Många av oss sparare har haft ett tufft år på börsen och det är lätt att känna sig uppgiven när portföljen tappar i värde varje vecka. Man får dock inte glömma att de senaste åren bjudit på starka uppgångar trots bland annat en global pandemi. Börsen tenderar ofta att överraska men en sak som vi vet när vi tittar i backspegeln är att börsen över lång tid skapar värdetillväxt och förutsättningar att få i gång den magiska ränta-på-ränta-effekten.
Över tid presterar aktiemarknaden nämligen bättre än exempelvis ett sparkonto och eftersom ränta på ränta visar sig över lång tid så kan du maximera effekten genom att konstant vara investerad i aktier eller fonder.
Redan från din första sparkrona börjar snöbollen långsamt att rulla och på flera års sikt börjar det verkligen hända saker. Och vägen dit är ofta enklast via ett månadssparande. Några nycklar för att komma igång och känna dig trygg med ett månadssparande är:
• Automatiska överföringar
• Fundera över ett eller flera sparmål
• Titta över sparandet med jämna mellanrum
Sätter du upp en automatisk dragning i slutet av varje månad kommer du kontinuerligt att öka ditt sparande och köpa både när det är dyrt och billigt. Då ser du dessutom till att sparandet verkligen blir av. Att tajma börsen är i princip omöjligt så ett långsiktigt och uthålligt månadssparande är för de allra flesta den bästa (och enklaste) metoden att bygga upp ett kapital. Det behöver inte vara en stor summa du lägger undan för sparande varje månad utan många bäckar små blir ganska snabbt till en stor sjö.
Ett månadssparande är ett utmärkt sätt att bygga en buffert på vilket kommer skapa en trygghet vid oväntade utgifter. Ett månadssparande passar också bra till exempelvis den där semesterresan du vill göra nästa sommar eller som en kontantinsats till drömboendet du vill köpa om ett antal år.
När sparhorisonten är lång och du kan leva med börsens upp- och nedgångar så är ofta aktiefonder bra val för dig som sparare. Se dock regelbundet över värdeutvecklingen och avgifterna och justera sparandet löpande om en fond inte presterar eller om avgifterna är för dyra i jämförelse med likvärdiga fonder Spara så mycket som du känner dig bekväm med och som är långsiktigt hållbart. Sparande är bra men glöm inte att hitta balansen mellan sparande, nödvändiga utgifter och pengar som du kan leva lite för också.
Joakim Bornold, investeringschef på Levler