Deklarera aktier – så deklarerar du handel med värdepapper
- Skrivet av:Levler
- Postad:2024/10/23
- Ämne:Aktier, Fonder, Privatekonomi
Oavsett om det handlar om värdepapper eller bostad och reavinstskatt påverkar det din deklaration och vilka blanketter du ska fylla i. Här hittar du information kring hur du redovisar din aktiehandel i deklarationen.
Deklaration för olika depåtyper
Hur deklarationen av dina värdepapper ska hanteras beror på vilken depåtyp du har. I denna artikel går vi igenom vad som gäller för traditionell aktiedepå och investeringssparkonto.
Deklaration för traditionell aktiedepå
Om du sparar på en traditionell depå och har sålt eller löst in aktier eller andra värdepapper ska du redovisa det i din deklaration året därpå. Det gäller också ett bolag du äger aktier i som har försatts i konkurs.
Vad är det som ska redovisas?
Skatteverket vill att du ska redovisa om du gjorde vinst eller förlust på det du sålde föregående år. Blanketten som du ska lämna kallas för K4. Där redovisar du dina värdepappersförsäljningar med inköpspris (omkostnadsbelopp), antal och försäljningssumma vilket på sista raden ger en vinst eller förlust som du ska skatta för.
Traditionell depå – kvitta dina vinster mot förluster
Normalt sett kan du kvitta aktievinster mot aktieförluster rakt av om du har aktierna på en traditionell depå.
Exempel:
Du har sålt Aktie A och gjort 8 000 kr i vinst. Du har också sålt Aktie B, fast där gjorde du en förlust på -4 000 kr. Du kan kvitta vinsten mot förlusten, dvs. 8 000 – 4 000 kr och betalar reavinstskatt 30 % på 4 000 kr = 1200 kr i reavinstskatt. Hade du inte sålt något med förlust så hade du betalat vinstskatt, 30 %, på hela vinsten, 8 000 kr, dvs. 2 400 kr i reavinstskatt.
Har du sålt teckningsrätter?
Om du blivit tilldelad teckningsrätter som du sedan sålt räknas hela försäljningsbeloppet som en vinst eftersom anskaffningsvärdet är 0 kr.
Har du aktier som blivit uppköpta, som du fått pengar för istället?
Då ska det tas upp i din deklaration. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida
Deklaration för ett investeringssparkonto (ISK)
Om du sparar på ett investeringssparkonto slipper du själv redovisa varje köp och försäljning i deklarationen. Istället betalar du en årlig skatt på det sammanlagda värdet på dina tillgångar, oavsett om du har gjort en vinst eller förlust. Vi hjälper dig med rapporteringen av din schablonintäkt till Skatteverket som sedan kommer förifylld i din deklaration.
Hur beräknas skatten för ett ISK?
Den skatt som du ska betala baseras på en s.k. schablonintäkt. Du kan själv räkna ut och göra en prognos schablonintäkten på ditt investeringssparkonto på Skatteverkets hemsida.
Fler tips inför deklarationen
Samla ditt sparande
Det kan lätt bli svårt att hålla reda på anskaffningsvärden, reavinster och förluster när man har aktier hos flera aktörer. Om du samlar dina aktier och fonder på din depå hos oss så får du en bra överblick och din deklaration blir mycket enklare.