Ger orange kuvertet hela pensionsbilden?

dam bänk park
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/03/07
  • Ämne:Privatekonomi

Under de första månaderna på året får vi svenskar hem det orange kuvertet där en sammanställning av vår totalt intjänade pension under arbetslivet redovisas. För många blir det en angenäm bekräftelse på att den ekonomiska situationen efter pensionen kommer vara god medan det för andra kan ge en klump i magen och osäkerhet kring hur den ekonomiska framtiden kommer bli.

Att tänka på sin pension kan ju även framkalla olika känslor hos olika personer. Vissa kanske ser det som höjdpunkten efter ett långt arbetsliv medan andra ser det som ångestframkallande och ett tecken på att livet är ändligt. För att ditt pensionärsliv i alla fall ska bli så ekonomiskt smärtfritt som möjligt oberoende av din egna känsla för pensionen så är denna tid på året ett utmärkt tillfälle att lägga lite tid på att få kontroll över den nuvarande statusen för din ekonomiska situation som pensionär och kanske även lägga en plan om du känner att den intjänade pensionen just nu är för låg för att du ska kunna leva det liv du vill.

Tiderna när man kunde förlita sig på att den allmänna pensionen räcker till ett gott pensionärsliv är förbi och dagens samhälle ställer helt andra krav på individens egna ansvar för sin pension, både kring att uppnå högre inkomstnivåer, men även att placera pensionspengarna. Man ska inte underskatta tjänstepensionens betydelse för den slutgiltiga nivån på pensionen och har man inte haft tjänstepension som en förmån under sitt arbetsliv finns det än större anledning att spara privat eller att gå igenom vilka andra tillgångar man kan leva på som pensionär. Tjänstepension har blivit en riktig klassfråga då du vid höga inkomster får ordentliga avsättningar vilket gör att summorna växer sig mycket stora med tidens hjälp och ränta-på-ränta. För många är därför det bästa spartipset att om man har möjlighet att hitta en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Annars är det en stor del av pensionskakan som försvinner.

Även om det orange kuvertet givetvis säger en del om hur din ekonomiska tillvaro vid pensionen kommer bli så är det ju inte hela sanningen. De tre delarna av pensionen, det vill säga allmänna pensionen, premiepensionen och tjänstepensionen är viktiga beståndsdelar men ett vanligt sparande kan också användas till pensionen. Har du möjlighet att lägga undan en del pengar till sparande i pensionen men inte vill låsa pengarna i ett pensionssparande så kan ett konkret sparmål vara just pensionen och då har du även möjlighet att ta ut pengarna om det skulle behövas på vägen fram till att du slutar arbeta.

När du blir pensionär kan du även leva på andra tillgångar som inte är ett pensionssparande i form av pengar som sparats varje månad. Du kanske har haft en god värdeökning i en fastighet med låg belåning eller så har du kanske längs med vägen fått ett arv eller liknande som kan fungera som ett tillskott till din intjänade pension.

Oavsett hur stor din intjänade pension är eller hur långt du har kvar till pensionen så gör du ditt pensionärsjag en stor tjänst om du gör en ekonomisk översyn som är realistisk där du går igenom alla dina tillgångar, inklusive ditt dedikerade pensionssparande och agerar där du ser att du har möjlighet. Glöm inte att titta igenom vilka avgifter du betalar för dina fonder och hur de presterar då höga fondavgifter och medioker avkastning blir stora pengar under en längre tidsperiod. Och kom ihåg, livet som pensionär är förhoppningsvis långt och vill du kunna göra allt sådant som du inte hinner eller prioriterar under ditt arbetsliv så kommer det kräva medvetna val från dig längs med vägen.

Börja spara till din pension

Till Butiken

Relaterade artiklar

Hur påverkas börsen av USA-valet?
Artikel27 May 2024

Hur påverkas börsen av USA-valet?

hall människor

Ämne

Privatekonomi

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande
Artikel24 May 2024

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande

Ämne

Fonder

Oscar Properties uppgång och fall
Artikel16 May 2024

Oscar Properties uppgång och fall

Ämne

Aktier, Privatekonomi

Får man utdelning på fonder?
Artikel15 May 2024

Får man utdelning på fonder?

Man telefon

Ämne

Fonder

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?
Artikel06 May 2024

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?

Byggnad

Ämne

Aktier, Fonder