Så sätter du i gång ett barnsparande

  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/01/16
  • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Att spara till sitt barn är något många föräldrar vill göra men det kan vara svårt att veta hur man sätter igång och vad man ska spara i? Ett barnsparande har förutsättningar att växa sig stort då sparandet sker under många år.

Med ett regelbundet och långsiktigt månadssparande jämnar du dessutom ut topparna och dalarna som finns på aktiemarknaden och skapar möjligheter till en bra värdeutveckling över tid. Ett barnsparande kan exempelvis hjälpa ditt barn in på bostadsmarknaden, fungera som en grundplåt under studierna, eller helt enkelt bara vara en finansiell trygghet när barnet ska ta sig an vuxenlivet.

Hur mycket ska jag spara?

Det är lätt att sätta ribban väldigt högt och exempelvis ha målet att sätta undan hela barnbidraget. Risken är att man i längden inte kan fullfölja det och slutar spara helt. Det kan vara bra att börja spara en lite mindre summa och öka på efterhand. På det sättet skapar du en rutin för sparandet och ser till att det blir av. Nivån på det du sparar är helt beroende av dina förutsättningar men huvudsaken är att du sätter igång ett sparande och gör en rutin av det varje månad.

Hur mycket pengar kan det bli?

Om du lyckas spara 500 kronor i månaden i aktiefonder från barnets födsel så kommer sparandet vid 18-årsdagen vid en normal börsutveckling när man tittar historiskt att vara värt över 200 000 kronor. Sparar du 1000 kronor i månaden kommer sparandet upp en bra bit över 400 000 kronor då du får en större ränta på ränta-effekt över tid ju mer pengar du sparar i månaden.

Vad ska jag spara i?

Ett barnsparande är ett sparande på lång sikt vilket gör att du kommer uppleva både börsens ned- och uppgångar och då är aktiefonder ofta ett bra val för dig som sparare. Se regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder.

Vilket namn ska jag spara i?

En fråga som kanske inte känns jätteviktig när man börjar spara men som när 18-årsdagen närmar sig kan göra att viss panik uppstår. Sparar man på ett investeringssparkonto (ISK) i barnets namn så blir pengarna tillgängliga för barnet på 18-årsdagen och då tappar du kontrollen över det sparade kapitalet. Ett bra alternativ är att istället öppna ett dedikerat barnsparande på ett ISK i ditt namn och då kan du längre fram skriva över sparandet på barnet.

Färdiga fondpaket som förenklar sparandet

Levler har fem färdiga fondpaket som man kan börja sitt sparande med eller ta inspiration ifrån, där ett av dem går under namnet Barnspar. Med Levlers fondpaket får du ett urval av fonder som kan fungera som en bra bas för ett månadssparande. Du väljer helt enkelt ett av paketen och bestämmer därefter en summa att spara varje månad.

Den lägsta gränsen för vad du behöver spara varje gång du använder dig av fondpaketen är för Barnspar 500 kr och för övriga paket 1000 kr. Kvartalsvis görs en genomgång av innehaven. Använder du dig av fondpaketen och vill byta till de aktuella innehaven behöver du då logga in och justera ditt sparande i det fondpaket du vill ha.

Levler har skapat Sveriges nya sparplattform med över 2000 fonder i utbudet. Du får courtagefri aktiehandel på Nasdaq Stockholm till och med 2025 och 25 % rabatt på alla fonders förvaltningsavgift.

Kom i gång direkt med ditt barnsparande

Till Butiken

Relaterade artiklar

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier

Ränta på ränta när du sparar i fonder
Artikel12 Apr 2024

Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit

Ämne

Fonder

Börja spara i fonder – för nybörjare
Artikel10 Apr 2024

Börja spara i fonder – för nybörjare

människor promenerar stockholm

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur många fonder ska man ha?
Artikel04 Apr 2024

Hur många fonder ska man ha?

restaurang

Ämne

Fonder

Skatt på ISK - vad är det som gäller?
Artikel03 Apr 2024

Skatt på ISK - vad är det som gäller?

Ämne

Aktier, Fonder, Privatekonomi