Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm
 • Skrivet av:Levler
 • Postad:2024/04/10
 • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Spara i fonder, är det verkligen något för nybörjare? Ja visst! Det är enkelt att handla med fonder. Här går vi igenom lite grunder för dig som vill komma igång. Spara i fonder är inga problem för dig som är nybörjare. Du behöver varken vara börsexpert eller sparekonom för att placera dina sparpengar.

Introduktion till fonder för nybörjare

Det finns mycket att lära sig när det kommer till fonder och sparande, men för att börja helt och hållet från början - vad är egentligen en fond?

När du sparar i fonder investerar du i en samling av olika aktier och värdepapper. En fondförvaltare tar hand om fondens innehåll och placerar det på bästa sätt för att öka avkastningen.

Det finns flera olika typer av fonder. De vanligaste är:

 • Aktiefonder - investerar främst i aktier.
 • Räntefonder - placerar i räntebärande värdepapper, exempelvis obligationer.
 • Blandfonder - investerar, precis som namnet antyder, i både aktier och räntebärande värdepapper.

Olika risk för olika fondtyper

Fondtyperna har varierande nivå av risk. Med det menas risken att värdet går ner (och samtidigt möjligheten att besparingarna växer).

För dig som sparare är det bra att tänka igenom vilken risk du vill ta med ditt sparande. Det är alltid en bra idé att sprida riskerna, till exempel på olika fondtyper. Risknivån brukar skilja sig åt mellan de olika fondtyperna. För de tre vanligaste fondtyperna gäller, lite förenklat, att:

 • aktiefonder oftast har högre risk
 • blandfonder ligger vanligtvis mittemellan
 • räntefonder har lägre risk.

Risknivån är inte huggen i sten och kan variera även för en och samma fondtyp.

Varför ska man spara i fonder?

Att spara i fonder erbjuder flera fördelar för både nybörjare och erfarna investerare. Genom att diversifiera sina investeringar minskar man risken jämfört med att satsa på enskilda aktier. Sparar man i aktivt förvaltade fonder tar dessutom fondförvaltare hand om placeringarna, vilket sparar tid och expertis. Fondsparande kan också erbjuda potential för långsiktig tillväxt och är en flexibel investeringsform som passar olika ekonomiska mål och risknivåer.

Investeringssparkonto (ISK)

Som nybörjare på fonder kan det vara ett enkelt sätt att spara i fonder genom ett investeringssparkonto (ISK). Med ISK kan du samla dina fonder och aktier på ett ställe. En fördel med ISK är att du inte betalar skatt på vinsten om du säljer eller byter fonder. Du betalar istället en så kallad schablonskatt en gång om året. Beloppet kommer automatiskt med på din deklaration, så du slipper fixa med det själv.

Du kan enkelt skaffa ett ISK hos Levler via vår app. Det är gratis och du kan även ha flera olika ISK. Perfekt för dig som sparar både till ett drömprojekt och till barnen.

Olika avgifter för olika fonder

När du handlar med fonder tar fondbolagen ut en avgift. Avgiften brukar vara högre om det är aktivt förvaltade fonder där det är en fondförvaltare som ansvarar för investeringarna. Avgiften och övriga villkor kan du som köpare ta del av i fondbestämmelserna för varje fond. För att handla fonder med låg avgift kan det vara bra att välja indexfonder, de är enklast att hantera och brukar därför vara billigast. Indexfonder är enklast att hantera och brukar därför vara billigast.

Vad ska du tänka på när du ska börja spara i fonder?

Du behöver inte göra det komplicerat utan kan fundera på några saker innan du kommer igång:

 • Hur långsiktigt vill du spara?
  Du bestämmer själv om du vill ha en placering för framtiden eller är ute efter ett mer kortsiktigt sparande på ett eller några års sikt.
 • Vilken risk är du beredd att ta?
  Fonder med högre risk ökar chansen att få pengarna att växa. Samtidigt ökar också risken att dina besparingar kan förlora i värde.
 • Vilken inriktning du vill ha på ditt sparande? Till exempel fonder i en särskild bransch, en viss marknad eller region. Kanske vill du satsa på företag enbart från Sverige? Eller från Nordamerika? Möjligheterna är oändliga.

Börja spara i fonder med Levler

Är du nybörjare och vill börja spara i fonder? I Fondbutiken hittar du Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat som kan inspirera dig. Vi på Levler har för inspiration fondpaketen Barnspar, Långsiktig, Lågpris, Hållbarhet och Lagom. Kom ihåg att hos Levler får du 25 procent rabatt på fondbolagens förvaltningsavgift.

Handla fonder med 25% rabatt*

Till butiken

*Gäller på förvaltningsavgiften

Ladda ned appen och börja ditt fondsparande idag! Appen finns just nu i Appstore och Google Play.

Relaterade artiklar

Att investera i aktier och fonder
Artikel17 Jun 2024

Att investera i aktier och fonder

Ämne

aktier, fonder

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?
Artikel03 Jun 2024

Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?

dam bänk park

Ämne

Privatekonomi