Spara till barn - så kommer du igång

  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/04/15
  • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Att spara till sitt barn är något många föräldrar vill göra men det kan vara svårt att veta hur man sätter igång och vad man ska spara i? Ett barnsparande har förutsättningar att växa sig stort då sparandet sker under många år.

Barnsparande skapar trygghet

Genom att spara pengar till ditt barn eller barnbarn kan du skapa en trygg framtid för dem. Ett barnsparande kan exempelvis hjälpa ditt barn in på bostadsmarknaden, fungera som en grundplåt under studierna, eller helt enkelt bara vara en finansiell trygghet när barnet ska ta sig an vuxenlivet. Ett regelbundet och långsiktigt månadssparande jämnar ut topparna och dalarna som finns på aktiemarknaden och skapar möjligheter till en bra värdeutveckling över tid.

Hur mycket ska jag spara till mina barn?

Det är lätt att sätta ribban väldigt högt och exempelvis ha målet att sätta undan hela barnbidraget när du sparar till ditt barn. Risken är att man i längden inte kan fullfölja det och slutar spara helt. Det kan vara bra att börja spara en lite mindre summa och öka på efterhand. På det sättet skapar du en rutin för sparandet och ser till att det blir av. Nivån på det du sparar är helt beroende av dina förutsättningar men huvudsaken är att du sätter igång ett sparande och gör en rutin av det varje månad.

Hur mycket pengar kan det bli?

Om du lyckas spara 500 kronor i månaden i aktiefonder från barnets födsel så kommer sparandet vid 18-årsdagen vid en normal börsutveckling när man tittar historiskt att vara värt över 200 000 kronor. Sparar du 1000 kronor i månaden kommer sparandet upp en bra bit över 400 000 kronor då du får en större ränta på ränta-effekt över tid ju mer pengar du sparar i månaden.

Vad ska jag spara i till mitt barn?

Innan du startat upp ett barnsparande behöver du bestämma dig för vilken sparform du ska satsa på. Många öppnar upp ett traditionellt sparkonto men ska du spara i aktier eller fonder behöver du välja ett annat konto.

Spara till barn i fonder

Att spara till barn är ett sparande på lång sikt vilket gör att du kommer att uppleva både börsens ned- och uppgångar och då är aktiefonder ofta ett bra val för dig som sparare. Genom att investera regelbundet i fonder avsedda för barnsparande kan du dra nytta av den långsiktiga tillväxten och diversifieringen som fonder erbjuder. Detta innebär att dina barns sparande kan dra nytta av marknadens potential att växa över tid samtidigt som risken sprids över olika tillgångar. Se regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder.

Vilket namn ska jag spara i?

En fråga som kanske inte känns jätteviktig när man börjar spara men som när 18-årsdagen närmar sig kan göra att viss panik uppstår. Sparar man på ett investeringssparkonto (ISK) i barnets namn så blir pengarna tillgängliga för barnet på 18-årsdagen och då tappar du kontrollen över det sparade kapitalet. Ett bra alternativ är att istället öppna ett dedikerat barnsparande på ett ISK i ditt eget namn och då kan du längre fram skriva över sparandet på barnet.

Bra att tänka på när du ska spara till barn

För att sammanfatta finns det främst tre punkter du bör tänka på när du ska spara pengar till ditt barn:

  • Vilken sparform vill du ha? Fonder eller annat typ av sparande, till exempel sparkonto.
  • Hur mycket vill och kan du spara varje månad?
  • Vem ska äga sparandet, du eller barnet?

Spara till barn med färdigt fondpaket

Levler har fem färdiga fondpaket som man kan börja sitt sparande med eller ta inspiration ifrån, där ett av dem går under namnet Barnspar. Med Levlers fondpaket får du ett urval av fonder som kan fungera som en bra bas för ett månadssparande. Du väljer helt enkelt ett av paketen och bestämmer därefter en summa att spara varje månad.

Den lägsta gränsen för vad du behöver spara varje gång du använder dig av fondpaketen är för Barnspar 500 kr och för övriga paket 1000 kr. Kvartalsvis görs en genomgång av innehaven. Använder du dig av fondpaketen och vill byta till de aktuella innehaven behöver du då logga in och justera ditt sparande i det fondpaket du vill ha.

Kom i gång direkt med ditt barnsparande

Till Butiken

Relaterade artiklar

Oscar Properties uppgång och fall
Artikel16 May 2024

Oscar Properties uppgång och fall

Ämne

Aktier, Privatekonomi

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?
Artikel06 May 2024

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?

Byggnad

Ämne

Aktier, Fonder

Storbankerna täljer guld - men hur länge till?
Artikel30 Apr 2024

Storbankerna täljer guld - men hur länge till?

Ämne

aktier, Privatekonomi

Skatt på fonder – så gör du med deklarationen
Artikel19 Apr 2024

Skatt på fonder – så gör du med deklarationen

Tjej gul jacka 1

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier