Starka sysselsättningssiffror en bra fingervisning om ekonomin framåt
- Skrivet av:Joakim Bornold
- Postad:2024/02/07
- Ämne:Analys, Privatekonomi
För några veckor sen damp det ned ny statistik kring arbetslösheten och det ser överlag ganska bra ut. Trots att aktiviteten i ekonomin under en tid varit avstannande så ökar inte arbetslösheten nämnvärt. Det är förstås positiva nyheter nu när vi börjar se ljuset i tunneln efter en ganska stökig period i svensk ekonomi. Det har funnits farhågor om att vi kan vara på väg in i en djup lågkonjunktur men mycket pekar nu på att vi ridit ut stormen och klarar oss relativt helskinnade.
Den svaga kronan stöttar industrijobben och den militära upprustning som pågår bidrar även det till nya jobb. Tjänstesektorn har det tuffare men håller emot rätt bra utan stora varsel. Samtidigt är känslan att byggsektorn stannat upp helt. Borde inte det påverka arbetslösheten? Byggfack och byggbolag pratar om en kris motsvarande den på 90-talet med höga finansieringskostnader och liten efterfrågan.
Många byggen och projekt har stannat av helt men varför syns inte detta tydligare i statistiken kring arbetslöshet? Just byggbranschen är till rätt hög grad beroende av utländsk arbetskraft, både från östra delarna av Europa och mer långväga ställen. Många av de stora byggbolagen använder underleverantörer som under den byggboom vi tidigare sett behövt rekrytera utanför landets gränser för att kunna leverera på den starka efterfrågan som funnits. Vad händer med alla dem när byggbranschen stannat upp?
Många återvänder till sina hemländer eller försöker hitta nya marknader att jobba på och blir därför aldrig arbetslösa i den statistik vi ser. Gästarbetarna på svenska byggen är en enorm krockkudde i den svenska ekonomin nuförtiden jämfört med 90-talet då det var svenska byggare och det svenska socialförsäkringssystemet som pressades hårt. Nu bidrar utländsk arbetskraft till att vi kan vara expansiva och möta efterfrågan i byggandet under goda tider och bidrar till den svenska samhällsutvecklingen men att de hittar andra möjligheter när den svenska ekonomin har det tuffare.
Byggbolag som JM, NCC, Peab och Skanska har trots en avmattning i byggandet haft en stark tremånadersperiod på börsen men tittar man på längre sikt så spretar aktiekursernas utveckling betydligt. Om tron på byggbolagen är en bra temperaturmätare för den svenska ekonomin kan vi vara i inledningen på ett starkt börsår och jag tycker att osäkerhetsfaktorerna som kan bromsa både arbetsmarknaden och börsens utveckling framåt känns mer hanterbara nu.
Blickar vi utanför landets gränser och den statistik som presenterats kring sysselsättning så är det överlag förhållandevis starka siffror överallt. Ett bra riktmärke är som alltid USA där sysselsättningen var upp mer än förväntat i januari vilket är en faktor till att räntesänkningarna ser ut att dröja en bit in på året. Att den underliggande ekonomin trots allt är stark kan upplevas något paradoxalt med tanke på rubrikerna vi såg 2023 kring inflation, kraftigt stigande räntor och en minskad köpkraft och privatkonsumtion men det är uppenbart att både privatpersoner och företag ändå med det som genom åren sparats i ladorna kan upprätthålla investeringar och konsumtion, vilket gör att läget i ekonomin känns betydligt ljusare jämfört med för sex månader sen.