Vi är i slutet av rapportperioden för det första kvartalet och det har varit relativt muntra tongångar hittills. Levlers investeringschef Joakim Bornold svarar på några frågor om vad vi sett från de rapporterande företagen.

Dina intryck av rapportperioden hittills?

Trots att man från politiskt håll målat upp en väldigt mörk bild av konjunkturen och av svensk ekonomi så pekar börsbolagens rapporter på en helt annan situation. Även om vissa branscher är rätt ansträngda så går framförallt tillverkningsindustrin på högvarv. Det är en viktig konjunkturmarkering och förstås väldigt bra för svensk arbetsmarknad.

Några positiva eller negativa överraskningar? 

Volvo presenterade en urstark kvartalsrapport. Det är tydligt att komponentbristen och logistikproblemen lättat samtidigt som man på ett bra sätt har kunnat parera inflationen.

Vad tror du om börsen framåt? 

De som säljer direkt mot konsument och de som importerar varor har det tufft överlag nu. Det börjar märkas att det är allt mindre kvar i privatpersonernas plånböcker. Tyvärr ser en vändning ut att vänta för hushållen då de kläms åt från alla håll. Låga löneökningar, fortsatta räntehöjningar från Riksbanken och en regering som än så länge inte varit handlingskraftig i sin ekonomiska politik, skapar ett kompakt mörker

Det är många börskommentatorer som tror att börsen ska ner och att de höjda räntorna kommer ta ut sin rätt både på ekonomin och börsen. Men hushållen och företagen har än så länge visat på en stark motståndskraft. Tillsammans med en avtagande inflation tror jag börsen kan hålla emot bra.

/ Joakim Bornold, ordförande Levler