Har räntan toppat nu?

Tjej med telefon
  • Skrivet av:Joakim Bornold
  • Postad:2023/11/27
  • Ämne:Analys, Privatekonomi

En lättnadens suck kunde höras över hela Sverige när Riksbanken förra veckan kommunicerade att reporäntan är oförändrad. De allra flesta bedömare tror nu att räntan kommer ligga kvar på denna nivå för att under nästa år börja sjunka långsamt.

Det är dock inget jag skulle ta för givet och man får inte glömma att det för bara ett par års sen sågs som en självklarhet att låga räntor skulle finnas kvar under en överskådlig tid. 

Har ska man då tänka kring sina bolån? Att binda räntan med dagens räntenivåer känns inte attraktivt om du inte nödvändigtvis för din privatekonomiska planering behöver veta vad finansieringen av ditt boende kommer att kosta de kommande åren. Även om riksbankschefen flaggar för att höjningar kan bli aktuella om inflationen inte faller så är chansen betydligt större att det blir sänkningar under nästa år. Kan du i detta läge fortsätta ha en rörlig bolåneränta så kan du mycket väl binda dina lån till en lägre ränta inom ett år. 

Samhällskostnaden för Riksbankens jättehöjningar senaste året är enorm och det går att argumentera för att inflationen även med en mindre höjningstakt hade fallit tillbaka ändå. Komponentbristen, logistikproblemen och energikrisen är över men det är ju inte tack vare att Riksbanken höjt räntan. Många företag har behövt höja sina priser på grund av högre finansieringskostnader i ett stigande ränteläge så frågan är om inflationen sjunker tack vare eller trots Riksbanken. Det skulle vara en spännande ansats att gräva djupare i från våra nationalekonomiska institutioner framåt då kommunikationen från Riksbanken varit väldigt tydlig kring att inflationen enbart kan stävjas via högre räntor. 

Många hushåll kommer oavsett få högre räntekostnader de närmaste åren då bundna lån löper ut och man ska förhandla med banken om räntor som kan vara flera hundra procent högre än när man band för några år sedan. Finns det någon lärdom att dra av detta? När man tittar i backspegeln så brukar perspektiven bli mycket klarare och det är lätt att se vad man borde eller kanske inte borde ha gjort. Det privatekonomiska tunnelseendet är ofta en utmaning, oavsett om det handlar om börskurser som man bara tror ska fortsätta stiga eller räntor som man tror ska kunna sjunka ännu mer.  Även om jag oftast tror att rörliga räntor lönar sig över tid så var räntenivåerna för några år sedan på extremt låga nivåer och att kunna binda sin ränta på fem år till runt 1,5 % hade för många varit ett av de bästa privatekonomiska besluten man tagit. Dock är det lätt att bli lite girig och hoppas på en ännu bättre affär men tittar man på historiska räntenivåer så var det helt klart väldigt attraktivt att binda räntan då.

Det vi kan vara säkra på framåt är att oavsett vad Riksbanken eller andra säger om räntan framåt så är det stor sannolikhet att saker kommer ändras eftersom det ligger i sakens natur att en prognos är en bedömning av hur man utifrån ett nuläge ser på framtiden, men samtidigt vet vi att världen är föränderlig och att saker sker som gör att prognoser revideras. Vi behöver vänja oss vid ett högre ränteläge de kommande åren och när räntorna väl går ner så kan det en bra idé vara att sätta av en del av de minskade utgifterna till ett sparande alternativt höja din amortering för att vara än mer förberedd nästa gång räntorna stiger igen och dina månatliga räntekostnader skjuter i höjden. 

Relaterade artiklar

Aktieanalys: Lär dig analysera aktier
Artikel16 Oct 2024

Aktieanalys: Lär dig analysera aktier

Ämne

Aktier

Vilka aktier ska man köpa? Här är 5 tips
Artikel07 Oct 2024

Vilka aktier ska man köpa? Här är 5 tips

Ämne

Aktier

Vad är index på börsen - och hur påverkas dina aktier?
Artikel04 Oct 2024

Vad är index på börsen - och hur påverkas dina aktier?

Ämne

Aktier

Tar konsumtionen fart nu?
Artikel04 Oct 2024

Tar konsumtionen fart nu?

Ämne

Privatekonomi

Investera i värdepapper - aktier och fonder
Artikel01 Oct 2024

Investera i värdepapper - aktier och fonder

Ämne

Fonder, Aktier