IMG_4562
Börja investera i aktier och fonder med Levler

Att investera i aktier och fonder

RISKINFORMATION: HISTORISK AVKASTNING ÄR INTE EN GARANTI FÖR FRAMTIDA UTVECKLING. DE PENGAR DU PLACERAR I VÄRDEPAPPER KAN BÅDE ÖKA OCH MINSKA I VÄRDE. RISKEN FINNS ATT DU INTE FÅR TILLBAKA HELA DET INVESTERADE BELOPPET.

Utbudet av aktier och fonder att investera i är enormt och det finns flera delar som är viktiga för att skapa bästa förutsättningar för ditt sparande. När man investerar är både pris och tid avgörande faktorer så utvärdera med jämna mellanrum om du har det bästa priset på ditt sparande och gör förändringar om så inte är fallet.

Det roliga med aktiemarknaden är att populariteten kring bolag, branscher och marknader snabbt kan ändras. De senaste åren har exempelvis techindustrin vuxit snabbt och exempelvis tillväxtmarknader är på allas läppar med jämna mellanrum.

När man investerar i fonder och aktier behöver man vara medveten om vilken typ av risk man tar.  I huvudsak kan vi prata om två slags risker; marknadsrisk och bolagsrisk. Marknadsrisken kan man hantera genom att spara i flera olika tillgångsslag vilket kan vara aktier eller fonder, ränteplaceringar eller ditt boende. Men att riskeliminera fullt ut går inte om du även är ute efter avkastning. Vi får ju faktiskt till stor del betalt utifrån den risk vi är beredda att ta. Riskerna i omvärlden som påverkar aktiemarknaden går upp och ned och man får till stor del lära sig att leva med det.

Bolagsrisken går definitivt att aktivt motverka. Sprid portföljen på ett tiotal bolag och minska branschrisken genom att investera i fem olika branscher. Där kan ett antal investmentbolag eller bolag med hög direktavkastning vara utmärkta val men man kan absolut ha en liten del i portföljen som är lite mer äventyrlig och där man tillåter sig att hoppa på möjligheter som känns för bra att avstå. Här gäller det dock att man är ännu mer uppmärksam och aktiv i sitt aktiesparande. Genom att adressera både marknadsrisken och bolagsrisken tar du din riskspridning på allvar.

Osäker på om du ska satsa på investmentbolag eller fonder? Läs vår genomgång.

Aktier

Aktier

Handla
Fonder

Fonder

Handla