Hur många fonder ska man ha?
- Skrivet av:Levler
- Postad:2024/04/04
- Ämne:Fonder
Dina resurser är ofta begränsade men utbudet av fonder är gigantiskt. Så: Hur många fonder ska man ha? Och finns det ens något svar? Här går vi igenom olika resonemang kring just antalet fonder i en portfölj. Frågan om hur många fonder bör man ha dyker upp hos de flesta sparare, oavsett om man är i startgroparna eller redan är igång med att spara i fonder. För att svara på frågan behöver vi ta en omväg via spararens mantra: riskspridning.
Vilka fonder viktigare än hur många fonder
Riskspridning är en grundbult i ditt sparande. Vilka fonder är därför viktigare än hur många fonder du fyller din portfölj med. En portfölj med bred riskspridning kallas för diversifierad på fondspråk.
Med fonder får du som sparare en naturlig riskspridning i och med att en fond investerar i många olika företag. Jämför med om du köper aktier i ett enskilt företag, då finns ju alltid risken att just det företaget börjar gå sämre och att värdet snabbt minskar. Fonder däremot, har ett ägande i många företag vilket gör att du inte på samma sätt blir exponerad för ett företags utveckling.
Kravet på aktiefonder är att de innehåller åtminstone 16 olika aktier. Ofta är det många fler än så. Köper du två aktiefonder är du alltså indirekt ägare av minst 32 aktier, och så vidare.
Vilken sparstrategi du väljer beror så klart på en massa saker. Hur mycket kapital vill du satsa, på hur lång sikt och till vilken risk?
Fördelning på olika risknivåer
Ett vanligt första steg för dig som sparare är att bestämma hur stor del av sparkapitalet du vill lägga på olika risknivåer. Det kan exempelvis vara 25 procent i fonder med låg risk, 50 procent med medelrisk och 25 procent med hög risk. Vill du inte ”gambla” alls kan du lägga allt ditt sparande i fonder med låg risk.
När det pusslet är lagt kan du sedan bestämma vilka specifika fonder som passar din önskade fördelning. Det kan visa sig vara en enda fond per risknivå – eller flera olika fonder. Fler fonder ökar inte automatiskt chanserna till avkastning. Att köpa många fonder är alltså inte ett framgångsrecept i sig. Det kan faktiskt vara både skönare och smartare att äga några få fonder och få bra koll på dem. Du vet bäst hur mycket tid och intresse du har för ditt fondsparande.
Månadsspara – ett sätt att sprida risken
Du som sparare kan också påverka risken över tid genom att månadsspara i stället för att handla vid enstaka tillfällen. Med månadssparande satsar du en mindre summa pengar per gång men många gånger. Istället för att satsa mer vid ett – och kanske fel – tillfälle.
Hur vet man hur många fonder man ska ha?
När det kommer till att välja bra fonder att spara i är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer för att skapa en balanserad och diversifierad portfölj. För det första är det klokt att definiera dina mål och risktolerans. Är du ute efter långsiktig tillväxt eller stabil avkastning?
Därefter bör du överväga din investeringshorisont - ju längre tid du har, desto mer risk kan du ta. Det är också viktigt att diversifiera din portfölj genom att inkludera olika investeringstyper och geografiska områden för att minska risken. Att hålla ögonen öppna för trender och marknadsförhållanden kan också vara avgörande.
Slutligen, se till att granska fondens förvaltningsavgifter och prestanda noggrant innan du fattar ditt beslut. Att göra grundliga analyser och hålla dig informerad om marknadsutvecklingen kan hjälpa dig att fatta välgrundade beslut när det gäller fondinvesteringar.