Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit
  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2022/09/14
  • Ämne:Fonder

Fonder som ökar i värde ger avkastning till dig som sparar. Och när dina besparingar växer ökar potten som kan ge avkastning även nästa år. Det kallas för ränta på ränta-effekten. Principen är enkel. Tänk dig att du sparar pengar på ett vanligt sparkonto. Du sätter in 10 000 kronor och sparräntan är 1 procent. Ditt sparkapital kommer då att öka till 10 100 kronor på ett år. År 2 kommer räntan därmed beräknas på ett högre belopp – 10 100 kronor.

När du handlar med fonder gäller samma princip med ränta på ränta. Du som sparare får visserligen ingen ränta på dina fonder, värdeökningen kallas istället avkastning, men samma ”snöbollseffekt” gäller även för fonder och aktier.

Exempel på ränta på ränta för fonder

Låt oss säga att du investerar 10 000 kronor i fonder. Om avkastningen är 10 procent första året kommer besparingarna att öka i värde till 11 000 kronor. För enkelhetens skull säger vi att du även nästa år får 10 procents avkastning. Då baseras avkastningen på 11 000 kronor. Det totala värdet på dina fonder växer då till 12 100 kronor – alltså med 100 kronor mer än under år 1.

Observera att det här är ett förenklat räkneexempel. Värdet på dina fonder kan öka (positiv avkastning) – men också minska (negativ avkastning). Hur värdet på fonderna utvecklar sig beror bland annat på marknadsutvecklingen, vilken typ av fond du väljer och vilken risknivå fonden har. I vår artikel Spara i fonder – för dig som nybörjare kan du läsa mer om fondtyper och risknivåer.

Långsiktigt sparande kan ge mest ränta på ränta-effekt

Nu vet du vad sparande med ränta på ränta är. Så hur ska du som sparare tänka för att ge fonderna möjlighet att rulla sig större, som den där snöbollen? Ett nyckelbegrepp är långsiktighet. Att spara i fonder över en längre tid ökar chansen att dra nytta av ränta på ränta-effekten.

  • Fonder som ger bra avkastning flera år i rad ökar i värde snabbare och snabbare för varje år. Det kallas för exponentiell ökning eller exponentiell tillväxt.
  • Om du sparar i fonder över längre tid ökar därmed chansen att dra nytta av den exponentiella ökningen. Den potentiella vinsten är betydligt större år 10 än år 1.

Albert Einstein brukar tillskrivas citatet ”ränta på ränta är världens åttonde underverk”. Många framgångsrika investerare i världen har byggt upp sitt kapital enligt samma princip. Men den stora massan av småsparare har knappast förmögenhet som mål med sitt sparande.

En bra start kan vara att hitta en tidshorisont och en riskspridning som passar din ekonomi och dina framtidsplaner. Vi hoppas att du nu har fått lite mer kunskap om ränta på ränta, som är en flera pusselbitar när du lägger upp ditt sparande.

Kom ihåg att hos Levler får du 25 procent rabatt på alla fonders förvaltningsavgift.

I fondbutiken hittar du Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat. Vi på Levler har för inspiration fondpaketen Barnspar, Långsiktighet, Lågpris, Hållbarhet och Lagom.

Handla fonder med 25% rabatt*

Butiken

*Gäller på förvaltningsavgiften

Relaterade artiklar

Hur fungerar ett ISK-konto?
Artikel29 Feb 2024

Hur fungerar ett ISK-konto?

Ämne

Fonder, Privatekonomi, Aktier

Hur tyder man P/E-tal?
Artikel29 Feb 2024

Hur tyder man P/E-tal?

restaurang

Ämne

Aktier

Handla ETP:er hos Levler
Artikel22 Feb 2024

Handla ETP:er hos Levler

Ämne

Levler

Mest handlade aktierna 2024
Artikel21 Feb 2024

Mest handlade aktierna 2024

Ämne

Aktier

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet
Artikel20 Feb 2024

Academediaaffären – en symbol för det svenska ägandet

stockholm

Ämne

Aktier