Privat pensionssparande – så gör du för att säkra din framtid

 • Skrivet av:Levler
 • Postad:2024/05/21
 • Ämne:Fonder, Privatekonomi

Att säkra sin framtid genom privat pensionssparande blir allt viktigare i dagens samhälle. Med en osäker arbetsmarknad och förändrade pensionssystem kan det vara klokt att ta kontroll över sitt eget pensionssparande. Vi går igenom hur du kan komma igång med ditt individuella pensionssparande och vilka alternativ som finns för att maximera ditt pensionskapital.

Varför behövs privat pensionssparande?

Det allmänna pensionssystemet i Sverige är uppdelat i tre delar: inkomstpension, premiepension och eventuellt garantipension. Dock kan dessa inte alltid garantera en tillräcklig pension för att upprätthålla den levnadsstandard du önskar när du har gått i pension. Det är här eget pensionssparande kommer in i bilden. Genom att sätta undan pengar själv kan du säkerställa en tryggare ekonomisk framtid.

Kom i gång med eget pensionssparande

För att starta ditt eget pensionssparande är det viktigt att du först skaffar dig en överblick över din nuvarande ekonomiska situation och vilka mål du har för din pension. Här är några steg för att komma igång:

 1. Utvärdera din nuvarande pension: Logga in på Pensionsmyndigheten och se över din pensionsprognos.
 2. Sätt upp mål: Hur mycket vill du ha i pension? Vad behöver du spara för att nå dit?
 3. Välj sparform: Det finns olika sätt att pensionsspara på, bland annat på ett sparkonto eller att du investerar pengarna i aktier eller fonder på ett investeringssparkonto (ISK).

Alternativ för pensionssparande

Det finns flera sätt att spara till pensionen, och valet av sparform kan påverka både din flexibilitet och avkastning. Genom att förstå de olika alternativen kan du välja det som bäst passar din ekonomiska situation och dina mål. Här går vi igenom några av de vanligaste och mest effektiva metoderna för individuellt pensionssparande.

Pensionsspara på ISK

Ett populärt alternativ för privat pensionssparande är att använda ett investeringssparkonto (ISK). ISK erbjuder flexibilitet och skattefördelar. Inom ISK kan du fritt köpa och sälja värdepapper utan att behöva deklarera varje enskild affär. Istället betalar du en årlig schablonskatt på kontots värde. Detta gör ISK till ett attraktivt val för långsiktigt sparande, inklusive pensionssparande.

Fonder och aktier

Att investera i fonder och aktier är ett annat effektivt sätt att bygga upp ditt pensionskapital. Fonder erbjuder diversifiering och professionell förvaltning, vilket kan vara bra för dem som inte vill hantera sina investeringar aktivt. Aktier, å andra sidan, ger dig möjlighet att potentiellt öka avkastningen genom att investera i enskilda företag.

Tjänstepension

Glöm inte att även se över din tjänstepension. Många arbetsgivare erbjuder tjänstepension som en del av anställningsförmånerna. Kontrollera med din arbetsgivare vilka möjligheter som finns och hur du kan optimera ditt tjänstepensionssparande.

Tips för effektivt eget pensionssparande

För att maximera ditt pensionssparande finns det några grundläggande tips att följa:

 • Börja tidigt: Ju tidigare du börjar spara, desto mer kan dina pengar växa över tid tack vare ränta-på-ränta-effekten.
 • Spara regelbundet: Sätt upp en automatisk överföring varje månad för att säkerställa att du sparar kontinuerligt.
 • Diversifiera: Sprid dina investeringar över olika tillgångsslag för att minska risken.
 • Håll koll på avgifterna: Se till att välja investeringar med låga avgifter för att maximera din avkastning.
 • Se över ditt sparande regelbundet: Anpassa ditt sparande och dina investeringar i takt med att dina mål och förutsättningar förändras.

Så följer du upp ditt pensionssparande

Efter att du har kommit igång med ditt pensionssparande är det viktigt att du regelbundet följer upp och justerar ditt sparande. Här är några tips för hur du kan göra detta:

 1. Årlig genomgång: Gör en översyn av ditt pensionssparande minst en gång per år.
 2. Utvärdera dina investeringar: Se till att dina investeringar presterar enligt dina förväntningar och gör justeringar vid behov.
 3. Anpassa efter livsförändringar: Stora händelser som förändringar i familjesituation eller arbetsliv kan påverka ditt sparbehov. Anpassa ditt sparande därefter.

Börja med eget pensionssparande hos Levler

Vill du ta kontroll över ditt pensionssparande? Levler erbjuder en mängd alternativ och inspiration för att komma igång. I Fondbutiken hittar du Levlers specialanpassade fondpaket, topplistor och trendande kategorier som kan hjälpa dig på vägen. Vi på Levler har skapat fondpaket som är perfekta för ditt eget pensionssparande, till exempel Långsiktig, Lågpris, Hållbarhet och Lagom. Dessutom får du 25 procent rabatt på alla fonders förvaltningsavgift när du sparar med Levler. Kom igång idag och säkerställ en tryggare framtid.

Börja pensionsspara

Till butiken

Relaterade artiklar

Hur går sommarbörsen?
Artikel11 Jun 2024

Hur går sommarbörsen?

tennisspelare

Ämne

aktier, Privatekonomi

Hur du tyder P/E-tal
Artikel10 Jun 2024

Hur du tyder P/E-tal

restaurang

Ämne

Aktier

3 tips till dig som vill börja spara pengar
Artikel03 Jun 2024

3 tips till dig som vill börja spara pengar

Spargris

Ämne

Fonder, Privatekonomi

Hur påverkas börsen av USA-valet?
Artikel27 May 2024

Hur påverkas börsen av USA-valet?

hall människor

Ämne

Privatekonomi

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande
Artikel24 May 2024

Vikten av riskspridning i ditt fondsparande

Ämne

Fonder