal avseende Portföljförvaltning att Kundens Finansiella Instrument inte kommer att avyttras i samband med sådant Tilläggsavtals upphörande utan att samtliga åtgärder hänförliga till de Finansiella Instrumenten kommer att göras i samråd med Kunden.

28 Ansvarsförsäkring

28.1 Bolaget har en ansvarsförsäkring för Försäkringsdistribution. Den högsta ersättningen som kan betalas ut från ansvarsförsäkringen för en skada är 1 564 610 euro och den högsta ersättning som sammanlagt kan betalas under ett år är 6 258 450 euro. Försäkringsgivare är AIG Europe S.A. Filial. Kunden har möjlighet att rikta krav på ersättning direkt till försäkringsgivaren.

Försäkringsgivarens kontaktuppgifter:

Försäkringsgivare: AIG Europe S.A. filial

Postadress: Box 3506, 103 69 Stockholm

Telefon: 08-506 920 00

E-post : [email protected]

29 Lagval och tvistelösning

29.1.1 Tolkning och tillämpning av Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal och andra avtal mellan Bolaget och Kunden ska ske enligt svensk rätt.

29.1.2 För Kund som är Konsument hänvisas i första hand till Bolagets Klagomålsansvarige i enlighet med 22.3. Om Kund som är Konsument inte är nöjd med beslut av Bolaget kan kostnadsfri hjälp erhållas från Konsumenternas bank- och finansbyrå, Konsumenternas försäkringsbyrå, konsumentvägledningen i Kundens kommun samt Allmänna Reklamationsnämnden.

29.1.3 Tvist angående tolkning och tillämpning av Huvudavtal, Användarvillkor, Tilläggsavtal eller annat avtal mellan Bolaget och Kunden ska, då Kunden är Konsument, avgöras av allmän domstol med Stockholms tingsrätt som första instans.

29.1.4 Tvist mellan Bolaget och Kund som inte är Konsument ska slutligt avgöras genom skiljeförfarande administrerat av Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut (SCC). SCC:s regler för förenklat skiljeförfarande ska tillämpas, om inte SCC med beaktande av målets svårighetsgrad, tvisteföremålets värde och övriga omständigheter bestämmer att SCC:s skiljedomsregler ska tillämpas. I sistnämnda fall ska SCC också bestämma om skiljenämnden bestå av en (1) eller tre (3) skiljemän.

Del II – Information om riktlinjer för bästa utförande samt sammanläggning av order

1 INLEDNING

När Söderberg & Partners Wealth Management AB (”Bolaget”) utför en kunds order skall det vidta alla åtgärder som behövs för att uppnå bästa möjliga resultat för kunden med avseende på pris, kostnad, snabbhet, sannolikhet för utförande och avveckling, storlek, art, och andra för kunden väsentliga förhållanden. Bolaget skall fastställa den relativa betydelsen av dessa faktorer utifrån kundens egenskaper, kundorderns egenskaper, egenskaper som är utmärkande för de finansiella instrument som ingår i ordern samt egenskaper som är utmärkande för de handelsplatser för utförande som ordern kan skickas till. Bolaget skall ha system och riktlinjer för hur Bolaget skall uppnå bästa möjliga resultat när en kunds order utförs. Detta dokument utgör information om Bolagets riktlinjer för bästa utförande och sammanläggning av order. Informationen är riktad mot Bolagets kunder.

2 DEN RELATIVA VIKT SOM TILLMÄTS OLIKA FAKTORER VID VIDAREBEFORDRAN AV ORDER

För att uppnå bästa möjliga resultat för kunden kommer Bolaget att vidta alla rimliga åtgärder för att ta hänsyn till följande faktorer när order vidarebefordras: orderns storlek och typ, priset, kostnaderna (exempelvis omkostnader för exekvering samt kostnader för avveckling som vidareförs till kund), marknadsplatsens egenskaper dit en order kan skickas rörande snabbhet, sannolikhet för att ordern leder till en transaktion och att transaktionen kan avvecklas, kundens kategori samt varje annat hänsyn som enligt Bolagets bedömning är relevant för en viss order.

Bolaget kommer normalt att följa nedan angiven prioritet för att tillmäta faktorernas betydelse vid order:

  1. Pris
  2. Kostnad
  3. Snabbhet för utförande
  4. Sannolikhet för utförande
  5. Orders storlek och typ
  6. Andra relevanta överväganden

Bästa möjliga resultat för en icke-professionell kund kommer att bestämmas med hänsyn till priset för det finansiella instrumentet och kostnader i samband med utförandet, inbegripet kundens alla utgifter som hänför sig direkt till utförandet av ordern. I särskilda fall för en professionell kund, såsom vid utförande av stora order eller order med särskilda villkor kan Bolaget komma att frångå ovan prioritering, och alltså ge en annan faktor än pris störst betydelse vid utförande av ordern. Detta påverkar dock inte prioriteringen i övrigt (d.v.s. att snabbhet kan tillmätas störst betydelse, därefter pris, kostnad o.s.v.).

I Bolagets bedömning av bästa möjliga resultat kommer Bolaget beakta de egna ersättningar och avgifter som Bolaget tar ut av kunden för utförande eller vidarebefordran av order på var och en av de platser som kan komma i fråga.

2.1 Specifika instruktioner från kund

Om kunden lämnar en specifik instruktion, som inte står i strid med Bolagets skyldigheter mot andra kunder, kommer en sådan instruktion att ha företräde framför vad som anges i detta dokument. En specifik instruktion från kund kan således komma att innebära att Bolaget inte, helt eller delvis, kan vidta de åtgärder för att uppnå bästa resultat som anges i dessa riktlinjer.

3 FAKTORER SOM ANVÄNDS FÖR ATT VÄLJA UT EN HANDELSPLATS

Bolaget är inte medlem på någon reglerad marknadsplats och exekverar således aldrig order direkt på en sådan marknadsplats. Då Bolaget hanterar order för kund med depå hos Bolaget vidarebefordrar Bolaget ordern till annat institut som Bolaget har avtal med (nedan kallat ”Samarbetspartners”). Bolagets Samarbetspartners har dock inte information om Bolagets kund eller för vems räkning ordern utförs och Bolaget är således delaktigt i utförandeprocessen.

Bolaget har tillgång till flera Samarbetspartners för att möjliggöra tillgång till reglerade marknadsplatser. Bolaget samarbetar med stabila institut med tillgång till reglerade marknadsplatser, och det är Bolagets bedömning, baserad på genomförd initial due diligence samt fortlöpande uppföljning, att dessa Samarbetspartners möjliggör bästa utförande för kund. Bolaget ställer krav på att dess Samarbetspartners så långt möjligt ska handla till bästa pris på den utförandeplats där likviditeten för det finansiella instrumentet är som störst. Bolagets Samarbetspartners vidtar individuella åtgärder för att uppnå detta. Bolaget följer upp att åtgärderna är ändamålsenliga.

4 SAMMANLÄGGNING OCH FÖRDELNING AV ORDER

4.1 Allmänna principer Bolaget skall ta emot och registrera order snabbt och korrekt. Jämförbara order skall vidarebefordras omgående och i den tidsföljd som de togs emot, såvida detta inte omöjliggörs av orderns egenskaper, rådande marknadsförhållanden eller om något annat krävs på grund av kundens intressen. Icke-professionella kunder kommer att informeras om väsentliga svårigheter med att genomföra en order korrekt när Bolaget får kännedom om det.

4.2 Sammanläggning Bolaget genomför inte transaktioner för egen räkning varför någon sammanläggning av kunds order och transaktioner för egen räkning inte skall ske. Bolaget kan genomföra en kunds order tillsammans med en annan kunds order om;

- det är osannolikt att sammanläggningen generellt kommer att vara till nackdel för kunden, och

- kunder vars order ingår i en sammanlagd order, underrättas om att sammanläggningen i samband med en särskild order kan vara till dennes nackdel.

I portföljförvaltningen skall sammanläggning av order, vid omviktningar som sker utifrån målportföljerna, så långt det är möjligt ske genom s.k. blockorder för att alla kunder som följer målportföljen skall få samma snittkurs på transaktionerna. I de fall transaktionerna istället görs i fonder skall orderläggning antingen ske via manuell registrering i handelsplattform, alternativt via en fil, på sådant sätt att kunderna i möjligaste mån får samma snittkurs.

4.3 Fördelning av order

När Bolaget lägger samman kunders order skall dessa fördelas rättvist mellan kunderna. Alla kunder skall så långt som möjligt likabehandlas och order fördelas proportionerligt utifrån respektive kunds volym och till genomsnittspris.

5 ÖVRIG HANDEL

5.1 Primärmarknadstransaktioner Bolaget kommer vanligtvis att hantera affärsuppdrag avseende finansiella instrument på primärmarknaden genom att vidarebefordra uppdraget till emissionsinstitutet i enlighet med kundens instruktioner och villkoren för den specifika emissionen.

5.2 Genomförande av affärsuppdrag i finansiella instrument utanför handelsplats Det händer att Bolaget tar emot affärsuppdrag i sådana finansiella instrument som huvudsakligen handlas direkt gentemot en motpart, exempelvis statsobligationer, andra penningmarknadsinstrument och företagsobligationer, alternativt direkt mellan enskilda personer. Ett avtal mellan parterna ingås antingen när kunden accepterar ett fast pris eller – vid indikativa priser – när Bolaget bekräftar priset till kunden och kunden accepterar priset. Priserna ställs vanligtvis inklusive kostnader för bl.a. kapitalanvändning och motpartsrisk, dvs. risken att motparten inte fullgör sina skyldigheter i samband med transaktionen, samt marknadsmässig vinstmarginal. Då Bolaget genomför ett affärsuppdrag utanför en reglerad marknad eller handelsplattform skall kund ha lämnat sitt godkännande för detta.

6 STÖRNINGAR I MARKNADEN ELLER HANDELSSYSTEM

Vid störningar i marknaden eller i Bolagets egna system, p.g.a. exempelvis avbrott eller bristande tillgänglighet i tekniska system, kan det enligt Bolagets bedömning vara omöjligt eller olämpligt att genomföra affärsuppdrag på något av de sätt som har angivits i detta dokument. Bolaget kommer då att vidta alla rimliga åtgärder för att på annat sätt uppnå bästa möjliga resultat för kunden.

7 ÄNDRINGAR OCH UTVÄRDERING

Bolaget kommer att övervaka och regelbundet, minst en gång årligen, utvärdera och uppdatera sina system och riktlinjer för bästa utförande av order. Syftet med utvärderingen är att säkerställa att bästa möjliga resultat har uppnåtts för kunden. Detta sker bl.a. genom att säkerställa att Bolagets leverantörer omfattas av kraven i Mifir och Mifid och garanterar genom avtal att bästa utförande levereras till Bolagets kunder samt att efterfråga underlag för att säkerställa bästa orderutförande. Bolaget kommer att informera om varje väsentlig förändring till kunden. Informationen kommer att finnas tillgänglig hos Bolaget och publiceras på Bolagets hemsida.

8 INFORMATION TILL KUNDER OCH FINANSINSPEKTIONEN

Bolaget ska, på begäran av kund eller Finansinspektionen, redovisa att Bolaget har utfört kundens order i enlighet med Bolagets riktlinjer för utförande samt sammanläggning och fördelning av order.

Bolaget ska på begäran av kund eller Finansinspektionen, om denna är rimlig och proportionerlig, lämna upplysningar om Bolagets riktlinjer för utförande av order eller arrangemang och hur Bolaget ser över dessa. Det åligger Bolaget att svara kunden på ett tydligt sätt och inom rimlig tid.

Bolaget ska på en motsvarande begäran från kund eller presumtiv kund, ge kunden eller den presumtiva kunden information om de enheter till vilka Bolaget vidarebefordrar, eller hos vilka de placerar, order för utförande.

9 OFFENTLIGGÖRANDE AV INFORMATION

Bolaget ska årligen och för varje klass av instrument sammanfatta och offentliggöra information på dess hemsida om de fem främsta värdepappersinstituten i fråga om handelsvolym till vilka de vidarebefordrade, eller hos vilka de placerade, kundorder för utförande under föregående år samt information om utförandets kvalitet.

Förteckning över handelsplatser för utförande uppdelat på instrumentklass och kundkategori

Instrumentklasser

UCITS-fonder

Andelar i värdepappersfonder som uppfyller UCITS-direktivet och som finns med i Bolagets fondutbud samt andelar i börshandlade värdepappersfonder (ETF:er) som uppfyller UCITS-direktivet

Noterade aktier

Aktier som tagits upp för handel på Nasdaq OMX Nordic, Oslo Börs, First North, Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Börse, NYSE eller Nasdaq

Alternativa investeringsfonder

Andelar i värdepappersfonder som inte uppfyller UCITS-direktivet, men som finns med i Bolagets fondutbud samt andelar i börshandlade fonder (ETF:er) som inte uppfyller UCITS-direktivet

Övriga instrument

Strukturerade produkter, obligationer, warranter, börshandlade certifikat, börshandlade produkter, standardiserade derivat, t ex optioner, terminskontrakt och aktielån, OTC-derivat och valutaterminer samt andra instrument.

Institut till vilka Bolaget vidarebefordrar order för utförande

SEB

Allfunds

ABG Sundial Colliers

Arctic Securities

Avanza

BNP Paribas

Carnegie Bank

Danske Bank

Den Norske Bank

Handelsbanken

Kepler Chevreaux

Nordea

Nordnet

Pareto Securities

Swedbank

Del III – Riktlinjer för kundkategorisering

RIKTLINJER FÖR KUNDKATEGORISERING

Enligt 9 kap. 3-8 §§ VpmL skall alla kunder hos Bolaget som tillhandahålls rådgivning i enlighet med VpmL indelas i olika grupper (kundkategorisering). De olika grupperna får därefter ett individuellt skydd som anpassats till respektive kategori. Kategoriseringen baseras på kundens kunskaper, erfarenheter och övriga förhållanden och uppdelas i kategorierna:

- Icke-professionell kund

- Professionell kund

- Jämbördig motpart

Högst skyddsnivå har de icke-professionella kunderna och lägst skyddsnivå har kunderna vilka klassificeras som jämbördiga motparter. I följande stycken beskrivs de olika kundkategorierna mer ingående. Om en kund önskar ytterligare information kan denne vända sig till kontaktpersonen hos Bolaget.

ICKE-PROFESSIONELL KUND

En icke-professionell kund kommer att ha den högsta skyddsnivån enligt VpmL.

När Bolaget tillhandahåller investeringsrådgivning eller portföljförvaltning kommer en bedömning ske om en tjänst eller ett Finansiellt Instrument är lämpligt innan tjänsten tillhandahålls eller ett Finansiellt Instrument rekommenderas. Den bedömningen görs mot bakgrund av de uppgifter Kunden lämnat om investeringsmål, finansiell ställning och erfarenhet och kunskap om tjänsten eller transaktionen. Även vid andra typer av tjänster än investeringsrådgivning och portföljförvaltning kommer Bolaget att bedöma om tjänsten är passande mot bakgrund av Kundens kunskaper och erfarenheter.

Icke-professionella kunder kan under vissa förutsättningar flyttas över till gruppen professionella kunder, antingen generellt eller för viss eller vissa grupper av generella instrument eller tjänster. En inplacering i gruppen professionella placerare gör att skyddsnivån sänks.

För att en icke-professionell kund ska kunna klassas som en professionell kund hos Bolaget måste kunden uppfylla minst två av följande tre krav:

  1. Kunden har på den aktuella marknaden genomfört i snitt minst tio (10) transaktioner av betydande storlek per kvartal under de närmast föregående fyra kvartalen.
  2. Värdet av kundens portfölj av finansiella instrument, definierad som insättningar av kontanta medel och innehav av finansiella instrument, överstiger motsvarande 500 000 euro
  3. Kunden arbetar, eller har arbetat minst ett (1) år, inom finanssektorn i en befattning som kräver kunskap om de aktuella transaktionerna eller tjänsterna.

Bolaget ska göra en adekvat bedömning av kundens sakkunskap, erfarenhet och kunskap som ger en tillräcklig grund för att anta att kunden med tanke på de planerade transaktionernas och tjänsternas karaktär är i stånd att fatta sina egna investeringsbeslut och förstå de aktuella riskerna.

Det åligger Kunden att informera Bolaget om alla förändringar som kan påverka förutsättningarna för att Kunden ska fortsätta att få bli behandlad som en professionell kund. Om Kunden inte längre uppfyller kraven för att bli behandlad som en professionell kund ska Bolaget vidta lämpliga åtgärder.

PROFESSIONELL KUND

En professionell kund är en kund som har ”tillräcklig erfarenhet, kännedom och sakkunskap för att fatta egna investeringsbeslut och göra en tillfredsställande bedömning av de risker han eller hon löper”. För att anses som en professionell kund måste vissa kriterier uppfyllas bl.a. med hänsyn till om Kunden är en s.k. institutionell investerare eller om Kunden uppfyller vissa kvantitativa krav avseende handelsfrekvens, portföljvärde och tjänst i finanssektorn. Exempel på sådana institutionella investerare är:

  1. enheter med tillstånd att verka på finansmarknaderna,
  2. stora företag som på bolagsnivå uppfyller minst två av följande tre krav

- balansomslutning enligt balansräkningen som motsvarar minst 20 000 000 euro,

- nettoomsättning enligt resultaträkningen som motsvarar minst 40 000 000 euro, och

- eget kapital 170) enligt balansräkningen som motsvarar minst 2 000 000 euro,

  1. stater, delstater, statliga och delstatliga myndigheter, offentliga organ för förvaltning av statsskulden, centralbanker och Europeiska centralbanken samt Europeiska investeringsbanken, Världsbanken, Internationella valutafonden och andra liknande mellanstatliga eller överstatliga organisationer, och
  2. andra institutionella investerare än dem som omfattas av 1–3 vars huvudverksamhet är att investera i Finansiella Instrument, inklusive företag som ägnar sig åt värdepapperisering av tillgångar eller andra finansiella transaktioner.

Professionella kunder förväntas normalt ha sådana kunskaper att de själva kan avgöra vilken information de behöver för att kunna göra ett investeringsbeslut. Vid investeringsrådgivning görs normalt inte någon bedömning av kundens erfarenhet och kunskaper och inte heller av kundens finansiella ställning.

Professionella kunder kan på begäran och efter Bolagets medgivande flyttas till gruppen icke-professionella kunder och därmed höja skyddsnivån.

Professionella kunder kan också på begäran och efter medgivande flyttas till kategorin ”jämbördiga motparter” och därmed sänka skyddsnivån.

JÄMBÖRDIG MOTPART

Ett värdepappersinstitut får behandla en Kund som en jämbördig motpart om Kunden ingår i någon av följande grupper:

  1. Värdepappersbolag och utländska värdepappersföretag,
  2. kreditinstitut
  3. försäkringsföretag
  4. värdepappersfonder som avses i 1 kap. 1 § första stycket 25 lagen (2004:46) om värdepappersfonder och fondföretag som avses i 1 kap. 7 § första stycket första meningen lagen (2004:46) om värdepappersfonder samt fondbolag eller förvaltningsbolag som förvaltar dem,
  5. pensionsfonder och förvaltningsbolag som förvaltar dem,
  6. andra finansiella företag än sådana som avses i 1-5 som har tillstånd att driva verksamhet enligt lagstiftningen i det land där de hör hemma eller som regleras i lagstiftning i det landet,
  7. nationella regeringar och därmed sammanhängande organ, inklusive offentliga organ som har hand om statsskuld, centralbanker och överstatliga organisationer, samt
  8. andra enheter än sådana som avses i 1-7, om de får betraktas som jämbördiga motparter enligt den delegerade förordningen.

Innan en transaktion inleds med en jämbördig motpart enligt punkten 8 ovan ska den jämbördiga motparten uttryckligen godkänna, generellt eller för en viss transaktion, att den behandlas som sådan.

Jämbördiga motparter är den kategori av ”kunder” som åtnjuter minst skydd enligt VpmL. Det minskade skyddet innebär att Bolaget får medverka till eller inleda transaktioner med jämbördiga motparter utan att tillämpa de krav som framgår av 9 kap. 1, 10-12, 16, 21, 24-26, 30, 31, 33- 36 eller 38 §§ VpmL. En jämbördig motpart enligt punkterna 1-7 ovan har dock rätt att begära att Bolaget ska tillämpa ovan regler generellt eller för en särskild transaktion. Vid tillhandahållande av investeringsrådgivning kommer dock en bedömning att ske om tjänsten ligger i linje med kundens långsiktiga placeringshorisont.

En kund som klassificeras som jämbördig motpart kan på begäran och efter medgivande från Bolaget flyttas till gruppen professionella kunder eller till gruppen icke-professionella kunder och därmed höja skyddsnivån.

ÄNDRING AV SKYDDSNIVÅ

Om en Kund önskar avstå från skydd enligt skyddsreglerna i lagen om värdepappersmarknaden måste följande iakttas:

- Kunden måste skriftligen meddela Bolaget att denne vill bli behandlad som en professionell kund, antingen generellt eller i fråga om en särskild investeringstjänst eller transaktion av en viss typ.

- Kunden måste i ett särskilt dokument förklara att denna är medveten om följderna av att detta skydd förloras.

BOLAGETS RÄTT ATT BEHANDLA EN KUND ENLIGT EN ANNAN KATEGORI

Bolaget får, på eget initiativ, behandla en jämbördig motpart som en professionell eller icke-professionell kund. På samma sätt får Bolaget behandla en professionell kund som en icke-professionell kund. Om Bolaget väljer att behandla en kund enligt ovan ska Bolaget informera kunden om detta.

Del IV – Information om egenskaper och risker avseende Finansiella Instrument

INFORMATION OM EGENSKAPER OCH RISKER AVSEENDE FINANSIELLA INSTRUMENT

  1. HANDEL MED FINANSIELLA INSTRUMENT

Handel med Finansiella Instrument, dvs. bl.a. aktier i aktiebolag och motsvarande andelsrätter i andra typer av företag, obligationer, depåbevis, Fondandelar, penningmarknadsinstrument, finansiella derivatinstrument eller andra sådana värdepapper utom betalningsmedel som kan bli föremål för handel på kapitalmarknaden, sker i huvudsak i organiserad form vid en handelsplats. Handeln sker genom de värdepappersföretag som deltar i handeln vid handelsplatsen. Som kund måste Du normalt kontakta ett sådant värdepappersföretag för att köpa eller sälja Finansiella Instrument.

1.1 Allmänt om Handelsplats och systematiska internhandlare

Med handelsplats avses en reglerad marknad.

De två formerna av handelsplattformar – MTF-plattform och OTF-plattform. Därtill kan kunders handel utföras via ett värdepappersföretag som agerar som systematisk internhandlare (SI) eller på annat sätt genom att handel sker mot värdepappersföretagets eget lager eller mot annan kund.

På en reglerad marknad handlas olika typer av finansiella instrument. När det gäller aktier kan endast aktier i publika bolag noteras och handlas på en reglerad marknad och det ställs krav på sådana bolag, bl.a. avseende Bolagets storlek, verksamhetshistoria, ägarspridning och offentlig redovisning av Bolagets ekonomi och verksamhet.

En MTF-plattform (MTF) är ett handelssystem som organiseras och tillhandahålls av en börs eller ett värdepappersföretag. Det ställs typiskt sett lägre krav, i form av t.ex. informationsgivning och verksamhetshistoria, på de finansiella instrument som handlas på en handelsplattform jämfört med finansiella instrument som handlas på en reglerad marknad.

En OTF-plattform (OTF) är en plattform där bara finansiella instrument som inte är aktier eller aktierelaterade värdepapper handlas, så- som obligationer och derivat. Vidare får OTF-plattformen ha friare regler för handeln inklusive ordermatchningen än vad reglerade marknader och MTF-plattformar får ha.

En systematisk internhandlare (SI) är ett värdepappersföretag som på ett organiserat, frekvent och systematiskt sätt handlar för egen räkning genom att utföra kundorder utanför en reglerad marknad eller en handelsplattform. En systematisk internhandlare är skyldig att offentliggöra marknadsmässiga anbud, dvs på köp- och säljpriser, för likvida finansiella instrument som handlas på en handelsplats och för vilka den systematiska internhandlaren bedriver systematisk internhandel.

Handel kan även äga rum genom ett värdepappersföretag utan att det är fråga om systematisk internhandel, mot institutets egna lager eller mot annan av institutets kunder.

I Sverige finns i dagsläget två reglerade marknader, NASDAQ Stockholm AB (nedan ”Stockholmsbörsen”) och Nordic Growth Market NGM AB (nedan ”NGM”). Härutöver sker organiserad handel på andra handelsplatser, t.ex. First North och Nordic MTF (båda MTF-plattformar).

Handeln på reglerade marknader, handelsplattformar och andra handelsplatser utgör en andrahandsmarknad för Finansiella Instrument som ett bolag redan givit ut (emitterat). Om andrahandsmarknaden fungerar väl, dvs. det är lätt att hitta köpare och säljare och det fortlöpande noteras anbudskurser från köpare och säljare samt avslutskurser (betalkurser) från gjorda affärsavslut, har även bolagen en fördel genom att det blir lättare att vid behov emittera nya instrument och därigenom få in mer kapital till Bolagets verksamhet. Förstahandsmarknaden, eller primärmarknaden, kallas den marknad där köp/teckning av nyemitterade instrument sker.

1.2 Handels-/noteringslistor

När det gäller aktier indelar vanligen handelsplatser aktierna i olika listor, vilka publiceras t.ex. på handelsplatsens hemsida, i dagstidningar och andra medier. Avgörande för på vilken lista ett bolags aktier handlas kan vara Bolagets börsvärde (t.ex. Stockholmsbörsens Large-, Mid- och Small cap). De mest omsatta aktierna kan också finnas på en särskild lista. Vissa värdepappersföretag publicerar också egna listor över Finansiella Instrument som handlas via institutet, kurser till vilka instrumenten handlas etc., t.ex. via institutets hemsida. Aktier på listor med höga krav och hög omsättning anses normalt kunna innebära en lägre risk än aktier på andra listor. Information om kurser m.m. avseende aktier såväl som andra typer av Finansiella Instrument, exempelvis Fondandelar, optioner och obligationer, publiceras också regelbundet via t.ex. handelsplatsernas hemsidor, i dagstidningar och andra medier.

  1. RISKER MED FINANSIELLA INSTRUMENT OCH HANDEL MED FINANSIELLA INSTRUMENT

2.1 Allmänt om risker

Finansiella Instrument kan ge avkastning i form av utdelning (aktier och fonder) eller ränta (räntebärande instrument). Härutöver kan priset (kursen) på instrumentet öka eller minska i förhållande till priset när placeringen gjordes. Tidigare värdeutveckling och avkastning ger inte någon säker vägledning i fråga om den framtida utvecklingen och avkastningen. I den fortsatta beskrivningen inräknas i ordet placering även eventuella negativa positioner (negativa innehav) som tagits i instrumentet, jämför t.ex. vad som sägs om blankning i avsnitt 7 nedan. Den totala avkastningen är summan av utdelning/ränta och prisförändring på instrumentet.

Vad placeraren eftersträvar är naturligtvis en total avkastning som är positiv, dvs. som ger vinst, helst så hög som möjligt. Men det finns också en risk att den totala avkastningen blir negativ dvs. att det blir en förlust på placeringen. Risken för förlust varierar med olika instrument. Vanligen är chansen till vinst på en placering i ett finansiellt instrument kopplad till risken för förlust. Ju längre tiden för innehavet av placeringen är desto större är vinstchansen respektive förlustrisken. I placeringssammanhang används ibland ordet risk som uttryck för såväl förlustrisk som vinstchans. I den fortsatta beskrivningen används dock ordet risk enbart för att beteckna förlustrisk. Det finns olika sätt att placera som minskar risken. Vanligen anses det bättre att inte placera i ett enda eller ett fåtal Finansiella Instrument utan att i stället placera i flera olika Finansiella Instrument. Dessa instrument bör då erbjuda en spridning av riskerna och inte samla risker som kan utlösas samtidigt. En spridning av placeringarna till utländska marknader minskar normalt också risken i den totala portföljen, även om det vid handel med utländska Finansiella Instrument tillkommer en valutarisk.

Placeringar i Finansiella Instrument är förknippade med ekonomisk risk, vilket närmare kommer att beskrivas i denna information. Kunden svarar själv för risken och måste därför själv hos anlitat värdepappersföretag - eller genom sitt kapitalförvaltande ombud - skaffa sig kännedom om de villkor, i form av allmänna villkor, faktablad, prospekt eller liknande, som gäller för handel med sådana instrument och om instrumentens egenskaper och risker förknippade därmed. Kunden måste också fortlöpande bevaka sina placeringar i sådana instrument. Detta gäller även om kunden fått investeringsrådgivning vid placeringstillfället. Kunden bör i eget intresse vara beredd att snabbt vidta åtgärder, om detta skulle visa sig påkallat, exempelvis genom att avveckla placeringar som utvecklas negativt eller att ställa ytterligare säkerhet vid placeringar som finansierats med lån och där säkerhetsvärdet minskat. Det är också viktigt att beakta den risk det kan innebära att handla med Finansiella Instrument på en annan handelsplats än en reglerad marknad, där kraven som ställs generellt är lägre.

2.2 Olika typer av riskbegrepp m.m.

I samband med den riskbedömning som bör ske då Du som kund gör en placering i Finansiella Instrument, och även fortlöpande under innehavstiden, finns en mängd olika riskbegrepp och andra faktorer att beakta och sammanväga. Nedan följer en kort beskrivning av några av de vanligaste riskbegreppen.

Marknadsrisk – risken att marknaden i sin helhet, eller viss del därav där Du som kund har Din placering, t.ex. den svenska aktiemarknaden, går ner.

Kreditrisk – risken för bristande betalningsförmåga hos exempelvis en emittent eller en motpart.

Prisvolatilitetsrisk – risken för stora svängningar i kursen/priset på ett finansiellt instrument påverkar placeringen negativt.

Kursrisk – risken att kursen/priset på ett finansiellt instrument går ner.

Skatterisk – risken att skatteregler och/eller skattesatser är oklara eller kan komma att ändras.

Valutarisk – risken att en utländsk valuta till vilken ett innehav är relaterat (exempelvis Fondandelar i en fond som placerar i amerikanska värdepapper noterade i USD) försvagas.

Hävstångseffektsrisk – konstruktionen av derivatinstrument som gör att det finns en risk att prisutvecklingen på den underliggande egendomen får ett större negativt genomslag i kursen/priset på derivatinstrumentet.

Legal risk – risken att relevanta lagar och regler är oklara eller kan komma att ändras.

Bolagsspecifik risk – risken att ett visst bolag går sämre än förväntat eller drabbas av en negativ händelse och de Finansiella Instrument som är relaterade till Bolaget därmed kan falla i värde.

Branschspecifik risk – risken att en viss bransch går sämre än förväntat eller drabbas av en negativ händelse och de Finansiella Instrument som är relaterade till bolag i branschen därmed kan falla i värde.

Likviditetsrisk – risken att ett finansiellt instrument inte kan säljas eller köpas vid en viss önskad tidpunkt.

Ränterisk – risken att det Finansiella Instrument Du placerat i minskar i värde p.g.a. förändringar i marknadsräntan.

  1. AKTIER OCH AKTIERELATERADE INSTRUMENT

3.1 Allmänt om aktier

3.1.1 Aktier och aktiebolag

Aktier i ett aktiebolag ger ägaren rätt till en andel av Bolagets aktiekapital. Går Bolaget med vinst lämnar Bolaget vanligen utdelning på aktierna. Aktier ger också rösträtt på bolagsstämman, som är det högsta beslutande organet i Bolaget. Ju fler aktier ägaren har desto större andel av kapitalet, utdelningen och rösterna har aktieägaren. Beroende på vilken serie aktierna tillhör kan rösträtten variera. Det finns två slag av bolag, publika och privata. Endast publika bolag får låta aktierna handlas på en handelsplats.

3.1.2 Aktiekursen

Kursen (priset) på en aktie påverkas i första hand av utbudet respektive efterfrågan på den aktuella aktien vilket i sin tur, åtminstone på lång sikt, styrs av Bolagets framtidsutsikter. En aktie upp- eller nedvärderas främst grundat på investerarnas analyser och bedömningar av Bolagets möjligheter att göra framtida vinster. Den framtida utvecklingen i omvärlden av konjunktur, teknik, lagstiftning, konkurrens osv. avgör hur efterfrågan blir på Bolagets produkter eller tjänster och är därför av grundläggande betydelse för kursutvecklingen på Bolagets aktier.

Det aktuella ränteläget spelar också en stor roll för prissättningen. Stiger marknadsräntorna ger räntebärande Finansiella Instrument, som samtidigt ges ut (nyemitteras), bättre avkastning. Normalt sjunker då kurserna på aktier som regelbundet handlas liksom på redan utelöpande räntebärande instrument. Skälet är att den ökade avkastningen på nyemitterade räntebärande instrument relativt sett blir bättre än avkastningen på aktier, liksom på utelöpande räntebärande instrument. Dessutom påverkas aktiekurserna negativt av att räntorna på Bolagets skulder ökar när marknadsräntorna går upp, vilket minskar vinstutrymmet i Bolaget.

Även andra till Bolaget direkt knutna förhållanden, t.ex. förändringar i Bolagets ledning och organisation, produktionsstörningar m.m. kan påverka Bolaget negativt. Aktiebolag kan försättas i konkurs. Egna kapitalet som är aktieägarnas är det som då först används för att betala Bolagets skulder. Detta kan leda till att aktierna i Bolaget blir värdelösa.

Även kurserna på vissa större utländska reglerade marknader eller handelsplatser inverkar på kurserna i Sverige, bl.a. därför att flera svenska aktiebolag är noterade även på utländska marknadsplatser och prisutjämningar (arbitrage) sker mellan marknadsplatserna. Kursen på aktier i bolag som tillhör samma branschsektor påverkas ofta av förändringar i kursen hos andra bolag inom samma sektor. Denna påverkan kan även gälla för bolag i olika länder. Aktörerna på marknaden har olika behov av att placera kontanter (likvida medel) eller att få fram likvida medel. Dessutom har de ofta olika mening om hur kursen borde utvecklas. Dessa förhållanden, som även innefattar hur Bolaget värderas, bidrar till att det finns såväl köpare som säljare. Är placerarna däremot samstämmiga i sina uppfattningar om kursutvecklingen vill de antingen köpa och då uppstår ett köptryck från många köpare, eller också vill de sälja och då uppstår ett säljtryck från många säljare. Vid köptryck stiger kursen och vid säljtryck faller den.

Omsättningen, dvs. hur mycket som köps och säljs av en viss aktie, påverkar i sin tur aktiekursen. Vid hög omsättning minskar skillnaden, även kallad spread, mellan den kurs köparna är beredda att betala (köpkursen) och den kurs säljarna begär (säljkursen). En aktie med hög omsättning, där stora belopp kan omsättas utan större inverkan på kursen, har en god likviditet och är därför lätt att köpa respektive att sälja. Bolagen på de reglerade marknadernas listor (t.ex. Stockholmsbörsens Nordiska listan) har ofta en högre likviditet. Olika aktier kan under dagen eller under längre perioder uppvisa olika rörlighet i kurserna (volatilitet) dvs. upp- och nedgångar samt storlek på kursförändringarna.

De kurser till vilka aktierna har handlats (betalkurser), såsom högst/ lägst/senast betalt under dagen samt sist noterade köp/säljkurser och vidare uppgift om handlad volym i kronor publiceras bl.a. i de flesta större dagstidningarna, på text-TV och på olika internetsidor som upprättas av marknadsplatser, värdepappersföretag och medieföretag. Aktualiteten i dessa kursuppgifter kan variera beroende på sättet de publiceras på.

3.1.3 Olika aktieserier

Aktier finns i olika serier, vanligen A- och B-aktier vilket normalt har med rösträtten att göra. A-aktier ger normalt en röst medan B-aktier ger en begränsad rösträtt, oftast en tiondels röst. Skillnaderna i rösträtt beror bl.a. på att man vid ägarspridning vill värna om de ursprungliga grundarnas eller ägarnas inflytande över Bolaget genom att ge dem en starkare rösträtt. Nya aktier som ges ut får då ett lägre röstvärde än den ursprungliga A-serien och betecknas med B, C eller D etc.

3.1.4 Kvotvärde, split och sammanläggning av aktier

En akties kvotvärde är den andel som varje aktie representerar av Bolagets aktiekapital. En akties kvotvärde erhålls genom att dividera aktiekapitalet med det totala antalet aktier. Ibland vill bolagen ändra kvotvärdet, t.ex. därför att kursen, dvs. marknadspriset på aktien, har stigit kraftigt. Genom att dela upp varje aktie på två eller flera aktier genom en s.k. split, minskas kvotvärdet och samtidigt sänks kursen på aktierna. Aktieägaren har dock efter en split sitt kapital kvar oförändrat, men detta är fördelat på fler aktier som har ett lägre kvotvärde och en lägre kurs per aktie.

Omvänt kan en sammanläggning av aktier (omvänd split) göras om kursen sjunkit kraftigt. Då slås två eller flera aktier samman till en aktie. Aktieägaren har dock efter en sammanläggning av aktier samma kapital kvar, men detta är fördelat på färre aktier som har ett högre kvotvärde och en högre kurs per aktie.

3.1.5 Marknadsintroduktion, privatisering och uppköp

Marknadsintroduktion innebär att aktier i ett bolag introduceras på aktiemarknaden, dvs. upptas till handel på en reglerad marknad eller en MTF-plattform. Allmänheten erbjuds då att teckna (köpa) aktier i Bolaget. Oftast rör det sig om ett befintligt bolag, som inte tidigare handlats på en reglerad marknad eller annan handelsplats, där ägarna beslutat att vidga ägarkretsen och underlätta handeln i Bolagets aktier. Om ett statligt ägt bolag introduceras på marknaden kallas detta för privatisering.

Uppköp tillgår i regel så att någon eller några investerare erbjuder aktieägarna i ett bolag att på vissa villkor sälja sina aktier. Om uppköparen får in 90 % eller mer av antalet aktier i det uppköpta Bolaget, kan uppköparen begära tvångsinlösen av kvarstående aktier från de ägare som ej accepterat uppköpserbjudandet. Dessa aktieägare är då tvungna att sälja sina aktier till uppköparen mot en ersättning som fastställs genom ett skiljedomsförfarande.

3.1.6 Emissioner

Om ett aktiebolag vill utvidga sin verksamhet krävs ofta ytterligare aktiekapital. Detta skaffar Bolaget genom att ge ut nya aktier genom nyemission. Oftast får de gamla ägarna teckningsrätter som ger företräde att teckna aktier i en nyemission. Antalet aktier som får tecknas sätts normalt i förhållande till hur många aktier ägaren tidigare hade. Tecknaren måste betala ett visst pris (emissionskurs), oftast lägre än marknadskursen, för de nyemitterade aktierna. Direkt efter det att teckningsrätterna - som normalt har ett visst marknadsvärde - avskilts från aktierna sjunker vanligen kursen på aktierna, samtidigt ökar antalet aktier för de aktieägare som tecknat. De aktieägare som inte tecknar kan, under teckningstiden som oftast pågår några veckor, sälja sina teckningsrätter på den marknadsplats där aktierna handlas. Efter teckningstiden förfaller teckningsrätterna och blir därmed obrukbara och värdelösa.

Aktiebolag kan även genomföra s.k. riktad nyemission, vilket genomförs som en nyemission men enbart riktad till en viss krets investerare. Aktiebolag kan även genom s.k. apportemission ge ut nya aktier för att förvärva andra bolag, affärsrörelser eller tillgångar i annan form än pengar. Såväl vid riktad nyemission som vid apportemission sker s.k. utspädning av befintliga aktieägares andel av antalet röster och aktiekapital i Bolaget, men antalet innehavda aktier och marknadsvärdet på det placerade kapitalet påverkas normalt inte.

Om tillgångarna eller de reserverade medlen i ett aktiebolag har ökat mycket i värde, kan Bolaget föra över en del av värdet till sitt aktiekapital genom en s.k. fondemission. Vid fondemission tas det hänsyn till antalet aktier som varje aktieägare redan har. Antalet nya aktier som tillkommer genom fondemissionen sätts i förhållande till hur många aktier ägaren tidigare hade. Genom fondemissionen får aktieägaren fler aktier, men ägarens andel av Bolagets ökade aktiekapital förblir oförändrad. Kursen på aktierna sänks vid en fondemission, men genom ökningen av antalet aktier bibehåller aktieägaren ett oförändrat marknadsvärde på sitt placerade kapital. Ett annat sätt att genomföra fondemission är att Bolaget skriver upp kvotvärdet på aktierna. Aktieägaren har efter uppskrivning ett oförändrat antal aktier och marknadsvärde på sitt placerade kapital.

3.2 Allmänt om aktierelaterade instrument

Nära knutna till aktier är, aktieindexobligationer, depåbevis, konvertibler, aktie- och aktieindexoptioner, aktie- och aktieindexterminer, warranter samt hävstångscertifikat.

3.2.1 Indexobligationer/Aktieindexobligationer

Indexobligationer/aktieindexobligationer är obligationer där avkastningen i stället för ränta är beroende t.ex. av ett aktieindex. Utvecklas indexet positivt följer avkastningen med. Vid en negativ indexutveckling kan avkastningen utebli. Obligationen återbetalas dock alltid med sitt nominella belopp, som kan vara lägre än investeringsbeloppet, på inlösendagen och har på så sätt en begränsad förlustrisk jämfört med t.ex. aktier och Fondandelar. Risken med en placering i en aktieindexobligation kan, förutom eventuellt erlagd överkurs och kostnader, definieras som den alternativa avkastningen, dvs. den avkastning investeraren skulle ha fått på det investerade beloppet med en annan placering. Indexobligationer kan ha olika benämningar som aktieindexobligationer, SPAX, aktieobligationer, kreditkorgsobligationer, räntekorgsobligationer, valutakorgsobligationer osv. beroende på vilket underliggande tillgångsslag som bestämmer obligationens avkastning. När man talar om indexobligationer så benämns dessa oftast också som kapitalgaranterade eller kapitalskyddade produkter. Med dessa begrepp avses att beskriva, som ovan nämnts, att oavsett om produkten ger avkastning eller ej så återbetalas det nominella beloppet, dvs. vanligtvis detsamma som investeringsbeloppet minskat med eventuellt erlagd överkurs.

Kapitalskyddet gäller inte om emittenten försatts i konkurs eller blir föremål för företagsrekonstruktion med offentligt ackord (nedsättning av fordringsbeloppet). Banker, andra kreditinstitut och värdepappersbolag kan bli föremål för resolution vilket innebär att staten kan ta kontroll över institutet och dess förluster kan komma att hanteras genom att dess aktie- och fordringsägare får sina innehav nedskrivna och/eller för fordringsägare sina fordringar konverterade till aktieinnehav (s.k skuldnedskrivning eller bail-in).

3.2.2 Depåbevis

Svenskt Depåbevis är ett bevis om rätt till utländska aktier, som utgivaren av beviset förvarar/innehar för innehavarens räkning. Depåbevis handlas precis som aktier på en reglerad marknad eller handelsplats och prisutvecklingen följer normalt prisutvecklingen på den utländska marknadsplats där aktien handlas. Utöver de generella risker som finns vid handel med aktier eller andra typer av andelsrätter bör ev. valutarisk beaktas.

3.2.3 Konvertibler

Konvertibler (konverteringslån eller konvertibler) är räntebärande värdepapper (lån till utgivaren/emittenten av konvertibeln) som inom en viss tidsperiod kan bytas ut mot aktier. Avkastningen på konvertiblerna, dvs. kupongräntan, är vanligen högre än utdelningen på utbytesaktierna. Konvertibelkursen uttrycks i procent av det nominella värdet på konvertibeln.

3.2.4 Omvända konvertibler

Omvända konvertibler är ett mellanting mellan en ränte- och en aktieplacering. Den omvända konvertibeln är knuten till en eller flera underliggande aktier eller index. Denna placering ger en ränta, dvs. en fast, garanterad avkastning. Om de underliggande aktierna eller index utvecklas positivt återbetalas det placerade beloppet plus den fasta avkastningen. Om de underliggande aktierna eller index däremot skulle falla, finns det en risk att innehavaren i stället för det placerade beloppet, och en på förhand fastställd avkastning, kan få en eller fler aktier som ingår i den omvända konvertibeln eller motsvarande kontantlikvid.

3.2.5 Aktieoptioner och aktieindexoptioner

Aktieoptioner finns av olika slag. Förvärvade köpoptioner (eng. call options) ger innehavaren rätt att inom en viss tidsperiod köpa redan utgivna aktier till ett på förhand bestämt pris. Säljoptioner (eng. put options) ger omvänt innehavaren rätt att inom en viss tidsperiod sälja aktier till ett på förhand bestämt pris. Mot varje förvärvad option svarar en utfärdad option. Risken för den som förvärvar en option är, om inte riskbegränsande åtgärder vidtas, att den minskar i värde eller förfaller värdelös på slutdagen. I det senare fallet är den vid förvärvet betalda premien för optionen helt förbrukad. Utfärdaren av en option löper en risk som i vissa fall, om inte riskbegränsande åtgärder vidtas, kan vara obegränsat stor. Kursen på optioner påverkas av kursen på motsvarande underliggande aktier eller index, men oftast med större kurssvängningar och prispåverkan än dessa.

Den mest omfattande handeln i aktieoptioner sker på de reglerade marknaderna. Där förekommer även handel med aktieindexoptioner. Dessa indexoptioner ger vinst eller förlust direkt i kontanter (kontantavräkning) utifrån utvecklingen av ett underliggande index. Se även avsnitt 5 om derivat.

3.2.6 Aktieterminer och aktieindexterminer

En termin eller foward innebär att parterna ingår ett ömsesidigt bindande avtal med varandra om köp respektive försäljning av den underliggande egendomen till ett på förhand avtalat pris och med leverans eller annan verkställighet, t.ex. kontantavräkning, av avtalet vid en i avtalet angiven tidpunkt (stängningsdagen). Någon premie betalas inte eftersom parterna har motsvarande skyldigheter enligt avtalet.

En future är en termin eller forward. Skillnaden mellan en future och en forward består i hur avräkningen går till. När man som part i ett kontrakt får betalt eller betalar beroende på om positionen gett vinst eller förlust. För en future sker en daglig avräkning i form av löpande betalningar mellan köpare och säljare på basis av värdeförändringen dag för dag av underliggande tillgång. För en forward sker avräkning först i anslutning till instrumentets slutdag. Se även avsnitt 5 om derivat.

3.2.7 Warranter

Handel förekommer också med vissa köp- och säljoptioner med längre löptider, i Sverige vanligen kallade warranter. Warranter kan utnyttjas för att köpa eller sälja underliggande aktier eller i andra fall ge kontanter om kursen på underliggande aktie utvecklas på rätt sätt i förhållande till warrantens lösenpris. Teckningsoptioner (eng. subscription warrants) avseende aktier kan inom en viss tidsperiod utnyttjas för teckning av motsvarande nyutgivna aktier. Se även avsnitt 5 om derivat.

3.2.8 Hävstångscertifikat

Hävstångscertifikat, som ofta kallas enbart certifikat eller i vissa fall bevis, är ofta en kombination av exempelvis en köp- och en säljoption och är beroende av en underliggande tillgång, exempelvis en aktie, ett index eller en råvara. Ett certifikat har inget nominellt belopp. Hävstångscertifikat skall inte förväxlas med t.ex. företagscertifikat, vilket är en slags skuldebrev som kan ges ut av företag i samband med att företaget lånar upp pengar på kapitalmarknaden.

En utmärkande egenskap för hävstångscertifikat är att relativt små kursförändringar i underliggande tillgång kan medföra avsevärda förändringar i värdet på innehavarens placering. Dessa förändringar i värdet kan vara till investerarens fördel, men de kan också vara till investerarens nackdel. Innehavare bör vara särskilt uppmärksamma på att hävstångscertifikat kan falla i värde och även förfalla helt utan värde med följd att hela eller delar av det investerade beloppet kan förloras. Motsvarande resonemang kan i många fall gälla även för optioner och warranter. Se även avsnitt 5 om derivat.

  1. RÄNTERELATERADE INSTRUMENT

Ett räntebärande finansiellt instrument är en fordringsrätt på utgivaren (emittenten) av ett lån. Avkastning lämnas normalt i form av ränta. Det finns olika former av räntebärande instrument beroende på vilken emittent som givit ut instrumentet, den säkerhet som emittenten kan ha ställt för lånet, löptiden fram till återbetalningsdagen och formen för utbetalning av räntan. Räntan (kupongen) betalas vanligen ut årsvis. En annan form för räntebetalning är att sälja instrumentet med rabatt (diskonteringspapper). Vid försäljningen beräknas priset på instrumentet genom att diskontera lånebeloppet inklusive beräknad ränta till nuvärde. Nuvärdet eller kursen är lägre än det belopp som erhålls vid återbetalningen (nominella beloppet). Bankcertifikat och statsskuldväxlar är exempel på diskonteringspapper, liksom obligationer med s.k. nollkupongskonstruktion.

Det förekommer även ränteinstrument och andra sparformer där räntan är skyddad mot inflation och placeringen därför ger en fast real ränta.

Risken i ett räntebärande instrument utgörs dels av den kursförändring (kursrisk) som kan uppkomma under löptiden på grund av att marknadsräntorna förändras, dels att emittenten kanske inte klarar att återbetala lånet (kreditrisk). Lån för vilka fullgod säkerhet för återbetalningen har ställts är därvid typiskt sett mindre riskfyllda än lån utan säkerhet. Rent allmänt kan dock sägas att risken för förlust på räntebärande instrument kan anses som lägre än för aktier. Ett räntebärande instrument utgivet av en emittent med hög kreditvärdighet kan således vara ett bra alternativ för den som vill minimera risken att sparkapitalet minskar i värde och kan vara att föredra vid ett kortsiktigt sparande. Även vid långsiktigt sparande där kapitalet inte skall äventyras, t.ex. för pensionsåtaganden, är inslag av räntebärande placeringar mycket vanliga. Nackdelen med en räntebärande placering är att den i regel ger en låg värdestegring. Exempel på räntebärande placeringar är sparkonton, privatobligationer och räntefonder.

Kurserna fastställs varje dag såväl på instrument med kort löptid (mindre än ett år) t.ex. statsskuldväxlar som på instrument med längre löptider t.ex. obligationer. Detta sker på penning- och obligationsmarknaden. Marknadsräntorna påverkas av analyser och bedömningar som Riksbanken och andra större institutionella marknadsaktörer gör av hur utvecklingen av ett antal ekonomiska faktorer som inflation, konjunktur, ränteutvecklingen i Sverige och i andra länder osv. kommer att utvecklas på kort och lång sikt. Riksbanken vidtar även s.k. penningpolitiska operationer i syfte att styra utvecklingen av marknadsräntorna så att inte inflationen stiger över ett visst fastställt mål. De Finansiella Instrument som handlas på penning- och obligationsmarknaden (t.ex. statsobligationer, statsskuldväxlar och bostadsobligationer) handlas ofta i mycket stora poster (mångmiljonbelopp).

Om marknadsräntorna går upp kommer kursen på utelöpande (redan utgivna) räntebärande Finansiella Instrument att falla om de har fast ränta, eftersom nya lån ges ut med en räntesats som följer aktuell marknadsränta och därmed ger högre ränta än vad utelöpande instrumentet ger. Omvänt stiger kursen på utelöpande instrument när marknadsräntan går ned.

Lån utgivna av stat och kommun anses vara riskfria vad gäller återbetalningen, vilket således gäller för stats och kommunobligationer. Andra emittenter än stat och kommun kan ibland, vid emission av obligationer, ställa säkerhet i form av andra Finansiella Instrument eller annan egendom (sak- eller realsäkerhet).

Det finns även andra räntebärande instrument som innebär en högre risk än obligationer om emittenten skulle få svårigheter att återbetala lånet, t.ex. förlagsbevis eftersom de lånen återbetalas först efter det att andra fordringsägare fått betalt. Villkorade konvertibla obligationer (contingent convertibles), så kallade cocos, är en annan typ av komplex produkt med risker. I grunden är de obligationer som under vissa förutbestämda händelser kan skrivas ned, det vill säga förlora hela eller delar av sitt värde, eller omvandlas till aktier.

En form av ränterelaterade instrument är säkerställda obligationer. Dessa är förenade med en särskild förmånsrätt enligt speciell lagstiftning. Regelverket kring säkerställda obligationer syftar till att en investerare skall få full betalning enligt avtalad tidplan även om obligationens utgivare skulle gå i konkurs, förutsatt att den egendom som säkerställer obligationen är tillräckligt mycket värd.

  1. DERIVATINSTRUMENT

Derivatinstrument såsom optioner, terminer m.fl. förekommer med olika slag av underliggande tillgång, t.ex. aktier, obligationer, råvaror och valutor. Derivatinstrument kan utnyttjas för att minska risken i en placering. Kursen i ett derivatinstrument är beroende av kursen i det underliggande instrumentet. En särskild omständighet är att prisförändringen på ett derivatinstrument oftast är kraftigare än prisförändringen på den underliggande egendomen. Prisgenomslaget kallas därför hävstångseffekt och kan leda till större vinst på insatt kapital än om placeringen hade gjorts direkt i den underliggande egendomen. Å andra sidan kan hävstångseffekten lika väl medföra större förlust på derivatinstrumenten jämfört med värdeförändringen på den underliggande egendomen, om prisutvecklingen på den underliggande egendomen blir annorlunda än den förväntade. Hävstångseffekten, dvs. möjligheten till vinst respektive risken för förlust, varierar beroende på derivatinstrumentets konstruktion och användningssätt. Stora krav ställs därför på bevakningen av prisutvecklingen på derivatinstrumentet och på den underliggande egendomen. Investeraren bör i eget intresse vara beredd agera snabbt, ofta under dagen, om placeringen i derivatinstrument skulle komma att utvecklas i ofördelaktig riktning. Det är också viktigt att i sin riskbedömning beakta att möjligheten att avveckla en position/ett innehav kan försvåras vid en negativ prisutveckling.

För ytterligare information om derivatinstrument, se ”Information om handel med optioner, terminer och andra derivatinstrument”.

  1. BÖRSHANDLADE PRODUKTER

Börshandlade produkter (ETP:er) är ett samlingsnamn för investeringsprodukter som är noterade på en börs och som följer värdet på en underliggande tillgång. Exempel på ETP:er är bull & bear-certifikat, unlimited turbos och mini futures. Underliggande tillgångar kan vara ett index, en råvara, enskild aktie m.m. Produkterna ger även möjlighet att vara kort en tillgång d.v.s. spekulera att en tillgång skall falla i värde. Gemensamt för sådana ETP:er är den särskilda omständigheten att prisförändringen i respektive ETP oftast är kraftigare än prisförändringen på den underliggande egendomen, vilket kallas hävstångseffekt och kan leda till större vinst eller förlust än om placeringen hade gjorts direkt i den underliggande tillgången. Hävstångseffekten varierar beroende på ETP:ernas konstruktion och användningssätt. Stora krav ställs därför på bevakning av prisutvecklingen på respektive ETP och på den underliggande tillgången. Investeraren bör i eget intresse vara beredd agera snabbt, ofta under dagen, om en placering i en ETP skulle komma att utvecklas i ofördelaktig riktning. Det är också viktigt att i sin riskbedömning beakta att möjligheten att avveckla en position/ett innehav kan försvåras vid en negativ prisutveckling. Vissa typer av ETP:er har en stop loss-funktion, vilket innebär att om priset på den underliggande tillgången når eller passerar en viss stop loss-nivå förfaller produkten, vilket kallas att produkten knockas. Emittenten kommer då avyttra underliggande tillgångar och ett eventuellt restvärde kommer att betalas ut till innehavaren av den knockade produkten. Om den underliggande tillgången rör sig snabbt kan restvärdet komma att bli 0 kronor. Det finns även enklare varianter av ETP:er som följer en underliggande aktie och som till skillnad från produkter beskrivna ovan inte har någon hävstång. Dessa produkter har därmed risker att likställa med aktier, med tillägget om motpartsrisk gentemot emittenten av produkten.

  1. FONDER OCH FONDANDELAR

En fond är en ”portfölj” av olika slags Finansiella Instrument, t.ex. aktier och obligationer. Fonden ägs gemensamt av alla som sparar i fonden, andelsägarna, och förvaltas av ett fondbolag. Det finns olika slags fonder med olika placeringsinriktning. Med placeringsinriktning menas vilken typ av Finansiella Instrument som fonden placerar i. Nedan redogörs i korthet för några av de vanligaste typerna av fonder. För ytterligare information se Konsumenternas bank- och finansbyrås hemsida, www.konsumentbankbyran.se och Fondbolagens Förenings hemsida, www.fondbolagen.se.

En aktiefond placerar allt eller huvudsakligen allt kapital som andelsägarna inbetalat i aktier. Blandfonder med både aktier och räntebärande instrument förekommer också, liksom rena räntefonder där kapitalet placeras huvudsakligen i räntebärande instrument. Det finns även till exempel indexfonder som inte förvaltas aktivt av någon förvaltare utan som i stället placerar i Finansiella Instrument som följer sammansättningen i ett visst bestämt index.

En av idéerna med en aktiefond är att den placerar i flera olika aktier och andra aktierelaterade Finansiella Instrument, vilket gör att risken för andelsägaren minskar jämfört med risken för den aktieägare som placerar i endast en eller i ett fåtal aktier. Andelsägaren slipper vidare att välja ut, köpa, sälja och bevaka aktierna och annat förvaltningsarbete runt detta.

Principen för räntefonder är densamma som för aktiefonder – placering sker i olika räntebärande instrument för att få riskspridning i fonden och förvaltningen i fonden sker efter analys av framtida räntetro. En fond-i-fond är en fond som placerar i andra fonder.

En fond-i-fond kan ses som ett alternativ till att själv välja att placera i flera olika fonder. Man kan därmed uppnå den riskspridning som en väl sammansatt egen fondportfölj kan ha. Det finns fond-i-fonder med olika placeringsinriktningar och risknivåer.

Andra exempel på fonder är indexfonder som inte förvaltas aktivt av någon förvaltare utan som i stället placerar i finansiella instrument som följer sammansättningen i ett visst bestämt index.

En ytterligare typ av fond är hedgefond. Hedge betyder skydda på engelska. Trots att hedging är avsett att skydda mot oväntade förändringar i marknaden kan en hedgefond vara en fond med hög risk, då sådana fonder ofta är högt belånade. Skillnaderna är dock stora mellan olika hedgefonder. Det finns även hedgefonder med låg risk. Hedgefonder försöker ge en positiv avkastning oavsett om aktie- eller räntemarknaden går upp eller ner. En hedgefond är ofta en specialfond och har därmed mycket större frihet i sina placeringsmöjligheter än traditionella fonder. Placeringsinriktningen kan vara allt från aktier, valutor och räntebärande instrument till olika arbitragestrategier (spekulation i förändringar av t.ex. räntor och/eller valutor). Hedgefonder använder sig oftare än traditionella fonder av derivat i syfte att öka eller minska fondens risk. Blankning (se nedan) är också ett vanligt inslag.

Fonder kan delas in i värdepappersfonder (även kallade UCITS-fonder) och specialfonder. Värdepappersfonder är de fonder som uppfyller det s.k. UCITS-direktivets krav på bl a placeringsbestämmelser och riskspridning. Såväl svenska som utländska värdepappersfonder (som fått tillstånd i sitt hemland inom EES), får säljas och marknadsföras fritt i samtliga EES-länder. Specialfonder (däribland hedgefonder, se ovan) följer det s.k. AIFM- direktivet. Dessa fonder avviker från reglerna i UCITS-direktivet, och det är därför särskilt viktigt för Kunden att förstå vilka placeringsregler som gäller för en specialfond. Detta framgår av fondens informationsbroschyr och faktablad. Varje fondbolag är skyldigt att självmant erbjuda potentiella investerare det faktablad som avser fonden. Specialfonder får inte marknadsföras och säljas fritt utanför Sverige till icke-professionella kunder. För de fonder som placerar i utländska finansiella instrument tillkommer även en valutarisk (se även avsnitt 2.2 ovan).

Andelsägarna får det antal andelar i fonden som motsvarar andelen insatt kapital i förhållande till fondens totala kapital. Andelarna kan köpas och lösas in genom värdepappersföretag som saluför andelar i fonden eller direkt hos fondbolaget. Det är dock viktigt att beakta att vissa fonder kan ha förutbestämda tidpunkter då fonden är ”öppen” för köp och inlösen, varför det inte alltid är möjligt med regelbunden handel. Andelarnas aktuella värde beräknas regelbundet av fondbolaget och baseras på kursutvecklingen av de Finansiella Instrument som ingår i fonden. Det kapital som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är därför inte säkert att placeraren får tillbaka hela det insatta kapitalet.

  1. BLANKNING

Blankning innebär att den som lånat Finansiella Instrument, och samtidigt förbundit sig att vid en senare tidpunkt till långivaren återlämna instrument av samma slag, säljer de lånade instrumenten. Vid försäljningen räknar låntagaren med att vid tidpunkten för återlämnandet kunna anskaffa instrumenten på marknaden till ett lägre pris än det till vilka de lånade instrumenten såldes. Skulle priset i stället ha gått upp, uppstår en förlust, vilken vid en kraftig prishöjning kan bli avsevärd.

  1. BELÅNING

Finansiella Instrument kan i många fall köpas för delvis lånat kapital. Eftersom såväl det egna som det lånade kapitalet påverkar avkastningen kan Du som kund genom lånefinansieringen få en större vinst om placeringen utvecklas positivt jämfört med en investering med enbart eget kapital. Skulden som är kopplad till det lånade kapitalet påverkas inte av om kurserna på köpta instrument utvecklas positivt eller negativt, vilket är en fördel vid en positiv kursutveckling. Om kurserna på köpta instrument utvecklas negativt uppkommer en motsvarande nackdel eftersom skulden kvarstår till 100 procent, vilket innebär att kursfallet krona för krona förbrukar det egna kapitalet. Vid ett kursfall kan därför det egna kapitalet helt eller delvis förbrukas samtidigt som skulden måste betalas helt eller delvis genom försäljningsintäkterna från de Finansiella Instrument som fallit i värde. Skulden måste betalas även om försäljningsintäkterna inte täcker hela skulden.

Kunden ska vara införstådd med bl.a. följande:

- att placeringar eller andra positioner i finansiella instrument sker på Kundens egen risk

- att Kund själv noga måste sätta sig in i värdepappersföretagets allmänna villkor för handel med finansiella instrument och i förekommande fall information i prospekt samt övrig information om aktuellt finansiellt instrument, dess egenskaper och risker

- att det vid handel med finansiella instrument är viktigt att kontrollera all rapportering avseende Dina transaktioner och innehav samt omgående reklamera eventuella fel

- att det är viktigt att fortlöpande bevaka värdeförändringar på innehav av och positioner i finansiella instrument

- att Kunden själv måste initiera de åtgärder som erfordras för att minska risken för förluster

Ytterligare allmän information om olika typer av finansiella instrument och handel med finansiella instrument jämte förslag till ytterligare litteratur på området återfinns också t.ex. på Konsumenternas bank- och finansbyrås hemsida, www.konsumenternasbankbyran.se, och på SwedSecs hemsida, www.swedsec.se.

Del V – Information om handel med optioner, terminer och andra derivatinstrument

INFORMATION OM HANDEL MED OPTIONER, TERMINER OCH ANDRA DERIVATINSTRUMENT

  1. ALLMÄNT OM RISKER MED DERIVATINSTRUMENT

Handel med derivatinstrument är förknippad med särskilda risker, vilka närmare kommer att beskrivas i denna information. Kunden ansvarar själv för riskerna och måste därför själv hos anlitat värdepappersföretag - eller genom sitt kapitalförvaltande ombud - ta del av och därmed skaffa sig kännedom om de villkor, i form av allmänna villkor, prospekt eller liknande, som gäller för handel med sådana instrument och om instrumentens egenskaper samt de risker som är förknippade därmed. Kunden måste också fortlöpande bevaka sina placeringar (positioner) i sådana instrument. Information för bevakning (kursuppgifter m.m.) kan fås t.ex. via handelsplatsernas hemsidor, i dagstidningar och andra media samt från kundens värdepappersföretag. Kunden bör vidare i eget intresse vara beredd att snabbt vidta åtgärder, om detta skulle visa sig påkallat, exempelvis genom att ställa ytterligare säkerhet eller att avsluta sina placeringar i derivatkontrakt (kvitta ut eller stänga sina positioner).

För ytterligare information om handel med Finansiella Instrument i allmänhet, olika riskbegrepp och riskresonemang, se även ”Information om egenskaper och risker avseende Finansiella Instrument”.

  1. ANVÄNDNINGEN AV DERIVATINSTRUMENT

Derivatinstrument är en form av avtal (kontrakt) där själva avtalet är föremål för handel på kapital-marknaden. Derivatinstrumentet är knutet till en underliggande egendom eller ett underliggande värde. Denna egendom eller detta värde (i fortsättningen kallat enbart egendom) kan utgöras av ett finansiellt instrument, någon annan tillgång med ekonomiskt värde, t.ex. valuta eller råvara, eller någon form av värdemätare, t.ex. ett index. Derivatinstrument kan användas för att skapa ett skydd mot en oönskad prisutveckling på den underliggande egendomen. De kan också användas för att uppnå vinst eller avkastning med en mindre kapitalinsats än vad som krävs för att göra en motsvarande affär direkt i den underliggande egendomen. Derivatinstrument kan också användas för andra syften. Användningen av derivatinstrument bygger på en viss förväntning om hur priset på den underliggande egendomen kommer att utvecklas under en viss tidsperiod. Innan handel påbörjas med derivatinstrument är det således viktigt att kunden för sig själv klargör syftet därmed och vilken prisutveckling på underliggande egendom som kan förväntas samt grundat på detta väljer rätt derivatinstrument eller kombination av sådana instrument.

  1. OLIKA SLAG AV DERIVATINSTRUMENT

Huvudtyperna av derivatinstrument är optioner, terminer och swapavtal. En option är ett avtal som innebär att den ena parten (utfärdaren av ett optionskontrakt) förpliktar sig att köpa eller sälja den underliggande egendomen av eller till den andra parten (innehavaren av kontraktet) till ett på förhand bestämt pris (lösenpriset). Avtalet kan, beroende på slag av option, antingen utnyttjas när som helst under löptiden (amerikansk option) eller endast på slutdagen (europeisk option). Innehavaren betalar en ersättning (premie) till utfärdaren och får en rätt att utnyttja kontraktet men har ingen skyldighet att göra det. Utfärdaren är däremot skyldig att infria kontraktet om innehavaren begär det (löser optionen). Avgörande för optionens värdeutveckling är normalt värdeutvecklingen på den underliggande egendomen. Risken för den som förvärvar en option är, om inte riskbegränsande åtgärder vidtas, att optionen minskar i värde eller förfaller värdelös på slutdagen. I det senare fallet är den vid förvärvet betalda premien för optionen helt förbrukad. Utfärdaren av en option löper en risk som i vissa fall, om inte riskbegränsande åtgärder vidtas, kan vara obegränsat stor. Kursen på optioner följer normalt kursutvecklingen på motsvarande underliggande aktier eller index, men med större kurssvängningar än dessa.

En termin eller en forward innebär att parterna ingår ett ömsesidigt bindande avtal med varandra om köp respektive försäljning av den underliggande egendomen till ett på förhand avtalat pris och med leverans eller annan verkställighet, t ex kontantavräkning, av avtalet vid en i avtalet angiven tidpunkt (stängningsdagen). Någon premie betalas inte eftersom båda parter har motsvarande skyldigheter enligt avtalet.

Ett swapavtal innebär att parterna överenskommer om att löpande erlägga betalningar till varandra, exempelvis beräknade på fast respektive rörlig ränta (ränteswap), eller att vid en viss tidpunkt utbyta (på engelska: to swap) någon form av egendom med varandra, t ex olika slag av valutor (valutaswap).

Handel förekommer också med vissa köp- och säljoptioner med längre löptider, i Sverige vanligen kallade warranter. Warranter kan utnyttjas för att köpa eller sälja underliggande aktier eller i andra fall ge kontanter om kursen på underliggande aktie utvecklas på rätt sätt i förhållande till warrantens lösenpris. Teckningsoptioner (eng. subscription warrants) avseende aktier kan inom en viss tidsperiod utnyttjas för teckning av motsvarande nyutgivna aktier.

Hävstångscertifikat, som ofta kallas enbart certifikat, är ofta en kombination av exempelvis en köp- och en säljoption och är beroende av en underliggande tillgång, exempelvis en aktie, ett index eller en råvara. Ett certifikat har inget nominellt belopp. Hävstångscertifikat skall inte förväxlas med t.ex. företagscertifikat, vilket är en slags skuldebrev som kan ges ut av företag i samband med att företaget lånar upp pengar på kapitalmarknaden.

En utmärkande egenskap för hävstångscertifikat är, liksom för andra derivatinstrument, att relativt små kursförändringar i underliggande tillgång kan medföra avsevärda förändringar i värdet på innehavarens placering. Dessa förändringar i värdet kan vara till investerarens fördel, men de kan också vara till investerarens nackdel. Innehavare bör vara särskilt uppmärksamma på att hävstångscertifikat kan falla i värde och även förfalla helt utan värde med följd att hela eller delar av det investerade beloppet kan förloras. Motsvarande resonemang kan i många fall gälla även för optioner och warranter.

Autocalls är en typ av instrument avsedda att ge möjlighet till en god avkastning i en sidledes eller måttligt fallande marknad. Vanligtvis erbjuds Autocalls med ett villkorat kapitalskydd ner till en viss nivå, barriär. Detta skydd upphör om barriären underskrids. Risken för att en stor del av det nominella beloppet går förlorat kan därmed vara betydande vid en placering i en Autocall.

Derivatinstrumenten kan kombineras på visst sätt för att skapa t.ex. ett visst skydd mot prisförändring på underliggande egendom, eller för att uppnå ett visst ekonomiskt resultat i förhållande till den förväntade prisutvecklingen på underliggande egendom. Vid handel i kombinerade produkter är det viktigt att sätta sig in i produktens olika beståndsdelar och hur dessa samverkar. I vissa fall kan beståndsdelarnas samverkan innebära en högre risk än varje beståndsdel för sig. En närmare beskrivning av en viss produkts olika beståndsdelar och på vilket sätt dessa samverkar kan fås bl.a. från utfärdande emittent eller värdepappersföretaget.

  1. KARAKTÄRISTISKA EGENSKAPER HOS DERIVATINSTRUMENT

Man kan beskriva handel med derivatinstrument som handel med eller förflyttning av risker. Den som exempelvis befarar en kursnedgång på marknaden kan köpa säljoptioner som ökar i värde om marknaden faller. För att minska eller slippa risken för kursnedgång betalar köparen en premie, dvs. vad optionen kostar.

Handel med derivat kräver särskild sakkunskap. För den som avser att handla med derivatinstrument är det därför viktigt att uppmärksamma följande karaktäristiska egenskaper hos sådana instrument. Konstruktionen av derivatinstrument gör att prisutvecklingen på den underliggande egendomen får genomslag i kursen eller priset på derivatinstrumentet.

Detta prisgenomslag är ofta kraftigare i förhållande till insatsen (erlagd premie) än vad värdeförändringen är på den underliggande egendomen. Prisgenomslaget kallas därför hävstångseffekt och kan leda till större vinst på insatt kapital än om placeringen hade gjorts direkt i den underliggande egendomen. Å andra sidan kan hävstångseffekten lika väl medföra större förlust på derivatinstrumenten jämfört med värdeförändringen på den underliggande egendomen, om prisutvecklingen på den underliggande egendomen blir annorlunda än den förväntade. Hävstångseffekten, dvs. möjligheten till vinst respektive risken för förlust, varierar beroende på derivatinstrumentets konstruktion och användningssätt. Stora krav ställs därför på bevakningen av prisutvecklingen på derivatinstrumentet och på den underliggande egendomen. Investeraren bör i eget intresse vara beredd att agera snabbt, ofta under dagen, om placeringen i derivatinstrument skulle komma att utvecklas negativt. Det är också viktigt att i sin riskbedömning beakta att möjligheten att avveckla en position/ett innehav kan försvåras vid en negativ prisutveckling.

Den part som åtar sig en förpliktelse genom att utfärda en option eller ingå ett terminsavtal är från början tvungen att ställa säkerhet för sitt åtagande. I takt med att priset på den underliggande egendomen med tiden utvecklas uppåt eller nedåt och således värdet på derivatinstrumentet ökar eller minskar, skiftar också kravet på säkerhet. Ytterligare säkerhet i form av en tilläggssäkerhet kan därför komma att krävas. Hävstångseffekten gör sig således gällande även på säkerhetskravet, som kan förändras snabbt och kraftigt. Om inte kunden ställer tillräcklig säkerhet, har motparten eller värdepappersföretaget i allmänhet förbehållit sig rätten att utan att höra kunden avsluta placeringen (stänga positionen) för att minimera skadan. En kund bör således noga följa prisutvecklingen även med avseende på säkerhetskravet för att undgå en ofrivillig stängning av positionen.

Löptiden för derivatinstrument kan variera från mycket kort tid upp till flera år. Prisförändringarna är ofta störst på instrument med kort löptid. Priset på t.ex. en innehavd option sjunker i allmänhet allt snabbare mot slutet av löptiden pga. att det s.k. tidsvärdet avtar. Kunden bör således noga bevaka även löptiden på derivatinstrumenten.

Derivatinstrument omfattas ofta av clearing hos centrala motparter, s k CCP:er, som går in som motpart i varje derivatkontrakt.

  1. STANDARDISERADE OCH ICKE-STANDARDISERADE DERIVATINSTRUMENT

Derivatinstrument handlas i såväl standardiserad som icke standardiserad form.

Handel med standardiserade derivatinstrument sker på reglerade marknader (”derivatbörser”) och följer standardiserade avtalsvillkor. På den svenska derivatmarknaden erbjuder t.ex. OMX Nordiska Börs Stockholm AB (Stockholmsbörsen) och Nordic Growth Market NGM AB (NGM) standardiserad handel och clearing (avveckling av gjorda affärer) i bl.a. optioner och terminer. Standardiserad clearing av derivatinstrument som handlas på annat sätt än genom en derivatbörs förekommer också hos sådana derivatbörser. Handel respektive clearing hos en derivatbörs sker genom ett värdepappersföretag, som deltar i handeln där.

En del värdepappersföretag tillhandahåller egna former av derivatinstrument för vilka de vanligen ombesörjer såväl handel som affärsavveckling enligt särskilda avtal och villkor som tillhandahålls av institutet. Det är bl.a. sådana derivatinstrument som brukar betecknas som icke-standardiserade (OTC-derivat). Den som önskar handla med denna typ av icke-standardiserade derivatinstrument bör särskilt noga sätta sig in i de särskilda avtalsvillkor som tillämpas.

Handel med utländska standardiserade derivatinstrument följer normalt reglerna och villkoren i det land där börshandeln och clearingen är organiserad. Det är viktigt att notera att dessa utländska regler och villkor inte behöver sammanfalla med de som gäller för svenska förhållanden.

Du som kund måste vara införstådd med bl.a. följande:

- att placeringar eller andra positioner i derivatinstrument sker på kundens egen risk

- att Du som kund själv noga måste sätta Dig in i de villkor som gäller för handel med Finansiella Instrument i allmänhet och i förekommande fall information i prospekt samt övrig information om aktuellt derivatinstrument, dess egenskaper och risker

- att vid handel med Finansiella Instrument det är viktigt att kontrollera Avräkningsnota och annan rapportering avseende Dina innehav och positioner samt omgående reklamera fel

- att det är viktigt att fortlöpande bevaka värdeförändringar på innehav av och positioner i aktuella instrument

- att Du som kund måste uppfylla säkerhetskrav inom avtalade ramar

- att Du som kund själv måste initiera de åtgärder som erfordras för att minska risken för förluster på egna placeringar eller andra positioner

- att villkoren för handel med derivatinstrument ändras ofta och måste bevakas fortlöpande.

Kunden ska vara införstådd med bl.a. följande:

- att placeringar eller andra positioner i derivatinstrument sker på egen risk

- att Kunden själv noga måste sätta sig in i dels de villkor som gäller för handel med finansiella instrument, dels information i faktablad, prospekt och annan information om aktuellt derivatinstrument, dess egenskaper och risker

- att det vid handel med finansiella instrument är viktigt att kontrollera all rapportering avseende transaktioner, innehav och positioner samt omgående reklamera eventuella fel

- att det är viktigt att fortlöpande bevaka värdeförändringar på innehav av och positioner i aktuella instrument och vara beredd att snabbt agera

- att Kunden måste uppfylla säkerhetskrav inom avtalade ramar

- att Kunden själv måste initiera de åtgärder som erfordras för att minska risken för förluster

Del VI – Förhandsinformation om Investeringssparkonto

Vad är ett Investeringssparkonto?

Investeringssparkontot är en schablonbeskattad sparform som är tillgänglig för privatpersoner och dödsbon. Sparformen är frivillig och utgör ett alternativ till sparande i värdepapper på en vanlig depå och/eller vanligt servicekonto, som är föremål för konventionell beskattning, eller till ett schablonbeskattat kapitalförsäkringssparande. Ett Investeringssparkonto kan inte innehas gemensamt med en annan person.

Investeringssparkontot kan beskrivas som ett för skatteändamål samlat sparande av godkända kapitalplaceringar, inklusive inlåning. Genom att innehavet på Investeringssparkontot schablonbeskattas så kan Kunden sätta in pengar på kontot och handla med Finansiella Instrument och omplacera dessa utan att behöva redovisa varje kapitalvinst eller kapitalförlust i din deklaration. För att Kunden ska kunna avgöra om det är en fördel att placera ditt sparande på ett Investeringssparkonto jämfört med andra sparformer är det dock viktigt att Kunden beaktar ett antal faktorer såsom bedömning av marknadsutvecklingen, sparhorisont, vilka värdepapper Kunden vill spara i samt Kundenspersonliga förhållanden i övrigt.

Lagen (2011:1268) om Investeringssparkonto, dessa Allmänna villkor samt Tilläggsavtal om Investeringssparkonto anger ramarna för vilka tillgångar som får förvaras på Investeringssparkontot och hur överföringar av tillgångar till och från kontot får ske. Det är dock allmänna civilrättsliga bestämmelser och principer som avgör vem som äger och vem som har rätt till de tillgångar som förvaras på ett Investeringssparkonto. Vidare gäller sedvanliga regler om hur Bolaget ska hantera Kunders tillgångar m.m. Tillgångar som förvaras och/eller sätts in på ett Investeringssparkonto kan omfattas av bestämmelserna om investerarskydd och insättningsgaranti.

Hur fungerar det?

För att öppna ett Investeringssparkonto måste Kunden ingå ett särskilt Tilläggsavtal om Investeringssparkonto med Bolaget. Kontot innefattar dels ett förvar av Finansiella Instrument, dels ett inlåningskonto. De tillgångar som på detta sätt hör till och förvaras på Investeringssparkontot redovisas skattemässigt som en enhet.

Vilka avgifter tas ut?

För Investeringssparkontot tar Bolaget ut en avgift enligt vid var tid gällande prislista. För de anslutna tjänsterna som erbjuds inom ramen för Investeringssparkontot tar Bolaget ut de avgifter som gäller enligt avtal och villkor för respektive erbjudande. Detsamma gäller andra befintliga konton eller sådana konton som Bolaget öppnat för Kundens räkning och till vilket/vilka tillgångar som inte får förvaras på Investeringssparkontot, förs över.

Information om vid var tid gällande priser finns att tillgå på Bolagets kontor eller på Bolagets Onlinetjänst.

Hur beskattas sparandet?

Tillgångar som är hänförliga till Investeringssparkontot schablonbeskattas. Det innebär att den enskilde inte beskattas utifrån faktiska inkomster och utgifter på de tillgångar som förvaras på Investeringssparkontot. I stället utgår en schablonskatt som beräknas på förväntad årlig avkastning. Denna skatt beräknas utifrån ett så kallat kapitalunderlag som baseras på marknadsvärdet på tillgångarna som förvaras på kontot.

Kapitalunderlaget för ett visst beskattningsår uppgår till en fjärdedel av summan av marknadsvärdet av:

  1. tillgångar som vid ingången av varje kvartal under året förvaras på Investeringssparkontot,
  2. kontanta medel som sätts in på Investeringssparkontot under året, om insättningen inte sker från ett annat eget Investeringssparkonto,
  3. investeringstillgångar som investeringsspararen under året överför till kontot, om överföringen inte sker från ett annat eget Investeringssparkonto, och
  4. investeringstillgångar som under kalenderåret överförs till kontot från någon annans Investeringssparkonto.

Kapitalunderlaget multipliceras med en räntefaktor som uppgår till statslåneräntan den 30 november året före beskattningsåret. Detta resulterar i en schablonintäkt som ska tas upp till beskattning - oavsett om värdet på ditt innehav på Investeringssparkontot ökar eller minskar. Bolaget beräknar och rapporterar schablonintäkten till Skatteverket.

Som angavs ovan ökar insättningar av kontanta medel på Investeringssparkontot kapitalunderlaget och därmed schablonintäkten som ju skatten beräknas på. När det gäller ränta på kontanta medel finns det dessutom en särskild regel som i vissa fall kan leda till dubbelbeskattning. Om räntesatsen som legat till grund för räntans beräkning överstigit statslåneräntan den 30 november föregående år ska räntan beskattas på vanligt sätt samtidigt som de kontanta medlen ingår i kapitalunderlaget. Denna särregel gäller dock inte för ränteplaceringar som Kunden gör i form av finansiella instrument som exempelvis räntefonder eller noterade obligationer.

För Kunder som är begränsat skattskyldiga i Sverige, gäller särskilda skatteregler. Det är därför viktigt att Kunden informerar Bolaget om sin skatterättsliga hemvist förändras, t.ex. vid utlandsflytt. Det finns ingenting som hindrar att Kunden har kvar sitt Investeringssparkonto även om Kunden flyttar utomlands, men Kunden bör vara medveten om att tillgångarna som förvaras på ditt Investeringssparkonto då inte längre kommer att vara föremål för schablonbeskattning.

Hur tas skatten ut?

Bolaget gör inte några preliminära skatteavdrag på Investeringssparkontot men ska årligen lämna kontrolluppgift till Skatteverket om schablonintäktens storlek. I Kundens deklaration tas sedan schablonintäkten upp som en vanlig kapitalinkomst från vilken Kunden kan göra ränteavdrag etc. Ett överskott i inkomstslaget kapital beskattas på sedvanligt sätt med 30 procent och ett underskott i inkomstslaget kapital kan medföra skattereduktion. Skatteverket bestämmer den slutliga skatten som framgår av det årliga skattebeskedet.

Om Kunden är bosatt utomlands eller sparar i utländska värdepapper kan det även utgå andra skatter på ditt innehav, t.ex. svensk kupongskatt eller utländsk källskatt.

Kunden bör även vara särskilt uppmärksam på att förvaring av kontofrämmande tillgångar på sitt investeringssparkonto i strid med vad som framgår ovan kan medföra att dessa tillgångar inte längre blir föremål för schablonbeskattning. (se nedan)

Kunden kan föra över befintligt sparande till sitt Investeringssparkonto, men det kan utlösa kapitalvinstbeskattning. Om Kunden för över utländsk valuta eller Finansiella Instrument till Investeringssparkontot betraktas nämligen överföringen skatterättsligt som en avyttring, vilket betyder att Kunden blir beskattad som om denne hade sålt tillgångarna till ett pris motsvarande marknadsvärdet vid överföringen. Marknadsvärdet av det överförda sparandet betraktas samtidigt som en inbetalning som läggs till kapitalunderlaget vid beräkningen av årets schablonintäkt för Investeringssparkontot.

Hur avslutar man Investeringssparkontot?

Kunden kan avsluta ditt Investeringssparkonto när som helst genom att kontakta Bolaget. Innan kontot avslutas måste dock de tillgångar och kontanta medel som förvaras på Investeringssparkontot flyttas till ett annat Investeringssparkonto eller säljas och därefter de kontanta medlen överföras till ett Annat Eget konto.

I lagen (2011:1268) om investeringssparkonto finns även bestämmelser som innebär att Investeringssparkontot omedelbart ska upphöra i vissa situationer. Detta gäller t.ex. om Kunden eller Bolaget bryter mot lagens bestämmelser om överföring av Finansiella Instrument från Investeringssparkontot.

När Investeringssparkontot upphör blir tillgångarna föremål för konventionell beskattning och får som huvudregel ett anskaffningsvärde som motsvarar marknadsvärdet när Investeringssparkontot upphör.

Var finns mer information?

För detaljerade regler om förvärv, förvaring och överföring av investeringstillgångar respektive Kontofrämmande Tillgångar hänvisas till avsnitt 10 dessa Allmänna villkor, Tilläggsavtal om Investeringssparkonto samt lagen (2011:1268) om Investeringssparkonto. Information om vilka Godkända Investeringstillgångar som Bolaget vid var tid tillåter på Kundens Investeringssparkonto finns även att tillgå på Bolagets kontor, Bolagets Onlinetjänst eller, vad gäller D.I.Y, på www.levler.se och/eller dess mobilapplikation.

Del VII - Villkor för Pensionssparavtal

  1. ÖPPNANDE AV PENSIONSSPARKONTO

Vid Pensionssparares undertecknande av Pensionssparavtal med Bolaget, inklusive när sådant ingående av Pensionssparavtal sker till följd av överlåtelse av sådant avtal från annat pensionssparinstitut med tillhörande flytt av Pensionsspararens tillgångar på Pensionssparkonto hos det andra pensionssparinstitut till Bolaget, öppnar Bolaget för Pensionsspararens räkning och i Pensionsspararens namn ett Pensionssparkonto hos Bolaget. Ett Pensionssparkonto utgörs, om inget annat anges, av Depå hos Bolaget som uppfyller kraven enligt IPS. En sådan Depå kan inte utgöras av Depå hos annat Depåförande institut eller Depåförande tredjepart.

Vad som anges i denna del VII av de Allmänna villkoren gäller endast för Pensionssparavtal med Bolaget. Bolagets Allmänna villkor ska utgöra del av Pensionssparavtal med Bolaget till den del de inte står i konflikt med IPS varvid IPS ska gälla före. Vid konflikt ska i övrigt (i) vad som uttryckligen anges i Pensionssparavtalets huvudavtal gälla före dessa Allmänna villkor och (ii) vad som uttryckligen anges i denna del VII av de Allmänna villkoren gälla före övriga delar av dessa Allmänna villkor.

Ett Pensionssparavtal med Bolaget kan endast ingås av en (1) fysisk person.

  1. GODKÄNDA SPARFORMER

På Pensionssparkonto hos Bolaget får Kontoinnehavaren endast förvara Godkända Sparformer.

Bolaget ska på Bolagets Onlinetjänst eller, vad gäller D.I.Y, på www.levler.se och/eller dess mobilapplikation, publicera information om vid var tid Godkända Sparformer. På Kontoinnehavarens begäran ska Bolaget även tillhandahålla sådan information direkt till Kontoinnehavaren.

Det åligger Kontoinnehavaren att vid var tid hålla sig uppdaterad om vilka tillgångar som är tillåtna att förvaras på Pensionssparkontot. Ändring som innebär en begränsning av vad som utgör Godkänd Sparform ska dock meddelas Kontoinnehavaren inom rimlig tid före det att begränsningen träder i kraft.

  1. INLÅNINGSMEDEL

Likvida medel på Pensionssparkonto, exempelvis inbetalning från Pensionsspararen, likvid i anledning av försäljningsuppdrag (eller motsvarande), eller avkastning på förvaltade Finansiella Instrument, redovisas på Kontoinnehavarens Pensionssparkonto. Samtliga sådana medel utgör inlåningsmedel. Sådana inlåningsmedel omfattas inte, med avvikelse från Del I, 14, i dessa Allmänna villkor av den statliga insättningsgarantin enligt lagen (1995:1571) om insättningsgaranti och inte heller av investerarskydd enligt lagen (1999:158) om investerarskydd.

  1. PLACERING AV TILLGÅNGAR PÅ PENSIONSSPARKONTO

Bolaget ska - inom ramen för vad som sägs i punkterna 2 och 3 - placera tillgångar på Pensionssparkonto på det sätt respektive Kontoinnehavare bestämmer. Om Kontoinnehavare inte lämnat sådana anvisningar eller om sådana anvisningar inte kan följas ska tillgångarna placeras som likvida medel på Pensionssparkontot.

  1. RÄTT ATT BESLUTA OM OMPLACERINGAR

Rätt att besluta om omplacering av tillgångar på Pensionssparkontot tillkommer Pensionsspararen såvida inte annat följer av vad som anges i A - C nedan.

A. Om Pensionsspararen har avlidit och giltigt förmånstagarförordnande föreligger, övergår beslutanderätten till inträdande Förmånstagare.

Om Förmånstagare har insatts i ordningsföljd, tillkommer beslutanderätten den Förmånstagare som är insatt i första hand eller - om denna Förmånstagare avstår eller har avlidit - den Förmånstagare som enligt förordnandet är berättigad därefter.

B. Om Kontoinnehavaren har avlidit och släktutredning i anledning av dödsfallet pågår eller om den som gör anspråk på utbetalning av sparmedel inte har styrkt sin rätt till beloppet, utförs ingen omplacering av tillgångar på Pensionssparkontot förrän den som gör anspråk på sparmedlen har styrkt sin rätt till beloppet, och

C. Om två eller flera Kontoinnehavare finns krävs enighet för att omplacering ska utföras.

  1. DISPOSITIONSRÄTT FÖR FÖRMÅNSTAGARE SOM ÄR KONTOINNEHAVARE

Förmånstagare som är Kontoinnehavare har endast rätt, inom ramen för vad som sägs i punkterna 2-5, att:

- besluta att omplacering av tillgångar på Pensionskontot,

-att ta emot eller att avstå från utbetalningar från Pensionssparkontot,

-begära att Pensionssparkontot delas upp mellan förmånstagaren och övriga Förmånstagare som är Kontoinnehavare, och

-flytta tillgångarna på Pensionssparkontot till annat pensionssparinstitut.

  1. RÄNTA

För tillgodohavande på Pensionssparkontot gottskrivs ränta efter den räntesats som Bolaget vid var tid tillämpar för tillgodohavande på konto av sådant slag. Uppgifter om vid var tid aktuella räntesatser kan erhållas hos Bolaget och finns tillgängliga Bolagets Onlinetjänst eller, vad gäller D.I.Y, på www.levler.se och/eller dess mobilapplikation. Ränta på tillgodohavande räknas från och med dagen efter insättningen till dagen för uttag.

  1. HANDEL MED FONDPAPPER

Vad som angetts i Del I, 7.2, i dessa Allmänna villkor avseende handel med Finansiella Instrument över Depå hos Bolaget gäller vid handel med Fondpapper över Pensionssparkontot.

Bolaget är inte skyldigt att genomföra köp- eller försäljningsuppdrag för Kontoinnehavarens räkning avseende Fondpapper i de fall dessa inte utgör Godkända Sparformer samt i de fall uppdraget i övrigt skulle strida mot Pensionssparavtalet eller IPS.

Kontoinnehavaren ska själv och i förväg kontrollera att de Fondpapper som Bolaget ges i uppdrag att förvärva för Kontoinnehavarens räkning utgör Godkända Sparformer.

När Bolaget köper respektive säljer Fondpapper för Kontoinnehavarens räkning ska Bolaget förteckna dem på respektive stryka dem från Pensionssparkontot.

  1. BOLAGETS ÖVRIGA ÅTAGANDEN AVSEENDE FONDPAPPER

Bolagets åtaganden vad gäller de Fondpapper som förvaras på Pensionssparkontot följer dessa Allmänna Villkor.

Bolaget är inte skyldigt att genomföra de åtaganden som framgår av dessa Allmänna villkor om det skulle strida mot bestämmelserna i Pensionssparavtalet eller IPS.

  1. RÄTT FÖR BOLAGET ATT I VISSA FALL VIDTA ELLER UNDERLÅTA ATT VIDTA ÅTGÄRD

Bolaget får helt eller delvis underlåta att vidta åtgärd om det på Pensionssparkontot inte finns erforderliga medel och/eller andra Fondpapper för att vidta åtgärden i fråga, eller om Bolaget inte förses med de uppgifter som enligt Bolagets bedömning krävs för att vidta åtgärden eller för att uppfylla krav enligt EU-förordning, lag och/eller föreskrift.

Bolaget får belasta Pensionssparkontot med de belopp som krävs för att fullfölja de köp- och teckningsuppdrag som Kontoinnehavaren har beordrat.

Bolaget får, efter underrättelse till Kontoinnehavaren, sälja sådana på Pensionssparkontot förtecknade tillgångar som inte utgör Godkända Sparformer och sätta in likviden på Pensionssparkontot. Försäljningen ska ske till ett pris som inte avviker från det gällande marknadsvärdet.

  1. SKATTER OCH AVGIFTER

För de tjänster som har samband med Pensionssparkontot tar Bolaget ut avgifter enligt de grunder som Bolaget för var tid allmänt tillämpar för konto av detta slag. Vid överflyttning av sparmedlen till annat pensionssparinstitut tar Bolaget ut en avgift.

Bolaget lämnar upplysning om vid var tid gällande avgifter på Bolagets Onlinetjänst eller, vad gäller D.I.Y, på www.levler.se och/eller dess mobilapplikation.

Bolaget får vidare belasta Pensionssparkontot med de skatter och avgifter som belöper på detta. Det föregående inkluderar, men är inte begränsat till, att Kontoinnehavaren befullmäktigar Bolaget att förfoga över tillgångar på Kontoinnehavarens Pensionssparkonto för betalning av avkastningsskatt enligt lagen (1990:661) om avkastningsskatt på pensionsmedel.

Om det inte finns inlåningsmedel i tillräcklig utsträckning för att betala skatter och avgifter ska Bolaget sälja sparmedel på Pensionssparkontot i den ordning som anges i punkt 17 i den utsträckning som krävs för att täcka skatten respektive avgiften.

Om det enligt Bolagets bedömning föreligger risk för att Kontoinnehavarens sparmedel på Pensionssparkontot kan komma att understiga beräknad men ännu inte debiterad skatt på sådana sparmedel eller avgift får Bolaget i den ordning som anges i punkt 17 sälja sparmedel på Pensionssparkontot i sådan utsträckning att nämnda risk inte längre bedöms föreligga. Bolaget får även underlåta att utföra av Kontoinnehavaren begärd omplacering och varje annan disposition av sparmedlen i den utsträckning dispositionen enligt Bolagets bedömning medför att nämnda risk skulle uppstå eller öka.

Utbetalningar från pensionssparande är skattepliktiga som inkomst av tjänst. Bolaget har skyldighet att innehålla 30 procent i preliminärskatt, om Kontoinnehavaren inte meddelat annat. Den slutliga skatten kan bli högre, eftersom summan läggs på Kontoinnehavarens övriga löne- eller pensionsinkomster.

I övrigt gäller, avseende skatter, vad som angetts i Del I, 13 i dessa Allmänna villkor.

  1. ÅRSBESKED OCH REDOVISNING

Kontoinnehavaren erhåller årligen i efterskott, avseende det senaste kalenderåret, skriftlig redovisning, för respektive Pensionssparkonto, enligt följande:

- Pensionssparkontots ingående och utgående värde och sparmedlens placering,

- under året gjorda köp, inlösen/försäljningar och andra omplaceringar,

- under året inbetalda och utbetalda medel,

- under året uppburna räntor och utdelningar,

- under året erlagda avgifter, och

- under året erlagd skatt.

Bolaget lämnar i övrigt redovisning till Kontoinnehavaren på det sätt som framgår av Del, 20.4, i dessa Allmänna villkor.

  1. AVTALAD SPARTID

Om inte Pensionsspararen skriftligen meddelat Bolaget annat, motsvarar den avtalade spartiden tiden från den dag Pensionssparkontot öppnas fram till dess att Pensionsspararen fyller 65 år.

  1. VILLKOR FÖR UTBETALNING AV SPARMEDEL TILL PENSIONSSPARAREN

Utbetalning till Pensionsspararen av sparmedel på dennes Pensionssparkonto påbörjas när denne fyllt 65 år och pågår under tio (10) år såvida inte Pensionsspararen skriftligen meddelat Bolaget annat minst en (1) månad före första utbetalningstillfället. Utbetalning kommer, såvida inte Pensionsspararen skriftligen meddelat Bolaget annat minst en (1) månad före första utbetalningstillfället, ske månadsvis med ett belopp per månad, med de begränsningar som anges nedan i denna punkt 14, motsvarande vid respektive utbetalningstillfälle återstående sparmedel på Pensionssparkontot dividerat med antalet återstående utbetalningstillfällen.

Utbetalningar enligt föregående stycke får påbörjas tidigast när Pensionsspararen fyllt 55 år och ska pågå i minst fem (5) år eller, om Pensionssparkontot enligt Pensionssparavtalet ska upphöra när Pensionsspararen fyller 65 år, i minst tre (3) år. Utbetalning får dock göras tidigare om Pensionsspararen enligt socialförsäkringsbalken (2010:110) har fått rätt till sjukersättning. Om det i annat fall finns särskilda skäl, får Skatteverket medge att pensionen får börja betalas ut innan pensionsspararen fyller 55 år. Förtida uttag av tillgångarna på Pensionssparkontot får även göras om tillgångarnas värde uppgår till högst ett prisbasbelopp enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Utbetalningarna får under den första femårsperiod under vilken de ska betalas ut inte utgå med annat än samma belopp vid varje utbetalningstillfälle eller med stigande belopp, varvid bortses från sådana förändringar av beloppen som föranleds av kurs- och värdeutvecklingen på sparmedel som utgörs av inlåning i utländsk valuta och/eller Fondpapper.

Bolaget kommer i ett särskilt meddelande underrätta Pensionsspararen senast 2,5 månader innan första utbetalningen av sparmedel enligt ovan.

  1. UTBETALNING AV SPARMEDEL TILL ANNAN ÄN PENSIONSSPARAREN

Utbetalning av sparmedel på Pensionssparares Pensionssparkonto sker efter Pensionsspararens död till insatta Förmånstagare eller den/de som har trätt i Förmånstagares ställe, under förutsättning att anmälan om detta har kommit Bolaget tillhanda i enlighet med vad som anges i Del I, 24, i dessa Allmänna villkor.

Om giltigt förmånstagarförordnande inte finns eller Förmånstagare saknas, utbetalas sparmedel på den avlidne Pensionsspararens Pensionssparkonto - efter avdrag för skatt och eventuella avgifter - till Pensionsspararens dödsbo.

Anmälan om dödsfall ska göras skriftligen till Bolaget. Anmälan ska vara åtföljd av dödsfallsintyg, utdrag ur död- och begravningsbok eller annan handling, som styrker dödsfallet. När anmälan utförts på angivet sätt och kommit Bolaget tillhanda, anses Bolaget ha fått kännedom om dödsfallet. Det åligger inte Bolaget att hålla sig informerat om inträffade dödsfall. Skulle Bolaget emellertid i särskilt fall på eget initiativ inhämta upplysning om inträffat dödsfall, anses Bolaget ha fått kännedom om dödsfallet när sådant inhämtande skett.

Om sparmedel enligt denna punkt 15 ska utbetalas till Pensionsspararens eller Förmånstagarens dödsbo, upphör Pensionssparkontot att vara ett Pensionssparkonto redan i och med Pensionsspararens respektive Förmånstagarens dödsfall. Från tidpunkten för dödsfallet fram till dess att utbetalning sker, förräntas dock eventuella inlåningsmedel fortsatt på samma villkor som för Pensionssparkonto. När Bolaget fått kännedom om dödsfallet och sparmedlen ska utbetalas till Pensionsspararens eller Förmånstagarens dödsbo, sker försäljning av samtliga sparformer som inte utgör inlåning i svensk eller utländsk valuta och som var antecknade på Pensionssparkontot när dödsfallet inträffade.

  1. UTBETALNING AV SPARMEDEL

Utbetalning av sparmedel ska ske senast en (1) månad efter det att den som gör anspråk på och styrkt sin rätt till sparmedlen fullgjort vad som åligger honom/henne enligt punkt 15. Sker utbetalning senare än vad som sagts ovan, betalar Bolaget dröjsmålsränta enligt räntelagen.

Pensionsspararen ska, efter uppmaning från Bolaget, lämna skriftliga anvisningar till Bolaget om till vilket konto utbetalning ska göras. Pensionsspararen uppdrar åt Bolaget att göra utbetalningar av sparmedlen genom att sätta in dem på sådant konto.

  1. ORDNINGSFÖLJD FÖR IANSPRÅKTAGANDE AV SPARMEDEL

Har Kontoinnehavaren inte före ett utbetalningstillfälle själv sålt sparmedel på relevant Pensionssparkonto tar Bolaget sparmedlen i anspråk i den ordning som Bolaget finner lämpligt.

  1. FÖRBUD MOT PANTSÄTTNING, ÖVERLÅTELSE M.M.

Rätt enligt ett Pensionssparavtal eller till sparmedel på ett Pensionssparkonto får inte pantsättas eller belånas. Villkoren för Pensionssparavtalet ska i övrigt vara förenliga med bestämmelserna om pensionssparavtal i inkomstskattelagen (1999:1229) och villkoren får inte heller ändras på sådant sätt att de inte längre är förenliga med nämnda bestämmelser. Vad som angetts i Del I, 11, i dessa Allmänna villkor ska inte vara tillämpligt för Pensionssparavtal.

Rätt till behållning på Pensionssparkontot får överlåtas bara:

- på grund av utmätning, ackord, konkurs, eller en under företagsrekonstruktion fastställd rekonstruktionsplan (58 kap. 31 § inkomstskattelagen (1999:1229),

- till Förmånstagare vid Pensionsspararens död enligt villkor i Pensionssparavtalet (4 kap. 12 § IPS), eller - vid bodelning (4 kap. 16 § IPS).

  1. UTMÄTNING

Pensionssparkontot och tillgångar knutna till Pensionssparkontot är skyddade mot utmätning för Pensionsspararens skuld under Pensionsspararens livstid om den avtalade spartiden är minst tio (10) år och sparandet under denna tid skett på sätt som anges i IPS. Efter Pensionsspararens död krävs för utmätningsfrihet dessutom att det vid dödsfallet fanns Förmånstagare förordnad.

20. KONTOINNEHAVARENS RÄTT ATT FLYTTA PENSIONSSPARAVTAL TILL ANNAT PENSIONSSPARINSTITUT

Kontoinnehavare har rätt att när som helst flytta dennes Pensionssparavtal till ett annat pensionssparinstitut. I sådant fall ska tillgångarna på Pensionssparkontot överföras till det andra pensionssparinstitutet. Bolaget är därvid skyldigt att tillse att tillgångarna snarast överförs till det övertagande pensionssparinstitutet.

Åtagandena som avses i punkten 9 gäller i tillämpliga delar till dess samtliga tillgångar är överförda till det övertagande pensionssparinstitutet.

Bolaget har rätt att, före flytt av Pensionssparavtal till annat pensionssparinstitut, belasta Pensionssparkontot med avkastningsskatt för hela aktuellt beskattningsår endast för det fall Pensionssparavtalet gällde med Bolaget vid beskattningsårets ingång.

Vid flytt av Pensionssparavtal till annat pensionssparinstitut gäller Pensionssparavtalet gentemot det övertagande pensionssparinstitutet från den tidpunkt då avtalet ingåtts.

Om Bolaget går i konkurs ska Bolaget flytta sådana Pensionssparavtal som inte flyttats av Kontoinnehavare inom två (2) månader från Bolagets meddelande om konkursen till annat pensionssparinstitut. Pensionssparavtal som inte flyttats inom åtta (8) månader från Bolagets meddelande om konkursen ska upphöra att gälla.