Att spara i fonder kan ofta upplevas som lite krångligt och barriären att komma igång kan kännas hög. Vilka fonder ska jag köpa? Hos vilken aktör ska jag spara? Vad har jag egentligen för placeringshorisont? Kommer börsen gå upp eller ner närmaste tiden?

Några nycklar till ett månadssparande som känns tryggt och blir av:

  • Automatiska överföringar
  • Fundera över ett eller flera sparmål
  • Titta över sparandet med jämna mellanrum

Det enklaste sättet att se till att ett sparande sker är via ett månadssparande. Sätter du upp en automatisk dragning i slutet av varje månad så kommer du kontinuerligt att öka ditt sparande och köpa fonder både när det är dyrt och billigt. Då ser du dessutom till att sparandet verkligen blir av. Du jämnar då ut svängningarna på börsen och skapar förutsättningar för att vara med på den värdeökning som börsen historiskt sett har inneburit.

Att tajma börsen är i princip omöjligt så ett långsiktigt och uthålligt månadssparande är för de allra flesta den bästa (och enklaste) metoden att bygga upp ett kapital. Det behöver inte vara en stor summa du lägger undan för sparande varje månad utan många bäckar små blir ganska snabbt till en stor sjö.

Ett månadssparande är ett utmärkt sätt att bygga en buffert på vilket kommer skapa en trygghet vid oväntade utgifter. Ett månadssparande passar också bra till exempelvis den där semesterresan du vill göra nästa sommar eller som en kontantinsats till drömboendet du vill köpa om ett antal år.

På Levler har vi färdiga fondpaket för att göra barriären att spara lite lägre. Du väljer helt enkelt ett av paketen och får ett antal fonder presenterade för dig.  Du bestämmer därefter en summa att spara varje månad och sen är du igång med ditt månadssparande!

/Joakim Bornold, investeringschef Levler