Ränta på ränta när du sparar i fonder

dam svartvit
  • Skrivet av:Levler
  • Postad:2024/04/12
  • Ämne:Fonder

När du har läst om fondsparande har du kanske trillat över begreppet ränta på ränta, som kan ge långsiktig ekonomisk framgång. Genom att låta avkastning ackumuleras och återinvesteras kan investerare uppleva en exponentiell tillväxt av sina tillgångar över tid. I denna artikel utforskar vi hur ränta på ränta fungerar och hur det kan användas för att maximera avkastningen och förverkliga långsiktiga finansiella mål.

Vad är ränta på ränta-effekten?

Fonder som ökar i värde ger avkastning till dig som sparar. Och när dina besparingar växer ökar potten som kan ge avkastning även nästa år. Det kallas för ränta på ränta-effekten.

Principen är enkel. Tänk dig att du sparar pengar på ett vanligt sparkonto. Du sätter in 10 000 kronor och sparräntan är 1 procent. Ditt sparkapital kommer då att öka till 10 100 kronor på ett år. År 2 kommer räntan därmed beräknas på ett högre belopp – 10 100 kronor.

När du handlar med fonder gäller samma princip med ränta på ränta. Du som sparare får visserligen ingen ränta på dina fonder, värdeökningen kallas istället avkastning, men samma ”snöbollseffekt” gäller även för fonder och aktier.

Exempel på ränta på ränta för fonder

Låt oss säga att du investerar 10 000 kronor i fonder. Om avkastningen är 10 procent första året kommer besparingarna att öka i värde till 11 000 kronor. För enkelhetens skull säger vi att du även nästa år får 10 procents avkastning. Då baseras avkastningen på 11 000 kronor. Det totala värdet på dina fonder växer då till 12 100 kronor – alltså med 100 kronor mer än under år 1.

Observera att det här är ett förenklat räkneexempel. Värdet på dina fonder kan öka (positiv avkastning) – men också minska (negativ avkastning). Hur värdet på fonderna utvecklar sig beror bland annat på marknadsutvecklingen, vilken typ av fond du väljer och vilken risknivå fonden har.

Nyfiken på att lära dig mer om fonder? Läs vår artikel om hur du kommer igång med att spara i fonder, olika fondtyper och mer om risknivåer.

Långsiktigt sparande kan ge mest ränta på ränta-effekt

Nu vet du vad sparande med ränta på ränta är. Så hur ska du som sparare tänka för att ge fonderna möjlighet att rulla sig större, som den där snöbollen? Ett nyckelbegrepp är långsiktighet. Att spara i fonder över en längre tid ökar chansen att dra nytta av ränta på ränta-effekten.

  • Fonder som ger bra avkastning flera år i rad ökar i värde snabbare och snabbare för varje år. Det kallas för exponentiell ökning eller exponentiell tillväxt.
  • Om du sparar i fonder över längre tid ökar därmed chansen att dra nytta av den exponentiella ökningen. Den potentiella vinsten är betydligt större år 10 än år 1.

Albert Einstein brukar tillskrivas citatet ”ränta på ränta är världens åttonde underverk”. Många framgångsrika investerare i världen har byggt upp sitt kapital enligt samma princip. Men den stora massan av småsparare har knappast förmögenhet som mål med sitt sparande. En bra start kan vara att hitta en tidshorisont och en riskspridning som passar din ekonomi och dina framtidsplaner.

Bygg upp ditt fondsparande med Levler

Vi hoppas att du nu har fått lite mer kunskap om ränta på ränta-effekten, som är en av flera pusselbitar när du lägger upp ditt sparande. Behöver du mer inspiration rekommenderar vi att du tittar in i Fondbutiken där du hittar Levlers fondpaket, topplistor, trendande kategorier och mycket annat. Kom ihåg att hos Levler får du 25 procent rabatt på alla fonders förvaltningsavgift.

Handla fonder med 25% rabatt*

Butiken

*Gäller på förvaltningsavgiften

Relaterade artiklar

Oscar Properties uppgång och fall
Artikel16 May 2024

Oscar Properties uppgång och fall

Ämne

Aktier, Privatekonomi

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?
Artikel06 May 2024

Ska man satsa på investmentbolag eller fonder?

Byggnad

Ämne

Aktier, Fonder

Storbankerna täljer guld - men hur länge till?
Artikel30 Apr 2024

Storbankerna täljer guld - men hur länge till?

Ämne

aktier, Privatekonomi

Skatt på fonder – så gör du med deklarationen
Artikel19 Apr 2024

Skatt på fonder – så gör du med deklarationen

Tjej gul jacka 1

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Så ska du tänka kring nyemissioner
Artikel16 Apr 2024

Så ska du tänka kring nyemissioner

hall människor

Ämne

aktier